120 g margarina
120 g šećera
1 vanilin šećer ili par kapi arome ruma
1 jaje
3 čajne žlice mlijeka
60 g mljevenih oraha ili badema
100 g čokolade za kuhanje
280 g brašna
pola praška za pecivo
Čokoladu rastopite.
Možete ju na klasičan način rastopiti na pari ili u mikrovalnoj.
Ili ju možete nasjeckati i staviti na komad papira za pečenje i tako ju nakratko staviti na rešetku u blago zagrijanu pećnicu – ali nemojte ju predugo ostaviti da ne zagori.
Mekani margarin pjenasto izmiksajte sa šećerom (i vanilin šećerom). Dodajte jaje, mljevene orahe (bademe), hladno mlijeko i rastopljenu čokoladu. Kratko promiješajte. Dodajte brašno s praškom i zamijesite tijesto.
Pobrašnjenim rukama oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na pobrašnjeni lim.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20ak min.
Pečene kolačiće možete uvaljati u šećer u prahu.
Kad sam prvi put radila ove kolačiće, uvaljala sam ih u šećer, ali onda sam skužila da su mi ljepši bez toga, pa više nemam običaj uvaljati ih u šećer.
*Recept je iz kuharice: Kolači – Čarolija užitaka, Nada Ćuk, Zagreb, Gospodarski list, 1998.
Moji vjerni pomagači neprestano su mi po-/od- magali prilikom izrade čestitki, a onda su iscrpljeni od tog silnog po-/od- maganja, zaspali.
Suhi kolači
Keksi od lješnjaka
Keksi s pekmezom
Limunove kiflice
Prhke tortice
Nugat kiflice
Vanilin kiflice
|