Prošle godine sam prvi put radila kućicu od tijesta za medenjake. Budući da je funkcioniralo i ove godine sam radila na isti način. Zato dolje keljim recept od prošlogodišnje kućice.
"Arhitektura" je ista, jedino sam izrezala nove kartonske šablone jer nisam uspjela naći prošlogodišnje. Dimenzije su sada malo drugačije, dijelom zbog moje brzopletosti, dijelom zbog lijenosti...
Sastojci za izradu kućice, ograde i podloge
280 g brašna
60 g margarina
100 g meda
50 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 čajna žlica mješavine začina za paprenjake
2 i pol čajne žlice praška za pecivo
2 jaja
*3 žlice mlijeka za premaz
Ukrašavanje
250 g šećera u prahu
1 bjelanjak
1 čajna žlica soka od limuna
gumeni bomboni raznih oblika
*šećer u prahu za posipanje
Na laganoj vatri u glatku smjesu izmiješajte margarin, med i obje vrste šećera. Ostavite smjesu da se malo ohladi pa u nju umiješajte začin za paprenjake i jaja.
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga pomiješajte s gornjom smjesom i zamijesite tijesto; po potrebi dodavajte brašno.
Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na dva sata.
Od kartona izrežite šablone po kojima ćete rezati tijesto.
Izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12,5 cm x 8 cm, to će biti krov.
Za zidove kuće izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 10 cm x 6,5 cm (to su lijeva i desna strana kuće).
Za prednju i stražnju stranu izrežite dva pravokutna oblika dimenzija 12,5 cm x 9 cm. Na dužoj strani (ovoj od 12,5 cm) odmjerite 6,5 cm, pa ovaj ostatak trokutasto odrežite (za zabat kuće, na koji će biti naslonjen krov).
Za krov
Lijeva i desna strana kuće
Prednja i stražnja strana kuće
Za podlogu izrežite pravokutnik dimenzija oko 22 cm x 22 cm, tijesta ima dovoljno pa podloga može biti i veća, ovisi koliko veliku želite i na kojoj tacni/tanjuru namjeravate raditi kućicu.
Izrezane dijelove stavite na lim obložen papirom za pečenje i premažite ih mlijekom.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 min.
Od ostatka tijesta po želji napravite ogradu. Najlakše ju je napraviti tako da izgleda kao ljestve. Napravite dva tanka štapića duga 20ak cm i nekoliko tankih «prečki» dugih oko 3 cm i složiti ih na lim da izgledaju kao ljestve (ne treba jako pritiskati niti lijepiti bjelanjkom, tijesto će se samo slijepiti za vrijeme pečenja i dobit ćete «ljestve»). Napravite 3 takve ljestve (za stražnju te lijevu i desnu stranu).
A za prednju stranu napravite dvoje manje «ljestve», svake duge oko 6 cm tako da na prednjoj strani, ispred kuće bude otvor za ulaz. (A možete napraviti i treće «ljestve», koje će predstavljati vrata na ogradi, pa ga kasnije tako zalijepiti na jedni stranu ograde da izgleda kao da su vrata otvorena.)
"Ljestve" također premažite mlijekom i ispecite. Pecite ih same, tj. ne s dijelovima kuće, jer su one puno manje i biti će puno brže pečene, nego dijelovi za kućicu.
Ostavite pečeno tijesto da se ohladi.
Prosijte šećer u prahu, dodajte bjelanjak i miksajući postupno dodavajte limunov sok da nastane gusta glatka smjesa.
Pomoću slastičarske šprice i nastavka za pisanje, na «zidovima» kuće glazurom nacrtajte prozore i vrata.
Podlogu stavite na tanjur i pomoću glazure slijepite zidove kuće učvrstiti ih na podlozi.
Pričekajte par minuta da se tako slijepljeni zidovi osuše pa na isti način sastavite i slijepite krov.
Na isti način slijepite ogradu za podlogu, te svaki kraj ograde, jedan za drugi.
Kad se krov osuši, premažite ga glazurom i ukrasite bombonima. Pomoću slastičarske šprice (ili čajne žličice, meni je to komplicirano sa špricom pa radim pomoću žličice) naštrcajte snijeg i «sige» na rubove krova i na ogradu pa sve ukrasite bombonima i žvakaćim gumama.
*Trik pri izradi siga je da glazura mora biti dovoljno čvrsta da izgleda kao da «kaplje», a zapravo ne smije kapati, jer se onda neće zadržati na krovu kuće. Zato prema potrebi u smjesu na kraju dodajte još šećera u prahu i pokušajte oblikovati sige na krovu, ako «kaplje» nije dovoljno čvrsta. Problem je u veličini jaja, tj. bjelanjaka, ovisno o tome treba staviti manje ili više šećera.
Zato eksperimentirajte (ako se dogodi da je smjesa pregusta jer ste stavili previše šećera, uvijek ju možete razvodeniti limunovim sokom).
Kućicu, prostor oko kućice i ogradu posipajte šećerom u prahu.
|