150 g brašna
pola čajne žlice praška za pecivo
125 g margarina
65 g šećera
65 g mljevenih lješnjaka ili badema
pola čajne žlice cimeta
na vrhu noža muškatnog oraščića
1 žumanjak
2-3 žlice mlijeka
+
pekmez od malina ili ribizla
Za premazivanje
1 jaje ili samo bjelanjak
Prosijajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte mekani margarin, šećer mljevene lješnjake (bademe), cimet, muškatni oraščić, žumanjak i mlijeko. Zamijesite glatko tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte u foliju, stavite u hladnjak na 2 sata.
Nakon toga tijesto podijelite na dva dijela: veći (2/3) i manji (1/3).
Veći dio tijesta razvaljajte.
Lim obložite papirom za pečenje (dobro je staviti papir za pečenje u lim, jer ako pekmez iscuri s tijesta na rubovima, zapeći će se za lim).
Tijesto stavite u lim pa ga tanko premažite pekmezom.
Ostatak tijesta razvaljajte i pomoću kotačića za rezanje narežite ga na trake. Trake složite po tijestu namazanom marmeladom da čine «mrežu».
Umutite jaje ili bjelanjak (ja koristim bjelanjak koji mi je ostao nakon što sam žumanjak stavila u tijesto) i pomoću kista premažite trake tijesta.
Kolač pecite oko 40 min. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Ohlađeni kolač narežite na šnite.
Narezani kolač možete spremiti u metalnu kutiju u kojoj može trajati dulje vrijeme.
U originalnom receptu kolač se radi od duple količine sastojaka (300 g brašna, 250 g margarina,…), ali ja to prepolovim jer mi je i ovo dovoljno za 1 lim.
*Recept je iz časopisa Burda.
Slični recepti
Lincer prutići
|