1 cvjetača (ili kelj, zelje, ili prokulice po želji)
1 žlica sezama
1-2 žlice krušnih mrvica
ulje
sol, papar
Ako koristite cvjetaču, operite ju i očistite i podijelite ju na manje ružice.
Ako koristite kelj i li zelje, očistite ga i narežite na deblje rezance.
Ako koristite prokulicu, očistite ju i odozdo ju zarežite u križ.
U loncu zakuhajte vodu pa dodajte sol i povrće koje ste pripremili.
Cvjetaču kuhajte oko 4 min, da malo omekša, ali da se ne raskuha.
Kelj ili zelje kuhajte oko 8 min, ali ne da se raskuha.
Prokulicu kuhajte 20ak min.
Kuhano povrće ocijedite i isplahnite hladnom vodom.
U tavi zagrijte ulje i dodajte mu krušne mrvice i sezam pa popržite par sekundi. Vruću smjesu prelijte po ocijeđenom povrću. Odozgo posolite i popaprite i poslužite posipano peršinovim lišćem.
Količina ulja, mrvica i sezama ovisi o tome koliko masno i kalorično jelo želite.
Možete staviti manje ulja i na njemu popržiti krušne mrvice pa to onda zalijati s par žlica mlijeka/jogurta/vrhnja.
Recept koji se mogu pripremati s keljom, cvjetačom, prokulicom, zeljem...
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pohani kelj (ili zelje)
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Trganci od zelja ili kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom
|