Nadjev
1 veliki crveni luk
1 zelena paprika
2 mrkve
2 češnja češnjaka
3 žlice suncokretovog ulja
115 g gljiva (po želji)
400 g aduki graha, može i mungo grah
voda + 1 povrtna kocka
2 lovorova lista
1 čajna žlica kupovne mješavine suhog začinskog bilja (ili možete dodati «na vrhu noža» raznog začinskog suhog bilja, po želji)
sol, papar
Pire
1 kg krumpira
3 žlice maslinovog ulja
sol, papar
Aduki ili mungo grah namočite preko noći u vodu. Teoretski, grah ne treba namakati, ali onda se naravno duže kuha. Meni se uvijek žuri, pa ga zato namočim dan prije, pa je onda nrzo kuhan.
Sutradan ocijedite grah.
Crveni luk oljuštite i sitno nasjeckajte.
Papriku očistite i narežite na kockice.
Mrkvu operite i očistite pa ju naribajte na ribež za jabuke.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Suncokretovo ulje zagrijte pa mu dodajte obje vrste luka, mrkvu i papriku, pržite oko 5 min da omekšaju.
Gljive očistite i narežite na komade.
Gljive i ocijeđeni grah dodajte poprženom povrću pa sve pržite još 2 minute.
Zatim dodajte lovorov list, mješavinu suhih začina i oko 500 ml vode te razmrvljenu povrtnu kocku. Kuhajte na laganoj vatri da grah omekša, nemojte ga raskuhati, povremeno promiješajte i podlijevajte vodom.
(Ako grah niste namočili, onda će se naravno duže kuhati i treba ga zalijati s više vode.)
Kuhani nadjev začinite solju i paprom (izvadite lovorov list).
Krumpir ogulite i skuhajte u posoljenoj vodi. Zdrobite ga uz dodatak maslinovog ulja te soli i papra, da dobijete glatki pire.
Nadjev stavite u vatrostalnu posudu. Po njemu rasporedite vrući pire krumpir, nemojte ga zagladiti, ostavite da izgleda «čupavo». A možete i pomoću slastičarske šprice s velikim zvjezdastim otvorom rasporediti puslice od pirea po nadjevu.
Zapecite u pećnici na 220 stupnjeva da se napravi korica.
Ako imate pećnicu s funkcijom pečenja gornjim grijačem, uključite ju.
Poslužite odmah.
*Recept je iz Vegetarijanske kuharice, Roz Denny, Rijeka, Leo – Commerce, 1998.
|