poznata i kao "Dva dana u limu/kalupu" ili "Pres torta"
Biskvit
4 jaja
4 žlice vruće vode
200 g šećera
125 g brašna
100 g gustina
1 i pol paketić praška za pecivo
+
6 žlica ruma
250 ml kuhane, ohlađene, jake kave
+
150 g keksa s maslacem
Krema
1 prašak za puding od vanilije
500 ml mlijeka
60 g šećera
250 g margarina
+
4 žlice pekmeza
Preljev
200 ml hladne vode
100 g šećera
50 g kakaa s min. 17% kakaovog maslaca
200 g čokolade za kuhanje s min. 43% kakaovih dijelova
Za biskvit, jaja miksajte s vodom 1 minutu na najvećoj brzini. Dodajte šećer i miksajte još 2 minute.
Brašno pomiješajte s gustinom i praškom pa ga u dva navrata prosijajte u smjesu od jaja i kratko promiksajte.
Kalup za tortu (ja koristim kalup promjera 24 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Smjesu ulijte u kalup.
Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 min (provjerite čačkalicom jeli pečen).
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Skuhajte kavu i ostavite ju da se ohladi (ja na 400 ml vode stavim 6 punih čajnih žlica kave, kad sedimentira izmjerim 250 ml; sve ovisi o tome koliko jaku aromu kave želite).
Za kremu, 100 ml mlijeka pomiješajte s praškom za puding i šećerom. Ostatak mlijeka zakuhajte pa u njemu skuhajte puding. Ostavite da se ohladi.
Margarin sobne temperature kremasto izmiksajte pa mu postupno dodavajte mlaki puding i sve dobro izmiksajte.
Ohlađeni biskvit prerežite 2 puta vodoravno da dobijete 3 kore.
Srednju koru izmrvite i mrvice i prelijte hladnom kavom i rumom, dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu.
Kalup u kojem ste pekli tortu obložite papirom za pečenje.
Slaganje:
1. na dno kalupa stavite jednu koru
2. premažite ju trećinom kreme
3. na nju složite red keksa s maslacem (kekse nije potrebno močiti, krema sadrži dovoljno vlage)
4. na njih stavite polovicu smjese od mrvica, dobro pritisnite žlicom da bude «zbijeno»
5. taj sloj premažite trećinom kreme
6. na nju složite red keksa s maslacem
7. na njih stavite ostatak smjese od mrvica i dobro pritisnite
8. premažite ostatkom kreme
9. poklopite preostalom korom biskvita
Na biskvit stavite komad folije ili papira za pečenje pa tortu opteretite ili plitkim tanjurima ili daskom za rezanje.
Tortu stavite u hladnjak da odstoji 48 sati.
Nakon 2 dana izvadite tortu iz kalupa, odlijepite papir za pečenje.
Ugrijte marmeladu i njome premažite tortu odozgo i sa strane.
Za preljev, u lonac stavite vodu i šećer, zagrijavajte na srednjoj temperaturi, miješajte da se šećer rastopi. Pojačajte temperaturu i kad tekućina zakuha umiješajte kakao. Maknite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu, promiješajte da se čokolada rastopi.
Ostavite oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se preljev ohladi.
Preljev prelijte odozgo i sa strane po torti, najbolje da to radite na rešetki za torte, ako ju nemate upotrijebite rešetku od pećnice.
Tortu stavite u hladnjak da se preljev stvrdne.
Na ovoj torti preljev se stavlja na tortu premazanu pekmezom pa neće biti onako tvrd kao što je inače kad mu pekmez nije podloga. Torta bi trebala biti premazana pekmezom u sasvim tankom sloju, najbolje pomoću kista.
Kakao ne bi smio imati manje od 17 % udjela kakaovog maslaca, a čokolada ne bi smjela imati manje od 43 % kakaovog udjela.
U slučaju da kakao ili čokolada sadrže manje navedenih sastojaka moglo bi se dogoditi da se preljev neće stvrdnuti: imati će karamelastu konzistenciju (neovisno o podlozi na koju se stavlja). Preljev je svejedno jestiv i može se staviti na tortu, ali nije čvrst.
Ja nemam dobra iskustva s kakaom proizvođača "Kraš", pa ga nikad ne koristim, ne znam koliko kakaovog maslaca on sadrži jer na pakovanju ništa ne piše.
Po želji, tortu ukrasite listićima badema, čokoladnim bombonima u obliku zrna kave…
*Recept je sa stranice:
http://www.chefkoch.de/rezepte/422891133077353/9-Schichten-Kaffeetorte.html
|