1 glavica zelja ili kelja (oko 1200 g)
1 jaje
oko 300 g pšenične krupice
3 češnja češnjaka
2-3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
sol, papar, šećer
Preljev
malo ulja
1-2 žlice krušnih mrvica ili kukuruzne krupice
Zelje operite, očistite, narežite na rezance. Stavite ga kuhati u kipuću posoljenu vodu i kuhajte 10ak min.
Kuhano zelje ocijedite i isplahnite hladnom vodom, rukom iscijedite što više vode iz njega. Zelje usitnite blenderom da dobijete glatku kašastu smjesu.
Dodajte jaje, griz, nasjeckani češnjak, peršinovo lišće i začine.
Dobro promiješajte. Ako je smjesa previše gnjecava dodajte još krupice.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju. U kipuću vodu žlicom spuštajte komadiće smjese. Pazite da se ne zalijepe za dno. Kad isplivaju na površinu vadite ih rupičastom žlicom.
Zagrijte ulje pa na njemu popržite ili krušne mrvice ili kukuruznu krupicu. Dodajte kuhane trgance. Bilo bi dobro da to pripremate u dubokoj tavi i onda kad dodate trgance tresite tavu da svi trganci budu preliveni uljem i mrvicama, ili možete lagano promiješati kuhačom, ali ne grubo da ne zdrobite trgance.
Recepti koje se mogu pripremati s keljom ili zeljem...
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Pohani kelj (ili zelje)
Punjena glavica zelja
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom
|