Kora
500 g cikle
5 jaja
5 žlica brašna
sol
Nadjev
300 g svježeg sira
200 g blitve (može i špinat)
2-3 žlice kiselog vrhnja
3 češnja češnjaka
sol, papar
Ciklu zamotajte u aluminijsku foliju. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
(Ciklu zamotanu u foliju dobro je staviti na lim za pečenje i tako ju peći. Ako ju stavite u pećnicu samo na rešetku, treba paziti da mjesto gdje se folija preklapa bude okrenuto prema gore jer će inače sok koji cikla ispušta prilikom pečenja kapati po pećnici.)
Ciklu ostavite da se hladi 20ak min. Onda joj odrežite gornji i donji dio i ogulite ju trljajući ju pod mlazom hladne vode.
Ciklu sitno naribajte.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Dodajte mu jedan po jedan žumanjak i nakon dodavanja svakog žumanjka dobro izmiksajte. Zatim dodajte brašno, naribanu ciklu i malo soli i lagano promiješajte.
Lim obložite papirom za pečenje. Papir namastite i pobrašnite pa po njemu rasporedite smjesu.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15ak min. Pečenu koru istresite na vlažnu krpu, maknite papir (ona strana kore koja je za vrijeme pečenja bila gore sada je na krpi) i vruću koru narolajte. Ostavite ju da se ohladi.
Blitvu operite, odrežite joj bijeli dio (on se ne upotrebljava u ovom receptu). Bltvu stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte ju 2 min. Zatim ju ocijedite i isplahnite hladnom vodom pa rukama istisnite što više vode iz nje. Blitvu nasjeckajte.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Sir zdrobite žlicom. Dodajte mu blitvu, češnjak, sol, papar i vrhnje pa dobro izmiješajte.
Razmotajte ohlađenu koru i premažite ju nadjevom.
Zarolajte ju i stavite u hladnjak na 30ak min da se rashladi.
Ako će rolada duže vrijeme stajati ružičasta boja kore će prijeći i na nadjev od sira.
Recepti s ciklom
Cikla punjena palentom i blitvom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Kremasti prilog od krumpira i cikle
Lazanje s ciklom
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Ravioli od cikle i sira
Rižoto s ciklom
|