Tijesto
300 g brašna
200 g margarina
1 žumanjak
prstohvat soli
2-3 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
200 g riže
500 ml mlijeka
500 g blitve
200 g svježeg sira
1 veći crveni luk
1 češanj češnjaka
4 jaja
sol, papar
Za premaz
1 bjelanjak
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodajte po potrebi.
Tijesto oblikujte u kuglu i zamotajte ga u foliju. Stavite ga u hladnjak na 30-60 min.
Blitvi trokutasto odrežite središnji bijeli dio.
Zeleni dio blitve blanširajte 1-2 min u kipućoj posoljenoj vodi. Odmah ocijedite i uronite u hladnu vodu. Rukama iscijedite što više tekućine pa nasjeckajte nožem
Bijeli dio blitve narežite na trakice i kuhajte 10ak min u posoljenoj vodi pa ocijedite.
Očistite i nasjeckajte obje vrste luka. Popržite ih na žlici zagrijanog ulja. Dodajte zeleni nasjeckani dio blitve i ocijeđeni bijeli dio blitve. Kratko popržite da ispari tekućina pa maknite s vatre.
U loncu zakuhajte mlijeko, dodajte prstohvat soli i rižu. Kuhajte na najslabijoj vatri miješajući, da riža upije mlijeko oko 6 min (riža će ostati tvrda).
Rižu pomiješajte s poprženom blitvom.
Sir ispasirajte pa i njega primješajte smjesi, dodajte i jaja. Posolite i popaprite. Ostavite nadjev da se ohladi.
Razvaljajte 2/3 tijesta i stavite ga u namašteni kalup (promjera 24-26 cm). Oblikujte rubove visine oko 8 cm, tijesto nabockajte vilicom pa na njega rasporedite ohlađeni nadjev.
Razvaljajte preostalu trećinu tijesta i izrežite trake. Složite ih na nadjev da čine mrežu.
Umutite bjelanjak i pomoću kista premažite trake.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 1 sat.
Pitu ostavite da se ohladi u kalupu.
Skinite obruč s kalupa i pitu premjestite na tanjur i poslužite.
*Recept je iz časopisa Svijet: Kuhinja, ljeto/jesen 2006.
Slični recepti
Pita od blitve i sira
Povrtna pita
Talijanska uskršnja pita
Torta-složenac od riže i blitve
|