1 limenka đuveća (800 ml)
1 glavica luka
1 žlica margarina
25 listova lazanja (oko 500 g)
2 žlice ulja
1 žlica soli
+
masnoća za lim
40 g margarina
Luk nasjeckajte.
U loncu zagrijte margarin i na njemu ispržite luk. Dodajte sadržaj limenke i kuhajte 15ak min da tekućina ispari, a povrće omekša. (Po želji povrće iz limenke, možete narezati na manje komade, ili ga za vrijeme kuhanja, kad omekša lagano kuhačom drobiti na manje komade).
Nadjev ostavite da se ohladi (da bude mlačan).
U loncu zakuhajte oko 2 litre vode i onda dodajte 2 žlice ulja i žlicu soli. Stavite po 5 listova lazanja i kuhajte ih 2-3 minute (ovisno o vrsti lazanja, provjerite upute na pakiranju). Kuhane lazanje izvadite pomoću šupljikave žlice i stavite u cjedilo (nemojte ih preliti hladnom vodom).
Na isti način skuhajte i ostale listove lazanja (svaki put po 5 kom).
Kuhane lazanje ostavite da se malo ohlade, a onda ih prerežite, npr. ako je dimenzija lista 8 cm x 16 cm (ovisno o proizvođaču), prerežite po sredini tako da dobijete 50 listova dimenzija 4 cm x 8 cm.
Na svaki od 50 listova rasporedite oko pola žlice nadjeva (nemojte na listove stavljati puno nadjeva u debelom sloju, dovoljno je da na svakom listu budu 3-4 komadića povrća).
Počevši od kraće strane komadić lazanje čvrsto narolajte kao roladu.
Tu roladicu stavite na početak kraće strane drugog lista lazanje namazanog nadjevom i sve zajedno zarolajte. Tu roladicu stavite na početak trećeg lista lazanje namazanog nadjevom i sve zajedno zarolajte. Isti postupak ponovite s četvrtim i petim listom lazanja. Na kraju trebate dobiti roladicu, tj. ružicu (puža), od 5 listova lazanja namotanih jedan oko drugog..
Budući da ste listove lazanja prerezali na pola i dobili ih 50, trebate dobiti 10 takvih ružica (pužića).
Svaku složenu ružicu odmah stavite u namašteni okrugli kalup (promjera 22 cm), prerezana strana okrenuta prema gore, odnosno dolje. Ružice naslanjajte na stjenke posude, tj, jedne na druge da se ne bi razmatale.
Ako vam je ostalo nadjeva, nakapajte ga odozgo.
Po ružicama i između njih rasporedite 40 g margarina narezanog na listiće.
Odozgo prekrijte aluminijskom folijom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10 minuta.
Poslužite toplo.
Nadjev možete pripremiti sami, ako popržite luk, paprike, tikvice, rajčice…
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Tjestenine», br. 1, 2005.
|