Pita
1,5 kg krumpira
4 žumanjka
100 g maslaca
sol, papar
muškatni oraščić
300 g mozzarelle
1 svežanj peršinovog lišća
2 žlice naribanog parmezana
2 žlice krušnih mrvica
listići maslaca
Umak
200 g sojinih ljuskica s okusom šunke
2 žlice ulja
1 veći crveni luk
1 češanj češnjaka
1 mala konzerva rajčica
prstohvat šećera
sol, papar, čili
Za pitu, krumpir ogulite, skuhajte ga u posoljenoj vodi i zdrobite u pire.
Dodajte mu žumanjke, 50 g maslaca, sol papar i muškatni oraščić. Dobro promiješajte
Mozzarellu narežite na okrugle ploške.
Okrugl posudu promjera 22 cm namastite.
Na njega rasporediti polovicu krumpira i oblikujte rub visine 2-3 cm. Po smjesi od krumpira rasporedite ploške mozzarelle (sačuvajte 4 ploške) i posipajte nasjeckanim peršinovim lišćem. Prekrijte ostatkom krumpira i zagladite. Odozgo složite preostalu mozzarellu. Posipajte parmezanom pomiješanim s krušnim mrvicama i odozgo složite listiće maslaca.
Pecite 25 min na 200 stupnjeva.
Pitu poslužite odmah, zajedno s umakom.
Za umak, sojine ljuskice prokuhajte 3 min u pola litre slane vode. Ocijedite ih preko gustog cjedila.
Obje vrste luka nasjeckajte i popržite na ulju. Dodajte ocijeđene sojine ljuskice i kratko popržite.
Dodajte narezanu rajčicu zajedno sa sokom, sol, papar, čili i šećer pa kuhajte 15ak min na laganoj vatri.
*Recept se temelji na receptu iz časopisa «Burda Moden» 2/1988.
U originalnom receptu kao nadjev između 2 sloja krumpira uz mozzarellu i peršinovo lišće stavlja se i 100 g na rezance narezane šunke. A umak se radi od mljevenog mesa: 250 g miješanog mljevenog mesa poprži se na ulju s nasjeckanim lukom, dodaju se rajčica i začini i kuha se 15 min na laganoj vatri.
|