4 manje korabice (svaka oko 200 g)
Tijesto
150 g brašna
1 čajna žlica soli
130 g svježeg kravljeg sira
40 g margarina sobne temperature
+
sol, papar
začinsko bilje (kopar, peršinovo lišće…)
(tvrdi naribani sir)
+
1 jaje
Korabice tanko ogulite.
Cijele korabice kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 min (korabica treba omekšati, probajte zapiknuti u nju nož, kao kad kuhate cijeli krumpir; ako nož lako izvučete iz korabice, znači da je kuhana).
Korabice odmah prelijte hladnom vodom, ocijedite ih i ostavite da se potpuno ohlade.
Od brašna, ocijeđenog sira, margarina i soli zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte više sira, ili kiselog vrhnja ili mlijeka, ako se tijesto ne povezuje). Ostavite tijesto da odstoji 10 min.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik i razrežite ga na četiri dijela.
Na svaki komad tijesta stavite 1 korabicu, odozgo posolite i popaprite i posipajte 1 žlicom svježeg ili suhog začinskog bilja (po želji korabicu možete posipati i 1 žlicom naribanog sira, ali nije obavezno).
Lagano umutite bjelanjak i pomoću kista premažite rubove tijesta. Krajeve tijesta preklopite preko korabice i napravite zavežljaj (pritisnite da se tijesto dobro slijepi).
Ako na vrhu ostane previše tijesta, slobodne krajeve možete odrezati, ponovno iz premijesiti i razvaljati i od njih oblikovati ukrase kojima ćete ukrasiti zavežljaje korabica.
Žumanjak umutite s 1 žlicom hladne vode i pomoću kista premažite zavežljaje izvana.
Zavežljaje složite na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 min, da dobiju zlatastu koricu.
Korabice u šlafroku poslužite uz jogurt pomiješan sa začinskim biljem, nasjeckanim češnjakom, te solju i paprom.
*Recept se temelji na receptu iz njemačkog časopisa Brigitte, 9/2004.
|