Smeđi biskvit
2 jaja
2 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
2 žlice mlijeka (po potrebi dodajte više)
Žuti biskvit
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
+
100 ml likera Cherry brandy (može i Amaro, Marachino…)
Krema
500 ml biljnog šlaga
2 kremfixa
1 staklenka kompota od višnji
5 žlice gustina
100 g čokolade za kuhanje
Ukrašavanje
200 ml biljnog šlaga
pola kremfixa
šarene mrvice
čokoladni bomboni
Za smeđi biskvit, izmiksajte posoljene bjelanjke u snijeg. Postupno dodavajte šećer, stalno miksajući. Dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte. Dodajte brašno i kakao, naizmjence s mlijekom.
Okrugli lim promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ulijte smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 8 minuta.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Za žuti biskvit, izmiksajte posoljene bjelanjke u snijeg. Postupno dodavajte šećer, stalno miksajući. Dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte. Dodajte brašno i dobro izmiksajte.
Okrugli lim promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ulijte smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 10 minuta.
Pečeni biskvit ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite jednom vodoravno.
Za kremu, ocijedite višnje i sačuvajte sok.
Izmjerite količinu soka i dodajte vode koliko je potrebno da ga bude 500 ml.
400 ml tekućine zakuhajte.
Preostalih 100 ml pomiješajte sa šećerom i brašnom i skuhajte kao puding na zakuhanoj tekućini.
Maknite s vatre i lagano umiješajte ocijeđene višnje.
Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
Na dno stavite smeđi biskvit i natopite ga s 4 žlice likera.
Na biskvit stavite smjesu s višnjama, odozgo poravnajte i ostavite da se ohladi.
Čokoladu za kuhanje nasjeckajte.
Izmiksajte biljni šlag s kremfixom i podijelite ga na dva dijela.
U jedan dio dodajte nasjeckanu čokoladu i promiješajte.
Kad se smjesa s višnjama ohladila po njoj pažljivo namažite polovicu šlaga bez čokolade.
Poklopite jednom korom žutog biskvita i nju natopite likerom.
Tu koru premažite biljnim šlagom s nasjeckanom čokoladom. Poklopite drugom žutom korom i nju natopite likerom. Odozgo premažite ostatkom šlaga bez čokolade.
Stavite u hladnjak na 3 sata.
Izvadite tortu iz kalupa, odstranite papir.
Izmiksajte šlag s kremfixom.
Tortu sa strane namažite šlagom i ukrasite puslicama šlaga te šećernim mrvicama i čokoladnim bombonima.
|