500 g šarene tjestenine (naranđasta s dodatkom mrkve, zelena s dodatkom špinata i obična)
200 g prokulice
1 žlica octa
1 čajna žlica suhog kima
3 češnja češnjaka
1 l mlijeka
4 žlice margarina
4 žlice brašna
sol, papar
muškatni oraščić
Tjesteninu skuhajte prema uputi s pakiranja i ocijedite ju.
Prokulicu operite, očistite i odozdo zarežite u križ.
Kuhajte ju da omekša u vodi kojoj ste dodali žlicu octa.
Ocijedite vodu.
U loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite.
Zalijte mlijekom, miješajte pjenjačom i kratko prokuhajte da se malo zgusne. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Odvojite pola umaka i pomiješajte ga s prokulicom. Dodajte kumin i sitno nasjeckani češnjak, pa po potrebi, dodajte još soli i papra.
Vatrostalnu posudu namastite i posipajte krušnim mrvicama.
Na dno rasporedite polovicu tjestenine, na nju rasporedite prokulicu, prekrijte ostatkom tjestenine i odozgo prelijte ostatak umaka.
Odozgo složite 1 žlicu margarina narezanog na listiće.
Zapecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
|