Podloga
150 g keksa s maslacem (Piknik, Leibnitz…)
50 g cijelih badema, lagano poprženih pa sitno mljevenih (ali možete staviti i npr. kokos)
150-200 g margarina
pola čajne žlice ekstrakta badema
Nadjev
350 g bijele mliječne čokolade
125 ml slatkog vrhnja
700 g svježeg, ocijeđenog kravljeg sira
50 g šećera u prahu
4 jaja
2 žlice Amaretta ili likera s okusom badema
Krema
450 ml kiselog vrhnja
50 g šećera u prahu
pola čajne žlice ekstrakta vanilije ili badema
Za podlogu, kalup promjera 24 cm obložite aluminijskom folijom. Foliju nauljite po dnu i stranicama.
Kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje pa lupajte po njoj valjkom za tijesto kako bi razmrvili kekse.
Pomiješajte rastopljeni margarin s ekstraktom badema razmrvljenim keksima i bademima. Smjesa ne smije biti suha, mora se povezivati, ali ne smije biti ni jako vlažna.
Smjesu rasporedite po dnu i stranicama kalupa, dobro pritišćite dlanovima, pažljivo i strpljivo oblikujte rub visine 5 cm.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 5 minuta. Izvadite iz pećnice, i smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva.
Za nadjev, u lonac stavite slatko vrhnje i natrganu bijelu čokoladu, zagrijavajte na laganoj vatri stalno miješajući. Kad se čokolada rastopi maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Izmiksajte sir sa šećerom u prahu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte nakon dodavanja svakog jajeta.
Polako umiješajte ohlađenu bijelu čokoladu i liker.
Smjesu izlijte na vruću podlogu i vratite u pećnicu. Pecite 45-55 minuta na 150 stupnjeva (rub kolača mora biti čvrst, a sredina mekana). Ako se dogodi da se pred kraj pečenja nadjev neravnomjerno napuhne, nabockajte ga vilicom i pecite kao što je opisano.
Izvadite kolač iz pećnice pa pojačajte temperaturu pećnice na 200 stupnjeva.
Za kremu, miksajte kiselo vrhnje sa šećerom i ekstraktom da dobijete glatku smjesu.
Kremu odmah prelijte po vrućem kolaču i pecite još 5 minuta na 200 stupnjeva da se nadjev stvrdne.
Zatim isključite pećnicu, otvorite vrata pećnice i ostavite tortu da se hladi u pećnici 1 sat.
Izvadite tortu iz pećnice. Vrhom noža odvojite tortu od papira za pečenje, ali nemojte tortu vaditi iz kalupa.
Stavite tortu u hladnjak da se dobro rashladi (najbolje preko noći).
Sutradan tortu izvadite iz kalupa i ukrasite po želji.
*Recept je iz kuharice Deserti - korak po korak, Večernji list.
|