Palenta
300 g instant kukuruzne krupice (palente)
2 čajne žlice kurkume
sol, papar
muškatni oraščić
600 ml vode
600 ml mlijeka
2 žlice maslaca
250 g naribanog tvrdog sira (Gauda)
Umak od rajčica
600 g rajčica
1 crveni luk
1 češanj češnjaka
1 žlica ulja
4 žlice kečapa
sol, papar
Pomiješajte palentu, sol, muškatni oraščić i kurkumu.
Zakuhajte mlijeko s vodom i umiješajte palentu pa skuhajte prema uputi stalno miješajući.
Maknite sa štednjaka pa umiješajte maslac i 100 g naribanog sira.
Začinite soli, paprom i muškatnim ortaščićem.
Lim isplahnite hladnom vodom i po njemu razmažite još vruću palentu 1 cm debljine. Ostavite da se ohladi.
Pomoću kalupa za izrezivanje suhih kolačića režite oblike od ohlađene palente.
Poslažite ih u lim obložen papirom za pečenje i pospite ostatkom sira. Zapecite na 180 stupnjeva 15 min.
Rajčice operite i narežite na kockice.
Obje vrste luka nasjeckajte i ispržite na žlici ulja.
Dodajte rajčice i 2 žlice vode pa kuhajte 5 min.
(Po želji možete u malo vode razmutiti gustin ili brašno pa ukuhati u umak da bi bio gušći.)
Maknite sa štednjaka i umiješajte kečap i začinite.
Zapečenu palentu poslužite na umaku od rajčica.
*Recept je iz časopisa «Brigitte», 25/2005.
Jela s kukuruznom palentom
Složenac od palente i tikvica
Slatka palenta s voćem
|