Tijesto
500 g brašna
1 kiselo vrhnje (180 g)
3 jaja
1 čajna žlica soli
pola čajne žlice šećera
1 suhi kvasac
+
250 g hladnog margarina
Premaz
1 žumanjak
1 žlica vode
Svi sastojci osim margarina trebaju biti sobne temperature.
Od brašna, jaja, soli, šećera, vrhnja i kvasca zamijesite tijesto. Istresite ga na radnu površinu i premijesite, po potrebi dodavajte brašno. Ostavite ga na toplom, pokrivenog, oko pola sata.
Dignuto tijesto premijesite pa ga tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i na njega naribajte margarin.
Tijesto preklopite na pola kao knjigu (ili ga možete preklopiti 3 puta: jedan kraj preko sredine, pa preko njega drugi kraj).
Tako preklopljeno tijesto odmah razvaljajte (dodajući brašno da se ne lijepi) u oblik pravokutnika, debljine oko 5 mm. Počevši od duže strane razvaljano tijesto narolajte kao savijaču. Dobivenu “savijaču” narežite na trokute (cik-cak).
Okruglu posudu za pečenje obložite papirom za pečenje (ili ju namastite).
U pripremljenu posudu, uz stijenku složite šnite tako da vrh bude okrenut prema gore, u sredinu složite preostale šnite (mog biti okrenute da vrh bude prema gore, a možete ih i polegnuti).
Tijesto ostavite da stoji na toplom oko pola sata.
“Trokute” premažite žumanjkom razmućenim s 1 žlicom vode.
Možete ih posuti i sezamom.
Pogaču pecite oko 45 min na 200 stupnjeva. Ako potamni, pokrijte ju folijom.
*Recept je iz kuharice “Naše najljepše: Peciva”.
|