17

petak

prosinac

2021

Elaborat o pire krumpiru

Jel možete vi vjerovat da ljudi izmišljaju toplu vodu i od pire krumpira? Ne možete? E pa izmišljaju.

Čitam danas da se krumpir za pire treba kuvat u kori i onda stemfat ( prvo ogulit, naravno ). Pa moja mama da to pročita zanesvijestila bi se devet puta. Zna se da se krumpir u kori kuva samo za salatu i restanje, barem se u njenoj - a sad i u mojoj - kuhinji tako kuva. Kak ću stemfat krumpir kuvan u komadu jebote? Drugačije je strukture skroz kad se kuva pod korom. Šta da mu radiš, da plačeš nad njim pa da ga suze malo razmoče da lakše ispadne pire od njega?

Ja recimo krumpir za pire kuham u slanoj vodi, narezan na komade, ocijedim i dodam vrhnje, stemfam i gotovo. Pa sam išla guglat da vidim kak ga prave ovi fensišmensi kuvari. Jamie Oliver ga isto guli i kuva narezanog. Marry Berry, ona koju viđate u britanskom slastičarskom showu ga isto guli i kuva, jedino malo izmišlja toplu vodu pa kad hoće iznenadit jedače onda recimo nabuba u pire il senfa, il hrena, il poriluk narezan na kolutiće. ( I ona me razočarala; da ona ne zna da se senfom maže meso za pečenje i da se u senf bure hrenovke, a hren ide najbolje uz šunku, kućeš mi hren trpat u pire krumpir? Poriluk uopće neću komentirat, to je strašno. ) Gordon Ramsay kuva krumpir na pari za radit pire. Tu ja vidim moju mamu s podignutom lijevom obrvom kak skida krumpir s pare i istresa ga u lonac kipuće vode nad kojim se dotad pario ko da se inhalira, i ne da Ramsayu ni pisnut jer da šta krumpir ima radit na pari? Dobro da ga ne pegla u parnoj postaji.

I onda kad to sve tak pročitaš skužiš da ti fensišmensi kuvari zapravo izmišljaju toplu vodu oko svega, pa čak i oko pire krumpira. On dok skuva krumpir na pari ja sam svoj već pojela i oprala suđe, i to tanjure bez onih pustih mrlja za koje nikad ne znaš jesu dekoracija, jel ih treba jest il mu je ispo tanjur dok ga je pružo konobaru da te podvori za stolom.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.