16

subota

ožujak

2019

Lá Fhéile Pádraig

Sutra je dan svetog Patrika, rekli bi Irci Lá Fhéile Pádraig. Znači sutra će se istočit deset miliona litara Guinessa, ako je vjerovat podacima koje plasira predstavnik za medije ovog svjetski poznatog soka od hmelja. To isto tako znači da će samo u zraku bit cca četri promila alkohola, o onome u krvi nećemo ni pričat ( doista, kažu da je u Zagorju ujutro u zraku dva i pol promila na dnevnoj bazi, bez proslave svetog Patricka i pive koja teče u potocima, al tamo se konzumira druga vrsta soka ).

Irci taj dan prekidaju korizmeni post i tradicionalno kuvaju neka svoja jela od špeka i kupusa ( nadam se da je riječ o kiselom kupusu, ne da mi se sad ić guglat; slatki kupus sa špekom baš mi ne zvuči prejestivo ). Proslava je uglavnom vrlo bučna i dosta tekuća, ko šta smo već konstatirali. Nije baš oduvijek bilo tako, tek od 1970. se počelo oblokavat - do tada je sve bilo zatvoreno i nije se moglo uživat u blagodatima bučne glazbe i ispijanju Guinessa.
U Irskoj nema ni zmija, ni guštera ni ostalih gmazova; navodno je Patrick to protjero odande. Sreća da je tako, kućeš se još pod dojmom tarapane saplitat sa zmijama dok krivudaš kući. ( Činjenica je da bi zmije noću trebale spavat, al ajde vraže znaj jel bi mogle spavat od tolike buke i alkohola; nisam ljubitelj gmazova pa nisam upućena u njihov metabolizam. Znam samo da ih ne bi volila srest, pogotovo ne u gluho doba noći. )
Ono šta sigurno ne znate je da je boja svetog Patrika zapravo plava, a ne zelena. Dugo je godina irska zastava bila plava, poslije ju je promijenilo u zelenu valjda zbog pustog zelenila koje tamo vlada. Al činjenica je da je Patrickova boja bila ko da navija za Dinamo, šta je zapravo divno jer eto i našim ugostiteljskim objektima povoda da uprizore proslavu dana svetog Patricka ko da je čovjek odrasto na Knežiji il u Dubravi.
Zgodni su recimo i irski vilenjaci, takozvani Leprechauni, obučeni u zelena odijela i glomazne zelene šešire i crvenih brada. Legenda kaže da bi vilenjak moro čovjeku koji ga uhvati ispunit tri želje. Znači isto ko zlatna ribica, samo bez tolikog zelenila i brade. Nije to ni loše; malo pripaziš pa ako dobaulja odnekud zaustaviš ga svim raspoloživim sredstvima da nema majci nikuda dok ti ne riješi kuću na moru, neki dobar Porše i štednu knjižicu nepoznato visokog iznosa. Gadno je samo ak zaustaviš krivog Leprechauna, onog lažnjaka koji se samo zazelenio da dostojno obilježi dan i sjebe te u koracima jer ti nemre ispunit želje kad nije pravi vilenjak. Može jedino povratit il po tebi il po terasi usljed prekomjerne konzumacije Guinessa.

Sutra obavezno obucite nešta zeleno na sebe ( iako bi zapravo trebalo plavo, al ajde ) i deknite barem jednu pivu, u čast Padraigovu. A i bubrezima će koristit malo hmelja.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.