LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

31.03.2008., ponedjeljak

Iva Islambegović osvojila grand-prix "Kukuričeka"

Grand-prix 6. dječjeg glazbenog festivala 'Kukuriček' ove je subote otišao iz prepune đurđevačke sportske dvorane u Umag. Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić, Branislav Felker, Tihomir Preradović i Ivica Mihajlović su ocijenili da pjesma 'Grade moj' Ines Prajo, Arijane Kuntšek i Romea, u izvrsnoj interpretaciji Ive Islambegović, zaslužuje nagradu za skladbu, tekst i aranžman.
Publika je bila drugačijeg mišljenja i svoju je nagradu dodijelila živahnoj skladbi s mađarskim melosom i imenom 'Tudom nemtudom', koju su izveli Koprivničanac Sandro Turković i Bjelovarčanka Helena Živko, potpomognuti dobitnom domaćom kombinacijom skladatelja i aranžera, Đurđevačanina Davora Jendrašića-Mandrake i tekstopisca Rajka Stilinovića iz Pitomače.
Osim toga Mandraki je pripala i nagrada za najbolji festivalski aranžman za skladbu 'Popevka', a Rajku Stilinoviću za tekst 'Tudom nemtudom', dok je najbolju glazbu za 'Kukuriček' napisao Darko Braje za 'Đurđevački pastoralu'.
Domaćini su po prvi puta, uz stručni žiri koji je nagrađivao autore, imali i žiri đurđevačkih glazbenih pedagoga, koji su nagrađivali male pjevače za primjerice najsimpatičniji nastup i koreografiju, za najveseliji ili prvi nastup, tako da od 23 pjevača i 10-ak dječjih zborova iz Đurđevca ove godine nitko nije otišao bez nagrade i festivalskog CD-a Croatia Recordsa.

Dojam o dobrom domaćinstvu, izvrsnoj organizaciji i produkciji, ponijeli su i njihovi voditelji i roditelji u Split, Imotski, Zagreb, Rijeku, Krk, Knin, Bjelovar, Pitomaču, Viroviticu, Umag, Molve i Grobnik.
Đurđevcu su ostale na poklon dvije pjesme. 'Đurđevačka pastorala' i 'Popevka', kao i obaveza pripremanja novog 'Kukuričeka' na godinu, uz sve čestitke Festivalskom odboru na čelu s Petrom Štefanićem i Rajkom Stilinovićem.
Radio Koprivnica

FOTOGALERIJA:(Krunoslav Heidler) Đurđevac.com

- 20:21 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112



RADOVI NA ELEKTROENERGETSKIM POSTROJENJIMA:
Zbog radova na elektro postrojenjima dana 01.04.2008 (utorak) bez električne energije biti će:

- u Sedlarici od 09.00 do 09.30 sati dio od 1 i 2 do 35 i 30A
- u Grabrovnici od 08.30 do 14.30 sati dio od broja 1i2 do 24 i 67 i od 21 do 45
- u Velikoj Črešnjevici dio od broja 1 i 2 do 79 i 102

Zbog radova na elektro postrojenjima dana 02.04.2008 (srijeda) bez električne energije biti će:

- u Pitomači od 09,00 do 09,30 sati dio ulice A. Mihanovića od broja 15 i 30 do 45 i 76,
- Mala Črešnjevica od 08,30 do 14,30 sati,
- Grabrovnica dio od broja 26 do 146 i 181 i od 69 do 177.

- 20:01 - Isprintaj - #

KUD Otrovanec priredio priredbu

folklor


Kulturno umjetničko društvo "Otrovanec" je dana 30. ožujka 2008. godine priredilo za svoje sumještane već drugu priredbu ove godine.

Društvo je relativno mlado, osnovano početkom 2005. godine i broji 25 aktivnih članova. Izraslo je na temeljima društva koje je prestalo s radom 1989. godine. KUD Otrovanec je dosta aktivani priređuje priredbe sa pjesmama, plesovima i igrokazima za svoje mjesto nekoliko puta godišnje.

folklor


Jučer su izveli splet pjesama i plesova iz našeg podravskog kraja, a mnogobrojnu publiku su najviše nasmijali njihovi igrokazi; Baka za starački dom, Ciganka gatara i Susjedi. Oduševljena publika ih je nagradila velikim pljeskom, a KUD im je obečao već početkom mjeseca svibnja folklorne susrete sa izvođačima iz drugih KUD-ova.

M. Gomerčić
(Fotografije D. Begović)
Pitomača net

- 19:32 - Isprintaj - #

U Komunalnom održan sastanak na temu vodoopskrbe i zaštite voda Općine Pitomača

U prostorijama Općine Pitomača, u petak 28. ožujka, u organizaciji Komunalno Pitomača i Općine Pitomača, održan je radni sastanak sa predstavnicima Hrvatskih voda - VGO Osijek, Hidroprojekta-ing d.o.o. Zagreb, te Vtc-projekt d.o.o. Virovitica, na temu vodoopskrbe i zaštite voda Općine Pitomača.
Na sastanku su podnesena izvješća nadzornog inženjera o stanju izgrađenosti uređaja za kondicioniranje, njegovom dosadašnjem probnom radu, kao i predviđenom tehničkom pregledu uređaja, održana je prezentacija geodetskog elaborata vodozaštitnog područja, a raspravljalo se i o planu vodoopskrbne izgradnje, te planu zaštite voda u 2008. godini. Iako Hrvatske vode još uvijek nisu definirale iznose svojih učešća u predloženim programima, te su najavile i mogućnost smanjenja prvobitno planiranih iznosa kojima će popratiti vodoopskrbu i zaštitu voda na području naše županije, optimizma na sastanku nije nedostajalo, budući su podnesena izvješća o kvaliteti vode s pitomačkog vodocrpilišta zadovoljavajuća, a idućeg tjedna treba se provesti i prva od potrebne tri C – analize, nakon kojih bi se moglo pristupiti pripremi dokumentacije za tehnički pregled vodocrpilišta ukoliko iste budu zadovoljavajuće.
Podsjećamo da akcija Općine Pitomača i «Komunalnog Pitomača» vezana uz mogućnost priključenja na vodovodnu odnosno kanalizacijsku mrežu na području općine po akcijskim cijenama priključne takse i nadalje traje.
Ista za priključak na vodoopskrbu iznosi 500,00 kuna za jednokratnu uplatu do 30. lipnja, odnosno 1.000,00 kuna nakon tog datuma pa do 31. prosinca 2008. godine, odnosno 2.000,00 kuna jednokratno do istog datuma za priključak na sustav javne odvodnje.
Zainteresirani mještani mogu se javiti u «Komunalno Pitomača» koje će sklapati ugovore o priključenju.
Pitomača.hr

- 19:30 - Isprintaj - #

30.03.2008., nedjelja

Pitomačke fotografije-Proljetna šuma na Đuretini

šuma


šuma šuma
Proljetna šuma,kanal i Drava...na Đuretini.
šuma šuma

- 19:33 - Isprintaj - #

Rock koncert grupe Helleborus

rock


Jučer je bio održan koncert mladog pitomačkog rock sastva Helleborus u pitomačkoj kino-dvorani. Koncert je počeo oko 21:30 h te sljedećih dva sata je bilo sasvim dovoljno da zabavi zaljubljenike rocka koji su na koncu svega htjeli još!

Skupio se dovoljan broj ljudi koji su doslovno uživali u kvalitetnoj svirci. Posjetitelji su mogli slušati isključivo rock i to domaći i strani. Raspon godina je bio šarolik te je sezao od 5 pa do 65 godina. Ovaj događaj pokazuje da rock u Pitomači još uvijek živi te da mladi entuzijasti znaju dobro podići atmosferu!
Možemo se nadati da ovo nije zadnji koncert grupe Helleborus čiji su članovi Igor Begović, Ivan Jurišek, Marijan Lincmajer i Luka Lukačić!

tekst i foto:N.V.
Pitomača net

- 19:27 - Isprintaj - #

29.03.2008., subota

Skupština DVD-a Pitomača

Skupština DVD-a Pitomača održana je 17. Veljače 2008. u Vatrogasnom domu u Pitomači.
U protekloj godini svi napori usmjereni su nabavi novijeg navalnog vatrogasnog vozila. Staro vozilo TAM zbog previsokog ulaganja nije se moglo registrirati. Pomogli su prijatelji iz DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Virovitica koji su privremeno ustupili svoje vatrogasno vozilo Magirus. Zahvaljujemo se na razumijevanju DVD-u i Javnoj postrojbi Virovitica, na sjednici je rekao Željko Živko, predsjednik DVD-a Pitomača. Tijekom godine 4 člana završilo je tečaj za vatrogasca I. klase, a primljeni su i 5 novih članova.
Livijo Lauš zapovjednik DVD-a Pitomača podvukao je da je protekla godina za cijelo vatrogastvo RH i za DVD Pitomača jedna od težih godina po broju požara i izlazaka na intervencije. Do 2007. prosjek intervencija bio je 15, a protekle godine taj se broj popeo na 29 intervencija. Od tog broja 15 intervencija bilo je u Pitomači, 6 u Otrovancu, 4 u Starogradačkom Marofu, 2 u Dinjevcu, 1 u Starom Gradcu i jedna u Maloj Črešnjevici. Zabilježeni su 6 tehničkih intervencija, 11 požara otvorenog prostora i 12 požara stambenih i gospodarskih zgrada. Održano je deset taktičkih vježbi.
Muška A ekipa sudjelovala je na Općinskom vatrogasnom natjecanju u Grabrovnici. Prošle godine zapovjedno vozilo Puch i Ivan Ilinčić, član DVD-a Pitomača bili su na poluotoku Pelješcu na dislokaciji vatrogasnih snaga na priobalju. Povremeno su bila i još 2 vatrogasca na gašenju velikih požara, kod Metkovića i Dubrovnika. Organizirano je dežurstvo tijekom ljetnih mjeseci, posebno žetve.
Dražen Rengel, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje Virovitičko-podravske županije, rekao je da se vidi pomak u DVD-u Pitomača. Dobivanjem makar i na posudbu vozila MAGIRUS operativno su ojačali. Pohvalio je rad pitomačkog Dokumentacijskog centra kao nastavak rada pokojnog Ivice Šimunovića, osnivača tog centra. Prema procjenama i planovima u Pitomači trebala bi biti stacionirana profesionalna jezgra od 4 vatrogasaca.
Iz pobratimljenog DVD Maksimir iz Zagreba skupu su bili nazočni Franjo Kelbas predsjednik, Gordan Horvat, blagajnik i Mladen Horvat, spremištar.
Skupu su bili nazočni i pobratimi vatrogasci DVD-a Vukovar: Černok Stjepan, počasni član, Dorokaži Silvestar, predsjednik DVD-a, Tarle Mario i Kelava Ivan članovi. DVD-i Vukovar i Pitomača potpisivali su Povelju o suradnji.
Skupu se obratio Miroslav Perinić predstavnik DVD-a Kloštra Ivanića, podvukavši da za vatrogastvo uvijek nedostaje novac. -Dosta je dobrovoljnih priloga. Vrijeme je da proradi svijest da vatrogasci nisu prosjaci. Znamo koliko se daje za nogomet i druge sportove. Znamo da je u Republici Hrvatskoj u 2007. godini kupljeno 210 vatrogasnih vozila, a da Pitomača nije dobila ništa. Ovo vatrogastvo to ne zaslužuje. Ne dozvolimo da pojedinci drže ruku u našim džepovima. Da vatrogastvo stagnira vidimo i po tome da ni načelnik pitomačke općine nije među nama. Nekad su vatrogasci bili elita društva, a danas ?
Pohvalio je rad Dokumentacijskog centra u naglasio da i ne znamo što sve o našem vatrogastvu skrivaju arhivi u Beču i Budimpešti.

Barica Mihoković
Vatrogasni Vjesnik
10.03.2008.

- 19:22 - Isprintaj - #

Referendum za NATO:dva mala pitomačka potpisa

referendum


Želim li da se i mene pita hoćemo li ući u NATO pakt?Želim!I moja supruga također!
referendum referendum
Zato nam nije bilo teško otići do Bjelovara (40 km od Pitomače) i potpisati se ZA REFERENDUM O NATO PAKTU.U Bjelovaru se potpisuje na dvije lokacije;na gradskoj tržnici i na Trgu Eugena Kvaternika.Potpisi se skupljaju i u Koprivnici na Zrinskom trgu,Slatini na Trg sv. Josipa a vjerovatno će ovih dana biti organizirano i u Virovitici.Stoga,ako želite da se i vas pita o mišljenju-potpišite peticiju za referendumsko pitanje;"Jeste li za to da Republika Hrvatska postane članica Sjevernoatlantskog ugovora (NATO)?"

- 15:58 - Isprintaj - #

Dvoje mrtvih u nesrećama u Dinjevcu i Pitomači

U PETAK oko 17 sati dogodila se prometna nesreća u Pitomači nakon što je 68-godišnjem vozaču pozlilo za vrijeme vožnje, javlja PU virovitičko-podravska.
Vozaču automobila virovitičkih oznaka u jednom je trenutku pozlilo dok je vozio ulicom Ljudevita Gaja u Pitomači, te je izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u betonski putni most.
U prometnoj nesreći vozač je smrtno stradao, a njegova 62-godišnja supruga, koja je bila na mjestu suvozača, ostala je neozlijeđena.

Nešto kasnije istog dana, oko 20.15 sati, u prometnoj je nesreći u mjestu Dinjevac teško ozlijeđen 67-godišnji pješak na kojeg je automobilom naletjela 21-godišnja M.T.
Pješaka je vozačica udarila dok je na desnoj traci ulice V. Nazora bio u položaju "četveronoške", te ga odbacila nekoliko metara u lijevu stranu ispred vozila, dok je pješakov bicikl ostao ispod kotača automobila.
Od zadobivenih ozljeda pješak je preminuo u 22.55 sati u OB Virovitica.
Index.hr

Virovitica net:Za vrijeme vožnje dr Malešević najvjerojatnije umro od srčanog udara!?

Mlada vozačica pokupila pijanog pješaka koji je "hodao četveronoške"

- 15:51 - Isprintaj - #

28.03.2008., petak

Raspišite referendum za ulazak u NATO pakt!

Odbor za referendum o NATO-u traži od Sabora raspisivanje referenduma o ulasku u Savez, te je najavio početak prikupljanja potpisa građana u cijeloj Hrvatskoj za raspisivanje referenduma.
Na konferenciji za novinare pred zgradom Hrvatskog sabora najavljeno je da Odbor započinje akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi glavno pitanje bilo "Želite li da Republike Hrvatska postane članica Sjevernoatlantskog ugovora – NATO-a?".
Glasnogovornik Odbora, koji čine oko 60 nevladinih udruga, Aleksandar Hatzivelkos rekao je novinarima da Odbor nije ni za ni protiv ulaska RH u NATO, već da se zalaže za raspisivanje referenduma na kojem bi se građane pitalo što misle o tome.
"Akcijom želimo prikupiti potrebnih 447.980 potpisa građana ili 10 posto upisanih birača koliko je potrebno da bi se raspisao referendum", rekao je Hatzivelkos pozvavši građane da se priključe ovoj inicijativi.
Lana Vego iz Odbora poručila je svim zastupnicima Sabora da se "pokušaju odmaknuti od stranačkih pozicija i stranačke stege o tom pitanju" te razmisle svojom glavom i shvate važnost referenduma o ulasku RH u NATO.
Na pitanje namjerava li se Odbor pridružiti najavljenim prosvjedima protiv posjeta američkog predsjednika Georgea Busha, Hatzivelkos je rekao da neće jer je pitanje referenduma unutarnje pitanje hrvatske demokracije.
Kampanja za raspisivanje referenduma o NATO-u vodi se pod sloganom: Odluka narodu – NATO na referendum, a referendumsko pitanje: "Jeste li za to da Republika Hrvatska postane članica Sjevernoatlantskog ugovora (NATO)?"
Hrvatska se sprema za ulazak u NATO. Intenzivno nam se preko medija servira kako je to nužno i kako su samo primitivci protiv.
Uobičajeni argumenti su kako će nas NATO braniti od nemirnog Balkana i Srbije, kako će nas manje koštati vojska jer će sada biti mala i profesionalna, a kako se za NATO-baze ne moramo brinuti, jer da "neće biti NATO-baza u Hrvatskoj".
U isto vrijeme se sve koji bi se usudili iznijeti suprotne argumente ušutkava i marginalizira.
Rezultat je to instrukcija koje su kod predsjednika Mesića i premjera Sanadera pohađali Vanja Sutlić, glavni ravnatelj HRT-a, i još neki čelnici iz medija o potrebi da se NATO uljepša i ušminka pred očima hrvatske javnosti.

A još prije toga, za svaki slučaj, pripremio se teren ustavnom izmjenom po kojoj nam ne treba referendum. Jer narod je naivan i ne smije odlučivati sam o svojoj sudbini.

Zašto NATO želi Hrvatsku?
Zbog slobodnog preleta NATO-ovih aviona nad Hrvatskom: trenutno njihovi avioni mogu koristiti samo zračne koridore i to moraju plaćati. Ako uđemo u NATO, čitav će im hrvatski zračni prostor biti besplatno dostupan.

Baze: Amerikanci inzistiraju na tri lokacije za NATO-ove, tj. svoje baze u Hrvatskoj. Jedna je Zemunik kraj Zadra, jer je Zadar u vrhu u Europi po broju vedrih dana, što je posebno povoljno za zračne snage.
Druga je lokacija u okolici Dubrovnika radi morske kontrole Jadrana. Treća je lokacija vojni poligon u Slunju.
Valja napomenuti da će ondje Amerikanci imati sve ovlasti (tj. taj prostor uopće neće biti pod hrvatskom jurisdikcijom).
NE postoji zemlja članica NATO-a koja nema NATO-bazu.

Vojna oprema: jasna je stvar da će članice NATO-a (a ponajprije SAD) profitirati od toga što će Hrvatska morati od njih kupovati sve oružje (i municiju!), radi "prilagodbe NATO-ovim standardima".
Pritom otpada sve naoružanje koje HV već ima, a koje nije "u skladu s NATO-ovim standardima" iako je inače posve funkcionalno.

Zračne snage: NATO traži od Hrvatske da nema zračne snage, jer nam ne trebaju, oni će nas štititi. Slovenci su od toga odustali kada su nakon godinu dana "zračne zaštite" za koju je bila ovlaštena Turska (dok je zapovjedništvo bilo u Litvi!) dobili račun od 20 milijuna eura.
– Hrvatska će, nakon ulaska u NATO, morati imati 700 vojnika izvan Hrvatske (u Afganistanu za početak), a 700 vojnika u pripremi u Hrvatskoj cijelo vrijeme.
Slovenci, s obzirom na to da su sada dio NATO-a, što uključuje i međunarodne misije, imaju velikih problema s privlačenjem mladih ljudi da popune kvotu.

Suverenitet: nakon ulaska u NATO, NATO-ove snage imaju pravo iskrcati se i intervenirati na području Hrvatske bez dopuštenja hrvatskih vlasti.

Godišnja članarina: Hrvatska će u NATO-ovu blagajnu uplaćivati 3 milijuna eura godišnje.

Još malo slovenskih iskustava: baza u Cerklju je unutar 10 kilometara od nuklearne elektrane Krško, dok u Europi zakon propisuje barem 50 km.
U tu bazu će slijetati avioni i između ostalog ostavljati neiskorištene bombe (mali podsjetnik na stvarnost!).
Vježbe se odvijaju danju i noću, touch down vježbe izvode se svake 4 minute. Buka je stanovnicima slovenskog Posavlja nesnosna.
Otkad je Slovenija pristupila NATO-u velike korupcijske trzavice potresaju ministarstvo obrane. Još jedan uvjet Sloveniji za pristup NATO-u bio je povećanje izdataka za vojsku.
Karel Lipic iz slovenske Zveze ekoloških gibanj izjavio je da se sada ponovno treba provesti referendum o NATO-u u Sloveniji, nema šanse da bi prošao.

Napad Srbije na Hrvatsku: sve negativne posljedice pobrojane gore neki odbacuju logikom "ma neka je to sve i istina, ali barem ćemo biti sigurni".

Sigurnost? Govori se o sigurnosti od globalnih i regionalnih prijetnji. Ako dođe do globalnog sukoba NATO-a i Rusije, očito je da ćemo biti sigurniji izvan NATO-a nego u njemu. Isto je i u slučaju globalnih terorističkih prijetnji.
Ukoliko se ne umiješamo u NATO, arapski i drugi teroristi nemaju motiva dirati nas.
Ako je NATO tako dobar, zašto su učestali protesti pred NATO-bazama u Grčkoj, Italiji, Japanu... sa sloganima "NATO out!".


Mi još uvijek možemo nešto poduzeti – ako se skupi barem 10% potpisa birača, Vlada mora raspisati referendum.

Akcija za raspisivanje referenduma traje od 28. ožujka do 12. travnja, a popis mjesta širom Hrvatske na kojima možete dati svoj potpis možete pronaći ovdje.

Više:NATO na referendum
Net.hr

forum


- 18:10 - Isprintaj - #

27.03.2008., četvrtak

Zvjezdarnica.net:Novi portal pitomačkih astronoma

astro


Poznati pitomački astronomi napravili su svoj novi portal na stranici Zvjezdarnica.Net.




Zvjezdarnica.Net biti će novi portal iz svijeta astronomije i znanosti.
Vijesti i nova zbivanja u svemiru moći ćete pratiti na ovim stranicama.
Rad naše astro grupe i udruge biti će prikazan na ovom novom portalu.

Portal je trenutno u izradi, a do dovršetka sve trenutne zanimljivosti i rad astro grupe možete pratiti na ovim stranicama.

bNovosel

- 19:12 - Isprintaj - #

T.K.fotogalerija:željeznička stanica

bagrich



tk


krpanT krpanT
Napuštena željeznička stanica Auckland (Novi Zeland)
krpanT krpanT
fotografije:Tomislav Krpan

- 19:01 - Isprintaj - #

Preventivna zaštita područja i rijeke Drave u roku od tri godine postaje područje Regionalnog parka

Ministarstvo kulture je temeljem čl. 15 Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjh tijela državne uprave ( N.N. 5/08 ) i članka 26. i članka 14. Zakona o zaštiti prirode ( N.N. 70/05) 4. veljače 2008. godine donijelo RJEŠENJE o preventivnoj zaštiti područja rijeke Mure i Drave na području 5 županija u kategoriji Regionalni park.
To je područje prirodno i dijelom kultivirano, a obuhvaća 144.695,52 ha i prostire se na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije.
U roku od najduže 3 godine, Vlada Republike Hrvatske će donošenjem uredbe proglasiti ovo područje Regionalnim parkom. Važnost rješenja za Virovitičko-podravsku županiju će tom odlukom biti velika jer Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko – podravske županije, čija je ravnateljica Mirjana Kepec, dobiti će na upravljanje dio područja regionalnog parka 18.725,93 ha –kopno i 1.197,97 ha –voda). U područje regionalnog parka ulaze i zaštićeni krajobrazi (Jelkuš, Širinski otok, Križnica i Vir) s područja općine Pitomača. Inače u području Regionalnog parka su dopuštene gospodarske djelatnosti,a uvjete zaštite prirode daje Ministarstvo kulture. Ovo područje je proglašeno zaštićenim jer su ista područja u susjednim državama već zaštitćena, i dio su nacionalnih ekoloških mreža, a i dio NATURA 2000 tj. EU ekološke mreže. Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) je izradio stručnu podlogu za zaštitu. Zaštita ovog područja doprinosi očuvanju biološke raznolikosti i ulazi u sastav Nacionalne ekološke mreže RH kao i u sastav EU ekološke mreže. Ovo područje predstavlja jedno od posljednjih doprirodnih riječnih tokova u Europi. Zaštićeno je zbog velikog broja zaštićenih i ugroženih vrsta koje tu obitavaju. Naime, zabilježeno je 48 vrsta riba od kojih su mnoge zaštićene. Osim toga, tu je i 177 vrsta ptica od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene. Zaštitom ovog područja Republika Hrvatska primjenjuje EU direktivu o staništima i EU direktivu o pticama.
VPŽ

- 18:49 - Isprintaj - #

26.03.2008., srijeda

Traktorska afera:država pomaže socijalnim slučajevima, ostali moraju vratiti kredit

Predstavnici Ministarstva financija, Slatinske banke i Virovitičko-podravske županije sastali su se sa sedamdesetak poljoprivrednika koji su se zadužili u poznatoj «traktorskoj aferi» iz 1997. godine i još nisu vratili krediti kojim su kupili traktore i ostalu poljomehanizaciju. Slučaj je dobio i medijski naziv «Đurini traktori» kada je tadašnji župan Virovitičko-podravske županije Đuro Dečak najavljivao veliku akciju pomoći poljoprivrednicima uz pomoć Vlade Republike Hrvatske te «Hypo banke», Auto kuće Veličan iz Kladara kod Pitomače i riječke tvrtke «Torpedo». No, umjesto razvoja poljoprivrede i obiteljskih gospodarstava slučaj je, zbog niza nezakonitosti, završio na sudu. Đuro Dečak oslobođen je krivnje, Franjo Veličan je uvjetno osuđen, a zbog nevraćanja kredita država od Virovitičko-podravske županije potražuje danas potražuje pedesetak milijuna kuna.

Đuro Dečak je 28. studenoga 1997., zajedno sa tadašnjim dožupanom Krunoslavom Cukorom, potpisao s Kärntner Landes und Hypotheken Bank AG ugovor o kreditu vrijednom 65 milijuna šilinga, s kamatnom stopom od 8,97 posto, na osam godina s jednom godinom počeka. Kredit je trebao biti isplaćen do 15. prosinca 2005. godine, no temeljem dva aneksa ugovora, rok je produžen do 1. listopada 2006. godine, a kamatna je stopa smanjena na 7,5 posto.

Virovitičko-podravska županija zadužila se, protuzakonito, bez odluke Skupštine i to za 14 puta veći iznos nego što je to zakon dopuštao. Zaduženje je moglo je iznositi samo do četvrtine njenih izvornih prihoda, koji su u to vrijeme bili oko 10 milijuna kuna godišnje, a zadužila se za oko 35 milijuna kuna.
Jamstvo za kredit potpisao je u ime države tadašnji ministar financija Borislav Škegro, budući da je ova kreditna linije zapravo bila dio projekta tadašnje hrvatske Vlade kojim se željelo pomoći posrnulom "Torpedu".
Traktore je uz veliku medijsku pompu kupilo dvjestotinjak poljoprivrednika i razvojačenih hrvatskih branitelja iz sedam županija.

Zbog «Đurinih traktora» Virovitičko-podravskoj županiji godinama je prijetio bankrot, ali je Vlada 2006. godine skinula hipoteku na dug od 1,5 milijuna eura i zatezne kamate od 1,9 milijuna eura koliko je morala platiti bankama jer kreditni obveznici nisu vraćali novac. Time je bilo otpisano 20 posto dospjelog duga i iznosa zateznih kamata te određen novi rok za rok vraćanja koji je već istekao.

Ostalo je nerealizirano 24 kredita u reprogramu i 31 kredit za jednokratnu isplatu. Novi virovitičko-podravsku župan Tomislav Tolušić želi što prije razriješiti ovu traktorsku sapunicu jer se županija, zbog dugova, više ne može zaduživati i razvijati. «Županija i država žele pomoći, ali otpis dugova ne bi bio pošten prema onima koji su uredno vraćali kredite. S druge strane nije nam u interesu da se onima koji ne mogu vračati dug ovrhom oduzimaju kuće i ostala imovina. Pomoći ćemo onima koji su zbog ovoga postali socijalni slučajevi, a na ostale apeliram da što prije vrate dugove», kazao je saborski zastupnik Josip Đakić.
Dio poljoprivrednika koji nisu vraćali dug ističu da su dobili pokvarene traktore i da zbog toga, od samog početka, nisu mogli raditi s njima već su novac ulagali u skupe popravke. Oni su na sastanku predložili da im se u cijelosti otpišu dugovi i da im se skinu bankarske hipoteke. No, za mnoge poljoprivrednike se znalo da ne zadovoljavaju uvjete i da im je kreditna sposobnost upitna a Županija ipak pristala biti jamac. Županija je jamčila čak i županu Đuri Dečaku što je okvalificirano kao tipični sukob interesa.
Virovitica net

- 20:13 - Isprintaj - #

Sazvana 12. sjednica Općinskog vijeća

Za ponedjeljak 31. ožujka sazvana je 12. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača. Na dnevnom redu je niz točaka o prihvaćanju prijedloga odluka koje je na prethodnoj sjednici usvojilo Poglavarstvo, a to su:
ostvarenje Proračuna Općine Pitomača za 2007. godinu, usvajanje Godišnjeg obračuna Dječjeg vrtića „Potočnica“ Pitomača i Knjižnice i čitaonice Pitomača za razdoblje od 01. siječnja - 31. prosinca 2007. godine.Nadalje, tu su dvije odluke vezane za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem: o visini naknade za jednogodišnje korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Pitomača, i dugo očekivana odluka, o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za područje općine Pitomača na duži vremenski period od 5 i 10 godina. Pred vijećnicima će se naći i Prijedlog Odluke o osnivanju Savjeta mladih Općine Pitomača, Prijedlog Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine na području općine Pitomača, Prijedlog Odluke o komunalnim djelatnostima na području općine Pitomača, Prijedlog Odluke o vodoopskrbi općine Pitomača te Prijedlog Odluke o odvodnji otpadnih voda na području općine Pitomača.

Pitomača.hr

- 16:41 - Isprintaj - #

Dom za odgoj mladeži

U BIVŠOJ KARAULI ŠAŠNATO POLJE U PITOMAČKOJ OPĆINI
Dom za odgoj mladeži

karaula


U općinu Pitomača nakon brojnih zahtjeva o povratu imovine koju je bivša JNA koristila na području općine Pitomača proteklog je tjedna stigla odluka iz Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za raspolaganje u vlasništvu Republike Hrvatske kojom se bivša karaula Šašnato polje dodjeljuje na korištenje Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, a u svrhu osnivanja ustanove socijalne skrbi - Doma za odgoj mladeži s izrečenom odgojnom mjerom upućivanja u posebnu odgojnu ustanovu. Ta imovina sastoji se od tri glavne zgrade, nekoliko manjih pratećih objekata i dvorišta ukupne površine 11.016 četvornih metara.
Svi ti objekti su očuvani i u relativno dobrom stanju s kompletnom infrastrukturom - strujom, vodom, sustavom centralnog grijanja i kanalizacijom pa njihova adaptacija i prenamjena u posebnu odgojnu ustanovu za smještaj mladeži ne bi trebala iziskivati veće troškove.
- Zadovoljni smo što je konačno riješen naš zahtjev o povratu bivših karaula na području pitomačke općine. Lokacija karaule Šašnato polje i postojeći objekti gotovo su idealni za budući Dom za odgoj mladeži, jer je tek nekoliko kilometara udaljena od Pitomače i nalazi se u prekrasnom krajoliku nedaleko rijeke Drave. Za nas u općini Pitomača taj Dom za odgoj mladeži, koji će biti od općeg nacionalnog interesa, ujedno će značiti i otvaranje najmanje 40 novih radnih mjesta. Sada nas očekuje veliki posao da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi što prije krene u realizaciju oko tog programa otvaranja Doma za odgoj mladeži.
Povrat bivše karaule Šašnato polje sada nam daje više optimizma da će nam biti vraćene i preostale tri bivše karaule na području pitomačke općine, dvije u Križnici i jedna u Starogradačkom Marofu. Očekujemo povrat tih bivših karaula u ovoj godini, jer su za njihovu prenamjenu zainteresirani naši poduzetnici - objašnjava Željko Grgačić, načelnik općine Pitomača, dodajući kako je u jednoj od dvije bivše karaule u Križnici trenutačno smještena osnovna škola, drugu bi Općinska turistička zajednica preuredila u izletište, a ona u Starogradačkom Marofu adaptirala bi se u pogon za preradu voća i povrća. Sve te programe prenamjene bivših karaula spremna je pomoći općina Pitomača i stoga se s nestrpljenjem očekuje njihov što skorašnji povrat u općinsko vlasništvo ili ustupanje na korištenje kako bi se ti objekti prenamjenom sačuvali od daljnjeg propadanja.

M. B.
Virovitički list

- 16:37 - Isprintaj - #

Krovna udruga općinskog sporta

OSNOVANA SPORTSKA ZAJEDNICA OPĆINE PITOMAČA
U općini Pitomača nedavno je osnovana Sportska zajednica općine Pitomača kao krovna udruga svih sportskih klubova s ciljem razvoja i promicanja sporta i rekreacije. Trenutačno na području općine Pitomača djeluje oko 20 sportskih klubova s više od 500 članova. Novoosnovanoj sportskoj općinskoj zajednici pristupilo je šest klubova: NK Pitomača, ŽRK Pitomača, ženska i muška ekipa KK Pitomača, Sportsko rekreacijsko društvo Pitomača i Rekreacijska udruga Zeleno srce, a do kraja godine priključit će se i preostali sportski klubovi s područja općine.

Na osnivačkoj skupštini u Izvršni odbor Sportske zajednice općine Pitomača izabrani su: Danijel Petković, Srećko Zvonarić, Marijan Bajsar, Željko Grgačić, Neven Bedeković, Miroslav Ravlić i Darko Tkalčec. Za predsjednika je izabran Neven Bedeković, a za tajnika Zlatko Novak, koji će tu dužnost obavljati profesionalno.

- Osnivanjem krovne sportske udruge želimo pomoći sportskim klubovima i klubovima sportske rekreacije u njihovom radu i razvoju. Želja nam je da njihov rad ne ovisi isključivo o sredstvima općinskog proračuna, iz kojeg je lani za sport bilo izdvojeno 600.000 kuna, a u ovoj godini to iznosi 730.000 kuna i 130.000 kuna za funkcioniranje Sportske zajednice i dodatne programe sportskih klubova, a mi ćemo se u njihovo ime natjecati za dobivanje sponzorskih sredstava kao i donacija od tvrtki. Na taj način nastojat ćemo stvoriti sigurne izvore financiranja kako za rad sportskih klubova, tako i za školovanje potrebnih stručnih kadrova - naglašava Neven Bedeković, predsjednik Sportske zajednice općine Pitomača, dodajući kako će se još ove godine u prijelaznom razdoblju sportski klubovi izravno financirati iz općinskog proračuna, a od sljedeće godine njihovo financiranje ići će isključivo putem općinske Sportske zajednice.

M. B.
Virovitički list

- 16:34 - Isprintaj - #

Radovi dobro napreduju

GRADNJA ŠKOLA U OTROVANCU I VELIKOJ ČREŠNJEVICI
Gradnja škole u Otrovancu
Radovi na gradnji novih objekata osnovnih područnih škola Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače u Otrovancu i Velikoj Črešenjevici dobro napreduju i prema riječima Rajka Stilinovića, direktora pitomačke graditeljske i projektantske tvrtke Croming, bit će završeni u planiranim rokovima do kraja ljeta, a nakon toga uslijedit će opremanje tih školskih objekata kako bi bili u potpunosti završeni do početka nove školske godine.
U gradnju novih objekata osnovnih područnih škola u Otrovancu i Velikoj Črešnjevici uloženo je ukupno 3,2 milijuna kuna zajedničkih sredstava općine Pitomača, Virovitičko-podravske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

M. B.
Virovitički list

- 16:30 - Isprintaj - #

Predstavljene zbirke pjesama pjesnika i novinara Drage Britvića

britvic


Sinoć ju u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano predstavljanje zbirke pjesama pjesnika i novinara Drage Britvića (1935-2005) Mirno teku rijeke.
O radu i stvaralaštvu jednog od najplodnijih hrvatskih tekstopisaca zabavne glazbe i šansona govorili su uvaženi gosti Mani Gotovac i Branimir Donat koji su došli u sklopu započete suradnje sa Hrvatskim društvom pisaca. Predavači su se posebno osvrnuli na bitne odrednice njegovog životnog i literalnog djela (ljubavne i rodoljubne pjesme).
Bio je jedan od utemeljitelja Festivala kajkavske popijevke (1966) i njegov dugogodišnji direktor, a sudjelovao je na svim značajnijim festivalima zabavne glazbe.
Nesumnjivo je da je Drago Britvić svojim dugogodišnjim i nadasve bogatim radom ostavio veliki trag na hrvatskoj glazbenoj sceni te dirnuo i raznježio srca brojne sinoćnje publike.
Cjelokupnom sentimentalnom doživljaju večeri pridonio je nastup Tamburaša HPD Rodoljub i čitanje njegove poezije u interpretaciji djelatnica knjižnice.
Knjižnica Virovitica

- 16:23 - Isprintaj - #

25.03.2008., utorak

Sport u Pitomači

Nogomet - rezultatipitoSport
U sklopu utakmica 20. kola IV. HNL sjever – podskupina B, pitomački nogometaši u Pitomači su ugostili i pobijedili nogometaše NK «Daruvar» sa 2:0, zabilježivši tako svoju prvu proljetnu pobjedu u petom nastupu. Drugi općinski predstavnik u ovom rangu natjecanja NK «Croatia» iz Grabrovnice poražena je sa 0:3 na gostovanju u Kalinovcu kod nogometaša istoimenog domaćina. Idućeg vikenda pitomačani putuju u Velike Zdence, a grabrovčani su domaćini NK «Graničar» iz Đurđevca. Najmlađi, pioniri, proteklog tjedna imali su dvostruki program, ali bez zapaženijih rezultata Najprije su u četvrtak gostovali u Bjelovaru, u odgođenim utakmicama 15. kola IV. HNL – sjever, skupina B, kod ekipe NK «Bjelovar 2» gdje su doživjeli poraze od 2:4, 0:3, te 0:1, dok su u utakmicama 17. kola gostovali u Suhopolju kod vršnjaka istoimenog kluba. Pioniri U-10 izgubili su sa 0:1, njihovi stariji kolege U-12 sa 0:4, dok najstariji pioniri nisu niti nastupili zbog nepovoljnih vremenskih prilika koji su onemogućili igru.
Rukomet - rezultatipitoSport
Mlade pitomačke rukometašice, članice mlađe kadetske ekipe, koju sačinjavaju igračice rođene 1992. godine i mlađe, nastupile su u Đakovu, na petom krugu 1. HRL – sjever za mlađe kadetkinje. Pitomačanke su dobile oba svoja susreta i to protiv rukometašica ŽRK «Pan - Đakovo» sa 24:11, a ŽRK «Vukovar» sa 18:12, čime su i teoretski, kolo prije kraja osigurale nastup na državnoj završnici koja će se odigrati početkom svibnja. Za pitomačanke su na turniru nastupile: Kovačić, B.Lovrin (10), Filipović (4), Petković (2), I.Lovrin (5), Siladić (3), Mioč (18), Sabolić i Bakan. Idućeg vikenda u Pitomači se igra dvostruki program, prva ekipa u utakmici 11. kola III.HRL – sjever, domaćin je rukometašicama druge ekipe ŽRK «Tvin-Trgocentar» iz Virovitice, a druga ekipa pitomačanki u utakmici 10. kola Međužupanijske rukometne lige Bjelovar dočekuje ŽRK «Veliko Trojstvo».
Kuglanje - rezultatikuglanje
Kuglačice KK «Pitomača» bile su slobodne u posljednjem, 18. kolu II. HKL istok, a odigravanjem preostalih utakmica poznat je i konačan plasman pitomačanki u ovoj natjecateljskoj sezoni. U konkurenciji devet ekipa, pitomačanke su sa ostvarenih šest pobjeda, jednim neodlučenim rezultatom i devet poraza, te sakupljanih 13 bodova osvojile 6. mjesto na prvenstvenoj tablici, sačuvavši svoj trećeligaški status i za narednu sezonu. Nastup u kvalifikacijama za I. HKL osigurale su kuglačice KK «Sloboda Tvin» iz Virovitice.Pitomački kuglači, pobjedom protiv KK «Slavonac» Bukovlje u prošlom kolu, domogli su se druge pozicije na prvenstvenoj tablici III. HKL zona Požega. U 26. kolu pitomačani gostuju kod kuglača KK «Ina» u Slavonskom Brodu.

Pitomača.hr

- 18:37 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112



POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA

Zbog radova na elektropostrojenju dana 26.03.2008. godine bez električne energije će biti potrošači naselja:
- Pitomača od 09,00 do 09,30 sati u ulici F.Galovića;
- M.Črešnjevica od 12,00 do 12,30 sati predio od broja 1 i 2 do 3 i 33b.

Zbog radova na elektropostrojenju dana 27.03.2008. godine bez električne energije će biti potrošači naselja:
- Pitomača od 09,00 do 09,30 sati u ulici Lj.Gaja od broja 148 i 187 do 192 i 225.F.

- 18:36 - Isprintaj - #

Sazvana redovna skupština Udruge vinogradara, podrumara i voćara "Aršanj" Pitomača


Udruga vinogradara, podrumara i voćara "Aršanj" Pitomača, za narednu nedjelju, 30. ožujka, sazvala je svoju redovitu godišnju skupštinu.
Ista će se održati u prostoru Društvenog doma Greda, s početkom u 10,00 sati.
Na sjednici će biti podneseni izvještaji o radu i poslovanju udruge u protekloj godini te program rada s financijskim planom za 2008. godinu.

Pitomača.hr

- 18:32 - Isprintaj - #

Pitomača.net ima novi forum!

forum


Portal Pitomača.net od danas ima novi forum. Nakon više od dvije godine postojanja sada već bivšeg, prvog i jedinog pitomačkog foruma, Uredništvo je odlučilo postaviti novi forum koji će omogućiti sudjelovanje u raspravama svim posjetiteljima portala, a da im za to neće biti potrebna registracija.
Isto tako, količina neželjenih poruka (spama) i samoregistrirajućih korisnika (spam botova) od danas svedena je na - nulu!
Pozivamo sve posjetitelje pitomača.net portala da se uključe u rad novog foruma koji od danas počinje pisati nove stranice povijesti korištenja interneta na ovim prostorima.

Pitomača net

- 16:19 - Isprintaj - #

U Crkvi sv. Vida održan Uskršnji koncert

koncert


U pitomačkoj crkvi Sv. Vida, u organizaciji Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva 'Sloga' Pitomača održan je Uskršnji koncert. Osim domaćina HDGD Sloge, na koncertu su još nastupili: Đurđevčice - Đurđevac, GPD Sloga Slatina, HPGD Sloga - tamburaši i Klapa župe blaženog Alojzija Stepinca Koprivnica čiji je dirigent bivši župnik župe Sv. Vida Pitomača vlč. Krunoslav Pačalat, koji je i nagrađen sa najviše pljeska čime je dokazao da je i dalje omiljen među vjernicima, te da je ostavio neizbrisiv traga za vremena kad je obavljao poslove župnika.

koncert


fotografije:D.Begović
Pitomača net

- 16:12 - Isprintaj - #

24.03.2008., ponedjeljak

Video spot:Jendrin škrilak & Arsen Dedić-Dravske sirene

Crorec:Jendrin Škrilak & Arsen Dedić - Dravske Sirene
Etno sastav “Jendrin škrilak” snimio je spot za najavnu pjesmu njihovog albuma prvijenca, “Dravske sirene”, u kojoj se kao gosti pojavljuju Arsen Dedić i ženski vokalni ansambl Đurđevčice. Pjesmu autorski potpisuje vođa benda Davor Jendrašić (glazba i aranžman), dok je tekst napisao Rajko Stilinović.

Iznimno zanimljiv spot nadahnut duhovima povijesti sniman je pod redateljskom palicom Marka Dimića. Spot je sniman na nekoliko lokacija, područje uz rijeku Dravu pokraj Đurđevca, na starom gradu na planini Kalnik pokraj Križevaca i u gostionici “Pod starim krovovima”. Radnja spota smještena je u sadašnje vrijeme koje se isprepliće sa poviješću. Naime, Arsen Dedić pojavljuje se kao glavni akter spota, koji se kroz pjesmu prisjeća vremena kada je bio mladić i kada je imao djevojku, a to je vrijeme drugog svjetskog rata. U tom ratu izgubio je djevojku, koju su ubili vojnici, a čiji se duh nakon smrti pridružuje Dravskim sirenama, koje su u spotu utjelovile članice vokalnog ansambla Đurđevčice. One su obučene u crninu i na neki način predstavljaju nagovještaj nečeg lošeg, a to je u ovom slučaju izgubljena ljubav. Zanimljivo je da se u spotu ne pojavljuje niti jedan član benda “Jendrin škrilak”, a da su za uloge vojnika u spotu angažirani članovi konjičkog kluba iz Đurđevca. Kako ističe autor pjesme Davor Jendrašić cijela ekipa je zadovoljna konačnom verzijom spota, koji je po njihovom mišljenju izrazito umjetnički napravljen, te u sebi nosi jednu pozitivnu energiju i predstavlja nešto drugačiji video uradak u odnosu na spotove koji se vrte na malim ekranima.

Album “Jendrin škrilak” objavljen je u prosincu prošle godine, a riječ je o projektu koji donosi 13 pjesama zabavnog karaktera sa elementima folklora. Glazbena aranžerska slika obojana je starim, izvornim, autohtonim instrumentima, pa tako možemo čuti cimbal, dude, diplice, jedinke, drvene frule, violinu, tambure, razne udaraljke.
PRESLUŠAJTE CIJELI ALBUM

O grupi
Alfa i omega sastava je Davor Jendrašić, skladatelj, aranžer, tonski snimatelj i glazbeni producent, a Jendrin Škrilak čine: Davor Jendrašić (dude, harmonika), Danijel Kivač (kontrabas), Marinko Barčan (berde, bugarija, brač), Ana Filipović (vokal), Kristina Benko (vokal), Damir Hajduk (cimbal), Danijel Krmić (brač), Krunoslav Benko (prim, violina, konge).

Rade u Đurđevcu od 2000. a debitirali su u Pitomači na festivalu "Pjesme Podravine i Podravlja" s pjesmom "U glazbi vjetra", koja se također nalazi na albumu. Na stvaranju albuma sudjelovalo je tridesetak glazbenika, a članovi sastava posebno su ponosni na suradnju s Arsenom Dedićem u pjesmi "Dravske sirene" za koju trenutno snimaju spot.

Osnivač sastava Davor Jendrašić odmalena je pokazivao interes za tradicionalne instrumente, a već sa osam godina svirao je harmoniku, te kasnije trubu i klavir. Radi kao profesor glazbene kulture u osnovnoj školi, a uz dude i harmoniku, u sastavu svira jedinke - drvene frulice i diplicu.


Croatia Records


- 21:20 - Isprintaj - #

T.K.fotogalerija:posjet vulkanu

bagrich


Uskršnja posjeta turističkoj atrakciji u gradu Aucklandu(Novi Zeland) - brdo Mount Eden sa velikim kraterom u sredini.

bagrich bagrich

bagrich bagrich

- 11:20 - Isprintaj - #

U Admiralu održan turnir u pikadu,pobjednici "Džipsi"

admiral


21.ožujka u Admiral casinu održan je turnir u pikadu.Pobjednik turnira je ekipa "Džipsi".
admiral admiral

admiral admiral
Prvo plasirana ekipa : Džipsi
Drugo plasirana ekipa : Čunga lunga
Treće plasirana ekipa : Robim Hood

fotografije:Mario Sulimanac


- 10:17 - Isprintaj - #

22.03.2008., subota

Sretan Uskrs posjetiteljima ovog bloga!

uskrs


- 20:48 - Isprintaj - #

A gdje su nestali komentari?

Nema više nijednog komentara na ovom blogu.Zašto?
Zato jer sam ih zauvijek obrisao.A zašto?Zbog neprimjerenih komentara koji nemaju veze s temom posta,neugodnih i vrijeđajućih komentara koji prozivaju osobe imenom i prezimenom te zbog riječi mržnje prema osobama drugačijih političkih i drugih shvaćanja.Nažalost,radi moje lijenosti izbrisani su svi komentari jer mi je bilo lakše sve odjednom izbrisati nego pojedinačno izabrati komentare koji ostaju.Također na moju žalost,takvi komentari su bili u manjini te su žrtvovani radi jednostavnosti procedure.

proljetno čišćenje
Ovaj blog skuplja informacije o našoj maloj općini i bližoj okolici te je u 22 mjeseca i 22 dana postojanja uspio skupiti 1470 informacija povezanih o Pitomači i pitomačkom kraju.Više od 95% to su dobre i pozitivne informacije dok je ostatak iz crne kronike i spada također u našu svakodnevnicu.Ali i to je život,zar ne?
O danas (22.ožujak 2008.) zabranjujem komentiranje anonimnim korisnicima te da bi komentirali na ovom blogu morate biti registrirani na Blog.hr servisu.
Ako će i registrirani korisnici kršiti osnovna pravila lijepog ponašanja u svojim komentarima(vrijeđanje,prozivanje,prijetnje,psovanje,...),i njima će biti zabranjeno komentiranje.
Za komentiranje vijesti i događaja možete iskoristiti i Forum pitomačkog portala Pitomača.net ili PING forum.

Kvalitetni Forumi o događajima u našoj okolini su i Virovitica Net forum,Virovitica Online forum,forum Đurđevac.com ili najveći hrvatski forum servis Forum.hr gdje ima tema za raspravu o svemu i svačemu.

- 19:38 - Isprintaj - #

Dar Hrvatske za Svjetski dan voda - 22. ožujak

Ministar Božo Biškupić stvara europsko najveće riječno zaštićeno područje uz Dunav, Dravu i Muru.
U veljači 2008. godine ministar kulture, g. Božo Biškupić, potpisao je odluku o proglašenju preliminarne zaštite jednog od europski najvažnijih riječnih ekosustava: poplavna područja Dunava, Drave i Mure, koja čine područje veće od 150 000 ha, a predstavljaju jedinstveno prirodno i kulturno naslijeđe Republike Hrvatske.

“WWF snažno pozdravlja ovu odluku o zaštiti europskih prirodnih bogatstava” kaže g. Mike Baltzer, direktor Dunavsko karpatskog programa Svjetskog fonda za prirodu (WWF). Ovime je Ministarstvo osnovalo najveći jedinstveni riječni rezervat u cijeloj Europi.

Odluku o preliminarnoj zaštiti Dunava, Drave i Mure, Ministarstvo kulture temelji na stručnoj studiji koju je pripremio Državni zavod za zaštitu prirode. Od sada pa na dalje, Ministarstvo će poduzeti odgovarajuće mjere za bolju zaštitu tih rijeka od raznih prijetnji, a uz to će i provoditi europske standarde zaštite prirode. Kako bi zaštita vrijednog riječnog krajobraza trajala dugoročno, Vlada RH mora proglasiti to područje zaštićenim u kategoriji Regionalni park u slijedeće 3 godine te upravljati njime u skladu s tom kategorijom zaštite.

“Jako cijenimo što je Ministarstvo kulture preuzelo snažniju odgovornost za ovo vrijedno područje, te vjerujemo da će se sada s njim bolje upravljati te kako će se kao takvo očuvati” kaže Irma Popović iz Zelene akcije. “Mjere koje se provode, kao što su masovno reguliranje rijeke, te iskopavanje šljunka i pijeska, su izuzetno štetne za rijeku i nisu u skladu s domaćim i europskim pravom za okoliš i prirodu. Nakon ove odluke, ovakve mjere više neće biti moguće”, nada se Irma Popović.

“Ova odluka Ministarstva daje jedinstvenu priliku za suradnju na međunarodnom nivou na zaštiti prekograničnog riječnog ekosustava sa susjednim zemljama”, kaže g. Mike Baltzer iz WWFa. Novo zaštićeno područje je sastavni dio predloženog prekograničnog UNESCO Rezervata biosfere između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Ovaj prekogranični riječni sustav Dunava, Drave i Mure je dužine oko 600 km. Nalazi se na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije, te je značajan po velikoj raznolikosti ugroženih životinja i biljaka. Raznolikost vrsta se može usporediti samo s onom u tropskim kišnim šumama: dom je za oko 100 gnijezdećih parova svjetski ugroženog orla štekavca i vrlo rijetke crne rode. Šljunkovite i pješčane obale gnijezdilišta su više vrsta ugroženih ptica od kojih je jedna mala čigra, čije su populacije gotovo nestale u kontinentalnom dijelu Europe. Prirodne obale dom su za više od 13 000 parova ptica bregunica, što čini više od 70% ukupne populacije te vrste u Hrvatskoj. “Posljednjih godina istraživali smo prirodne vrijednosti rijeka i snažno se borili kako bi ih obranili od devastacije. Vrlo smo ponosni na postignuta zakonska dostignuća, koja će pomoći u očuvanju ugroženih vrsta i staništa za budućnost”, kaže g. Darko Ivan Grlica, predsjednik Dravske lige.

WWF: Arno Mohl, Tel.: 0043 676 83 488 300
Zelena akcija: Irma Popović, Tel.: 099 3149 625
Dravska liga: Darko Grlica, Tel.: 095 90 58 692


www.sterna-albifrons.net

- 01:30 - Isprintaj - #

Đakić o boravku predsjednika Mesića u Virovitici: (Ne) kulturni protokol

Budući da ni ja, ni moje kolege saborski zastupnici iz virovitičko-podravske županije, a ni dužnosnici Virovitice i virovitičko-podravske županije, nisu bili upoznati s protokolom boravka predsjednika države u Tvinu, jasno se pokazuje da on nije predsjednik svih građana.
Očito je da pravi razliku između stranka i dolazi po nekakvu "ključu", pa pozivnice njegova protokola idu onima koji su mu draži i povjerljiviji, kratko je za Večernjak o posjetu predsjednika Mesića TVIN-u komentirao saborski zastupnik Josip Đakić.

Virovitica net

- 01:29 - Isprintaj - #

Povodom Uskrsa načelnik Grgačić darivao sumještane

Izaslanstvo Općine posjetilo je Božicu Crlenjak iz Pitomače

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić u pratnji zamjenika Rikarda Bakana, obišao je usamljene i bolesne osobe područja općine Pitomača te im u ime općinskog poglavarstva i osobno ime zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.
Mještane slabijeg imovinskog statusa darivao je prigodnim poklonima.

foto i tekst:D. Begović
ViroviticaOnline

- 01:28 - Isprintaj - #

Uskršnje pisanice Josipa Cugovčana

Emisija HRT-a "Dan za danom" je mozaičko-zabavna emisija koja se emitira uživo svakoga radnog dana od 13.25 do 14.25 sati.
Dana 21.ožujka 2008.gost emisije bio je Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta te je prigodom uskršnjih blagdana govorio o pisanicama.

video: bn

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

- 01:23 - Isprintaj - #

In memoriam Dragi Britviću i predstavljanje knjige "Mirno teju rijeke"

Drago Britvić: Mirno teku rijeke
U hrvatskoj zabavnoj glazbi ime Drage Britvića metafora je za autora tekstova i pjesnika koji je sudbinu svojih stihova u časopisima ili zbirkama poezije pretpostavio suživotu s notama.
Prepoznatljive tematske cjeline Britvićeva (1935.–2005.) primijenjenog pjesništva su ljubavni i rodoljubni stihovi te pjesme o Zagrebu koje podjednako lako komuniciraju s generacijama slušatelja u regionalnim idiomima (Krapina, Opatija, Split, Požega) i urbanim žanrovima zabavne pjesme, šansone i balade.

Na kajkavskom, štokavskom i čakavskom skladali su ga i pjevali najveći – od pjevača do klapa. Drago Britvić bio je jedan od najplodnijih hrvatskih tekstopisaca zabavne glazbe i šansona, i najnagrađivaniji autor stihova na glazbenim festivalima.

Britvić je jedan od utemeljitelja Festivala kajkavske popijevke (1966.) i njegov dugogodišnji direktor. Bio je predsjednik Saveza udruženja zabavnih i narodnih muzičara, kao i jedan od osnivača 2. programa Radio Zagreba.

Povodom 40. obljetnice Festivala kajkavske popijevke dodijeljena mu je Povelja Grada Krapine (2005.). Posthumno je nagrađen Porinom za životno djelo (2006.).
IZVOR:Net.hr

In memoriam Dragi Britviću i predstavljanje knjige "Mirno teju rijeke" održat će se u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici 25. ožujka 2008. s početkom u 19 sati.

Sudjeluju: Mani Gotovac i Branimir Donat, tamburaši HPD Rodoljub-a.

- 01:16 - Isprintaj - #

Fotogalerija:Ljeto na Novom Zelandu by T.K.

tk tk
Ljeto na Novom Zelandu, sijecanj - ozujak 2008, fotografije T. K.
tk tk

tk tk

tk tk
blog: vinogradskij.blogspot.com Web: artbash.co.nz/tomislavkrpan

- 01:00 - Isprintaj - #

Ipak je zastoj srca

autor:ziza15zdrave13
Tragedija mladog košarkaša Marka Bakovića, koji je nakon pada u nezaštićeni nužni izlaz pitomačkog diskokluba, zadobio teške tjelesne povrede za koje se pretpostavljalo da su uzrok smrti, dobila je svoj epilog. Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu potvrdio je da je uzrok smrti zastoj srca. Policija je obradom slučaja utvrdila sumnju da je Marko i prije tragedije imao problema sa srcem, priopćila je Policijska uprava Virovitičko-podravska.

Đurđevac.com

- 00:53 - Isprintaj - #

FVK"Mirko Lauš":događanja

foto:Fvk "Mirko Lauš" Pitomača
Današnji dan mali filmaši proveli su u Otrovanskom Bregu na filmskoj radionici dokumentarnog filma. Film koji je snimljen radili su po unaprijed dogovorenoj temi a to je film u kojem se prikazuje pečenje palačinki, pečenje kobasica i ražnjića na žaru te priprema grah salate.
Film je namijenjen za Gastro film festival koji se održava u Osijeku a sam dokumentarni pristup nije ništa novo za ovu grupicu koja je vrlo aktivna u okviru "Filmske grupe" i dosad je snimila najviše filmova u ovoj sezoni.
Tema je bila dobro prihvaćena i sa zadovoljstvom realizirana. Sve palačinke, kobasice i ražnjiće na kraju su pojeli uz sve pohvale i uz dobar tek pa je za vjerovati da su dobri kuhari a nadamo se da će i film nakon montaže biti jednako dobar.

ANIMIRANI FILM
Ekipa malih filmaša koja se redovito sastaje ponedjeljkom, završila je igrane, crtane i dokumentarne filmove koje su započeli pa je preostalo završiti i animirani film koji se radi animacijom likova od plastelina. Faza izrade likova je pri kraju a potrošena je i poprilična količina plastelina. Još treba izraditi nekoliko segmenata koji se trebaju uklopiti u okolinu i snimanje može početi. Kako je za proljetnih praznika predviđen rad na terenu (snimanje filmova i fotografske radionice u kojima će sudjelovati i druge ekipe malih filmaša ) ovaj film će biti završen nakon što ponovo krenu u školu.

Fvk "Mirko Lauš" iz Pitomače

- 00:48 - Isprintaj - #

Predstavljena biciklistička staza "bilodravska ruta"

foto:Radio Koprivnica
Koprivničko-križevački i bjelovarsko-bilogorski župani Darko Koren i Miroslav Čačija te vodeći turistički djelatnici obje županije sudjelovali su u Đurđevcu na predstavljenu 45 kilometara duge biciklističke staze 'Bilodravska ruta'. Ona spaja bilogorski kraj i Dravu, odnosno područje od Bjelovara do Novog Virja, a doprinjet će turističkoj ponudi kontinentalne Hrvatske.
Direktor Turističkog ureda u Bjelovaru Antun Turčić je kazao da je staza rezultat suradnje turističkih zajednica susjednih županija, koju je financijski potpomoglo Ministarstvo turizma. Predsjednik Koprivničko-križevačke Turističke zajednice Zdravko Mihevc je, pak, naglasio da je 'Bilodravka ruta' dio mreže biciklističkih staza od Osijeka do Varaždina te dio europske mreže biciklističkih putova od Balatona do Lonjskog polja. Inače, dolazak Miroslava Čačije u Đurđevac bila je njegova prva službena posjeta gradu Picoka od kad je preuzeo funkciju župana Bjelovarsko-bilogorske županije.
Radio Koprivnica

- 00:42 - Isprintaj - #

20.03.2008., četvrtak

Uskoro knjiga izabranih skladbi dr.Marijana Jergovića

Virovitički ogranak Matice hrvatske svojoj uspješnoj nakladničkoj djelatnosti ovih dana dodaje još jedan projekt - izdavanje knjige izabranih skladbi dr. Marijana Jergovića. Knjiga će sadržavati notne zapise i podatke o autorima tekstova i izvođačima, glazbenim sastavima, instrumentalistima te aranžerima na pitomačkom festivalu "Pjesme Podravine i Podravlja", ali i na Krapinskom, Požeškom i Slavonsko-brodskom festivalu i u drugim glazbenim priredbama na kojima su izvedene skladbe dr. Jergovića. Svaka knjiga bit će dopunjena i paketom od 10 nosača zvuka (CD), a ukupno će sadržavati 200 odabranih skladbi.

Autor knjige prof. Ivan Zelenbrz, predsjednik Ogranka MH Virovitica ističe:
- Ovo vrlo vrijedno i reprezentativno multimedijalno izdanje našega dr. Marijana Jergovića pridonijet će afirmaciji grada i županije jer je skladatelj već odavno poznat široj glazbenoj publici. Ovim izdanjem obilježit će se 70. obljetnica života dr. Jergovića, redovnog člana Hrvatskog društva skladatelja, umjetničkog direktora pitomačkog festivala, a knjiga bi trebala biti zgotovljena i predstavljena u Pitomači u svibnju, pred početak festivala "Pjesme Podravine i Podravlja".

Bogat opus skladbi koje je napisao dr. Jergović prate i značajna pjesnička imena.
- Imao sam čast pisati glazbu na tekstove Drage Britvića, Zvonimira Majdaka, Maje Đerek-Lovreković, Rajka Stilinovića, Pere Picukarića, Zorice Klinžić i druge, a pjevali su ih, samo da istaknem one najpoznatije, Krunoslav Kićo Slabinac, Vice Vukov, glazbeni sastavi Podravski mužikaši, Najbolji hrvatski tamburaši, Licitari i drugi, a aranžirali Nikica Kalođera, Stjepan Mihaljinac, Siniša Leopold... Izbor sam temeljio na kvaliteti, kronologiji nastajanja pjesama i da u izabranim skladbama sudjeluje što više izvođača - kaže dr. Jergović.

Ovo reprezentativno izdanje ljubitelji podravske glazbe očekuju s nestrpljenjem, a osim što će obilježiti 70 godina života i dugog i plodnog umjetničkog rada dr. Marijana Jergovića, predstavljat će izbor njegovih najboljih skladbi.

M. Vodopić
Virovitički list

- 17:33 - Isprintaj - #

Jesen na Novom Zelandu

krpan


TKrpanTKrpanTKrpan

Jesen na imanju svjetski poznatog proizvodjaca vina iz Novog Zelanda Djordja
Vjenceslava Fistonicha
. Snimljeno 19.ožujka 2008.,poslije podne.

fotografije:Tomislav Krpan

- 17:10 - Isprintaj - #

19.03.2008., srijeda

Proširen kapacitet PING fotogalerije

ping


Fotogalerija pitomačke udruge PING proširenjem kapaciteta servera svakodnevno se nadopunjava novim fotografijama.Ova fotografija autora Hrvoja Vencla slikana je 15.ožujka tijekom radova učvrščenja stupa na Prešpanu.
Udruga PING

- 20:55 - Isprintaj - #

Mladen Šerbeđija najbolji pojedinac radničko-sportskih igara, Admiralu titula fair-play ekipe

fotoBegović


U organizaciji Kuglačkog kluba Pitomača, završene su desete po redu, Radničko-športske igre u kojima je sudjelovalo 15 sportskih kolektiva. Za najboljeg pojedinca turnira proglašen je Mladen Šerbeđija dok su titulu fair-play ekipe zaslužili članovi Admirala. Nadmetanja su trajala puna dva mjeseca, tj. svakog ponedjeljka i srijede, a ekipe su ostvarile sljedeće rezultate:

1. Kograd 2972
2. Dom Vedrana 2819
3. Klesarstvo Pankasz 2780
4. 92 - 2587

Prve četri ekipe su nakon prvog kruga igrale finale i bacale duplo više od ovih ostalih


5. Udruga PING 1303
6. Penzioneri 1269
7. Stolno teniski klub 1246
8. Općina 1220
9. Admiral Boys 1161
10. Ex Gromovi 1131
11. Kuglana 1117
12. KTC 1058
13. Tehnički - Croatia osiguranje 909
14. Admiral Girls 843
15. Cafe bar 8 - 530

tekst i fotografije:Darko Begović

Pitomača net

- 19:40 - Isprintaj - #

Nitko ne zna voljeti tako

fvkPisanije



FVKpisanije

- 18:21 - Isprintaj - #

U sklopu 'Čokolino višebojca' Zvonimir Boban posjetio Pitomaču



U Sportskoj dvorani Osnovne škole Petra Preradovića, danas je održano sportsko literarno natjecanje „Čokolino višebojac“.
Uz sportsko natjecanje učenika organizirano je i druženje sa sportskim gostima bivšim hrvatskim nogometnim reprezentativcem Igorom Cvitanovićem i pokretačem projekta „Čokolino višebojac“, kapetanom Vatrenih, osvajačem brončane medalje sa SP 1998. godine, Zvonimirom Bobanom koji je izjavio da nikada u životu nije vodio ovaj program pred tolikom brojem djece.
Igor Cvitanović nije skrivao tremu, već je u svom obračanju istaknuo kako je mu je u bogatoj sportskoj karijeri bilo lakše igrati pred 35.000 gledatelja nego voditi program pred 1.000 djece.
Pobjednici pitomačkog 'Čokolino višebojca' su Zvonimir Filjak i Danijela Petković. Slavne sportaše u Zlatnom klasu primio je načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić.

Pitomača net












Više fotografija možete pogledati u fotogaleriji portala Pitomača net

- 17:50 - Isprintaj - #

Pitomača postala virovitička ulica

Večernji list od 18.03.2008. donosi dvije vijesti iz naše općine. Vijest o obilježavanju tri godine rada Foto-video kluba Mirko Lauš i promocija knjige u našoj knjižnici. Novinari iz Virovitičkog Lista poslali su svjesno vijest u Večernji list sa neistinitim mjestom događanja i prisvojili udrugu. Tako od jučer čitatelji Večernjeg lista saznaju da je poznati Foto-video klub u stvari virovitički klub ?!?

Ovo nije prvi puta da se rad pitomačana omalovažava. Od početka godine sustavno se vijesti iz Pitomače ne objavljuju, cenzuriraju ili zamjenjuju sa mjestom događanja Virovitica. Županijski list "Virovitički list" maknuo je rubriku Pitomača, našeg novinara protjerao. Internet stranice kao i vijesti uređuju se u Virovitici. Zanimljivo da se svakodnevno objavljuju vijesti u Večernjem listu iz Slatine, Orahovice, Suhopolja i niti jednom se ne zabune preimenovati mjesto ili općinu u Virovitica.
aljkavost
U Pitomači vlada loše raspoloženje i sve se više negoduje zbog takvog ponašanja i ravnodušnosti političara koji mirno gledaju kako sve polako a bitno za razvoj Pitomače također odlazi u Viroviticu.
U medijima se briše općina Pitomača i zamjenjuje sa Viroviticom, kao da postajemo slijepa ulica županije.
aljkavost
Pitomača net

- 16:15 - Isprintaj - #

Tomislav Tolušić izabran za virovitičko-podravskog župana

Sa trideset glasova 'za' i devet suzdržanih, vijećnici Skupštine Virovitičko-podravske županije izabrali su Tomislava Tolušića (HDZ) za novog župana Virovitičko-podravske županije. Sa samo 29 godina, Tomislav Tolušić postao je najmlađi župan u Republici Hrvatskoj. U današnjem glasovanju, suzdržani su bili vijećnici Hrvatske seljačke stranke i Socijaldemokratske partije.

Tolušić je mjesto župana nasljedio od dr. Stjepana Feketića čija je ostavka na dužnost župana jednoglasno usvojena. Inače, sjednici Skupštine Virovitičko – podravske županije, kojom je predsjedavao Boris Hlavati uz tajnika Ivana Horvata, između ostalih nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenici župana Zvonimir Koić i Zvonimir Šimić, članovi Poglavarstva Virovitičko – podravske županije, gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak, vijećnik u Gradskom vijeću Virovitice Ivica Kirin…

Osim toga, na sjednici je usvojeno izvješće Mandatne komisije prema kojem je dr. Stjepan Feketić ponovo vijećnik Skupštine umjesto Darka Žužaka. Istodobno, umjesto saborskog zastupnika Vlatka Podnara, koji je podnio stavku, vijećnica Skupštine postala je Mandica Boloban.
Životopis Tomislava Tolušića

Tomislav Tolušić rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. Pravni fakultet završio je u Zagrebu 2003. godine nakon čega je upisao postdiplomski studij iz kaznenopravnih znanosti. Radio je kao vježbenik u službi za imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije i kao stručni suradnik za protokol i odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika Virovitice.

Bio je stipendist bruxelleske fondacije Robert Schuman u Europskom parlamentu, pohađao školu političkih studija Vijeća Europe (u suradnji sa Hrvatskim COE partnerom, Akademijom za politički razvoj) u Strasbourgu i tečaj pri Norveškoj agenciji za razvojnu suradnju u Sandnessu.

Član je Hrvatske demokratske zajednice od 1997.godine. Supruga Edita koju je oženio 2007. godine zaposlena je kao stručni suradnik u Uredu župana i obnaša dužnost tajnice Županijskog savjeta za europske integracije. Tomislavov otac Mate ravnatelj je Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Borovi. 19. ožujka 2008. godine izabran je za župana Virovitičko-podravske županije te je time postao najmlađim županom u Republici Hrvatskoj.
ViroviticaOnline

- 16:12 - Isprintaj - #

Održan koncert učenika glazbene škole

danijel


Učenici područne škole u Pitomači i matične glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica nastupili su večeras na zajedničkom koncertu u pitomačkoj kino-dvorani. Na koncertu su se predstavili solisti, manji sastavi, gitaristički orkestar, ali i orkestar udaraljki koji djeluje od ove školske godine, a koji je vrlo atraktivan među najmlađim stanovnicima Pitomače.
fotografija:Danijel Begović
Pitomača net

- 16:07 - Isprintaj - #

17.03.2008., ponedjeljak

Edukacija djece u području zaštite i spašavanja

Područni ured za zaštitu i spašavanje Virovitica u sklopu plana edukacije djece u području zaštite i spašavanja na području Virovitičko-podravske županije, planiraju edukacijom obuhvatiti oko 1.900 djece 1. i 2. razreda osnovne škole, te oko 600 djece predškolskog uzrasta.
11. i 12.ožujka 2008. održali su 7 predavanja u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači sa 255 učenika.

duzs


Na predavanjima, pored djelatnika PUZS, aktivno sudjeluju i predstavnici Hitne pomoći, Policije (pirotehničar), Hrvatskog crvenog križa, HGSS-Stanica Požega, te pripadnici vatrogasnih postrojbi koji su djeci prezentirali svoju djelatnost i opremu.
Provedena predavanja, vrlo pozitivno ocjenjuju, kako ravnatelji škola, tako i nastavnici, a djeca su pokazala veliku zainteresiranost uz aktivno učešće.

duzs


fotografije:DUZS PU Vtc

duzs


VIŠE:DUZS PODRUČNI URED VIROVITICA

- 19:49 - Isprintaj - #

Zvonimir Boban sutra u Pitomači na natjecanju „Čokolino višebojac“

U srijedu 19. ožujka 2008. godine, s početkom u 11 sati, u Sportskoj dvorani OŠ Petra Preradovića, Trg kralja Tomislava 9, u Pitomači, održati će se sportsko literarno natjecanje „Čokolino višebojac“.

Uz sportsko natjecanje učenika biti će organizirano i druženje sa sportskim gostima, rukometašicom Podravke Vegete Anom Lovrak i bivšim hrvatskim nogometnim reprezentativcem Igorom Cvitanovićem, te s pokretačem projekta „Čokolino višebojac“, kapetanom Vatrenih, osvajačem brončane medalje sa SP 1998. godine, Zvonimirom Bobanom.

U natjecanju sudjeluje sudjeluju po 3 učenika i 3 učenice petih, šestih, sedmih i osmih razreda. Natječu su u 5 individualnih i 4 ekipna sporta. Individualni sportovi u kojima se učenici (po razredima) natječu su: skok u dalj s mjesta i šprint na 30 metara; nogomet - izvođenje kaznenog udarca; rukomet - izvođenje kaznenog udarca; košarka - izvođenje slobodnih bacanja.

Ekipni sportovi, učenici petih i osmih se ekipno natječu protiv učenika šestih i sedmih razreda: potezanje užeta; štafeta trčanjem oko stalaka; skakanje u vrećama; štafeta u otežanim uvjetima.

Ekipni sportovi, učenici drugih i trećih se ekipno natječu protiv učenika prvih i četvrtih razreda: potezanje užeta; štafeta trčanjem oko stalaka; skakanje u vrećama. Izbor najboljeg literarnog rada na temu: "svijet po tvom" (svaka škola bira jedan literarni rad na temu "svijet po tvom", tada će stručna komisija koju čine hrvatski književnici odabire najbolji literarni rad).

Natjecanje počinje u 11,00 sati.

Pitomača net

- 19:41 - Isprintaj - #

Pitomačanin Sven Jurišić doplesao do bronce

U subotu su u Našicama na međunarodnom bodovnom turniru u standardnim i latinsko-američkim plesovima među natjecateljima bili su i plesni parovi ŠPK ''H-8'' Virovitica koji su osvojili dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju.
Najbolji plesni dojam ostavio je plesni par Matej Heštera (OŠ G. Polje) i Stela Blaž (OŠ V. Nazor, Virovitica) koji su osvojili dvije zlatne medalje (iz standardnih plesova bez konkurencije) dok su u latinsko-američkih plesova od pet plesnih parova osvojili prvo mjesto.

Do njih ovog puta našli su se Ivan Horvat i Svea Badanjek (OŠ V. Nazor, Virovitica) koji su od četiri plesna para osvojili druga mjesta i srebrne medalje.

Brončanu medalju osvojio je Sven Jurišić (OŠ Pitomača) i Ivana Silvaš (OŠ I.B.Mažuranić, Virovitica).

Lošiji rezultatski dan imali su Ivan Meheš (Grubišno Polje, Gimnazija) i Antonia Bojtor (OŠ V. Nazor) te Sven Jurišić i Ivana Silvaš u standardnim plesovima.

Svi plesni parovi pokazali su dobar umjetnički dojam i napredak u plesnom znanju.
Pitomača.net

- 19:39 - Isprintaj - #

Prisegnuli suci porotnici Općinskog suda Pitomača

Pred predsjednikom Skupštine Virovitičko – podravske županije Borisom Hlavatijem i tajnikom Skupštine Ivanom Horvatom, prisegnuli su suci porotnici Općinskog suda u Pitomači. Oni su: Martina Smolčić (Pitomača), Dejan Kožarić (Pitomača), Monika Šipek (Dinjevac), Dražen Hrvoić (Starogradački Marof), Josip Grlica (Otrovanec), Mijo Orenda (Mala Črešnjevica), Stjepan Ivanec (Kladare), Josip Mađar (Pitomača), Franjo Bastaić (Dinjevac), Slavica Kovač (Pitomača).
Pitomača.net

- 19:32 - Isprintaj - #

16.03.2008., nedjelja

"Virovitičanka u Zagrebu" predstavila se u Pitomači

Sandra


U pitomačkoj Knjižnici i čitaonici jučer je promovirana knjiga Sandre Pocrnić Mlakar "Virovitičanka u Zagrebu-vodič za mlade".Uz riječi dobrodošlice knjižničarke Slavice Vitković knjigu je predstavio urednik Goran Gazdek te sama autorica koja je objasnila nastanak tog projekta.
Knjiga je rezultat Sandrinih kolumni na virovitičkom portalu Virovitica.net pisanih od kolovoza 2005. do veljače 2007. godine. Uz svaku priču u knjizi su dodani odabrani komentari kojima su čitatelji na Forumu portala sudjelovali u raspravi. Ovo je prva takva knjiga u čije stvaranje, na taj način, sudjelovali i čitatelji što pokazuje smjernice na koji se način može spojiti ubrzano doba internetske komunikacije sa klasičnim pisanim štivom.
"Virovitica.net je regionalni portal, ne samo virovitički kako mu ti ime govori već podjednako tako i orahovački, slatinski i pitomački. Nije nevažno napomenuti zašto je tako – Virovitica.net je prvi news portal u našem zavičaju pa je objavljivao vijesti iz svih krajeva županije", objasnio je urednik Goran Gazdek zašto ovu knjigu promoviraju u Pitomači i dodao: "Najveći broj Sandrinih priča se odnosi na Viroviticu i Zagreb, ali se u mnogima spominje Podravina, Pitomača, Otrovanec i njihov utjecaj na naš život".
sandra sandra
Gazdek je naglasio kako je oduvijek želio raditi u lokalnom mediju koji će objavljivati članke iz susjedstva, u kojima će se pisati o našim prijateljima i znancima koje svakodnevno susrećemo na ulicama pa je pokrenuo portal. Isto tako, želja mu je bila da objavljuje kolumne u kojima bi se autori nostalgično priječili na vrijeme provedeno u Virovitici, opisujući kako se živjelo, učilo i radilo, što se jelo i pilo, gdje se izlazilo i kako se zabavljalo. A, onda mu se jednom, slučajno, javila prijateljica i kolegica Sandra.

"Nahvalila je portal i pitala: Gazda, jel može priča iz Zagreba. Naravno da može, rekao sam i već sutradan dobio priču: Jednosmjerna. Bio sam oduševljen. Sva ono što sam imao u glavi, kako bi trebale izgledati lokalni mediji bili su sažeti u toj priči. To je ono što sam tražio! I tako je stiglo 52 priče koje smo odlučili ukoričiti zbog onih koji se ne služe internetom, ali i zbog onih koji koji više vole knjigu od weba", rekao je Goran.
sandra sandra
«Istisnuta senzacionalizmom iz zagrebačkih, nacionalnih izdanja, vratila sam se u Viroviticu da u našem gradu nađem one vrijednosti koje su mi u metropoli sve više nedostajale. Željela sam naći publiku koju, poput mene, zanima razmjena iskustava o školama, vrtićima, kazalištima, kuharski savjeti, odijevanje, savjeti za mlade, stjecajem okolnosti i nezaposlenost i ukupno životno (ne)snalaženje nas, fircigera na prijelazu stoljeća. Na svoje veliko zadovoljstvo, u Virovitici sam našla publiku koja i dalje njeguje i čuva one građanske vrijednosti koje su meni u Zagrebu nedostajale. Prva kolumna bila je Jednosmjerna, priča o tome koliko se fizički razlikuju Zagreb i Virovitica, a ja sam, poučena iskustvom u metropoli, zaključila da kod nas Virovitičana to može izazvati i neke životne zabune», rekla je Sandra Pocrnić Mlakar.
U svojim pričama Sandra je spomenula Otrovanec i Zlatni klas koji je bio neizbježno mjesto okupljanja mladeži u drugoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća i naravno pitomačanina Dragu Britvića. "Jesu li Pitomačani Slavonci ili Podravci? Jesu li drukčiji od Virovitičana? Ja sam uvjerena da jesu – prvenstveno zbog svog kaj, a čini mi se da ima i nekih drugih razlika u mentalitetu, možda čak u poduzetnosti i odnosu prema baštini, stoga sam na forumu jednom prilikom čak jednom Pitomačanu poručila da bismo mi Virovitičani mogli puno naučiti od vas Pitomačana", rekla je Sandra.
Na promociji se okupilo četrdesetak posjetitelja koji su s oduševljenjem slušali odabrane tekstove i komentare čitane od Vlatke Šelimber, Lane Pavlović i Jasmine Škrinjar. Zahvaljujući sponzorstvu Branka Tkalčeca iz Zlatnog klasa Otrovanec, ova pitomačka književna večer nastavila se uz njegove poznate zelene pogačice dok je autorica potpisivala knjige i nastavila druženje sa posjetiteljima.
Uz predstavnike Općine i pitomačke Turističke zajednice na promociji je sudjelovala i Vesna Bedeković, pročelnica za prosvjetu i kulturu Virovitičko-podravske županije.

- 10:53 - Isprintaj - #

Hrvoje Vranek predsjednik pitomačkog SDP-a

Foto:Pitomača net
U Pitomači je održana izborna konvencija Općinske organizacije SDP Pitomača. Nakon izvještaja o radu u protekle tri godine kojega je iznio dosadašnji predsjednik Petar Ćulumović , te izvještaja blagajnika i Nadzornog odbora, koji su jednoglasno prihvaćeni, prišlo se izboru novog rukovodstva pitomačkog SDP-a.

Za predsjednika je izabran Hrvoje Vranek, za potpredsjednicu Marina Novogradec, a za tajnicu Marija Matišić.

U općinski odbor SDP-a izabrani su još i Darko Kološ, Josip Švarbić, Štefanija Jakelić, Petar Ćulumović, Neven Kovač te Marijan Čerepinko.

Na kraju izbornog dijela izabran je i Nadzorni odbor od tri člana. Novoizabrani predsjednik se obratio Konvenciji najavivši prve korake koje će SDP poduzeti u općini Pitomača, a to je aktivniji rad na učlanjenju mladih jer interesa za rad u SDP-u ima te redovito upoznavanje mještana općine sa radom SDP-a te programima i projektima koje će ostvarivati nakon lokalnih izbora koji bi trebali biti u proljeće 2009. godine.

Iz županijskog SDP-a Konvenciji su prisustvovali Vlado Hanžek, zamjenik predsjednice, Tomo Kurečić, potpredsjednik, Mate Vukušić, tajnik županijske organizacije te Dražen Posavac, stručni suradnik SDP Virovitičko-podravske županije i Sandra Petrović, članica Foruma mladih SDPH.
Pitomača net

- 10:49 - Isprintaj - #

13.03.2008., četvrtak

Promocija knjige Sandre Pocrnić Mlakar "Virovitičanka u Zagrebu"

sandra


Promocija knjige "Virovitičanka u Zagrebu" biti će u subotu,15.ožujka u pitomačkoj Knjižnici i čitaonici u 18 sati.

Gosti:
autorica knjige,Sandra Pocrnić Mlakar
urednik,Goran Gazdek
odabrane tekstove čitaju:Vlatka Šelimber,Lana Pavlović i Jasmina Škrinjar
klas
O čemu se radi,saznajte svojim dolaskom na ovu književnu večer.Svi ste pozvani!
Knjižnica i čitaonica Pitomača






- 19:05 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU
Dana 12.03.2008. godine
Pitomača, u 08,56 sati - prometna nesreća s materijalnom štetom
Dana 13.03.2008. godine
Pitomača u 12,10 sati -prometna nesreća sa materijalnom štetom ,nalet vozila na polubranik na pružnom prelazu

POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Zbog radova na elektropostrojenjima dana 14.03.2008. godine bez električne energije biti će:
- od 09,00 do 09,30 sati u Pitomači dio ulice M.P. Miškine od broja 92 i 235 do 112c i 281,
- od 12,00 do 12,30 sati u Kladarama predio od broja 74 i 87 do 108 i 99,
- od 14,00 do 15,30 sati mjesta: Turnašica, Sedlarica, dio Velike Črešnjevice od broja 83 i 112 do 206 i 227, Otrovanec te u Pitomači dio ulice A. Mihanovića od broja 15 i 30 do 82 i dio ulice Vinogradske od broja 39 i 64 do 125 i 160.

- 19:03 - Isprintaj - #

Nezaposlenost u Pitomači u donosu na veljaču 2007. manja za 11,9%

Prema statističkim podacima, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područna služba Virovitica, broj nezaposlenih osoba u veljači 2008. na području Virovitičko - podravske županije, manji je za 11,7 posto nego u istom razdoblju prošle godine.

Trenutno je na području Virovitičko – podravske županije, 8.603 nezaposlene osobe što je za 1.139 osoba manje nego u istom razdoblju 2007. godine. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nezaposlenost je smanjena u svim Ispostavama na području Virovitičko – podravske županije, odnosno: Ispostava Virovitica (smanjenje od 14,1 posto ili 612 osoba); Ispostava Pitomača (smanjenje od 11,9 posto ili 135 osoba); Ispostava Orahovica (smanjenje od 10,5 posto ili 121 osobu); Ispostavi Slatina (smanjenje od 8,7 posto ili 271 osobu).
Pitomača net

- 19:02 - Isprintaj - #

"Croming" za sada jedini dobio licencu

Članice Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja HGK-Županijske komore Virovitica podržavaju primjenu Zakona o gradnji i Pravilnika o uvjetima i mjerilima za davanje suglasnosti za započinjanje djelatnosti građenja – rečeno je danas na sjednici te strukovne grupacije koja je održana pod predsjedanjem Rajka Stilinović, direktora tvrtke „Croming“ iz Pitomače. Kako ne postoji mogućnost odgode primjene, niti izmjena i dopuna Pravilnika i Zakona o gradnji sve članice Strukovne grupe obvezale su se da će u najkraćem vremenu poduzeti sve potrebne radnje kako bi ishodili licence.

Na području Virovitičko-podravske županije, tvrtka Croming d.o.o. iz Pitomače je među prvima u Hrvatskoj, dobila licencu, a ostale tvrtke, koje ispunjavaju uvjete, u fazi su ishođenja.
S današnjeg skupa poslan je apel Hrvatskoj obrtničkoj komori kod svojih članica potakne postupak licenciranja.

Ukupni prihodi u 47 tvrtki graditeljstva na području Virovitičko-podravske županije u razdoblju od siječnja do rujna 2007. godine iznosili su 115.993.029 kuna. Udio graditeljstva u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije čini 3,78 posto
Virovitica net

- 18:58 - Isprintaj - #

Prilog HRT-a o Hrvatskoj stranci pravne države i ŠKZ

U emisiji HRT-a "Hrvatska uživo" 27.veljače 2008.godine gostovao je Siniša Prpić,predsjednik Hrvatske stranke pravne države te su govorili o propaloj Štedno kreditnoj zadruzi iz Virovitice gdje su netragom nestali novci i brojnih pitomačana.

YouTube kanal Virovitice Net

- 18:51 - Isprintaj - #

12.03.2008., srijeda

Danas projekcija novih filmova filmske grupe


U sklopu obilježavanja 3.godišnjice postojanja i rada,danas (srijeda) u 19 sati u prostorijama Foto video kluba"Mirko Lauš" (stari dječji vrtić)pogledajte 8.izložba fotografija te nove filmove Filmske grupe:Super Klara,Na relaciji Pitomača-Zagreb,Dario,Ulični svirač,Slijepa ljubav i Prava snaga.fvk

- 06:00 - Isprintaj - #

11.03.2008., utorak

Web stranice RD Zeleno srce Pitomača

Rekreacijsko društvo Zeleno srce iz Pitomače ima svoje internet stranice koje se nalaze na adresi: http://zelenosrce.com/ .Društvo je počelo s radom 2005. godine kada se sastalo nekoliko zainteresiranih mještana povezanih idejom o osnivanju rekreacijskog društva za sve mještane Pitomače i okolice.Prema prvobitnoj ideji društvo organizira rekreacijske aktivnosti vezane uz boravak u prirodi kao što su biciklizam, pješačenje i planinarenje, vožnja Dravom, rafting, skijanje i sanjkanje i sl.Na njihovim stranicama možete saznati kako se učlaniti u društvo,pogledati bogatu fotogaleriju te saznati sve vijesti o aktivnostima društva.Zahvaljujući ljubaznosti predsjednika Rekreacijskog društva g.Ivana Kosa,najnovije vijesti će se moći pratiti i na ovom blogu.


Održana redovita godišnja skupština društva
U petak 7. ožujka u restoranu Zlatni klas u Otrovancu održana je redovita godišnja skupština društva Zeleno srce.
Na skupštini je donesen i preliminarni plan aktivnosti za 2008. godinu.
Plan aktivnosti za 2008. godinu

fotografija:RC Zeleno srce Pitomača,godišnja skupština
24. ožujka
pješačko biciklistički izlet u Križnicu

travanj
biciklistički izlet na Jankovac

svibanj
planinarski izlet (Risnjak)
biciklistički izlet u Mađarsku (Boris)

lipanj
susret planinara u Virovitici
rafting na Uni
Pitomačka biciklijada

rujan
planinarski izlet (Velebit)
biciklistički izlet

listopad
biciklistički izlet

studeni
planinarski izlet (Ravna Gora)


Prošla godina bila je prepuna događanja u Rekreacijskom društvu.

Popis ostvarenih aktivnosti u 2007. godini
BICIKLISTIČKO-PJEŠAČKI IZLET U KRIŽNICU
9. travnja
Na Uskrsni ponedjeljak sakupilo se mnoštvo što biciklista, što pješaka raznih uzrasta. Najmlađa sudionica umalo je zaspala na prednjoj sjedalici bicikla. Biciklima se vozilo od Pitomače, a pješačilo se od Dravskog mosta. Ručak i osvježavajuće piće imali smo u Dravskoj kleti kod obitelji Rengel. Bilo nas je četrdesetak.

Želimo da izlet u Križnicu na Uskrsni ponedjeljak postane tradicionalan, kao naša prva proljetna aktivnost.

OTVORENJE BILOGORSKE BICIKLISTIČKE STAZE
21. travnja

Nakon mnogo priprema, fizičkih poslova, suradnje i dogovora s Općinskim rukovodstvom i Turističkom zajednicom, otvorili smo našu Bilogorsku biciklističku stazu. Zbog odsutnosti općinskog načelnika, stazu je otvorio predsjednik turističke zajednice Rikard Bakan - Riki. Vjerojatno zbog njega, na svečano je otvorenje došla i televizija. Pedesetak biciklista uputilo se u Bilogoru preispitati osobne sposobnosti na dosta zahtjevnoj i dinamičnoj stazi. Kod lovačke kuće na Babičanki počašćeni smo odličnim ručkom i osvježavajućim pićem.
( hvala Turističkoj zajednici i Srednjoj školi )

U centru Pitomače postavili smo pano na kojem je stalno izložen plan staze. Pano koristimo i za obavijesti o našim aktivnostima.

PLANINARSKI IZLET NA SLJEME
13. svibnja

Nastavljamo osvajati planine u sjevernoj Hrvatskoj. Ovaj put popeli smo se na najpoznatiju, mada ne i najvišu, zagrebačku Medvjednicu. Planinarili smo zajedno sa stotinama drugih planinara na najviši vrh - Sljeme. Najmlađi sudionici tek su krenuli u osnovnu školu, ali su pojedine uspone hrabro izdržali. Nakon što smo se dobro najeli u planinarskom domu Runoslist, obišli smo skijašku stazu. U silasku smo posjetili Medvedgrad s kojega se pruža prekrasan pogled na Zagreb.

BICIKLIMA U PEČUH
15. svibnja
Možda izgleda malo predaleko za vožnju biciklima od Pitomače u jednom danu. Istina; izgledalo je i nama, pa smo do sjeverne strane Mečeka (planine iznad Pečuha ) došli vlakom od Barča. E, koliko prekrasnih jezera smo obišli, od nenaseljenih do apartmaniziranih. Priroda nas je zbilja iznenadila. Nakon početnog oduševljenja uslijedio je uspon od desetak kilometara pa onda dugačak spust u grad. Malo smo se pogubili u velikoj brzini, no na sreću, ubrzo smo se svi zajedno skupili kod džamije u centru grada. U lošoj uspomeni ostali su nam neljubazni konobari u prerazvikanoj piceriji blizu kazališta. Kao zanimljivost, vrijedno je napomenuti da nas je dobro oprao proljetni pljusak. Na sreću, već smo bili na povratku, u vlaku.

P.S. Čestitke Almi na hrabroj vožnji. Od nas šestnaest iz Pitomače – jedina biciklistkinja. Zahvaljujemo Borisu na organizaciji i Đurđevčanima na druženju.

PITOMAČKA BICIKLIJADA
16. lipnja
Ove godine bila je to već treća, organizirana u suradnji s Općinom Pitomača.
Mnogo posla u organizaciji zbog 180 sudionika. Staze su i ove godine bile prilagođene svim uzrastima i različitim sposobnostima.

* Zelena staza od 20 kilometara prolazila je kroz Dinjevac, Grabrovnicu, Veliku Črešnjevicu, Sedlaricu i Otrovanec.
* Plava staza od 30 kilometara bila je kombinacija asfalta i makadama, a išla je kroz Dinjevac, Grabrovnicu, Malu Črešnjevicu, Babičanku, Veliku Črešnjevicu, Sedlaricu i Otrovanec.
* Crvena staza je većinom išla Bilogorskom biciklističkom stazom, da bi u jednom dijelu skrenula prema vinogradima u Kladarskom bregu i Aršanju. Taj dio će i ubuduće biti alternativa na Bilogorskoj stazi. Biciklisti su bili oduševljeni, nakon što smo se jedva probili na jednom dijelu puta.
Prvi put smo ove godine naplaćivali 10 kuna za sudjelovanje. Bilo je manje neodazvanih.
Svaki sudionik zaslužio je majicu i nekoliko kobasica pod šatorom. Bilo je i repetaša.

PLANINARSKI IZLET NA STRAHINČICU
30.rujna
Opet na naše zagorske brege. Strahinčica je jedna od planina koje zatvaraju Trakošćansku kotlinu. Putovanje školskim autobusom i s neizostavnim Draganom: vozač i planinar, sve u jednoj osobi. Hvala ravnateljici Katarini.
Nakon kratkotrajnog lutanja neočišćenim planinarskim stazama, popeli smo se na planinarski dom, a oni izdržljiviji i na sam vrh planine( 846 m/nv ).
U povratku smo nabrali pune vreće kestenja. (možda vrećice)
Zahvaljujući Alenu Sajku i njegovu poznanstvu s Igorom, besplatno smo obišli dvorac Trakošćan. Vidjeli smo brojne tajne prolaze i popeli se na inače nedostupnu glavnu kulu. Sjajno. Za kušanje zagorskog vina nismo imali vremena. Preporučamo se za drugi put.

BICIKLIMA DO KAMENITOVCA
6. listopada
Nekoliko najhrabrijih pitomačkih biciklista po dosta hladnom i tmurnom vremenu odvozilo je osamdesetak kilometara gore-dolje po Bilogori. Do Kamenitovca (planinarskog doma kod Velikog Trojstva) išli smo preko Dinjevca, Kozarevca i Šandrovca. Vraćali smo se preko Mičetinca, Đurđevca, Kalinovca i Sesveta Podravskih.
U lošoj uspomeni nam je ostala proslava nečijeg rođendana u planinarskom domu jer smo piće morali popiti na vanjskim klupama. Još osjećamo hladnoću u kostima.

RC Zeleno srce Pitomača

- 17:26 - Isprintaj - #

10.03.2008., ponedjeljak

Dr Feketić podnio ostavku na mjesto župana Virovitičko-podravske županije

dr.Stjepan Feketić
Dr. Stjepan Feketić podnio je jutros neopozivu ostavku na mjesto župana Virovitičko-podravske županije. Kako smo doznali ostavku je u pismenom obliku uručio predsjedniku Skupštine Virovitičko-podravske županije Borisu Hlavatiju.
Tekst ostavke novinarima još nije dostupan, javnost će o tome službeno biti obaviještena tek sutra na konferenciji za novinare sazvanoj za 8 sati.
Mobitel dr Feketića je isključen, a stručni suradnik za odnose s javnošću, Kristijan Toplak, ne javlja se na pozive. Međutim, informacija nam je potvrđena iz još tri izvora. Svi su potvrdili da je dr Feketić dao ostavku "iz osobnih razloga". Vršitelj dužnosti župna sada je dosadašnji dožupan Zvonimir Koić.
O smjeni župana u Virovitičko-podravskoj županiji u kuloarima se govorilo već nekoliko mjeseci. Nije bila tajna da je vrh HDZ-a bio nezadovoljan radom dr Feketića, baš kao što je i dr Feketić bio nezadovoljan postupcima svog stranačkog čelništva.
Prve ozbiljnije razmirice nastale su još prije izbora, u vrijeme kada se slagala HDZ-ova lista za parlamentarne izbore na kojoj nije bilo mjesta za dr Feketića.

Virovitica Net

- 15:56 - Isprintaj - #

Vijesti iz vrtića "Potočnica"

"PČELICE" i "RIBICE" u posjeti stomatološkoj ordinaciji
foto:Vrtić Potočnica
U vrtiću se važnost pridaje zdravlju i održavanju zubne higijene.
Kako se u zube ne bi uselili "GRIC i GREC" tete su dogovorile posjet zubaru.
Neka djeca bila su u strahu, neki su bili hrabri ...
Tijekom posjeta proučavali smo raznovrsne bušilice-priznajemo neke smo s nepovjerenjem gledali..
Obećali smo da ćemo zube čuvati, redovito prati i jesti manje slatkiša...
I prisjetili se stihova pjesme:

" JA SE ZUBARA NE BOJIM
KAO SUPERMEN
PRED NJIM STOJIM.."


-----------------------------------------------------
foto:Vrtić Potočnica

Predavanje u vrtiću
U prostorijama vrtića 05.03.2008 god.
održano je predavanje
na temu:"PRIPREMA DJECE ZA ŠKOLU"

Gost predavač bila je prof.psihologije Sanja Jergović-Lesić.



Vrtić Potočnica

- 15:49 - Isprintaj - #

09.03.2008., nedjelja

Obilježavanje 3.godišnjice rada FVK "Mirko Lauš"

fvk


Jučer, 8.ožujka 2008. Foto video klub "Mirko Lauš" obilježio je 3. godišnjicu rada. U okviru programa otvorena je 8. izložba fotografija te premijerno prikazivani dječji filmovi nastali ove sezone (školske godine). To je bilo ujedno i prezentiranje prvog dijela programa "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije" po kojem se i radi ove školske godine.
Izložba fotografija sastoji se iz dva dijela:
1. dječjeg, koji predstavlja fotografije snimljene na fotografskim radionicama s tematikom vinograda, klijeti, bunara i portreta,
2. odraslih, slobodne teme ali djelom nastalih na foto radionici također održanoj u vinogradima Otrovanskog Brega.
Filmovi pokrivaju sve žanrove, prikazano ih je ukupno 6, od čega dva crtana. Crtani filmovi ujedno predstavljaju prve dječje filmove nastale animacijom crteža u povijesti Pitomače. Uz prikazane filmove postoji i još 5 crtanih te nekoliko filmova drugih žanrova koji nisu bili završeni na vrijeme da bi bili prikazani ovom prigodom ali je najavljena nova projekcija čim budu završeni. Zainteresirane publike bilo je i više nego što je skroman prostor kluba mogao primiti pa su neki program pratili navirujući se iz hodnika ali da bi se udovoljilo zakinutima za ovaj doživljaj dogovorena je još jedna projekcija (repriza) koja će se održati u srijedu u 19 sati.
fvk fvk
Treba spomenuti da je u fotografskim i filmskim radionicama namjenjenim djeci a po programu "Mala škola dječjeg amaterskog filma i fotografije" sudjelovalo 33 polaznika, dok je u djelu izložbe namjenjene odraslim članovima kluba, izlagalo 9 autora.
Izloženo je 35 fotografija kojima su autori djeca, te 27 fotografija odraslih autora. Izložbu možete pogledati ovdje.

FVK"Mirko Lauš"

- 13:59 - Isprintaj - #

Drago Britvić - pjesnik zaljubljen u dvorišta

Čitav su ga život nazivali tekstopiscem,
sada je napokon i ‘službeno’ proglašen pjesnikom.
Njemu bi bilo svejedno, stihove mu ionako j
oš uvijek napamet znaju i pjevaju tisuće ljudi


Drago Britvić umro je na Božić 2005. Imao je 70 godina. Viješću o toj smrti tjedan dana poslije rastužio sam tamburaše pred kraj novogodišnje noći u beogradskom Klubu književnika. Primaš je otišao do koferića svoje bisernice, iz njega izvadio papirić s tko zna otkud prepisanim tekstom i šiframa durova i molova da bi prvi put zasvirali pjesmu “Svirci moji”. Ja sam im držao taj papirić i pjevali smo skupa te stihove Drage Britvića. I plakali. Vjerojatno će mi samo oni koji znaju i vole tu pjesmu vjerovati da suze nisu bile od rakije i vina.

Danas je takvo neko vrijeme u kojem se stihovima drugog reda smatra sve one od kojih se plače i smije, a pogotovo kad ih se još pritom i pjeva. Uz to, estrada je u međuvremenu, ne bez velike krivnje onih koji njome danas vladaju, navukla na sebe pejorativno značenje. Drago Britvić, pak, kao da je bio pjesnik onog pradoba u kojem se pjesmom i zvalo samo ono što se pjeva, u kojem je bilo važno da se pjevajući pamte stihovi, jer u njoma je uvijek nešto važno, a ne ime pjesnikovo.

Njemu nije smetalo što se na estradi pamti pjevače, a ne kompozitore, a kamoli pjesnike koje nitko tako ni ne zove. Čak i u nekrolozima mnogi nisu znali kud bi s njim, pa su ga nastavili zvati tekstopiscem misleći valjda da nikako ne može biti poezija nešto što svaki čovjek razumije, niti se pjesnikom može smatrati autora riječi koje pjeva, recimo, Mišo Kovač.

No, Drago Britvić nikada se nije ni gurao među kanonizirane, “službeno priznate”, bez nota tiskane i ukoričene pjesnike. On je, uostalom, bio novinar. Vojo Šiljak, njegov dugogodišnji kolega s Drugog programa ondašnjeg Radio Zagreba, Britvića pjesnika i novinara ipak ni trenutka ne dijeli.

Sjeća ga se s vječno upaljenom cigaretom u jednoj, a s olovkom u drugoj ruci. Gledao je kako kroz njihovu redakciju prolazi plejada kompozitora i pjevača koji su strpljivo čekali i dolazili po pjesme koje je Britvić za njih pisao polako, sitnim rukopisom, vrlo pažljivo važući svaku riječ i stih. Ali, nije Drago Britvić bio nikakva pjesnička uholaža u toploj redakciji, nego je itekako svijetli trag ostavio i u novinarstvu.

A i u tome je imao pjesnički pristup. Dovoljno je samo sjetiti se naslova najpopularnijih emisija koje je pokretao, osmišljavao, uređivao i stvarao s ekipom suradnika na terenu, na cesti. Bio je jedan od osnivača Drugog programa tadašnjeg Radio Zagreba kojem su popularnost brzo donijele upravo Britvićeve emisije “Lice s fotografije”, “Ulice i trgovi”, “Pod starim i novim krovovima” ili “Sunčani sat” koji ide i danas i na početku kojeg se još uvijek vrti pjesma za koju je stihove napisao, a tko bi drugi nego Drago Britvić. Noću bi se, pak, u pjesničku radionicu pretvarala kuhinja stana Britvićevih u novozagrebačkoj sigetskoj Aleji Primoraca.

Za kuhinjskim stolom, s onom istom olovkom i tko zna već kojom cigaretom, svog oca pamti naš poznati dirigent Saša Britvić. Krišom je iz očeva ormarića vadio papiriće s njegovim rukopisom i prepisivao pjesme koje su uvijek zračile radošću, optimizmom i nadom, osim jedne koja ga je toliko ražalostila da mu je majka dugo branila da je ikada više čita.

No, i ta je pjesma našla mjesto u prvoj pravoj velikoj ukoričenoj zbirci Britvićevih stihova koja je prošli tjedan predstavljena u velikoj i prepunoj dvorani Novinarskog doma.

Taj događaj i tu knjigu njezin je priređivač Nedjeljko Fabrio nazvao uvođenjem Drage Britvića na velika vrata tamo gdje mu je oduvijek i bilo mjesto: u hrvatsko pjesništvo. Ipak, i Fabrio i Vojo Šiljak i Arsen Dedić i svi ostali Britvićevi poznanici, suradnici i prijatelji koji su bili tamo složili bi se u jednom: i da je živ, Drago na ovu promociju sasvim sigurno ne bi došao. Baš kao što nije došao ni na jedan od dva rasprodana koncerta u Lisinskom na kojima su, svojedobno, o nekom jubileju, u čast Drage Britvića i njegovih pjesama, nastupila sva najveća imena tadašnje estrade čitave tadašnje Jugoslavije.

Saša Britvić sa mnom je podijelio i uspomene na svog djeda Franju u čijem je kolarskom “verštatu” u dvorištu obiteljske kuće Britvićevih u Pitomači njegov otac Drago proveo djetinjstvo. Taj podatak sigurno baca novo svjetlo i na toliku ljubav prema zagrebačkim dvorištima, a osobito dvorištima malih kuća.

Nije Drago Britvić ta dvorišta samo opjevao, nego je, priča mi njegov sin, ta dvorišta i sve tajne prolaze među njima toliko poznavao da je kroz njih mogao doći od Trešnjevke do Tkalčićeve. Baš kao što je i grad poznavao na način da je za većinu kuća i zgrada poimence znao tko, od kada i na kojem katu živi.

Listajući zbirku sa 257 Britvićevih pjesama svaki će čitatelj sigurno svako malo, poput mene, uzvikivati “pa i to je njegovo!”, a iz stihova koji su nam odavno pod kožom i u krvi, odakle su i došli, odzvanjat će i poznate melodije i glasovi. Za taj život i tu trajnost kakve mnoge pjesme samo poželjeti mogu svakako su zaslužni i njihovi uglazbljivači, vrsni, Britvićeva stiha dostojni skladatelji.

Neka mi oproste što ih neću nabrajati jer ovo je trenutak pjesnika. Uz to, čitajući te pjesme i u svjetlu otkrivene mi činjenice da Britvić nikada nije pisao stihove na već skladanu glazbu, još se jasnije otkriva da su svi ti stihovi odmah u sebi imali i svoju melodiju i svoj ritam.

Ne umanjujući zaslugu vrijednih glazbenika koji su ih otkrivali i donosili svijetu, vrlo vjerojatnom mi se čini i priča da je Drago Britvić, predajući stihove kompozitorima, i uvijek imajući već u vidu i pjevača koji će je pjevati, isporučujući pjesme sugestivno pjevušio i njihove melodije, barem glavnu temu.

U kolarsku radionicu njegova oca ulazilo bi veliko deblo, a izlazila bi kola sastavljena od mnoštva pažljivom rukom zanatlije oblikovanih dijelova. Ima li ljepše metafore za pjesničku radionicu Drage Britvića? Samo što su njegova debla bili ljudi sa svojim životima, osjećajima i pričama, a sklopljene poput kola, s brižno oblikovanim dijelovima koji se mogu sklopiti samo tako i nikako drukčije, izlazile su pjesme. Njih oko tisuću.

I još je nešto iz djetinjstva i rodne Podravine Britvić ponio i ugradio u mnoge pjesme: “šinje”, “štreke” i kako već sve zove željezničke tračnice i krajolike koji promiču kraj prozora vlaka kojim je kao “đak vlakaš” iz Pitomače krenuo u virovitičku gimnaziju.

Vlakom je doputovao i u Zagreb na studij književnosti, u sjajnu brucošku klasu 1955. čija je imena, predstavljajući knjigu, sjajno evocirao Fabrio. A među pjesmama u 11 tematskih, žanrovskih i dijalektalnih cjelina, našao sam i onu koja je rastuživala Britvićeva sina.

Rastužila je i mene, jer pjesnik je u njoj bio prorok. Vidio je i opisao vrijeme u kojem za njega i njemu slične i njihove gradove više neće biti mjesta. “Sedmi dan djeda Mraza” naziv je te zastrašujuće pjesme o vremenu u kojem “Poći će onda djeca put svojih putokaza, po svome malom srcu da traže djeda Mraza, poći će onda djeca u zemlju vječne zime. I ostati će tamo, da našu kaznu prime”.

No, taj djed Mraz, metafora zadnjih ostataka dječje dobrote i bezazlenosti u odraslih ljudi, u Britvićevoj je pjesmi ipak samo na odmoru pa se smijemo nadati da ćemo dočekati i njegovo povratak na posao uz onu “Kad se male ruke slože” iz filma “Vlak u snijegu”.

Da, i ta je Britvićeva. Meni je zato kao da se djed Mraz već vratio svaki put kad ljudi uz Britvićeve stihove opijeno šire ruke na koncertu Miše Kovača, smijulje se uz staru Špišićevu šansonu ili im grudi nadima glas Vice Vukova. Dragi Britviću službeno priznanje mjesta i statusa u hrvatskoj poeziji i nije trebalo. Ali je dobro da se i to dogodilo. Dobro u prvom redu za hrvatsku poeziju.
LADO LESKOVAR - Potraži me u predgrađu

Autor antologijskih šansona i hitova koji i danas žive

Uz pjesme se pamte samo pjevači, pa malo tko zna da je Britvić napisao i ‘Bože, čuvaj Hrvatsku’


Pjesma “Mirno teku rijeku” koju je uglazbio Miroslav Biro u interpretaciji Vice Vukova samo je jedan od neprolaznih hitova kojima je Drago Britvić obogatio hrvatsku zabavnu glazbu i šansonu. Bio je osnivač i dugogodišnji direktor Krapinskog festivala i autor mnogih kajkavskih hitova, pa i soneta, ali je jednako uspješno pisao i dalmatinske pjesme koje skoro da imaju status narodnih, poput “Maslina je neobrana”. S glasom Zvonka Špišića, Britvićeva bliskog prijatelja, kao i glazbi i izvedbama Arsena Dedića, Hrvoja Hegedušića ili Ibrice Jusića i mnogih drugih žive i danas antologijske šansone kao što su “Milioner”, “Trešnjevačka balada”, “Bicikl”, “Potraži me u predgrađu” ili “Kockar”. U stvaranju legende Miše Kovača sudjelovao je pjesmom “I proplakat će zora”, Zagreb je opjevao i u “Zadnjem fijakeru” i “Golubovima”, a njegove su i plemenite, profinjene i zanosne rodoljubne pjesme poput “Zvona moga grada” i “Tvoja zemlja”.
Piše: Branimir Pofuk
Jutarnji list

- 12:06 - Isprintaj - #

08.03.2008., subota

Sretan 8.mart!

8mart


Svim ženama naše male općine i naše male Hrvatske sretan ovaj današnji dan!cvijet

- 08:24 - Isprintaj - #

07.03.2008., petak

U Pitomači provedena kampanja "Za nasilje nema opravdanja"

fotoBegović


Povodom završetka kampanje 'Za nasilje nema opravdanja', Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije i S.O.S. telefon-poziv u pomoć, organizirao je danas u Pitomači dijeljenje promidžbenih materijala s temom sprječavanja obiteljskog nasilja.

Kampanja je pokrenuta s ciljem osnaživanja stava države, društva i nadležnih državnih tijela o nužnosti osiguravanja ustroja, organiziranosti i dovoljnog broja stručnjaka koji će se baviti problematikom nasilja u obitelji, kao preduvjeta za djelotvorniju zaštitu od nasilja u obitelji.

Kampanja je trebala predstaviti javnosti Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i dužnosti nadležnih tijela u slučaju počinjenog nasilja te prikazati nasilje u obitelji u svim njegovim pojavnim oblicima kao neprihvatljivo društveno ponašanje koje treba biti odlučno sankcionirano.
fotoBegović fotoBegović
Organizator kampanje koja se danas održala u Pitomači je Obiteljski centar Virovitičko-podravske županije, udruga S.O.S. telefon – poziv u pomoć Virovitica i Općina Pitomača.
fotografije:Danijel Begović
Pitomača Net

- 19:46 - Isprintaj - #

Praktična nastava na ulici

foto:Barica Mihoković
U četvrtak 06. 03. 2008. učenici drugih razreda pitomačke Srednje škole, poljoprivredno gospodarstvenog i agroturističko tehničarskog usmjerenja izašli su u Pitomači na ulicu sa nastavnicima dipl.inž. agronomije Tihomirom Vranićem i dipl. inž. Zdravkom Gibom.
Cijepili su jabuke na podlozi M 9, pogodnoj za uzgoj na plantaži, na način engleski spoj – raskol. Bila je to praktična nastava na otvorenom, u kojoj su učili učenici i educirali cijepljenju voćaka zainteresirano stanovništvo. Netom cijepljene voćke jabuka ajdared, mucu, junagold, nešto krušaka i dr. prodavali su po 10 kuna.
Radili su tako da su na pripremljenoj mladoj podlozi škarama skratili žilice, drvce oštrim nožem vrlo koso odrezali na cca 25 cm dužine. Isto tako, istom kosinom odrezali su plemku dugačku cca l0 cm. Na podlozi su urezivali raskol. Na isti način pripremljene plemke umetali su u raskol i sljubili u jedno stabalce. Cijepljeno mjesto umotavali su folijom i premazali spoj i vrh voćarskim voskom.
Iduću edukaciju bresaka, kajsija i sl. obećali su organizirati u 8 mj. 2008. godine.
Barica Mihoković
FVKnovosti

- 19:45 - Isprintaj - #

06.03.2008., četvrtak

Željko Pecek bez funkcije u virovitičkom HSS-u

Željko Pecek
Iza zatvorenih vrata, gotovo u strogoj tajnosti, u virovitičkom prigradskom naselju Podgorje održana je izborna skupština Županijske organizacije HSS-a Virovitičko-podravske županije na kojoj je za novog predsjednika izabran Josip Hrala iz Slatine, bivši zamjenik ministra poljoprivrede u Vladi Ivice Račana. Za njega je od 90 izaslanika glasovalo 56. Za dopredsjednike su izabrani Ana Marija Petin, Slavko Viljevac, Vlado Kizivat i Branko Svoboda, za tajnicu Marija Sić. Glasovanje za sve funkcije bilo je tajno. Hralini protukandidati bili su Zdravko Dijaković (18 glasova) i Josip Novogradec (16 glasova). Dosadašnji predsjednik Željko Pecek, koji je tu funkciju obnašao u tri mandata, kandidirao se za dopredsjednika, ali nije dobio dovoljan broj glasova. “Još sam prije parlamentarnih izbora, na sjednici Županijskog odbora, rekao da se više neću kandidirati za predsjednika”, izjavio nam je jučer Pecek i dodao kako će se prvo malo odmoriti od politike, a onda vidjeti što i kako dalje. Bivši, prema mišljenju mnogih, vrlo uspješni ministar malog obrtništva i poduzetništva najvjerojatnije će se kandidirati za jednu od funkcija u predsjedništvu HSS-a. Izbornoj skupštini su bili nazočni predsjednik i glavni tajnik stranke Josip Friščić i Stanko Grčić.(G.G.)
Glas Slavonije

- 16:47 - Isprintaj - #

Fotogalerija Udruge PING

....................................fotografija sa 3. PING LAN Party-a




Napokon je proširen kapacitet servera pa su postavljene i nove slike. Slike možete pogledati u našoj Fotogaleriji koje će biti sada redovito nadopunjavane.
Slike možete i skinuti na svoje računalo u večoj rezoluciji klikom na link ispod slike, a možete ih i ocijeniti!



Udruga PING

- 16:36 - Isprintaj - #

Mali glumci oduševili publiku

Mateja Grgačić iz OŠ Petra Preradovića iz Pitomače, Matej Pavlović iz OŠ Mikleuš, te Antonio Debeljak iz OŠ Josipa Kozarca iz Slatine predloženi su za državnu smotru LiDraNo 2008. u kategoriji najboljih literarnih radova osnovnih škola, najbolji osnovnoškolski novinari, u kategoriji samostalnih novinarskih radova su Mirta Tomljanović iz OŠ Josipa Kozarca iz Slatine i Magdalena Medved iz OŠ Vladimira Nazora iz Virovitice. Osnovci Josipa Kozarca iz Slatine kandidirali su se za državnu smotru i kratkim igranim filmom „Kratki izlet“, kao i svojim školskim listom „Zvono“.
fotografija:www.brlici.hr

U kategoriji osnovnoškolskih listova za državnu je razinu predložen i list OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Virovitice. Najbolji mali glumci bili su učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja u scenskoj igri „Oko sokolovo“ te prvašić Mirko Iličić, iz iste škole u kategoriji pojedinačnog scenskog nastupa sa izvedbom „Jedna lasta ne čini proljeće“. Odlučila su tako povjerenstva za izbor najboljih literarnih, dramskih i novinarskih ostvarenja učenika osnovnih škola Virovitičko-podravske županije na županijskoj smotri LiDraNo 2008. koja se održala u školi Vladimira Nazora u Virovitici, te Kazalištu Virovitica.

Županijska povjerenstva za najbolje mlade glumce, literate i novinare srednjih škola preporučila su pak za državnu smotru listove „Strukovnjak“ iz Strukove škole u Virovitici, te Boom iz srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice. U kategoriji literarnih radova za državnu smotru predložen je Tomislav Brkić iz Tehničke škole u Virovitici, a iz iste škole nominiran je i kratki videozapis, film „Događa li se to meni“?. Za najbolji novinarski rad predložena je Dora Golub iz Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, a za dramsko-scensko stvaralaštvo Iva Huber, maturantica škole Marka Marulića iz Slatine.

Marija Lovrenc
Večernji list

- 16:34 - Isprintaj - #

04.03.2008., utorak

Natječaj za Izbor najboljih savjetnika HZPSS-a

Natječaj za Izbor najboljih savjetnika HZPSS-a za 2007. godinu
Poštovani korisnici savjetodavnih usluga HZPSS-a, Poštovani kolegice/kolege i poslovni partneri HZPSS-a, Poštovani kolegice/kolege stručni suradnici, savjetnici i viši stručni savjetnici, rukovoditelji Odsjeka, načelnici Odjela i djelatnici u Uredu ravnatelja HZPSS-a Pozivamo Vas da se i ove godine aktivno uključite u Natječaj za izbor najboljih savjetnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu za 2007. godinu. Prigoda je to da se iskaže priznanje onim djelatnicima HZPSS-a koji, po Vašoj prosudbi, primjereno obavljaju zahtjevne i odgovorne zadaće poljoprivrednog savjetnika.

Usluge HZPSS-a namijenjene su širokom krugu korisnika: obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, udruga proizvođača, poljoprivrednih zadruga, stručnih i državnih institucija, psolovnih subjekata i drugo. Na taj je način rad, stručnost i zalaganje poljoprivrednih savjetnika stalno pred okom javnosti. Izbor najboljih, velik je poticaj pojedincima za daljnji rad u našoj stručnoj instituciji, kao i zahvala za postignute rezultate u dosadašnjem savjetodavnom radu.

Ovogodišnji izbor za dodjelu priznanja, sukladno Pravilniku o dodjeli priznanja, obavit će Povjerenstvo za dodjelu priznanja, na temelju provedenog javnog natječaja, uvažavajući sve pristigle prijedloge i argumente kojima se pojedini prijedlozi obrazlažu.

HZPSS

- 20:23 - Isprintaj - #

Otvorena Županijska smotra literarnog, dramsko - scenskog i novinarskog stvaralaštva Lidrano 2008

Župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić, otvorio je danas Županijsku smotru dramsko – scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika Srednjih škola Virovitičko – podravske županije Lidrano 2008, čiji je ovogodišnji domaćin Strukovna škola Virovitica. Ravnateljica Strukovne škole Virovitica, Pavica Biondić Ivanković, u uvodu je pozdravila nazočne među kojima je bila i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko – podravske županije, Vesna Bedeković.
Potom se nazočnima obratio župan Virovitičko – podravske županije, dr. Stjepan Feketić koji je otvarajući Lidrano 2008., zaželjevši najbolje rezultate natjecateljima, između ostalog kazao:
- Lidrano je oduvijek bio mjesto gdje su učenici mogli iskazati svoje posebne sklonosti prema jezičnom i dramsko scenskom izrazu. Mjesto koje je mladima, pred kojima je naša budućnost, pred kojima je i budućnost ove zemlje, ove Županije, svih njezinih gradova i općina, nudilo mogućnost iskazati i prikazati svoje vrijednosti, ponuditi šansu pokazati što znaju, pokazati ono što ih čini posebnima. Lidrano je oduvijek imao iznimno važnu ulogu u društvu, jer na Lidranu se svih ovih godina promicalo pisano i govorno izražavanje hrvatskog jezika, koji, posebno, u vrijeme kada se nalazimo na pragu ulaska u europske integracije, predstavlja nit vodilju jednog od osnovnih obilježja nacionalnog identiteta.
Podjela pohvalnica, zahvalnica i Zbornika za ovogodišnji Lidrano 2008. za srednje škole biti će na rasporedu od 17,30 sati.

tekst i foto:VPŽ


- 20:18 - Isprintaj - #

Područni ured DUZS-Virovitica

112


POPRAVAK ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA
Dana 05.03.2008. godine zbog radova na elektroenergetskom postrojenju bez električne energije biti će potrošači u Pitomači od 12,00 do 14,00 sati ulica D.Cesarića i dio ulice Basaričekove od broja 11 i 20 do kraja i Velika Črešnjevica od 8.30 do 11.00 sati dio mjesta od broja 209 i 198 do 227 i 260.

Dana 06.03.2008. bez električne energije biti će: U Pitomači od 08,30 do 10,30 sati dio ulice I Mažuranića od broja 2 i 3 do 60 i 55 a od 11,30 do 13,00 sati dio ulice P: Miškine od broja 92 i 235 do 112 C i 281.

POŽARI
Dana 04.03.2008. godine
-Pitomača, oko 17,15 sati požar u kući u Dravskoj 180.

- 20:16 - Isprintaj - #

Pjesme Podravine i podravlja Pitomača 2008. od 13. do 14. lipnja


Šesnaesto izdanje Glazbenog festivala Pjesme Podravine i podravlja, ove godine će se održati 13. i 14. lipnja. Tako je najme odlučeno na nedavno održanom kolegiju Udruge organizatora festivala na kojojemu je istaknuto, kako je na natječaju za nove skladbe, pristiglo mnoštvo kvalitetnih radova. Najbolje uratke odabrati će stručni žiri, a one će biti izvedene u dvije festivalske večeri.

Prva večer rezervirana je za male sastave i soliste, a završna večer za male sastave i soliste uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a. Dvostruki nosač zvuka sa skladbama prve i završne večeri izdat će Croatia records, a obje večeri biti će snimljene i emitirane u programu Hrvatske radio televizije. I ovogodišnji generalni sponzor festivala je tvrtka TVIN d.d. iz Virovitice.

Festival od samih početaka kroz pokroviteljstvo prate Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača, a Visoki pokrovitelj je predsjednik Hrvatskoga sabora.
GF Pjesme Podravine i podravlja

- 20:09 - Isprintaj - #

03.03.2008., ponedjeljak

Pitomački glazbeni festival ima internet stranicu

Glazbeni festival "Pjesme Podravine i podravlja" dobio je svoju internet stranicu.
Na adresi www.pitomacafestival.hr mogu se pročitati najnovije vijesti o festivalu,saznati o povijesti samog festivala,pogledati fotogalerija,možete prijaviti i svoju skladbu i ono što su mnogi željeli-možete preslušati sve pjesme izvođene u završnoj večeri prošlogodišnjeg festivala.
Stranicu je napravio grafički studio Virovitica Online koji su napravili i web stranice Virovitičko podravske županije,Grada Virovitice,Općine Pitomača,Pitomače Net-a te mnogih drugih.

- 16:49 - Isprintaj - #

Imenovani i suci porotnici općinskih sudova u Virovitici i Pitomači

Rješenja o imenovanju sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Virovitici usvojena su na sjednici Skupštine Virovitičko – podravske županije.
Suci porotnici su: Ruža Jakelić (Virovitica), Zoran Grdenić (Virovitica), Jadranka Bralić (Virovitica), Jasna Čupen (Virovitica), Mirjana Bito (Virovitica), Zdenko Gustović (Virovitica), Marijana Demšić (Virovitica), Franjo Grgić (Virovitica), Sanja Hmelik (Slatina), Ljiljana Matošević (Slatina), Višnja Šebijanić (Slatina), Marina Kordi (Slatina), Branka Figać (Pitomača), Martin Matoničkin (Sedlarica), Valerija Međurečan (Dinjevac), Rajka Đurđević (Orahovica), Snježana Grgić (Orahovica), Ksenija Jakobek (Nova Jošava), Goran Vulić (Orahovica).
Istodobno su imenovani suci porotnici Općinskog suda u Pitomači. Oni su: Martina Smolčić (Pitomača), Dejan Kožarić (Pitomača), Monika Šipek (Dinjevac), Dražen Hrvoić (Starogradački Marof), Josip Grlica (Otrovanec), Mijo Orenda (Mala Črešnjevica), Stjepan Ivanec (Kladare), Josip Mađar (Pitomača), Franjo Bastaić (Dinjevac), Slavica Kovač (Pitomača).

VPŽ

- 16:47 - Isprintaj - #

02.03.2008., nedjelja

Moja fotogalerija na Pitomači.net


U sklopu portala Pitomača.net napokon je pokrenuta fotogalerija u kojoj su moje fotografije.

Ukoliko i vi želite da se Vaša fotografija pojavi u sklopu pitomačkog portala, pošaljite je na adresu:
info@pitomaca.net

- 13:12 - Isprintaj - #

01.03.2008., subota

Oluja srušila bor na policijsku postaju Pitomača

112


Dana 01.03.2008. godine područje županije zahvatilo olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom. Pričinjena materijalna šteta na više objekata. Dojave zaprimljene u ŽC 112 Virovitica:
- Pitomača u 15,20 sati, pao bor na zgradu Policijske postaje. Intervenirali vatrogasci DVD Pitomača.
- Virovitica, Matije Gupca 145 u 15,37 sati, vjetar prevrnuo krov dvorišne zgrade. Intervenirali vatrogasci JVP Virovitica
- Zvonimirovac, Krapinska 28 u 15,58 sati, vjetar oštetio gospodarske objekte, auto i krovišta 3 susjedne kuće, te više manjih oštećenja po cijelom naselju.

BNovosel



bNovosel bNovosel

bNovosel bNovosel

bNovosel bNovosel

bNovosel

oluja


Danas u 15:20 sati oluja koja je prošla Pitomačom srušila je bor na zgradu policijske postaje Pitomača.Vatrogasci trenutno rade na uklanjanju srušenog debla.

bor


- 16:07 - Isprintaj - #

Održana 21. sjednica Općinskog poglavarstva

Jučer je u prostorijama Općine Pitomača održana 21. po redu sjednica Općinskog poglavarstva naše općine. Iz dnevnog reda sjednice izdvajamo nekoliko najzanimljivijih točaka, od kojih je najviše pažnje Općinskih poglavara izazvala točka vezana uz predstojeće aktivnosti t.d. «Komunalno Pitomača» oko izuzimanja djelatnosti plina iz postojećeg komunalnog društva i formiranja novog koje će se baviti samo plinom.

Općinski su poglavari prihvatili Program i plan provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Virovitičko-podravske županije u 2008. godini, što ga je izradio Zavod za javno zdravstvo «Sveti Rok» iz Virovitice, te su s ciljem njegove provedbe donijeli odluku o početku postupka javne nabave za provođenje obvezatne deratizacije na području Općine Pitomača.

Sukladno prihvaćenom Programu korištenja sredstava socijalne skrbi na području općine Pitomača u 2008. godini, Općinski su poglavari donijeli i odluku o visini jednokratne pomoći rodiljama, temeljem koje će se za svako dijete rođeno u 2008. godini iz Općinskog proračuna roditeljima isplatiti po 1.000,00 kuna.

Od ostalih točaka dnevnog reda izdvajamo i donošenje prijedloga odluke o osnivanju Savjeta mladih općine Pitomača, te sufinanciranju prve dvije faze izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom.
Pitomača net

- 07:38 - Isprintaj - #

Za oboljelog policajca prikupljeno 40.000 kuna

Podravski mužikaši
U humanitarnoj akciji pomoći teško oboljelom policajcu Policijske uprave Virovitičko-podravske, Mladenu Periši, stanovnici Virovitičko-podravske županije prikupili su 40.000 kuna. Akcija koju je organizirala Udruga umirovljenika unutarnjih poslova Virovitica, završila je tamburaškim koncertom u Sportskoj dvorani tehničke škole na kojem su nastupali Najbolji hrvatski tamburaši, Licitari i Podravski mužikaši.
Licitari

Zbog teškog zdravstvenog stanja Mladen nije mogao biti nazočan koncertu, a po njegovoj želji, gotovo dvosatna svirka završila je pjesmom "Iznad polja makova" koji je, iako i sam bolestan, zajedno s više od tisuću posjetitelja otpjevao Stanko Šarić, pjevač Najboljih hrvatskih tamburaša.


Svima koji su pomogli akciju u ime obitelji Periša zahvalio se predsjednik Udruge umirovljenih policajaca Željko Škalić. «Humanost je jedna od najljepših ljudskih osobina i gesta. Prikupljeni novac će uvelike pomoći u daljnjem liječenju i normalizaciji života našeg kolege», rekao je Škalić.

fotogalerija:
voditeljica s Pitomog radija
Najbolji hrvatski tamburaši




Akcija će biti nastavljena i dalje. Udruga jepozvala sve one koji žele pomoći da svoje novčane priloge uplate na broj računa Jasmine Periše 2360000-3114226612 s naznakom "za liječenje Mladena Periše".

Virovitica net

- 07:23 - Isprintaj - #

Mladi i mali filmaši

Foto:FVK"Mirko Lauš" Pitomača
Na današnjem (22.02.2008.) sastanku grupa "mladih" filmaša ( srednjoškolci ) radila je na animiranom crtanom filmu koji je, možemo reći pri kraju, ali već su danas započeli još jedan crtić. Kako stvari trenutno stoje velika je vjerojatnost da će pored tri računala s kojima klub raspolaže, morati nabaviti barem još jedno, jer najveći dio posla na crtanim filmovima odvija se na računalu.
Grupa "malih" filmaša koja je bila na rasporedu poslije srednjoškolaca, podijelila je uloge tako da se istovremeno montirao igrani film "Slijepa ljubav" (koji je snimljen pod radnim naslovom "Plavuša" ) a paralelno je drugi dio ekipe izrađivao modele od plastelina za novi animirani film.
FVK"Mirko Lauš"

- 07:21 - Isprintaj - #

Pri završetku radovi na vodocrpilištu

foto:Virovitički list
Radovi na izgradnji vlastitog vodocrpilišta za područje općine Pitomača nalaze se u završnoj fazi, a dio vodoopskrbe već je riješen spajanjem na magistralni cjevovod Virovitičko-podravske županije iz pravca Virovitice. Suvremeno vodocrpilište s deferizatorima predstavlja i svojevrsnu tvornicu za proizvodnju zdravstveno ispravne vode. Ta investicija realizirana je u dvije faze - izgradnja samog vodocrpilišta i spojnog cjevovoda od oko 2,5 kilometara do Pitomače, koji je izgrađen prije osam godina, a u koji je tada uloženo oko 4 milijuna kuna, te izgradnja vodocrpilišta i deferizatora u što je uloženo više od milijun kuna.

Istodobno, na lokaciji vodocrpilišta gradit će se i vodospremnik za što je već otkupljeno zemljište, a vrijednost te investicije iznosit će 2 do 3 milijuna kuna. U tijeku je izrada projektne dokumentacije i radovi na izgradnji vodospreme na Otrovanskom brijegu trebali bi biti završeni ove godine. Tako će vodoopskrbi sustav za područje općine Pitomača koristiti vodu iz vlastitog vodocrpilišta i iz magistralnog županijskog cjevovoda, ali osnovu vodoopskrbe predstavljat će vlastito vodocrpilište.

Što se pak tiče cijene vode iz vlastitog vodocrpilišta, ona je formirana na bazi proizvođače cijene vode u Virovitici s obzirom na opskrbu vodom iz magistralnog cjevovoda. Tako su formirane dvije cijene za one potrošače koji imaju vodu i odvodnju i za one koji samo koriste vodu, a te su cijene na razini 85 do 90 posto cijene ostalih komunalnih tvrtki na području Virovitičko-podravske županije. Na temelju odluke Općinskog vijeća Pitomače njezini stanovnici, koji dosad nisu priključeni na javni vodoopskrbni sustav, plaćat će cijenu priključka u iznosu od 500 kuna, što je i do deset puta manje od cijene priključka u ostalim jedinicama lokalne samouprave na području Virovitičko-podravske županije.

Istodobno, u tijeku je i realizacija programa odvodnje na području općine Pitomača za koje se radi projektna dokumentacija za izgradnju kanalizacijskog sustava za cijelo naselje Pitomača, a u pripremi su i natječaji za izgradnju kanalizacijske mreže za one ulice za koje otprije postoji potrebna dokumentacija i valjane građevinske dozvole. Radi se o trogodišnjem programu odvodnje za područje općine Pitomača, a kojim je predviđena i druga faza izgradnje pročistača otpadnih voda.
Virovitički list

- 07:17 - Isprintaj - #

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.