LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Dar Hrvatske za Svjetski dan voda - 22. ožujak - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

22.03.2008., subota

Dar Hrvatske za Svjetski dan voda - 22. ožujak

Ministar Božo Biškupić stvara europsko najveće riječno zaštićeno područje uz Dunav, Dravu i Muru.
U veljači 2008. godine ministar kulture, g. Božo Biškupić, potpisao je odluku o proglašenju preliminarne zaštite jednog od europski najvažnijih riječnih ekosustava: poplavna područja Dunava, Drave i Mure, koja čine područje veće od 150 000 ha, a predstavljaju jedinstveno prirodno i kulturno naslijeđe Republike Hrvatske.

“WWF snažno pozdravlja ovu odluku o zaštiti europskih prirodnih bogatstava” kaže g. Mike Baltzer, direktor Dunavsko karpatskog programa Svjetskog fonda za prirodu (WWF). Ovime je Ministarstvo osnovalo najveći jedinstveni riječni rezervat u cijeloj Europi.

Odluku o preliminarnoj zaštiti Dunava, Drave i Mure, Ministarstvo kulture temelji na stručnoj studiji koju je pripremio Državni zavod za zaštitu prirode. Od sada pa na dalje, Ministarstvo će poduzeti odgovarajuće mjere za bolju zaštitu tih rijeka od raznih prijetnji, a uz to će i provoditi europske standarde zaštite prirode. Kako bi zaštita vrijednog riječnog krajobraza trajala dugoročno, Vlada RH mora proglasiti to područje zaštićenim u kategoriji Regionalni park u slijedeće 3 godine te upravljati njime u skladu s tom kategorijom zaštite.

“Jako cijenimo što je Ministarstvo kulture preuzelo snažniju odgovornost za ovo vrijedno područje, te vjerujemo da će se sada s njim bolje upravljati te kako će se kao takvo očuvati” kaže Irma Popović iz Zelene akcije. “Mjere koje se provode, kao što su masovno reguliranje rijeke, te iskopavanje šljunka i pijeska, su izuzetno štetne za rijeku i nisu u skladu s domaćim i europskim pravom za okoliš i prirodu. Nakon ove odluke, ovakve mjere više neće biti moguće”, nada se Irma Popović.

“Ova odluka Ministarstva daje jedinstvenu priliku za suradnju na međunarodnom nivou na zaštiti prekograničnog riječnog ekosustava sa susjednim zemljama”, kaže g. Mike Baltzer iz WWFa. Novo zaštićeno područje je sastavni dio predloženog prekograničnog UNESCO Rezervata biosfere između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Ovaj prekogranični riječni sustav Dunava, Drave i Mure je dužine oko 600 km. Nalazi se na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije, te je značajan po velikoj raznolikosti ugroženih životinja i biljaka. Raznolikost vrsta se može usporediti samo s onom u tropskim kišnim šumama: dom je za oko 100 gnijezdećih parova svjetski ugroženog orla štekavca i vrlo rijetke crne rode. Šljunkovite i pješčane obale gnijezdilišta su više vrsta ugroženih ptica od kojih je jedna mala čigra, čije su populacije gotovo nestale u kontinentalnom dijelu Europe. Prirodne obale dom su za više od 13 000 parova ptica bregunica, što čini više od 70% ukupne populacije te vrste u Hrvatskoj. “Posljednjih godina istraživali smo prirodne vrijednosti rijeka i snažno se borili kako bi ih obranili od devastacije. Vrlo smo ponosni na postignuta zakonska dostignuća, koja će pomoći u očuvanju ugroženih vrsta i staništa za budućnost”, kaže g. Darko Ivan Grlica, predsjednik Dravske lige.

WWF: Arno Mohl, Tel.: 0043 676 83 488 300
Zelena akcija: Irma Popović, Tel.: 099 3149 625
Dravska liga: Darko Grlica, Tel.: 095 90 58 692


www.sterna-albifrons.net

- 01:30 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.