Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

"Virovitičanka u Zagrebu" predstavila se u Pitomači

Sandra


U pitomačkoj Knjižnici i čitaonici jučer je promovirana knjiga Sandre Pocrnić Mlakar "Virovitičanka u Zagrebu-vodič za mlade".Uz riječi dobrodošlice knjižničarke Slavice Vitković knjigu je predstavio urednik Goran Gazdek te sama autorica koja je objasnila nastanak tog projekta.
Knjiga je rezultat Sandrinih kolumni na virovitičkom portalu Virovitica.net pisanih od kolovoza 2005. do veljače 2007. godine. Uz svaku priču u knjizi su dodani odabrani komentari kojima su čitatelji na Forumu portala sudjelovali u raspravi. Ovo je prva takva knjiga u čije stvaranje, na taj način, sudjelovali i čitatelji što pokazuje smjernice na koji se način može spojiti ubrzano doba internetske komunikacije sa klasičnim pisanim štivom.
"Virovitica.net je regionalni portal, ne samo virovitički kako mu ti ime govori već podjednako tako i orahovački, slatinski i pitomački. Nije nevažno napomenuti zašto je tako – Virovitica.net je prvi news portal u našem zavičaju pa je objavljivao vijesti iz svih krajeva županije", objasnio je urednik Goran Gazdek zašto ovu knjigu promoviraju u Pitomači i dodao: "Najveći broj Sandrinih priča se odnosi na Viroviticu i Zagreb, ali se u mnogima spominje Podravina, Pitomača, Otrovanec i njihov utjecaj na naš život".
sandra sandra
Gazdek je naglasio kako je oduvijek želio raditi u lokalnom mediju koji će objavljivati članke iz susjedstva, u kojima će se pisati o našim prijateljima i znancima koje svakodnevno susrećemo na ulicama pa je pokrenuo portal. Isto tako, želja mu je bila da objavljuje kolumne u kojima bi se autori nostalgično priječili na vrijeme provedeno u Virovitici, opisujući kako se živjelo, učilo i radilo, što se jelo i pilo, gdje se izlazilo i kako se zabavljalo. A, onda mu se jednom, slučajno, javila prijateljica i kolegica Sandra.

"Nahvalila je portal i pitala: Gazda, jel može priča iz Zagreba. Naravno da može, rekao sam i već sutradan dobio priču: Jednosmjerna. Bio sam oduševljen. Sva ono što sam imao u glavi, kako bi trebale izgledati lokalni mediji bili su sažeti u toj priči. To je ono što sam tražio! I tako je stiglo 52 priče koje smo odlučili ukoričiti zbog onih koji se ne služe internetom, ali i zbog onih koji koji više vole knjigu od weba", rekao je Goran.
sandra sandra
«Istisnuta senzacionalizmom iz zagrebačkih, nacionalnih izdanja, vratila sam se u Viroviticu da u našem gradu nađem one vrijednosti koje su mi u metropoli sve više nedostajale. Željela sam naći publiku koju, poput mene, zanima razmjena iskustava o školama, vrtićima, kazalištima, kuharski savjeti, odijevanje, savjeti za mlade, stjecajem okolnosti i nezaposlenost i ukupno životno (ne)snalaženje nas, fircigera na prijelazu stoljeća. Na svoje veliko zadovoljstvo, u Virovitici sam našla publiku koja i dalje njeguje i čuva one građanske vrijednosti koje su meni u Zagrebu nedostajale. Prva kolumna bila je Jednosmjerna, priča o tome koliko se fizički razlikuju Zagreb i Virovitica, a ja sam, poučena iskustvom u metropoli, zaključila da kod nas Virovitičana to može izazvati i neke životne zabune», rekla je Sandra Pocrnić Mlakar.
U svojim pričama Sandra je spomenula Otrovanec i Zlatni klas koji je bio neizbježno mjesto okupljanja mladeži u drugoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća i naravno pitomačanina Dragu Britvića. "Jesu li Pitomačani Slavonci ili Podravci? Jesu li drukčiji od Virovitičana? Ja sam uvjerena da jesu – prvenstveno zbog svog kaj, a čini mi se da ima i nekih drugih razlika u mentalitetu, možda čak u poduzetnosti i odnosu prema baštini, stoga sam na forumu jednom prilikom čak jednom Pitomačanu poručila da bismo mi Virovitičani mogli puno naučiti od vas Pitomačana", rekla je Sandra.
Na promociji se okupilo četrdesetak posjetitelja koji su s oduševljenjem slušali odabrane tekstove i komentare čitane od Vlatke Šelimber, Lane Pavlović i Jasmine Škrinjar. Zahvaljujući sponzorstvu Branka Tkalčeca iz Zlatnog klasa Otrovanec, ova pitomačka književna večer nastavila se uz njegove poznate zelene pogačice dok je autorica potpisivala knjige i nastavila druženje sa posjetiteljima.
Uz predstavnike Općine i pitomačke Turističke zajednice na promociji je sudjelovala i Vesna Bedeković, pročelnica za prosvjetu i kulturu Virovitičko-podravske županije.

Post je objavljen 16.03.2008. u 10:53 sati.