Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

In memoriam Dragi Britviću i predstavljanje knjige "Mirno teju rijeke"

Drago Britvić: Mirno teku rijeke

U hrvatskoj zabavnoj glazbi ime Drage Britvića metafora je za autora tekstova i pjesnika koji je sudbinu svojih stihova u časopisima ili zbirkama poezije pretpostavio suživotu s notama.
Prepoznatljive tematske cjeline Britvićeva (1935.–2005.) primijenjenog pjesništva su ljubavni i rodoljubni stihovi te pjesme o Zagrebu koje podjednako lako komuniciraju s generacijama slušatelja u regionalnim idiomima (Krapina, Opatija, Split, Požega) i urbanim žanrovima zabavne pjesme, šansone i balade.

Na kajkavskom, štokavskom i čakavskom skladali su ga i pjevali najveći – od pjevača do klapa. Drago Britvić bio je jedan od najplodnijih hrvatskih tekstopisaca zabavne glazbe i šansona, i najnagrađivaniji autor stihova na glazbenim festivalima.

Britvić je jedan od utemeljitelja Festivala kajkavske popijevke (1966.) i njegov dugogodišnji direktor. Bio je predsjednik Saveza udruženja zabavnih i narodnih muzičara, kao i jedan od osnivača 2. programa Radio Zagreba.

Povodom 40. obljetnice Festivala kajkavske popijevke dodijeljena mu je Povelja Grada Krapine (2005.). Posthumno je nagrađen Porinom za životno djelo (2006.).
IZVOR:Net.hr

In memoriam Dragi Britviću i predstavljanje knjige "Mirno teju rijeke" održat će se u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici 25. ožujka 2008. s početkom u 19 sati.

Sudjeluju: Mani Gotovac i Branimir Donat, tamburaši HPD Rodoljub-a.


Post je objavljen 22.03.2008. u 01:16 sati.