LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Preventivna zaštita područja i rijeke Drave u roku od tri godine postaje područje Regionalnog parka - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

27.03.2008., četvrtak

Preventivna zaštita područja i rijeke Drave u roku od tri godine postaje područje Regionalnog parka

Ministarstvo kulture je temeljem čl. 15 Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjh tijela državne uprave ( N.N. 5/08 ) i članka 26. i članka 14. Zakona o zaštiti prirode ( N.N. 70/05) 4. veljače 2008. godine donijelo RJEŠENJE o preventivnoj zaštiti područja rijeke Mure i Drave na području 5 županija u kategoriji Regionalni park.
To je područje prirodno i dijelom kultivirano, a obuhvaća 144.695,52 ha i prostire se na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije.
U roku od najduže 3 godine, Vlada Republike Hrvatske će donošenjem uredbe proglasiti ovo područje Regionalnim parkom. Važnost rješenja za Virovitičko-podravsku županiju će tom odlukom biti velika jer Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko – podravske županije, čija je ravnateljica Mirjana Kepec, dobiti će na upravljanje dio područja regionalnog parka 18.725,93 ha –kopno i 1.197,97 ha –voda). U područje regionalnog parka ulaze i zaštićeni krajobrazi (Jelkuš, Širinski otok, Križnica i Vir) s područja općine Pitomača. Inače u području Regionalnog parka su dopuštene gospodarske djelatnosti,a uvjete zaštite prirode daje Ministarstvo kulture. Ovo područje je proglašeno zaštićenim jer su ista područja u susjednim državama već zaštitćena, i dio su nacionalnih ekoloških mreža, a i dio NATURA 2000 tj. EU ekološke mreže. Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) je izradio stručnu podlogu za zaštitu. Zaštita ovog područja doprinosi očuvanju biološke raznolikosti i ulazi u sastav Nacionalne ekološke mreže RH kao i u sastav EU ekološke mreže. Ovo područje predstavlja jedno od posljednjih doprirodnih riječnih tokova u Europi. Zaštićeno je zbog velikog broja zaštićenih i ugroženih vrsta koje tu obitavaju. Naime, zabilježeno je 48 vrsta riba od kojih su mnoge zaštićene. Osim toga, tu je i 177 vrsta ptica od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene. Zaštitom ovog područja Republika Hrvatska primjenjuje EU direktivu o staništima i EU direktivu o pticama.
VPŽ

- 18:49 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.