Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Traktorska afera:država pomaže socijalnim slučajevima, ostali moraju vratiti kredit

Predstavnici Ministarstva financija, Slatinske banke i Virovitičko-podravske županije sastali su se sa sedamdesetak poljoprivrednika koji su se zadužili u poznatoj «traktorskoj aferi» iz 1997. godine i još nisu vratili krediti kojim su kupili traktore i ostalu poljomehanizaciju. Slučaj je dobio i medijski naziv «Đurini traktori» kada je tadašnji župan Virovitičko-podravske županije Đuro Dečak najavljivao veliku akciju pomoći poljoprivrednicima uz pomoć Vlade Republike Hrvatske te «Hypo banke», Auto kuće Veličan iz Kladara kod Pitomače i riječke tvrtke «Torpedo». No, umjesto razvoja poljoprivrede i obiteljskih gospodarstava slučaj je, zbog niza nezakonitosti, završio na sudu. Đuro Dečak oslobođen je krivnje, Franjo Veličan je uvjetno osuđen, a zbog nevraćanja kredita država od Virovitičko-podravske županije potražuje danas potražuje pedesetak milijuna kuna.

Đuro Dečak je 28. studenoga 1997., zajedno sa tadašnjim dožupanom Krunoslavom Cukorom, potpisao s Kärntner Landes und Hypotheken Bank AG ugovor o kreditu vrijednom 65 milijuna šilinga, s kamatnom stopom od 8,97 posto, na osam godina s jednom godinom počeka. Kredit je trebao biti isplaćen do 15. prosinca 2005. godine, no temeljem dva aneksa ugovora, rok je produžen do 1. listopada 2006. godine, a kamatna je stopa smanjena na 7,5 posto.

Virovitičko-podravska županija zadužila se, protuzakonito, bez odluke Skupštine i to za 14 puta veći iznos nego što je to zakon dopuštao. Zaduženje je moglo je iznositi samo do četvrtine njenih izvornih prihoda, koji su u to vrijeme bili oko 10 milijuna kuna godišnje, a zadužila se za oko 35 milijuna kuna.
Jamstvo za kredit potpisao je u ime države tadašnji ministar financija Borislav Škegro, budući da je ova kreditna linije zapravo bila dio projekta tadašnje hrvatske Vlade kojim se željelo pomoći posrnulom "Torpedu".
Traktore je uz veliku medijsku pompu kupilo dvjestotinjak poljoprivrednika i razvojačenih hrvatskih branitelja iz sedam županija.

Zbog «Đurinih traktora» Virovitičko-podravskoj županiji godinama je prijetio bankrot, ali je Vlada 2006. godine skinula hipoteku na dug od 1,5 milijuna eura i zatezne kamate od 1,9 milijuna eura koliko je morala platiti bankama jer kreditni obveznici nisu vraćali novac. Time je bilo otpisano 20 posto dospjelog duga i iznosa zateznih kamata te određen novi rok za rok vraćanja koji je već istekao.

Ostalo je nerealizirano 24 kredita u reprogramu i 31 kredit za jednokratnu isplatu. Novi virovitičko-podravsku župan Tomislav Tolušić želi što prije razriješiti ovu traktorsku sapunicu jer se županija, zbog dugova, više ne može zaduživati i razvijati. «Županija i država žele pomoći, ali otpis dugova ne bi bio pošten prema onima koji su uredno vraćali kredite. S druge strane nije nam u interesu da se onima koji ne mogu vračati dug ovrhom oduzimaju kuće i ostala imovina. Pomoći ćemo onima koji su zbog ovoga postali socijalni slučajevi, a na ostale apeliram da što prije vrate dugove», kazao je saborski zastupnik Josip Đakić.
Dio poljoprivrednika koji nisu vraćali dug ističu da su dobili pokvarene traktore i da zbog toga, od samog početka, nisu mogli raditi s njima već su novac ulagali u skupe popravke. Oni su na sastanku predložili da im se u cijelosti otpišu dugovi i da im se skinu bankarske hipoteke. No, za mnoge poljoprivrednike se znalo da ne zadovoljavaju uvjete i da im je kreditna sposobnost upitna a Županija ipak pristala biti jamac. Županija je jamčila čak i županu Đuri Dečaku što je okvalificirano kao tipični sukob interesa.
Virovitica net

Post je objavljen 26.03.2008. u 20:13 sati.