online

nulla dies sine XVL lineae




06.07.2007., petak

Sanader povjerovao "obavještajnom podzemlju", pa tražio Milanovićevo očitovanje


Prošle subote kod Vesne Kljajić u Noćnoj mori umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo optužio je SDP i HNS da koriste aferu SOVA da bi destabilizirali Sanaderove napore u aferi Maestro, jer se boje da će u okviru istrage o kriminalu u HFP-u biti razotkrivene nezakonite radnje Slavka Linića i Radimira Čačića.
Lošo je u srijedu u Hloverkinoj Temi dana pokazao Hrvatski list sa Sanaderovih 19 tona "ustaškog zlata" na naslovnici. Odmah je rekao da je riječ o jednom od činova velike zavjere kojom nas se želi odvesti na Zapadni Balkan.
Njegov špijunski i novinarski kolega (obojica su suradnici Hrvatskog lista iz Zadra) Markica Rebić zapaprio je u Večernjaku:

Zadarski tjednik Hrvatski list u novom broju tvrdi da je, prema računu koji su objavili, Ivo Sanader 2003. godine pohranio 19.875 kilograma zlata u Bank Leu na Britanskim djevičanskim otocima.

Ističu i da je predsjednik Mesić preko Saše Perkovića tražio od generala Zagorca da potvrdi autentičnost računa. Znakovit je i nadnaslov naslovnice - “Mesić protiv Sanadera”.

– Aferom se praktično želi dovršiti proces “detuđmanizacije” i razbijanja HDZ-a, ispalo je da Mesić istodobno razbija HDZ i grli se sa Sanaderom, a čemu je trebao poslužiti Zagorec – tvrdi Markica Rebić, bivši visokopozicionirani obavještajac, sada autor tekstova u Hrvatskom listu.

Priča koja se na to vezuje ona je o 19,8 tona zlatnih poluga koja bi trebala sugerirati teze o skrivenom nasljedstvu, tzv. “partijskom blagu”. – Na dokumentu o tajnom računu stoji ime Sanadera, no držim kako je riječ o falsifikatu – kaže Rebić.

Zvonimir Hodak, odvjetnik Zagorca, kontrateze da je Zagorec dao dokument Perkoviću, naziva “pokušajem spašavanja vojnika Ryana s Pantovčaka”.


Davor Ivanković, Večernji list, 05.07.2007


Glavni urednik Hrvatskog lista označio je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predsjednika RH Stjepana Mesića kao urotnike:

Sve to, kao što smo naveli, svjedoči da se predsjednik Mesić u posljednje vrijeme svojim inicijativama okrenuo protiv premijera Sanadera. U tom ga potiče i glavni tajnik njegova ureda Boris Šprem koji je iznimno bliski prijatelj novoizabranoga šefa SDP-a Zorana Milanovića te svi zajedno čine sve da na idućim izborima pobijede Sanaderov HDZ.

Ivica Marijačić, Hrvatski list, 05. srpnja 2007.


Očito je da je ekipa s desna zaigrala na kartu razdora između Sanadera i Mesića, uplevši u igru i Milanovića kojeg se predsjednik HDZ-a plaši više nego se bojao Carle Del Ponte. Činjenica je da su Sanader i Mesić u teškom dealu što je primijetilo i preko 70
posto gledatelja Baginog Otvorenog kad je gostovao predsjednik države
. Glupost je da je Mesiću veza s Milanovićem u ocrnjivanju Sanadera Šprem. Milan Bandić je bliži Mesiću od Borisa Šprema. Mesić je čak Milanoviću poručio neka više angažira u stranci Bandića, a zagrebačkog se gradonačelnika smatra Milanovićevim najljućim protivnikom u SDP-u. Razmatrao sam i scenario kako bi Milan Bandić mogao krenuti u obračun s Milanovićem upravo preko lika i djela Borisa Šprema.
Vjerujem da je Marijačiću taj tekst poslužio kao predložak za promašenu tezu o uroti Milanović-Mesić.

Dio bivših špijuna, vojnika i policajaca okupljenih oko Hrvatskoga lista ne može oprostiti Ranku Ostojiću, drugom Milanovićevom unutar sdpovskom savezniku, što je operativno provodio suradnju s britanskom tajnom službom u lovu na Antu Gotovinu i Ivicu Rajića. Spremni su u svakom trenutku, kao što su to u nekoliko navrata i učinili u komentarima na ovome blogu, primijetiti da je Ranko Ostojić 2001. zajedno sa Sašom Perkovićem bio u jednoj sličnoj pregovaračkoj akciji u Austriji kada se trebalo s Hrvojem Petračem dogovoriti o uvjetima odazivanja na informativni razgovor vezano za ubojstvo Vjeke Sliška. Pretpostavljalo se da se je Hrvoje Petrač jedno vrijeme skrivao u Zagorčevoj austrijskoj kući, koja je preko izjave Gorana Granića 2003. došla na glas i kao skrovište Ante Gotovine, pa je to valjda bio povod da austrijski špijun Mario Keitz ostvari suradnju s Vladimirom Zagorcem. Prijatelj Hrvoja Petrača Ivo Pukanić objavio je info o Ostojićevoj i Perkovićevoj posjeti Petraču. Očekujem da će se dio desnih koji udara na Milanovića poslužiti Pukijevom informacijom da bi potvrdili tezu kako je Ranko Ostojić blizak sa Sašom Perkovićem, a Saša Perković je uvalio Zagorcu falsifikat o Sanaderu, dakle u tome prste ima i Milanović koji je opet blizak s Ostojićem. No, ni ta varijanta ne drži vodu. Moguće tek da bi predsjednik Mesić mogao Ostojića pritisnuti navodnom umoćenošću u tetošenje Petrača kako ga on i Milanović ne bi trenutno kritizirali zbog uloge u aferi Zagorec, odnosno da Ranko Ostojić ne spominje pojedinosti koje su mu poznate o dealu Mesić-Gotovina.

Ivo Sanader koji se sad našao u nebranom grožđu, prije svega jer se nije protivio Mesićevim intervencijama u slučaj Zagorec od kada ga je inicirao Hrvoje Petrač, toliko je isprepadan najnovijim događajima da istovremeno napada obavještajno podzemlje (Rebića i Domazeta) i poziva se na jake veze s Mesićem:

Napominjući da ne govori samo u svoje nego i u Mesićevo ime, premijer je sa sjednice Vlade poručio javnosti da “Maestro svoj posao nije završio” i da ga nikakve objede i podmetanja obavještajnog podzemlja neće odvratiti od borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Deana Knežević, Večernji list, 05.07.2007


i vjeruje mu:

Premijer smatra kako napadi dolaze dolaze od onih “koje je zahvatila operacija Maestro” koja, istaknuo je, još nije završena (po Domazetu: SDP i HNS op. ž.p.)...

- Ne želim vjerovati da je ovdje riječ o izbornoj kampanji i da je možda netko iz drugih stranaka, oporbenih stranaka (po Marijačiću Zoran Milanović op. ž.p.) u ovome imao prste, ali očekujem njihovo jasno očitovanje - rekao je Sanader na sjednici Vlade. Premijer je, dakle, ne samo osumnjičio oporbu, nego je oporbene čelnike javno pozvao da se ograde od pokušaja kompromitiranja državnog vrha i tako unaprijed stanu u njegovu obranu.

- Jer, ako izostane to očitovanje, stvorit će se dojam u javnosti, odnosno barem pitanje zašto se ne ograde od ovoga - poručio je Sanader. Oporbeni čelnici bili su zatečeni tim premijerovim potezom jer, tvrde, nemaju nikakve veze s pričom o zlatnim polugama. Čelnici oporbe ne žele stati u obranu premijera prije nego što se provede istraga i utvrdi jesu li sporni dokumenti autentični ili falsificirani.

Nikola Jelić, Suzana Barilar, Jutarnji list


Predsjednik SDP-a je bio izravan u odgovoru:

Te premijerove riječi predsjednik SDP-a Zoran Milanović nazvao je "kvazipozivom", poručivši premijeru da "u Hrvatskoj ne stvara atmosferu izvanrednog stanja i opće opasnosti".

Milanović je, u telefonskoj izjavi za Hinu, ocijenio da se Hrvatska ponovno bavi prošlošću, i to onom HDZ-a.

"Močvara o kojoj govori Ivo Sanader je HDZ-ova močvara iz 90-ih, on i druga gospoda iz HDZ-a bili su u toj močvari. Ni ja ni SDP nemamo ništa s tim", kazao je Milanović, ocjenivši da je "isključivo aktualna vlast kriva ako je Hrvatska spala na to da ju ugrožava jedan bjegunac pred zakonom".

Hina, Večernji list, 05.07.2007


Ivo Sanader i druga gospoda iz HDZ-a (Zagorec, Mesić, Rebić, Domazet, Petrač...) su močvara iz devedesetih. Stvarno, kakve bi SDP i Milanović trebali imati veze s njihovim obračunima?

Ivo Sanader ima razloga biti zabrinutim, jer uopće nije iskren kada kaže da će te ostatke močvare iz devedesetih odstraniti iz društva.

Što je recimo s pričom da je Miroslav Kutle deponirao u Austriji 2 milijarde eura. Hoće li Sanader tražiti od Austrije da Kutle vrati te novce Hrvatskoj? Priječi li ga u tome informacija koju ima u ladici Dragan Novosel, zamjenik Mladena Bajića, da je osobno na ime provizije što je Kutli pomogao da dobije kredit kod Hypo banke, od najozloglašenijeg HDZ-ovog tajkuna, dobio 800.000 eura

Stjepan Mesić je svojedobno tražio od Austrije da Kutli ne da državljanstvo kako HDZ-ov mag privatizacije ne bi nesmetano mogao uživati u teško opranom novcu. Ivica Đikić, Feralov urednik izravno involviran u aktualno Mesić-Perkovićevo uplitanje u slučaj Zagorec, 2003-e se zgražao kako se predsjednik Mesić sprema na razgovor primiti Miroslava Kutlu, nakon što je javno prigrlio Jamba. Nikada kasnije nismo čuli je li se susret Mesić-Kutle dogodio, ali je sigurno da predsjednik Mesić nije Sanaderovog partnera u poslu s Hypo bankom, uopće ne spominje u aktualnoj priči s povratkom opljačkanog novca. Sve dok Mesić šuti o Kutli, Sanader može biti siguran u predsjednikovom zagrljaju. Naravno, šutjet će i Feral jer je Đikić odan Mesiću, Vlada je pomogla opstanku splitskog tjednika, kojeg je k tome kupio Kutlin bivši partner iz afere Grupo, Ninoslav Pavić.

- 02:39 - Komentari (28) Isprintaj #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2010 (1)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (19)
Ožujak 2008 (11)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (22)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (16)
Listopad 2007 (19)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (17)
Travanj 2007 (33)
Ožujak 2007 (37)
Veljača 2007 (32)
Siječanj 2007 (29)
Prosinac 2006 (26)
Studeni 2006 (34)
Listopad 2006 (31)
Rujan 2006 (29)
Kolovoz 2006 (25)
Srpanj 2006 (17)
Lipanj 2006 (18)
Svibanj 2006 (24)
Travanj 2006 (28)
Ožujak 2006 (34)
Veljača 2006 (35)
Siječanj 2006 (42)
Prosinac 2005 (26)
Studeni 2005 (33)
Listopad 2005 (33)
Rujan 2005 (31)
Kolovoz 2005 (18)
Srpanj 2005 (24)
Lipanj 2005 (34)
Svibanj 2005 (32)
Travanj 2005 (45)
Ožujak 2005 (15)



45 lines © 2005, Zeljko Peratovic