Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Sanader povjerovao "obavještajnom podzemlju", pa tražio Milanovićevo očitovanje


Prošle subote kod Vesne Kljajić u Noćnoj mori umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo optužio je SDP i HNS da koriste aferu SOVA da bi destabilizirali Sanaderove napore u aferi Maestro, jer se boje da će u okviru istrage o kriminalu u HFP-u biti razotkrivene nezakonite radnje Slavka Linića i Radimira Čačića.
Lošo je u srijedu u Hloverkinoj Temi dana pokazao Hrvatski list sa Sanaderovih 19 tona "ustaškog zlata" na naslovnici. Odmah je rekao da je riječ o jednom od činova velike zavjere kojom nas se želi odvesti na Zapadni Balkan.
Njegov špijunski i novinarski kolega (obojica su suradnici Hrvatskog lista iz Zadra) Markica Rebić zapaprio je u Večernjaku:

Zadarski tjednik Hrvatski list u novom broju tvrdi da je, prema računu koji su objavili, Ivo Sanader 2003. godine pohranio 19.875 kilograma zlata u Bank Leu na Britanskim djevičanskim otocima.

Ističu i da je predsjednik Mesić preko Saše Perkovića tražio od generala Zagorca da potvrdi autentičnost računa. Znakovit je i nadnaslov naslovnice - “Mesić protiv Sanadera”.

– Aferom se praktično želi dovršiti proces “detuđmanizacije” i razbijanja HDZ-a, ispalo je da Mesić istodobno razbija HDZ i grli se sa Sanaderom, a čemu je trebao poslužiti Zagorec – tvrdi Markica Rebić, bivši visokopozicionirani obavještajac, sada autor tekstova u Hrvatskom listu.

Priča koja se na to vezuje ona je o 19,8 tona zlatnih poluga koja bi trebala sugerirati teze o skrivenom nasljedstvu, tzv. “partijskom blagu”. – Na dokumentu o tajnom računu stoji ime Sanadera, no držim kako je riječ o falsifikatu – kaže Rebić.

Zvonimir Hodak, odvjetnik Zagorca, kontrateze da je Zagorec dao dokument Perkoviću, naziva “pokušajem spašavanja vojnika Ryana s Pantovčaka”.


Davor Ivanković, Večernji list, 05.07.2007


Glavni urednik Hrvatskog lista označio je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predsjednika RH Stjepana Mesića kao urotnike:

Sve to, kao što smo naveli, svjedoči da se predsjednik Mesić u posljednje vrijeme svojim inicijativama okrenuo protiv premijera Sanadera. U tom ga potiče i glavni tajnik njegova ureda Boris Šprem koji je iznimno bliski prijatelj novoizabranoga šefa SDP-a Zorana Milanovića te svi zajedno čine sve da na idućim izborima pobijede Sanaderov HDZ.

Ivica Marijačić, Hrvatski list, 05. srpnja 2007.


Očito je da je ekipa s desna zaigrala na kartu razdora između Sanadera i Mesića, uplevši u igru i Milanovića kojeg se predsjednik HDZ-a plaši više nego se bojao Carle Del Ponte. Činjenica je da su Sanader i Mesić u teškom dealu što je primijetilo i preko 70
posto gledatelja Baginog Otvorenog kad je gostovao predsjednik države
. Glupost je da je Mesiću veza s Milanovićem u ocrnjivanju Sanadera Šprem. Milan Bandić je bliži Mesiću od Borisa Šprema. Mesić je čak Milanoviću poručio neka više angažira u stranci Bandića, a zagrebačkog se gradonačelnika smatra Milanovićevim najljućim protivnikom u SDP-u. Razmatrao sam i scenario kako bi Milan Bandić mogao krenuti u obračun s Milanovićem upravo preko lika i djela Borisa Šprema.
Vjerujem da je Marijačiću taj tekst poslužio kao predložak za promašenu tezu o uroti Milanović-Mesić.

Dio bivših špijuna, vojnika i policajaca okupljenih oko Hrvatskoga lista ne može oprostiti Ranku Ostojiću, drugom Milanovićevom unutar sdpovskom savezniku, što je operativno provodio suradnju s britanskom tajnom službom u lovu na Antu Gotovinu i Ivicu Rajića. Spremni su u svakom trenutku, kao što su to u nekoliko navrata i učinili u komentarima na ovome blogu, primijetiti da je Ranko Ostojić 2001. zajedno sa Sašom Perkovićem bio u jednoj sličnoj pregovaračkoj akciji u Austriji kada se trebalo s Hrvojem Petračem dogovoriti o uvjetima odazivanja na informativni razgovor vezano za ubojstvo Vjeke Sliška. Pretpostavljalo se da se je Hrvoje Petrač jedno vrijeme skrivao u Zagorčevoj austrijskoj kući, koja je preko izjave Gorana Granića 2003. došla na glas i kao skrovište Ante Gotovine, pa je to valjda bio povod da austrijski špijun Mario Keitz ostvari suradnju s Vladimirom Zagorcem. Prijatelj Hrvoja Petrača Ivo Pukanić objavio je info o Ostojićevoj i Perkovićevoj posjeti Petraču. Očekujem da će se dio desnih koji udara na Milanovića poslužiti Pukijevom informacijom da bi potvrdili tezu kako je Ranko Ostojić blizak sa Sašom Perkovićem, a Saša Perković je uvalio Zagorcu falsifikat o Sanaderu, dakle u tome prste ima i Milanović koji je opet blizak s Ostojićem. No, ni ta varijanta ne drži vodu. Moguće tek da bi predsjednik Mesić mogao Ostojića pritisnuti navodnom umoćenošću u tetošenje Petrača kako ga on i Milanović ne bi trenutno kritizirali zbog uloge u aferi Zagorec, odnosno da Ranko Ostojić ne spominje pojedinosti koje su mu poznate o dealu Mesić-Gotovina.

Ivo Sanader koji se sad našao u nebranom grožđu, prije svega jer se nije protivio Mesićevim intervencijama u slučaj Zagorec od kada ga je inicirao Hrvoje Petrač, toliko je isprepadan najnovijim događajima da istovremeno napada obavještajno podzemlje (Rebića i Domazeta) i poziva se na jake veze s Mesićem:

Napominjući da ne govori samo u svoje nego i u Mesićevo ime, premijer je sa sjednice Vlade poručio javnosti da “Maestro svoj posao nije završio” i da ga nikakve objede i podmetanja obavještajnog podzemlja neće odvratiti od borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Deana Knežević, Večernji list, 05.07.2007


i vjeruje mu:

Premijer smatra kako napadi dolaze dolaze od onih “koje je zahvatila operacija Maestro” koja, istaknuo je, još nije završena (po Domazetu: SDP i HNS op. ž.p.)...

- Ne želim vjerovati da je ovdje riječ o izbornoj kampanji i da je možda netko iz drugih stranaka, oporbenih stranaka (po Marijačiću Zoran Milanović op. ž.p.) u ovome imao prste, ali očekujem njihovo jasno očitovanje - rekao je Sanader na sjednici Vlade. Premijer je, dakle, ne samo osumnjičio oporbu, nego je oporbene čelnike javno pozvao da se ograde od pokušaja kompromitiranja državnog vrha i tako unaprijed stanu u njegovu obranu.

- Jer, ako izostane to očitovanje, stvorit će se dojam u javnosti, odnosno barem pitanje zašto se ne ograde od ovoga - poručio je Sanader. Oporbeni čelnici bili su zatečeni tim premijerovim potezom jer, tvrde, nemaju nikakve veze s pričom o zlatnim polugama. Čelnici oporbe ne žele stati u obranu premijera prije nego što se provede istraga i utvrdi jesu li sporni dokumenti autentični ili falsificirani.

Nikola Jelić, Suzana Barilar, Jutarnji list


Predsjednik SDP-a je bio izravan u odgovoru:

Te premijerove riječi predsjednik SDP-a Zoran Milanović nazvao je "kvazipozivom", poručivši premijeru da "u Hrvatskoj ne stvara atmosferu izvanrednog stanja i opće opasnosti".

Milanović je, u telefonskoj izjavi za Hinu, ocijenio da se Hrvatska ponovno bavi prošlošću, i to onom HDZ-a.

"Močvara o kojoj govori Ivo Sanader je HDZ-ova močvara iz 90-ih, on i druga gospoda iz HDZ-a bili su u toj močvari. Ni ja ni SDP nemamo ništa s tim", kazao je Milanović, ocjenivši da je "isključivo aktualna vlast kriva ako je Hrvatska spala na to da ju ugrožava jedan bjegunac pred zakonom".

Hina, Večernji list, 05.07.2007


Ivo Sanader i druga gospoda iz HDZ-a (Zagorec, Mesić, Rebić, Domazet, Petrač...) su močvara iz devedesetih. Stvarno, kakve bi SDP i Milanović trebali imati veze s njihovim obračunima?

Ivo Sanader ima razloga biti zabrinutim, jer uopće nije iskren kada kaže da će te ostatke močvare iz devedesetih odstraniti iz društva.

Što je recimo s pričom da je Miroslav Kutle deponirao u Austriji 2 milijarde eura. Hoće li Sanader tražiti od Austrije da Kutle vrati te novce Hrvatskoj? Priječi li ga u tome informacija koju ima u ladici Dragan Novosel, zamjenik Mladena Bajića, da je osobno na ime provizije što je Kutli pomogao da dobije kredit kod Hypo banke, od najozloglašenijeg HDZ-ovog tajkuna, dobio 800.000 eura

Stjepan Mesić je svojedobno tražio od Austrije da Kutli ne da državljanstvo kako HDZ-ov mag privatizacije ne bi nesmetano mogao uživati u teško opranom novcu. Ivica Đikić, Feralov urednik izravno involviran u aktualno Mesić-Perkovićevo uplitanje u slučaj Zagorec, 2003-e se zgražao kako se predsjednik Mesić sprema na razgovor primiti Miroslava Kutlu, nakon što je javno prigrlio Jamba. Nikada kasnije nismo čuli je li se susret Mesić-Kutle dogodio, ali je sigurno da predsjednik Mesić nije Sanaderovog partnera u poslu s Hypo bankom, uopće ne spominje u aktualnoj priči s povratkom opljačkanog novca. Sve dok Mesić šuti o Kutli, Sanader može biti siguran u predsjednikovom zagrljaju. Naravno, šutjet će i Feral jer je Đikić odan Mesiću, Vlada je pomogla opstanku splitskog tjednika, kojeg je k tome kupio Kutlin bivši partner iz afere Grupo, Ninoslav Pavić.


Post je objavljen 06.07.2007. u 02:39 sati.