Marin Jurjević o svemu

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

29.07.2007., nedjelja

"PREMIJEROVA JUDITA"

Jeste li ikada sanjali da postanete hrvatski Premijer?!
Pa da Vam se ostvare mnogi nedosanjani snovi ?!
Recimo: da kad god poželite možete slušat opere jer volite operu..i to strasno!
Čak ste bili i intendant splitskog teatra.
i onda ste postali hrvatski Premijer.
Pa ste, zbog opere, odletjeli u Veronu na jednu premijeru (a i ništa logičnije od toga da "premijer bude na premijeri"!). Predsjedničkim avionom. Sa suprugom. I to uoči donošenja odluke o prodaji "Plive". Pa su se u Veroni slučajno sjatili i ostali hrvatski jubitelji opere: poznati lobist Miomir Žužul, pa šef "Plive" g. Čović, pa neki članovi Nadzornog odbora koji je baš tada donosio odluku "u čije će ruke " otplivati "Pliva".
Sječate li se toga?!
A onda " luda raja" počela javno zapitkivat: A jesu li se oni tamo štogod dogovarali? Pa tko je platio račune?! Pa ovo, pa ono...samo da Premijeru ne da mira. E, tada je glasnogovornik HDZ-a i Vlade g. Maček izjavio kako je tamo Premijer otišao privatno, uživat brate u operi. A narod opet ne razumi ništa - pa udri tamburaj: A zašto se onda išlo službenim zračnim prometalom? Pa cjepidlači li cjepidlači: A ko je sve to platio? "Deri - peri" našega Premijera ko da je on "običan svat" a ne takorekuć naš "prvi Hrvat"! Opet se javio Maček pa je svima jasno da jasnije nije moga rekao kako će Premijer narodu pokazati račune da svi napokon zašute. Što bi jedan naš pjesnik kazao : "Prošlo vrijeme, došo rok - eto vraga skok na skok!" Ali i "vraga" i računa "ni od korova"! Zaigralo se na onu poznatu kartu "narodnog zaborava"! A to ti je kod nas, bome, najjača karta! Nekima je zasmetalo što Premijer nije otišao u Vukovar - ali, eto, baš tih dana "potrefila se opera" u Veroni...pa nikako nije mogao biti istovremeno na dva mjesta. Ne da fizika!
Nego, evo jučer se u "Slobodnoj Dalmaciji" javila gdja. Božidarka Šćerbe Haupt i piše kako je nekidan zajedno sa sestrom pokušala u splitskom teatru otići na "Juditu" (jer i ona voli operu a ne samo naš Premijer) ali nije uspjela.
Zašto?
Uredno su platile i kupile ulaznice. Došle na ulaz teatra u 20 sati i 03 minute...ali ih uz još ponekog nesretnika nikako nisu htjeli pustiti unutra. Molile su na ulazu "momke" da ih puste, da će bit tihe, da će samo sjest na svoja mjesta i uživat u "Juditi" - ali pomoći nije bilo: "Ne može se unutra pa ne može!"
A onda je stiglo i objašnjenje. Gospođa Božidarka piše: "Uz daljnje naše nagovaranje i objašnjavanje kako ćemo biti tihe i ostati daleko od pozornice, priznaju nam da ne možemo unutra jer je tamo premijer Sanader sa svojim tjelohraniteljima koji nas neće dalje propustiti."
A u tom grmu leži zec)
Tile su naše gospoje disturbirat našega premijera dok se taman priprema za uživat u operi!
Bože, Bože...kakvi je ovaj naš svit? Ponekad zbilja nemaju mire u bezobrazluku!
Poć uznemiravat Premijera dok se taman skoncentrira da sluša "Juditu"!
Ma kome bi to samo palo na pamet osim opasnim teroristkinjama iz ovega našeg išempjanog grada! Jer dašta je to nego neviđen teror nad premijerovim potrebama za nesmetanim uživanjem u operi!
Jer čisti je terorizam poć šuškat po dvorani i sidat na katrige nakon što se Premijer već udobno smistija i uživija u početak prvih taktova operne mjuze!
I to koji Premijer, naš, dokazani ljubitelj opere i naroda (ali, molim, nakon predstave!).
A gospođa se šticala, najidila i u "Slobodnu" ovako napisala:
"Ružno je jednostavno otići u kazalište kao da je privatno vlasništvo i za sobom zatvorit vrata i uz to još postavit dvojicu svojih čuvara sa slušalicama na ušima."
Ma vidi ti nje! Kako samo ružno govori o našemu Premijeru. A možda su vrata o splitskoga teatra zatvorili da ne bude propuva...Možda premijera "boli uvo" ili ga je čapa lumbago. Uostalom baš je u splitskom teatru on bija intendant pa se tamo osjeća ka doma. A domaćin kuće uvik zatvara vrata za sobom. Da se zna čija je to kuća i da baš ne može u nju ulist svak koga je volja - onako drito s ulice.
Je, kazat će te: A šta je s narodom?
Ajde nek se i taj naš narod malo strpi dok završi opera..A uostalom sad će brzo izbori pa će naš Premijer opet bit "PRIJATELJ NARODA", pozdravljat će ga i davat ruke građanima uz široki osmjeh raširenih ruku...da svak može vidit koliko ga nesebićno i istinski voli - a posebno "njegov glas" !!!
- 11:07 - Komentari (82) - Isprintaj - #

27.07.2007., petak

"LIJEVO, DESNO...NIGDJE MOGA STANA !!!"

Da je hrvatsko društvo preko svake mjere opterečeno politikom nije nikakva tajna!
Pitanje je samo: "Je li to dobro?"
Mogući su različiti odgovori...u rasponu od onih kako je ljudsko biće, kao što je davno govorio Aristotel, "zoon politikon"...pa je sve to sasvim OK, do onih koji smatraju kako je ta "prepolitiziranost" hrvatskog društva njegova najveća nesreča - jer ionako mi živimo na ovim prostorima još u "pretpolitičkim vremenima" - pa nas politika samo dodatno "izluđuje" a sama sfera "profesionalne politike" , u percepciji "obićnih građana", postaje područje u kojem caruju korupcija, nemoral i manipuulacija .Tako su političari u pravilu "loši momci" koje narod identificira s nekakvim polumafijašima ili sličnom bratijom.
"Ljevica", "desnica", "centar", "domoljubi", "izdajnici", "komunjare", "kameleoni", "liberali", "seljaci", "regionalci", "centralisti", "autoniomaši", "ustaše" i "nastaše", "nezavisni" i "pravaši"!
Da ti pukne glava!
"U svakom Hrvatu pet stranaka spava!"
A u "Lijepoj našoj" ima preko 100 političkih stranaka, isto toliko braniteljskih udruga i milijun drugih ćuda. Šta je Amerika za nas? Obićno političko nedonošće!
Nekidan sam imao prilike razgovarati s delegacijom članova američkog Kongresa...i tada sam ćuo jednu "pametnu"!
Razgovaralo se o svemu...i kod promišljanja budućnosti dotaknuli smo i nekakav "psihološki profil" naše nacije i hrvatskih građana.
Činjenica je kako smo veoma dugo živjeli u sustavu koji je najčešće govorio o "svjetloj budućnosti".
Pa smo sada u sustavu koji uvelike "gleda unazad" i najčešće govori o našoj "slavnoj i herojskoj prošlosti".
A nitko da progovori na pravi način o našoj SADAŠNJOSTI !
Odgovor na mnogobrojne i teške probleme i dileme trebao bi biti da i prošlost i budućnost moramo promišljati isključivo "u funkciji" SADAŠNJOSTI u funkciji "STVARNOSTI U KOJOJ ŽIVIMO" jer sve drugo nas vodi u zamagljivanje i ideologiziranje, u čemu smo "prvaci svijeta"!
I kad čovjek malo promisli: Zaista, dosta nam je mitomanija i mitomana...jer upravo to je našim politikantima najslađa hrana!
A dok je tako svi skupa možemo pjevati: "Lijevo, desno...nigdje moga stana!"
- 19:22 - Komentari (46) - Isprintaj - #

21.07.2007., subota

ŠJORA FILE GRE NA ČIOVO

Jutros me tokalo pribacit šjoru Filu na Čiovo.
Pasje su vrućine i išla se malo rasfriškat kod neviste u vikendicu.
"E, moj dobri Marinko a evo te jopet gnjavin, ma ča ću...ne mogu izdurat ovod na Pujanke po ovoj vrućini", pravda se moja dobra susida.
"Ma nije ni za spominjat šjora File. Ućas ćemo mi to...samo vi polako niza ove skaline", govorin joj ja dok silazimo sa prvega kata, držeći je "šoto-braco". Ne bi je vrag utira u lift. Ne viruje mu i basta. Tu je kraj svakoj diskusiji.
Smistija san je u auto. Spremija njezine bagaje u porta-pak, upalija klimu i krenija.
"Onda, koliko ćete ostat u Mavarčici?", pitan je ja, onako više iz pristojnosti.
"Cukunu jedan. Nije Mavarčica nego Movarštica. To ti je po Svetomu Movaru. Jo meni, ništa danas ova mladost ne zna. E, u moje vrime bilo je skroz drugovačije...puno bolje i lipje.." nekako će sjetno ona. "Ne štuju judi danas ni Boga ni Božje zapovidi...Zato nan i je ovako", dodaje.
"Nego, Marinko mali...ma ča mi je unuk jučer čita u foje da oni Jerko Rošin, oni arkitekta ča je pridsidnik nikog komišjuna za prostor, ča ti ga ja znan, gori kod Sanadera...Oni ča je sad avanca za drugega čovika hadezeja u Splitu...da je skroz infiša u dotura Ivu i da, Gospe moja blažena, tvrdi kako je Sanader Bog. Pa oli je skroz popizdija, ča mu je... ?!"
"A ne znan Van ja, moja šjora File. Eno je zbilja reka baš ovako: U SANADERA VIRUJEN I NAPROSTO MI SE ČINI DA GA BOŽJA RUKA VODI."
Ona raskolači oči i počme se znamenovat.
"Ma ča mi govoriš?"
"A, je...je, baš je tako reka. Još je doda i ovo: "JA SAM NJEMU DAO SEBE..."
Parilo mi se da će se šjora File afanat.
"Muko Isusova, ča je ovemu svitu...Ma ča miša Boga i pulitiku?"
"A, eto...moja šjora File on van tako misli pa je još doda kako mu se pari da je Sanadera nama Bog posla."
"Ma je li moguće?" zabezekne se ona znojeći se pored sve klime: "A oli je Sanader ka niki novi apostol ili prorok, ča li?"
"Ma dajte, molajte, šjora File...ne bi ja tija ovdi vama o tin stvarima govorit. Ča ću Van ja reč? Pa Vi ste, bome, žena o Crikve...i razumite se u ote stvari, ne bi se ja u to miša...Rošin Van je doturov veliki prijatej...pa mu, onako, možda malo višje nego šta je potriba kadi i begenaje. Eto, ja mislin da Van u ten grmu leži zec"!
"Ma pusti ti sad zecove, mangupe jedan, oš skrenit temu, je li. A jesi i ti funcut. A štaš o političara drugo i očekivat. Ma meni se čini da je oti šjor Jerko ka malo pritira u temu begenavanju!"
"A neznan", odgovaran ja vozeći polako priko Kaštela prima Trogiru. On Van je još reka kako je "Sanader jedan od poslidnjih renesansnih intelektualaca kod nas".
"A ča to oče reč?" začuđeno upita šjora File.
"Pa da je ka niki sveznadar, da se u sve razumi..da je ka nika živa enciklopedija, čudo od čovika!"
"Sveta Luce moja", snebiva se šjora File: "Pa ču mi triba da mu se toliko utiraje u gujicu. Oli mu je tolika potriba o njega? Oli je gladan kruva pa će ga Sander najist? Tako su se umiljavali samo krajevima i diktatoroma. Ma di mu je regula? Ma nije to kreanca vengo ulizivanje. Ajme ča mi to gre na živce. Odma mi vatra udre u temple! Ča ne volin kad neko od sebe čini monu oli kućnega jubimca ća plazi jezik i kokolaje se čin vidi gospodara ne bi li mu ovi da koju oglođanu košćicu oli kocku cukra i malo ga pomilova. Bože me oslobodi takvi podanikov! Evo san se sva naježila...došle su mi gricule, triba bi mi gutjaj vode da to probavin!"
Vidin ja da se šjora File uzvrtila.
"Ma zašto se jidite", pokušavan je ja smirit.
"Eto zato jerbo me voja", plane ona: "Jer ne mogu pdnit liziguze! Eto ti ga na!", prikriži ona ruke i ljutito okrene glavu.
"Je, sad je i Sanader Bog! Sutra malo! Enti patapliče...još ćedu mu i kipove počet radit" brontula ona okrenute glave, sebi u brk. Ka da san joj ja nešto skrivija. A ja se zeznem pa još dodam:"A znadete li da je šjor Rošin tek nekidan posta član HDZ-a?" Vidin ja da je načulila uši pa nastavim kako je reka:"Postao sam član HDZ-a jer je Sanader procjenio da je to u ovom trenutku nužno..."
"Ma ča!", skoči se ona ."Nije se bidan moga sam upisat vengo je čeka Božju procinu...da mu kaže kad će ulist u HDZ...A onega su Puljića bacili ka staru štracu! A di je tu bija dotur Ivo? Je li i tada bija ka niki Bog od hadezeja koji se igra judskin sudbinama ka malo dite igračkama?! Ma koji su to judi ?! Ma koji je to svit ?! Evo mi se povrača, molin te Bogon, ali onin pravin, Marnko fermaj...moran vaka iz tonobila, jerbo mi je muka! Fermaj kad ti lipo govorin!"..opasno podigne glas moja šjora File.
Ja zakočin, skrenen sa ceste na ugibalište kraj pumpne stanice a moja šjora FIle se poćme koprcat u sidalu. Oče vanka a ne more. Izađen. Otvorin joj vrata. Odvežen je. Pomognem joj da se i ona izvuće iz auta i nagovorin je da popijemo piče u restoranu na pumpi. Popila je ladnu limunadu a ja Tangerinu. Posli petnajst minuti sili smo u auto i nastavili. Fala Bogu nije bilo gužve na trogirskom mostu. Vozija san je sve do nevistine vikendice a ona ni rič da kaže. Ušutila se i muči ka zalivena sva infotana i juta. Kad smo došli i kad se izjubila sa domaćin sviton okrene se prema meni i reč mi: "A ti, dobri moj Marinko, nemoj mi ča zamirit...Znaš ti mene. Ne mogu ti ja trpit nike stvari i moran kazat svoju pa makar pukla. A ja san ti cilin puten mučala jer san se, dok san pila limunadu, zavitovala u sebi da neću višje ni beside prozborit o tin judima o kojima smo pričali. Iz principa. Moran ti reč da nisan virovala da ću izdržat...ma evo jesan. E a sad, kad san ispunila zavit, mogu ti kazat: Sram ji bilo - ća oni mislidu da će njiovo vrime trajat dovika?! E neće, jer niti su nan potribni novi Krajevi koji mislidu da je ova država njiovo krajevstvo, niti su nan potribni njiovi dvorjani, dodvorice i sluge koji samo mašu repican kad vidu svoje gospodare...niti nan je potrebni novi Bog ovod na zemji...jerbo je moj Bog gori na nebu i ja se držin njegovi a ne njiovi zakoni! A i tebi bi to priporiučila, jer niko nije fali kad je bija skroman i kad je dilija nesriću i patnju s drugin. A svi puvanderi ovega svita koji su umislili da su niki Vođe, Šerifi, niki lažni bogovi i lažni proroci...e oni su na kraju završili tamo di i triba i višje ih se niko ne sića niti žali za njima. Svih njih čeka samoća bez prijatejov i lipega, šesnega našeg obišnog svita. A to će jin se desit čin izgubidu vlast jer drugega doli nje i nimadu! A kad nju izgubidu izgubit ćedu sve ča su jemali...i tu jin nikakve njiove pare neće moć pomoć niti će š njima išta moć kupit..Jerbo prijateji se, Marinko moj, ne kupuju nego ji se triba zaslužit.!"
Normalno, mora sam malo otpočinit i marendat kod njezinih a kad sam se zaputija prema Splitu, otpratila me je do isprid kuće i prije nego san uša u auto poljubila me toplo u oba obraza mašući još dugo za mnom dok sam se udaljavao vijugavom čiovskom cestom.



- 11:56 - Komentari (112) - Isprintaj - #

17.07.2007., utorak

ADIO PAMETI !

Split je dobija novoga poteštata!
Prezime mu je Kuret, imena se ne mogu sitit.
Otiša je Zvone Puljić!
Da je "ostavku".
Je da smo mi iz SDP-a tražili da gre ča - i to šta je prije moguće...ali ko se moga nadat da će nan i HDZ "dat ruku" u temu zahtjevu i da ćedu natirat Zvonu da javno traži svoju egzekuciju! Enti i pulitiku i vaki život kad se judi tiradu da sami protiv sebe govoridu i da ih se "za nagradu" onda zove Vitezovima.
A baš je to napravija naš spliski HDZ. Nazva je Zvonu "Vitezon" i kako ćedu mu se oni zato odužit!
Ajme meni, a ča će du mu sad dat!
Po njima nije sposoban da bude poteštat - ali za ovo javno političko samospaljivanje moradu ga nikako nagradit.
E sad nam ostaje jedino da čekamo i da vidimo koju će lutriju izvuć.
A koja je to sjednica Gradskog vijeća bila, judi moji? Plakalo se i klelo u Zvonino poštenje, pamet i uspihe....a za nagradu...traže da ode šta prije ća - drito na politički otpad. Pa ti sad razumi. Pa ti sad budi pametan!
To se zove hadezeovska dijalektika!
A svašta se moglo ćut danas
Javija se i meštar Kriletić...To je oni atletičar kratkoprugaš ča je s liste koju je vodija SDP nakon izbora s vrićon protuhadezeovskih glasova pobiga u HDZ-ov šator. Zajedno sa drugin mu kolegom Bobanom. Oba su iz one Hrvatske stranke umirovljenika. Kleja se na sav glas u svoje poštenje i muca kako je i on judsko biće...a u svaku normalnu zemlju ne bi o srama smija na ulicu izać.
I tako su splitski hadezeovci danas iskopali politički greb Zvoni Puljiću, itnili ga u raku i zatrpali je plačući za njin i kukajuući da ča će sad bidni bez njega!
Nikad veće farse u Splitu od ove sjednice Gradskog vijeća!
E, za istinu reč ima tu jedna tajna.
Prvi koji je zinija o "Puljićevin zaslugama, moralnom ponašanju, poštenju i viteštvu" bija je dotur Ivo - njegov partijski šef i naš premijer.
I sad, ajde ti budi protiv ako ti je politički život mio!
Ali, nije tu kraj.
Sve i dalje faleći Puljića oni su ga nikidan makli i sa mista predsjednika splitskog HDZ-a.
To, da ne bi bilo nikakve zabuna oko njihove uzajamne jubavi i poštivanja.
Došla mala Kalašica za šeficu. A to je ona za koju kažu da je pjuvala po Sanaderu jer je u nekin drugin vrimenima navijala za jednega drugog dotura...Pašalića, Sve u svoje vrime. Ali se u međuvremenu opametila i došla sebi.
Njezin potpredsjednik posta je šjor Rošin - koji se u HDZ učlanija na onemu Saboru od nikidan kad je po bini šeta Mišo Kovać i ništo vaterpolista, rukometaša i tenisera
A hadezeov viječnik Knezović danas se rasplaka za "prijateljem Zvonom" a onda diga ruku da mu "osiku glavu"!
ADIO PAMETI !
Svašta san vidija kod nas u politici, ali ovo još nisan.
A Predsjednik Gradskog vijeća Jerkov gušta. Još jedna ucjena Velog Mista uspila je....i HDZ postade strančica kojon zapovida šaćica splitskih kvazipoduzetnika od kojih glavni i nisu bili danas u Banovini. To van je to kad s 18% osvojenih glasova, koliko je HDZ uvatija na zadnjim izborima u Splitu - očete imat poteštata i glumit vlast a u stvari ste obićan potrčko i sluga velomišćanskim "majstorima".
E pa neka in bude...kad su takvi, skupa sa Zvonom i bez Zvone.
A bidan Kuret vrti glavon, amo-tamo, ne snalazi se..pita se u sebi "A mila majko di san ja ovo!? Šta ja ovdi tražin!?"
A negdi sa svog broda Buljo mu šalje SMS: "Ti si sad, mali moj, poteštat o grada Splita...i pazi se šta radiš, inače neš ni ti dugo...!"
"Splite moj, ispod divnega Marjana..."
A ča si ti Bogu skrivija !?

- 19:54 - Komentari (67) - Isprintaj - #

16.07.2007., ponedjeljak

ŠJORA FILE VATA FUREŠTE

Nisam se pošteno ni raspakira nakon šta san ariva doma kad ono moji navalili: "Aj kupit dinju, pa ćemo je lipo oladit za obid i guštat u njoj!"
"Kvragu i dinja" mislin se ja u sebi, ali mućin, šta ću - ionako me nikad nema doma...
Siden doli u auto i ajde po dinju kod onih kupravendi šta ji prodajedu na kantune od spliski ulica.
Nedija je pa baranko nima gužve. U stvari upaklo je ka u paklu pa nije za vidit nijedno normalno ćejade da izlazi iz ladovine ili rasfriškanog stana.
A furešti se biće banjajedu u teplemu moru sve do prid noć.
I taman mi ona gospoja prodavačica da pola velike dinje kad me u dlan ubode čela.
Ajme majko šta je peklo! Živa vatra. Poludija san od boli a "majstorica" se nudi: "Oćete da Van to malo pritisnen nožon?" i vadi niku nožinu. Bože oslobodi - parilo mi se da se sprema klat prajce a ne rizat dinju.
I oden ja tako s oton dinjon na Pujanke, parkiran se i taman da ću uć u portun kad ono naleti šjora File.
"Ajme meni Marinko mali a ča si se infota, vas si crljen u ćunku ka Sveti Lovre na gradele!"
"Ma pustite me šjora File, evo trčin doma s ovon dinjetinon...Jušto me je ubola osa oli čela pa gren stavit leda na ruku!"
"Joj bidni moj", sažaljivo će ona: "A di se baš kurbetina namirila na te?"
"Ča sve čele i ose ovega svita ne izbodu one lupeže koji lažedu po fojima kako je višje furešti vengo lani...a moja bidna Mande eno tri dana ne more nikoga uvatit za afitat mu kamaru oli baranko posteju! A di su ona vrimena kad su je vukli za rukav i sami iskali di ćedu prinoćit...?
"Ajme meni, nemojte govorit šporke riči šjora File moja..eno su i službeno objavili da je deset posto više turisti nego lani!"
"Ma je li ?! A vidin ja da su i tebe spizdili kad si jin počeja virovat!" podboči se ona strogo i stane posrid vrata.
I šta sad?
Mora san spustit dinju na pod jerbo me ruka pekla ka sto đavli a druga mi je već utrnila da san je prista osićat.
"Ma šjora File moja, žuri mi se..Ubit će me žena. Eno me čekadu za obidvat a još triba oladit dinju za poza obida malo zasladit usta!"
"Je, vidin ja...Sladija bi ti justa dok narod pati i ne more uvatit njanka jednega poštenog furešta za ubit koju kunu višje. I još si mi se naša solit pamet kako štatistike govoridu i ovo i ono. Ma koje štatistike! E objasni ti meni onda, kad si toliko pametan..a zašto je "Sunčani Hvar" pripolovija cine..Aaa! A ča je, sad si umuka. Zinija si ka nika stvar! Čita je meni moj unuk..eno ti lipo piše u Slobodnu kako je na Bolu višje furešti ali manje noćenja! Ma bogati, a ča oni mislidu...da je narod šempjast!? Ajte svi vi lipo lovit rake govnjare...a ja gren pomoć mojoj Mandici uvatit kojega furešta da i ona bidna more pojist fetu dinje poza obidon..jer od onega bidnega penšjuna, od one mižerje ča je dobije more krepat ka i pas!"
"Bože mili" mislin se ja: "Opet je uvatilo! Drži cile traktate. Maše rukama i pokazuje prston ka niki ženski Napoleon. Ma kad će višje stat!?!"
Kad odjedanput začujen:
"Dobro Vi govorite moja šjora File...ma nikor neće da sluša. Činidu se i gluvi i slipi ka jin se istina reče..baš otako šćeto u facu!"
Podignem pogled..a ono sa trećega poda viče sa ponistre šjora Ane.
"A koji je vitar sad nju nanija na ponistru!?!, kukan ja onako u sebi. "Samo mi je ona još falila!"
Pokušavam objasnit:
"Ma šjora File moja evo san se ja jušto vratija lipo iz Varaždina, pa priko Zagreba i Plitvica na Gračac, Knin i Split...jerbo je autocesta zatrpana autima i stvaradu se beskonačne kolone ispred ona dva tunela kroz koje se vozi u oba pravca!"
"Ma je li...ma Boga ti...sad ćeš mi još ovod i pametovat. Neš ti..Asti ga miša potopira..Dva puta u godinu jema ništo gužve prid tin tunelima i omar vičemo kako nan je uspila turistička sezona! Ola pulitike! Neš ti pameti! Ma ako triba zatvorit ćedu oni i ota dva tunela samo da gužva bude još veća...da se svi furešti sa tin pustin tonobilima i familjama skupidu na jarpu i da trubidu , beštimadu i vičedu...Jer ća je veća gungula, nered i kažin...nama je draže. Omar se falimo kako takve navale nima nigdi na cilome svitu i kako smo najboji...a "Sunčani Hvar" pripolovija cine...Biće od dobrote i samilosti! Ajde Marinko moj još ti vonjaš po mliku...Slabo mi ti ništo peškaš u zanje vrime, ka da si malo u oni Zagreb i ti uncu rebambija !"
"Je, je!" čuje se sa trećega poda s kojega šjora Ane gleda da se uključi nekako u ovi monolog moje dobre suside. "Jemate prav šjora File..ništa Van oti ćoro ne razumi!"
"Aj muči ti gori...Ko te šta pita, neš ti vriđat mojega Marinka! Boje ti je da vodiš računa di ti je oni mazgun o muža. Biće opet loče doli na balote s onim manjamuktaštima i neradima!"
Šjora Ane joj peta roge i uvriđeno spušti rolete o ponistre tako da su tresnule cilon forcon.
"A ti se ne juti Marinko moj mali...A kome ću reč ako neću tebi?! Onako ka svome. A sad gren na autobus pa u grad. Ajme meni ko zna ka će doć jer nedijon ne gre redovito."
Vidin ja odma koja je ura i nema mi druge nego joj lipo kažen: "Gren ja čas gori odnit dinju ženi da je stavi u frižider pa ću Vas ja bacit do na Rivu!"
"Ajme, zlato moje, učinit ćeš mi veliku jubav...Samo ne spominji mi onu Rivu. Neš me tamo vozit! Ča su oni farabuti od nje napravili? Ma da mi je uvatit kojega od njih..ne bi se lipo proša, ja ti kažen!" priti se ona a ja koristim priliku da šmugnem do lifta. Ali ona za menom još viče: "A jesi li vidija kako onemu našemu Nadanu sada očedu dat da more stan napravit na Merjan tamo di nikor nikad ni moga! Aaaa? Šta kažešna to? Otilo se gospodinu spavat u kuću na Merjan pa je prvo kupija Meštrovića kaštelet..pa sad minjadu tamo na općinu nike planove zarad njega..Ma di to jema? Biće u Tunguziju! A i tamo više tega nima , viruj ti meni....I tamo je ariva Zakon samo ovod u nas nije. Ma igradu se oni, igradu..A ja ti kažen, Marinko moj, neće to fermat na ovome. Neće to izać na dobro! A ne,ne..Sve će njih Bog kaštigat..nećedu se izvuć ka šta mislidu! Tu jin svi njiovi pinezi nećedu pomoć!Sve će jin bit zaludu !"
Ja sam otiša doma, ostavija dinju u frižider, spustija se doli i izaša isprid kuće a ona je još govorila.
Na brzinu san je seja u auto pa do na đigu. Nikako nije tila na Rivu.
Sad će se nać sa svojon prijatejicon Mandicon pa gredu "vatat furešte"!
Ajme majko, samo da budu niki šta ne razumu rvacki jer će ih sve išempjat svojin govorancijama i prodikama!
Lipo me pojubila u čelo kad san je doveja i puno mi se zafalila.
A vozeći nazad prima Pujankama sve se mislin: "Ma koji je papar moja šjora File !? Ma s kojon forcon ona brani svoje principe ?! Ma koliko još vire u njoj živi da je moguć jedan boji, pošteniji i šesniji Svit..i kako se moramo stalno za njega borit i nikad baš nikad u temu ne posustat!"
Pa i neka je uvik bisna ka niki anarkišta, svaka joj rič piva!
A dok je takvi ideališti jema nade i za sve nas!
- 01:59 - Komentari (36) - Isprintaj - #

11.07.2007., srijeda

IZJAVA MJESECA, GODINE, STOLJEĆA, MILENIJA...

Zdravko Tomac: "GADE MI SE LJUDI KOJI MIJENJAJU MIŠLJENJE KAKO VJETAR PUŠE!"
("Dubrovački list", četvrtak, 5. srpnja 2007. godine)
- 16:38 - Komentari (74) - Isprintaj - #

08.07.2007., nedjelja

PARTIJA JE MIME

O moj Bože, koji je to jučer bija dan!
Partija je naš dobri Šime Zubčić - Mime.
Otpratili smo ga do grobnice u Komiži, čempresi su rumorili šuškajući svojim vrhovima, kamene grobnice i crkva mirisali su na vječnost a pogled je puca priko Biševa pa sve do Sveca i Jabuke - u beskraj. Njegovo more je samo naboralo svoje slano čelo i pustilo da ga prikrije ona neuhvatljiva čipka ča je samo plete iz teških dubina prema lelujavoj i prozračnoj površini. Zvizdan je upeka, cvrči su cvrčili a klapa je pivala "Pismo moja"...truba je lomila tugu a Slaven Puljak se u ime sviju nas oprašta od našega Mimeta.
Jecaji matere, žene , četiri čere, komižana i višana, prijatelja....drugara.
A bija je jedan od prvih među nama.
Brz. Neuomoran. "Neuništiv". Onaj iz "herojskih vrimena". Najprepoznatljiviji viški esdepeovac. Poteštat Visa koji je bija izabran i za "poteštata godine". Najboji u ciloj Rvackoj.
A ča je sve proša Šime?
Bija je u ratu. Tasta su mu ubili u Pakracu. Posmrtno je odlikovan....Ma opet nikima Mime nije bija po guštu, jerbo je bija "crveni". Dva puta su mu dizali auto u arju. Dinamiton. Domači dinamiterosi. Kukavice i barabe. Radili su mu sve moguće monade i dišpete,. Pritili mu i iz mraka, onako potajice...glumili hrabrost! Ma mu nisu nikad smili ništa reč u brk. U facu. Onako: tešta - tešta. Jerbo Mime je bija čovik i po...uvik nasmijan, uvik spreman na sve...pa da se i žestoko suprostavi ako treba. Ali taj je bija od onega soja koji ni po cinu svoga života ne minjaju bandiru, političke kolure niti svoja uvirenja. Zato su ga se i bojali ti jadnici koji iza kantuna i iz škuribande glumdui farabute koji se junače dinamiton, anonimnim pritnjama i strvinarskim zavijanjem.
Njih je Mime prezira nazivajući ih crvima a ne judima.
A mi smo volili našega Mimu...koji je toliko dobrega uradija za svoj Vis. Sili bi smo u "Pojode" i čakulali uz fažol na brujet i kapju viškega vina. Stalno radili planove za budućnost. Uvik nas je zva da dojdemo na Vis i ništa mu nije bilo teško kad je Otok bija u pitanju. Sija bi u auto pa na trajekt i drito u Zagreb. Bija je, šta se tega tiče, ka čimavica. A jema je i prav. Nije da mira ni ministrima, ni njiovin zaminicima niti pomoćnicima...nikome, dok ne bi rišija problem koji je žuja njegov Otok. Kad je to bilo u pitanju nisi ga se moga otarasit. Pa baš nikako! Nikad nije popušta. Zna je taj svoju ! A uvik uz smij i veselje, uz škerac i fjabu.
E moj Šime. Drž se di jesi da jesi...nijedna ti nije bila kriva. Živija si ka Čovik. Ka pravi Čovik. I kad malo boje razmislin - ne triba se čudit ča te kolpalo tako iznenada, mlada, u pedesetiprvoj godini...kad si radija za desetoricu, nikad se nisi čuva ni pazija, bija uvik na deset ijada okretaja, nikad staja, nikad otpočinija, zakočija, usporija....A koliko si živaca potrošija na ološ koji nikad ne prihvaća dobrotu ni ponos, ni trud ni doslidnost koju si ti ima.
Jer malo je onih ka ča si bija ti - koji nikad nisu gledali svoj interes i koji nikad nisu grabili sebi nego su lavurali za kraj u kojen žividu i za dobro sviju judi - ne pitajući koji su, ko in je bija otac i mater , niti kako se zovedu.
Bija si jedan od prvih u SDP-u ovod u Dalmaciji, od samog početka.
I jučer dok smo te ispračali sa grobja na Visu i kasnije kad smo te položilo u grobnicu u Komiži zna sam da si i na taj simboličan način - svojim sprovodon poveza cili Otok. Komižanin koji je bija poteštat Visa. Čovik koji je, na simboličan način, pokaza kako nije bija sitničav ni zlovojan, nego velik, uvik vesel, široke duše i ničim osim ljudskošću određen.
Volili smo te i volija si nas dobri moj prijatelju.
A sad ti zbogon.
SDP tuguje.
Jer, evo nan najbolji odlazidu!
Ali zahvaljujući takvima - sime je posijano i niknit će još na ijade Mimeta !
i zato moš bit miran Šime moj - jer Dobrota koju si Ti ostavija iza sebe nikad ne more umrit.
- 12:50 - Komentari (24) - Isprintaj - #

04.07.2007., srijeda

MEKSIKANAC SLIM

Bill Gates više nije najbogatiji čovjek na svijetu !
Prešiša ga je meksikanac Carlos Slim, vlasnik telekomunikacijskih tvrtki, trgovačkih lanaca i banaka.
Tako je osnivač Microsofta, nakon 13 godina, "svrgnut" sa trona koji se nalazio na vrhu svjetske bogataške piramide.Slim je sada "težak" 67,8 miljardi dolara i inkasira je 9,2 miljarde dolara više od Billa. Meksikanski tajkun tako sam "piza" kao 8% BDP-a Meksika.
Najveća je "baza" u tome što je Slim upravo kupio smetište na periferiji Ciudad de Mexica ,u naselju Nezahualocoyotl, gdje su inače slumovi u kojima se "gnijezdi" najteža sirotinja - e da bi tamo izgradio ogroman trgovački centar, dvije škole, bolnicu, Sveučilište i park. Jer - ekologija je ekologija a znanost je znanost!
Pravi dobrotvor, nema što !
U Ciudad de Mexicu živio sam dosta dugo i to neko vrijeme na "debeloj periferiji". Do "kreveta" sam putovao prvo metroom na "plavoj liniji" Tacuba-Tasquena - do zadnje stanice a onda prema Xochimilcu prastarim tramvajem do predzadnje stanice, pa uzbrdo pješke dvadesetak minuta. Kakvo li je bilo moje iznenađenje kada sam prvi put jednog prašnjavog toplog jutra "đipajući" nizbrdo prema stanici La Noria - ugledao kuštrave glave kako vire iz rupa u zemlji, onako još polusneno.
Što li je ovo, Majko moja !
E, navećer su mi objasnili: To sirotinja kopa rupe u suhoj zemlji u kojima žive ko krtice...navećer samo na otvor navuku nekakvu kartonsku ambalažu od starih kutija ili obićan "papundek". Većinom, ako imaju sreću, "rade" na smetištu.
Ali ne svi...samo najsretniji među njima.
Naime smetišta u Ciudad de Mexicu kontrolira mafija. Primaju povremeno "vježbenike" uglavnom regrutirane među novopridošlim "snagama" sa sela. Radi se obićno na sortiranju smeća s time da se u početku "napreduje" do statusa "stanovnika" baraka koje je mafija izgradila uokolo smetišta. Plaće nema - nego se dobiva "krov nad glavom i nešto hrane". San ovih "zaposlenika" je da se doćepaju mjesta "posade kamiona" koji jutrom kruže ovim megalopolisom i kupe smeće od građana ispred ulaza u kuće. Kamion "otvorenog tipa" zakoči...iskoče dva člana "posade" i započme dernjava: "Basura!!!!!!¨", "Basura!!!!". Nakon njih dolazi kamion s vodom: "Agua!!!!", "Agua!!!" pa s plinom: "Gaaas!!!",
"Gaaas!!!"...i tako polako započinje jutro ovog Federalnog Distrikta.
I čitajući danas o meksikancu Slimu u pamet mi dolaze sve te daleke slike pa i lik moje gazdarice Lourdes Curi koja je i sama ,kao i roditelji Carlosa Slima, bila libanonski izbjeglica ...i razmišljam kako je sve ovo pomalo cinično. Pa di baš u Meksiku da se nađe najbogatija faca na svitu !?
I to u Ciudad de Mexicu. Gradu u kojem oko pet milijuna "bosonogih" i "descamisadosa" (onih bez košulje) nemaju navećer di spavat - pa spavaju na ulici, po nogostupima ili u ulazima kuća ako im dozvole dobri ljudi. U Ciudad de Mexicu, kojeg tako volim, ali u kojem djeca zarađuju gutajući benzin i "rigajuči vatru" na svakom raskrižju i semaforu. Tamo gdje je toliko puno nepravde. Ili je to baš zato - tamo !
Sjećam se knjige "Anropologia de basura" ("Antropologija smeća") na koju me je bila uputila moja Victoria Gonzales de Aguilla - i koja opisuje čitav "mikrokozmos" vezan uz meksička smetišta. I zamislite, "putovanje" sirotinje od bosomogih stanovnika rupa u zemlji do "ostvarenog sna" o članu "posade" kamiona koji skuplja smeće.
Pred takvom stvarnošću svako europsko poimanje "demokracije", "slobode" itd. ostane nemoćno - jer stvarnost Latinske Amerike upozorava nas kako postoje "paralelni svijetovi" koje ćesto i ne primjećujemo iako su tu pored nas. Pa ponekad i u Hrvatskoj, našem susjedstvu, na ulici ili mjestu gdje živimo.
I nemamo mi Carlosa Slima - ali bijede i tajkuna i te kako ima !
A njima su različitia i ljeto i zima - iako je, ali samo naizgled, za sve ista klima !

- 12:56 - Komentari (76) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.