Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinjurjevic

Marketing

MEKSIKANAC SLIM

Bill Gates više nije najbogatiji čovjek na svijetu !
Prešiša ga je meksikanac Carlos Slim, vlasnik telekomunikacijskih tvrtki, trgovačkih lanaca i banaka.
Tako je osnivač Microsofta, nakon 13 godina, "svrgnut" sa trona koji se nalazio na vrhu svjetske bogataške piramide.Slim je sada "težak" 67,8 miljardi dolara i inkasira je 9,2 miljarde dolara više od Billa. Meksikanski tajkun tako sam "piza" kao 8% BDP-a Meksika.
Najveća je "baza" u tome što je Slim upravo kupio smetište na periferiji Ciudad de Mexica ,u naselju Nezahualocoyotl, gdje su inače slumovi u kojima se "gnijezdi" najteža sirotinja - e da bi tamo izgradio ogroman trgovački centar, dvije škole, bolnicu, Sveučilište i park. Jer - ekologija je ekologija a znanost je znanost!
Pravi dobrotvor, nema što !
U Ciudad de Mexicu živio sam dosta dugo i to neko vrijeme na "debeloj periferiji". Do "kreveta" sam putovao prvo metroom na "plavoj liniji" Tacuba-Tasquena - do zadnje stanice a onda prema Xochimilcu prastarim tramvajem do predzadnje stanice, pa uzbrdo pješke dvadesetak minuta. Kakvo li je bilo moje iznenađenje kada sam prvi put jednog prašnjavog toplog jutra "đipajući" nizbrdo prema stanici La Noria - ugledao kuštrave glave kako vire iz rupa u zemlji, onako još polusneno.
Što li je ovo, Majko moja !
E, navećer su mi objasnili: To sirotinja kopa rupe u suhoj zemlji u kojima žive ko krtice...navećer samo na otvor navuku nekakvu kartonsku ambalažu od starih kutija ili obićan "papundek". Većinom, ako imaju sreću, "rade" na smetištu.
Ali ne svi...samo najsretniji među njima.
Naime smetišta u Ciudad de Mexicu kontrolira mafija. Primaju povremeno "vježbenike" uglavnom regrutirane među novopridošlim "snagama" sa sela. Radi se obićno na sortiranju smeća s time da se u početku "napreduje" do statusa "stanovnika" baraka koje je mafija izgradila uokolo smetišta. Plaće nema - nego se dobiva "krov nad glavom i nešto hrane". San ovih "zaposlenika" je da se doćepaju mjesta "posade kamiona" koji jutrom kruže ovim megalopolisom i kupe smeće od građana ispred ulaza u kuće. Kamion "otvorenog tipa" zakoči...iskoče dva člana "posade" i započme dernjava: "Basura!!!!!!¨", "Basura!!!!". Nakon njih dolazi kamion s vodom: "Agua!!!!", "Agua!!!" pa s plinom: "Gaaas!!!",
"Gaaas!!!"...i tako polako započinje jutro ovog Federalnog Distrikta.
I čitajući danas o meksikancu Slimu u pamet mi dolaze sve te daleke slike pa i lik moje gazdarice Lourdes Curi koja je i sama ,kao i roditelji Carlosa Slima, bila libanonski izbjeglica ...i razmišljam kako je sve ovo pomalo cinično. Pa di baš u Meksiku da se nađe najbogatija faca na svitu !?
I to u Ciudad de Mexicu. Gradu u kojem oko pet milijuna "bosonogih" i "descamisadosa" (onih bez košulje) nemaju navećer di spavat - pa spavaju na ulici, po nogostupima ili u ulazima kuća ako im dozvole dobri ljudi. U Ciudad de Mexicu, kojeg tako volim, ali u kojem djeca zarađuju gutajući benzin i "rigajuči vatru" na svakom raskrižju i semaforu. Tamo gdje je toliko puno nepravde. Ili je to baš zato - tamo !
Sjećam se knjige "Anropologia de basura" ("Antropologija smeća") na koju me je bila uputila moja Victoria Gonzales de Aguilla - i koja opisuje čitav "mikrokozmos" vezan uz meksička smetišta. I zamislite, "putovanje" sirotinje od bosomogih stanovnika rupa u zemlji do "ostvarenog sna" o članu "posade" kamiona koji skuplja smeće.
Pred takvom stvarnošću svako europsko poimanje "demokracije", "slobode" itd. ostane nemoćno - jer stvarnost Latinske Amerike upozorava nas kako postoje "paralelni svijetovi" koje ćesto i ne primjećujemo iako su tu pored nas. Pa ponekad i u Hrvatskoj, našem susjedstvu, na ulici ili mjestu gdje živimo.
I nemamo mi Carlosa Slima - ali bijede i tajkuna i te kako ima !
A njima su različitia i ljeto i zima - iako je, ali samo naizgled, za sve ista klima !


Post je objavljen 04.07.2007. u 12:56 sati.