17

nedjelja

travanj

2016

Ratni zločini (protiv razuma), uzročna veza



Srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene u ratovima nakon raspada Jugoslavije ima zadaću prikrivanja agresije .... Koji ratni zločini, kad nikad nisu priznali rat (agresiju), nisu imenovali agresora, ...?

Poniženje Srbije je po pitanju (prihvatljivog) prava na univerzalnu jurisdikciju je obrazložio UN, pri osnivanju ICTY (privremenog međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije i Ruande). Uspostava međunarodnog suda je mjera kojom se potvrdila nesposobnost nacionalnih sudova voditi nepristrano sudske procese protiv osumnjičenih (što je osnivač, organizacija Ujedinjenih naroda i navela u obrazloženju). Hrvatska je zbog suradnje dobila poseban status i imala je jedina mogućnost odbiti nadležnost ICTY-a za slučajeve koje je ICTY istraživao ili je imao namjeru voditi proces (ali je RH pružala punu potporu tom sudu u radu).
ICTY je za bilo koji slučaj s područja RH trebao zatražiti i dobiti odobrenje od Vlade RH (što sa slučajevima BiH, Srbije, Kosova nije bio slučaj).

Iako je ICTY niže slučajeve prepuštao nacionalnim sudovima, zašto bi Republika Hrvatska dopuštala Republici Srbiji univerzalnu sudsku nadležnost (za razdoblje i djela koji su posljedica agresije i genocida koje je Srbija pokrenula ...)?

Stavovi pojedinih EU političara i dužnosnika (protivno dokumentima UN-a) ne obavezuju Republiku Hrvatsku u ukidanji agresije iznova (ovaj put pravnim putem). Netko mora zaustaviti srpski teror i samovolju (koji su upereni protiv Hrvatske, (BiH, Kosova)).

Rasprave i dokumente UN-a pri osnivanju ICTY-a neću citirati ... samo ističem kako sam svjedok kratkog pamćenja kad su srpski zločini u pitanju. To je samo poticaj Srbiji na putu koji je odveo u višestruku agresiju i osude za genocide. Članica EU ne može graditi takvu (ne)politiku.
Hrvatska ne smije Srbiji popuštati. Zbog budućih generacija ...

(Srbija je rasadište međunarodnog terorizma koji su uspostavljali redom Carska Rusija, Ujedinjeno kraljevstvo, Francuska, Sovjetski savez, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo, ... Neka ne pokušavaju iskorištavati vojno-diplomatsku nadmoć u nastavku politike srpske nametljivosti (jer srbija više neće biti predmet suprotstavljanja ... problemi se rješavaju uzročno)).


Oznake: univerzalna jurisdikcija, privremeni međunarodni sud za ratne zločine, nacionalni sudovi, UN, dokumenti o uspostavi ICTY-a, agresija i genocid, rasadište međunarodnog terorizma, uzročnost