07

srijeda

studeni

2018

Tko * rAdu kOnčara?



Nekoliko crtica o truloj tvorevini (jUgoslaviji)


Veličanje komunističkih zločinaca je relikt trule tvorevine (jUgoslavije).
Po čemu je rAde kOnčar zaslužan za društvo?

Italijani su pod fašističkom vladavinom (B. Musolinija) koalirali s nacističkom Njemačkom i sudjelovali u 2. svjetskom ratu do kapitulacije (1943.g.). U razdoblju do vlastite kapitulacije (za koju nije zaslužan r. kOnčar) su bili okupatori u dijelu Hrvatske. Na dijelu okupiranog teritorija su organizirali srpsku pobunu protiv NDH (talijanska povijesna arhiva to potvrđuje). Razlog italijanskog uplitanja i poticanja pobune (pa i komunističke) je izbjegavanje Istočnog fronta (pohoda na Sovjetski savez).
Italijani su izazivali i poticali bunu simulirajući teško ratište na Jadranu.

U tom kontekstu je r. kOnčar nevažan. Komunistička partija, koja je djelovala ilegalno i prije početka rata, nije bila ozbiljna vojna prijetnja.
Ali, kOmunistička partija je unatoč kapitulaciji jugoslavenskih vojnih snaga, protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila, poticala svoje članstvo (kpj/kph i skoj) na diverzije.



r. kOnčar je kao visoki dužnosnik KPH došao u Split poticati i nametati terorističku borbu (protivnu ženevskim konvencijama) nakon kapitulacije vojske Kraljevine jUgoslavije, bespotrebno izazivajući stradanje i patnju civilnog stanovništva. Organiziranje ilegalnih grupa, izvođenje atentat i bombaških napada na okupatorsku vojsku, po direktivama partije izazvala je bespotrebno stradanje onih koji su sudjelovali u tim akcijama. Nije fašistička Italija kapitulirala zbog komunističkih diverzija u Splitu, nego zbog uključivanja SAD-a i iskrcavanja (prvotno na Siciliju) na italijansko kopno u rujnu 1943.godine.
Tvrdnje o značajnosti komunističke pobune (mimo gledanja kroz odredbe Ženevskih konvencija) je povijesni falsifikat.

r. končara su anonomnom dojavom italijanskim vojnim vlastima prijavili splitski komunisti, zbor njegova nasilnog i štetnog djelovanja u splitskoj sredini. (Prilikom uhićenja je skočio kroz prozor sa stubišta zgrade u kojoj je boravio, slomio nogu, bio uhićen, proveo neko vrijeme u bolnici na liječenju, osuđen i pogubljen s još 25 osuđenika strijeljanjem u Šibeniku. Predanje o hrabrosti je komunjarsko-orjunaško: spoznaja o upletenosti italijanskih visokih vojnih i obavještajnih krugova, koja je stvorila kod r. kOnčara uvjerenje kako je zaštićen u terorističkim djelatnostima i izvođenje pred streljački stroj je moralo iznjedriti dvosmisleno ponašenje. Time smo razriješili povijesnu zabludu o značenju kOnčara u povijesti Hrvata.

Koji će nam Q njegova bista, ulica, park ili spomen obilježje? Civilizirani smo narod i ne podržavamo komunističku praksu (zločina i uništavanja) negiranja dosega civilizacije.


Oznake: trula tvorevina, veličanje komunističkih zločinaca, fašistička okupacija, organizacija pobune, Ženevske konvencije, kombatanti, KPH/KPJ, stradanje civila, anonimna prijava, uhićenje, streljanje, bista, park, spomen obilježje