12

ponedjeljak

rujan

2016

7mandata



Blogo-blog

Jutro. 12.rujna 2016. godine.
Broj mandata HDZ-HSLS koalicije (i plenković je bivši-ali i sadašnji hslsovac) unatoč noći se nije mijenjao.

(HDZ je postao stranka andreja plenkovića, doduše s 15 mandata manjka za formiranje Vlade, ali sa samo 695539 glasova (ili 18,48% ukupnog biračkoga tijela). Sada je bjelodano da nitko nema mandat za razrješavanje krize, ali su se centri moći upregli prije svega zadržati pozicije i nametati svoje (iste one koje su prouzročile krizu) metode ...)

Istovjetna situacija onoj na prethodnim parlamentarnim izborima kada je HDZ (preko noći) izgubio 7 mandata.
Što se promijenilo (osim što se smanjio broj birača na biralištima)? SDP nije sudjelovao u prebrojavanju.

Ostati će neprimjećeno kako je SDP ubilježio 636489 glasova (ili 16.9% ukupnog biračkoha tijela), te sa 1,58% manje glasača imati 7 mandata manje.

Sve upućuje na lakoću manipuliranja izborima i negaciju demokracije (u državi koja čak nema ni teritorijalni parlamentarni dom, pa je upitno zašto onda izbori nisu u jednoj izbornoj jedinici). Jesu li svi birači ravnopravni kada jedni u jednoj jedinici biraju jednog predstavnika, a drugi u drugoj izbornoj jedinici biraju drugog predstavnika iste političke stranke-koalicije-nezavisne liste ...?
Podjednako je razvidno zašto su se obrušili na Karamarka, i proizveli i državni i stranački puč namećući hslsovca plenkovića ...
Proklamirati demokraciju u kojoj 1,5% birača znači 7 saborskih mandata mogu samo hrvatski seljoberi ...
Logično je da gubitnici priželjkuju nove izbore (jer su samo za nekoliko desetaka tisuća glasova izgubili izglede za obnašanje vlasti ...). Još više se uočava značaj poziva na glasovanje za HDZ zbog zaustavljanja rasipanja glasova (1,5% im znači 7 mandata za koje je inače potrebno 5% ... nema što, vrlo (ne)demokratski!?).

Karamarka su odstranili jer je prozvao (očigledno) namještanje izbora ...



Oznake: jutro, izborna noć, mandati, broj osvojenih glasova, postotak, prebrojavanje, dvodomnost, namještanje izbora