11

ponedjeljak

srpanj

2016

Politologija (i piramide)



Piramide (faraoni i piramide vlasti)


Politička stvarnost ne ovisi o subjektivnom odnosu (iako je satkana od ukupnog učina takvih odnosa) pojedinca/ca.
Tomislav Karamarko je glavna figura prijeloma novije hrvatske politike (povijesti).


Uzburkanu (u čaši vode) situaciju dodatno je doveo do (razvidne) točke odabira ...
Svaka se kriza rješava donošenjem odluke/a (kriza je , po definiciji, stanje nesposobnosti donošenja odluke/a).

Četiri godine je (porethodno sudjelujući u rušenju J. Kosor) bezrazložno u oporbi "podnosio" milanovićevu nesposobnu (štetočinsku, krvoločnu) vladavinu (iako su i narod i oporba, zajedno ili pojedinačno, po Ustavu mogli referendumom prekinuti agoniju (11-kvartalnog pada BDP-a, i sličnih anomalija ...). Nije.
Spočitavanje nedostatka verbalne vještine u odnosu na Milanovića, profesora povijesti u odnosu na polusvršenog pravnika zlatne komunističke mladeži je najokorjeliji primjer političkog promicanja marginalne skupine (Hrvatska je na razmeđi civilizacija i civilizacijskog odabira ... taman da je i postojao taj nedostatak minornog je značaja (za ukupne odnose)(inače bi svi postavljali romanopisce za nositelje izbornih lista ...).

Oslanjanje i puštanje/propuštanje (s namjerom) tog HDZ-a na svojevrsnu antihdezeovsku politiku (bezvodnosti) ciljani je manevar obespravljenja jedne političke/interesne skupine (koju Karamarko bez njihova vlastitog političkog angažmana ne bi u svom političkom radu zastupao). Ta skupina (mnogobrojna, narod) političkim manevrom (rukovođenim tajnim službama) pripreme novog HDZ-ovog kadra (Plenković, Stier, Tolušić, ...) ponovno ostaje bez političkih zastupnika (ostavljanje političke skupine bez utjecaja na vlast).
Svi stradalnici jugo-orjunaških režima političkim su manevrom ostali bez sposobnosti politički odlučivati ...

To je politika Tomislava Karamarka.
Odgovor na takvu politiku je objedinjavanje obespravljenih u jedinstvenu izbornu listu koja će nastupati s ciljem ispraviti društvene nepravde i konačno pravovaljano zastupati vlastite svjetonazore i političke ideje.

Nova politička realnost mora biti satkana od ostvarenja interesa onih koji su hrvatsku stvarali, koji će Hrvatsku razvijati, kojima je Hrvatska na srcu ...

Politologija i pojam obespravljenja određene interesne skupine ponudili su nužno rješenje (krize). Sukobljene skupine (onih na vlasti ili uz vlast i politički obespravljenih) temelje svoje odnose na ekonomskim razlozima (iskorištavanja i iscrpljivanja). Takve političke grupacije ne mogu istovremeno mirno koegzistirati.
Hrvatska se približava odluci.



Oznake: politologija, politička stvarnost, tvorba političke stvarnosti, kriza, karamarko, političko izigravanje, ostavljanje političke skupine bez utjecaja na vlas, politički odgovor, zastupanje vlastitih političkih interesa, narav sukobljenih skupina, društvene posljedice