31

četvrtak

prosinac

2015

SRETNI PRAZNICI

28

ponedjeljak

prosinac

2015

PREGLED DAJANINOG KNJIŽEVNOG RADA


(Na slici Branka Djukanović i romani Dajane Diverno)
Dana 27 Decembra 2015 godine Dajana Diverno je u Novi Sad donela sav svoj rad sveden na sveske, knjige i romani, i dela u elektronskoj formi. Tog maglovitog jutra koji je obećavao sunčani dan, Dajana i prevodilac španskog jezika Branka Đukanović su sele u kafe i tom prilikom je Dajana izložila celokupan rad pred Brankom. Tu su knjige – 43 kom, sveske od kojih su neke zbirke a neke ručno pisani romani – sve skupa 25 književnih dela, i ostatak je bio u elektronskoj formi (preko 100 dela). Oko sat vremena su pričale o tome i ovo je bio prvi put da neka dela, makar na taj način takoreći vide Novi Sad, jer do sada je Dajana svega jednom – u ''Američkom kutku'', decembra 2014, donela svoj celokupan rad kog je na spostvenoj promociji kratko predstavila.
Branka Đukanović, inače master španskog jezika i književnosti, koja saradjuje s Dajanom na dva projekta – roman ''Zabranjena ljubav'' i ''Ubiti s stilom'' o celokupnom književnom pregledu kaže:
''Oduševljena sam stvaralačkim obimom književnice Dianne Divernoe, raznolikošću tema i motiva; i njenim kako objavljenim, tako i neobjavljenim delima''


Branka i Dajanini romani i zbirke u sveskama


27

nedjelja

prosinac

2015

UBITI S STILOM - NA ŠPANSKOM JEZIKU


Roman Ubiti s stilom Dajane Diverno se prevodi na španski jezik. Prevodilac je Branka Djukanović. Roman pripada američkoj, kriminalističkoj književnosti i očekuje da učestvuje na brojnim takmičenjima romana krimi-štiva.

22

utorak

prosinac

2015

ITALIJANSKO VEČE JE PRED NAMA USKORO

Postoji verovatnoća da će uskoro biti održana italijanska promocija Dajane Diverno. Danas je bilo govora o tome ali i o brojnim drugim stvarima o kojima još nećemo govoriti
Dajana nikad do sada nije pravila italijansko veče, ali ima brojne italijanske romane - Komodo kumovanje italijanske mafije, Poljupci na Mostu uzdaha, Molto private, Bal u Veneciji....

12

subota

prosinac

2015

ODLOMAK ROMANA ''UBITI S STILOM'' - DAJANA DIVERNO

Istražitelj Lombardo je pogledao njegov jezik i oči, a onda se pridigao.
- Mrtav je već pet-šest sati. Ubijen je gušenjem, na jeziku mu se vidi tanak trag ogrebotine, kao da je zasečen s nekim nožem ili tom slično. Da li ste možda našli neko oružje ili nož u kancelariji?
- Ne, ništa što pripada ubijenom – kratko odgovori kapetan Robertson. – Našli smo i neku njegovu zbirku oružja – ubaci se u razgovor policajka Etel. Bila je to starija žena koja je dugo vremena služila policiji, najpre u saobraćajnom,a potom i u istražnom odseku. Listala je neke spise. – Ima magnum.. nož, mitraljez i lovačku pušku. Ima teglu metaka koje nikad nije koristio, a ordonans Sem kaže da u sefu u nekoj banci ima još zanimljivijih stvari o kojima njegova sužanjska duša ništa ne zna. Imao je verenicu po imenu Medlin Mekferson, likovnu umetnicu iz Nju Orelansa, koja je izlagala u Majamiju, Tampi i Feniksu a bila je i zamenik direktora neke likovne galerije. Bili su u vezi 10-tak godina, trenutno je u drugom stanju i ne zna se s kime i ne zna se da li ona ima motiv za ubistvo i da li ima alibi.
Etel je polako objašnjavala. Imala je sedu, kratku kosu, koju je te sezone skratila i uvila u minival u stilu Rite Hejvort. Bila je to vitka i skladno građena, majka dvoje dece, imala je tri unuke, ali činilo se da pored sve ljubavi prema policiji najviše žudi za penzionerskim danima.
- Možda ima motiv i alibi – pretpostavi istražitelj Lombardo – a možda nema ni jedno, ni drugo.


06

nedjelja

prosinac

2015

LUNA - DAJANA DIVERNO

Život kao vihor letnji samo ide
A mene nose neka uzburkana vrela
Lahori iskona tiho u meni bride
I gde god sada kročim za mnom ide Stella

I tako u tom beskrajnom vihoru života
Slušam davnih pesama puni se struna
Moje biće ispunjava neka neznana lepota
A gde god sada idem, s mnom ide Luna

Život kao kiša povremeno i pada
I s kapljama takvim kvasi se cesta
Neko bića zbog tog užurbano strada
U koferu svojim sada nosim gesta.

U večerjima krasnim smeši mi se Stella
Obasjava prašinu nekog novog druma
Dok me dalje nose uzburkana vrela
U očima mojim ogleda se Luna
Leto 2012 godine

Stella – (ital.jez) – zvezda
Luna – (ital.jez) – mesec


03

četvrtak

prosinac

2015

DIVERNO DIANNA – A TITOKZÁTOS VADÁSZ

Miután megirta Trianon cimű regényét Diverno Dianna nem hagyja abba a történelmi szerkezetű témák vadászatát. Saját stilusu irodalmi – művészi stilusban ez alkalommal az olvasó olyan átfogó elbeszélést szemlélhet, melyben beleszőtte a Trianon on kivül, még két izgató cimű munkáját

- Brassó utolsó másodperce

és

- Államfőt szerettem

Tekintetttel a téma méreteire, a földrajzi – történelmi méretekre és az eseményekre, melyekkel elénkvarázsolja hatalmas irodalmi trilógiáját, joggal foghatjuk fel a szerzőt, mint olyan alkotót, aki tőrténelmi tartalmú témákra igen fogékony.
Dianna osztrák – magyar – román és szláv egységét, mely a kárpát – duna – melléki – gall sikon fejlődött, az elefántok útján, mely Vesailles, Sent Germain, Trianon... Útján haladt – nem nőttbe se nem avosodott. E felfogás szelleme ma szertefoszlik arányosan a teremtése évfordulója közeledtéhez.
Végül, hogy eszükbe juttassuk, megemliteném. A Régi Rómaiaknak vólt Dianna-juk, aki a vadászat istennője volt, ma is van Dianna-olyan asszony, aki titokzatos vadásza széleskőrű, irodalmi témáknak.

2011.

02

srijeda

prosinac

2015

Magyar Klasszikusok – Trianon – Dianna Diverno

- első fejezet

''Egyszer, amikor rájövünk, hogy már semmiben sem tudnak örömet és elédettséget lelni... Vajon akkor válunk hatalmassᒒ

Elizabeth-Jane Howard
’Front & Backwar’’ – cimű rgényéből


Budapest, Magyarország
1919.esztendő

A nagy palota előcsarnokábán, amely a Duna partján helyezkedett el nem volt senki, kivéve egy irnokot, aki Dunafalvi László irodája előtt ült egy padon. Az irnok, úgy tizenkilenc éves, néhány percig maga elé nézett, az iratokat figyelte, melyeket kezeiben szorong a tott, majd, ahogy nyilt az ajtó és miután beszólitották, nekibátorodott és bement.
Ez volt első lépése, első vizsgája melyet lekelett tennie és ideges volt. A homolkán apró izzadság cseppek jelentkeztek, melyeket kezével törölt le. Fekete öltönyt viselt és barna mellényt, melyet néhány évvel ezelőtt a nagypapájától örökölt. Mégjobban szorongatta a dokumentumokat, kék szemeivel futólag nézett kőrbe az irodán, amelyben Dunafalvi miniszter volt található, a minisztert tisztelték a felső, magyar körökben, külömösen pillanatnyi, politikai nézetei miatt és mert a demokratákkal szimpatizált.


Forditás Ánika Rehm
2011.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.