12

subota

prosinac

2015

ODLOMAK ROMANA ''UBITI S STILOM'' - DAJANA DIVERNO

Istražitelj Lombardo je pogledao njegov jezik i oči, a onda se pridigao.
- Mrtav je već pet-šest sati. Ubijen je gušenjem, na jeziku mu se vidi tanak trag ogrebotine, kao da je zasečen s nekim nožem ili tom slično. Da li ste možda našli neko oružje ili nož u kancelariji?
- Ne, ništa što pripada ubijenom – kratko odgovori kapetan Robertson. – Našli smo i neku njegovu zbirku oružja – ubaci se u razgovor policajka Etel. Bila je to starija žena koja je dugo vremena služila policiji, najpre u saobraćajnom,a potom i u istražnom odseku. Listala je neke spise. – Ima magnum.. nož, mitraljez i lovačku pušku. Ima teglu metaka koje nikad nije koristio, a ordonans Sem kaže da u sefu u nekoj banci ima još zanimljivijih stvari o kojima njegova sužanjska duša ništa ne zna. Imao je verenicu po imenu Medlin Mekferson, likovnu umetnicu iz Nju Orelansa, koja je izlagala u Majamiju, Tampi i Feniksu a bila je i zamenik direktora neke likovne galerije. Bili su u vezi 10-tak godina, trenutno je u drugom stanju i ne zna se s kime i ne zna se da li ona ima motiv za ubistvo i da li ima alibi.
Etel je polako objašnjavala. Imala je sedu, kratku kosu, koju je te sezone skratila i uvila u minival u stilu Rite Hejvort. Bila je to vitka i skladno građena, majka dvoje dece, imala je tri unuke, ali činilo se da pored sve ljubavi prema policiji najviše žudi za penzionerskim danima.
- Možda ima motiv i alibi – pretpostavi istražitelj Lombardo – a možda nema ni jedno, ni drugo.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.