30.01.2008., srijeda

Plastična laž i korijen fetišizma - bek tud ruts

Ovaj post začudnog imena pokušat će čitatelja uplesti u koprenu premišljanja bitnosti veličine, laži plastičnih igračaka, anatomske znatiželjei uzroka fetišizma. Uz vragolasti završni smješak s posvetom...
Stotost posta slučajo se poklopila s temom, ali koincidencija je ok. Cordelia, moja prva inicijacija... Utoliko...
zubo

Veličina je bitna, dok si dijete barem.
/Iako, začudno je i kad odrasteš. Tražen je veliki On, a mala Ona... Zakaj s aspekta trajanja ne obratno, te ima li u tome spolne diskriminacije, odgovorit će neki budući post/.
Kao klinac, oduševljavao sam se bakinim paketima iz DDR-a. Nisam kužio DDR, bili je bitno da ima neko D, pa je odma' bilo zapadno, šareno, mistično.

Jednom je dakle baka iz D poslala ogromni paket, velik poput njezine ljubavi za mene. U njemu ogromni bus, plastični.
/Iako među moje tri i pol čitalice vjerojatno nema povjesničarki tehnike, radilo se o modelu "Ikarus 66", seksi bus iz šezdesetih, ak' se za bus to može reći. Seks ovdje uglavnom spominjem kao poveznicu posta./
Bus je bio divan, s putnicima na prozorima, koji su klincu poput mene djelovali tako stvarno, dok sam čučao na tuti (pink.... zaboga... pink tuta...)
Tjeran vodenjačkim duhom investigativnim, te nesvjestan trenutne simbolike ćakije kao sinonima Bosne te mene s istom u istoj puno kasnije, uzeo sam dakle prvi dostupni nož i izrezao sve (!) prozore na busu, kako bih se uvjerio u trodimenzionalno postojanje putnika (ok, i tu sam riječ zapravo skužio kasnije...)
Kad je moj stari ušao u našu jedinu sobu, njegov se očaj pred mojim očima premetnuo u zastrašujuću, tihu ukočenost...
No, zbilja, u busu putnicima ni traga.
(Kasnije sam pokazao natruhe ulizivačko-ekološke svijesti, pitajući muško-muški, koliko dugo će moj pokvareni bus biti na tom smetlištu, koje je u mojoj glavi moralo imati neke čudne veze s tutom... Pink tutom. Mojom...)

Iako duboko razočaran diskrepancijom privida i zbilje u plastičnijeh proizvoda, nisam se dao smesti...
U dobi od oko pet godina, počela mi se (koliko se sjećam) dizati piša.
Riječ erekcija tada mi je bila nepoznata, a da vam velim, i sad mi više zvuči kao nekakva grabljoidna alatka nesenzualna, ili nekaj za antibiotsku mast...
/...-k-c-... Pa kak' to 'opće zvuči??/
Uglavnom, vođen instinktom, počeo sam tada zagledavati svojim medekima među noge, ali nisu pružali nikakve konkluzije...

Tog nekog tada ljeta, u bakinom dvorištu u D(...DR-u) igrao sam se s prijateljicom. Odjednom smo se počeli hrvati u travi. Odjednom se nisam dao... s nje...
Ugoda u preponama, zadihanost, zvijezde pred očima.. Naravno, bez pojma i ozbiljne namjere. Ali - tog dana na tratini pod niskim sjevernim nebom prve socijalističke države na njemačkom tlu - u meni su se stopili trava, sunce, duga ženska kosa, kratke kožne hlačice... Tog dana, utemeljen je moj fetišizam, vjerujem danas...

Krajem ferija, moja buduća žena, Cordelia - ova s trave - poklonila mi je na rastanku lutku (ne, nisam se osjetio zafrkavan, jer sam se pink tute u međuvremenu riješio, a s njom i stigme ćućene). Dogovorili smo se dakle vjenčati čim odrastemo, i da ćemo se onda stalno te zauvijek valjati po travi.
Međutim...
Kako bih se za naš bračni život adekvatno pripremio, hitno sam morao spoznati više o onome, što ću kasnije i ja zvati anatomija.
Cordelijina lutka bila je lukavi, ženski put do spoznaje...
Ali, vraga.
Obećavajuća plastika opet me zeznula. Cordelijina lutka nije pod suknjicom ... imala... ništa... što bi mi pomoglo shvatiti, kud ću s pišom. Kad se vjenčamo.
/U ovom dijelu priče ipak nema samopomoći ni ćakije. Nisam baš toliki frik... /

Putnici kojih nema i lutka koja... nema... dotukli su moje vjerovanje u plastiku, dakle.
(Zato me kasnije stalnopucajuće roletne nisu zatekle.)
Ljubav bližnjih još sam jedno vrijeme valorizirao veličinom poklona.
Dobre žene strpljivo su me kasnije uputile u osnove nekih važnih stvari, o kojima i Ibro Jusić pjeva.
Iako, po tim pitanjima ja vam vjerujem u koncept cjeloživotnog školovanja. cerek

Bakina kuća je prodana davno; umjesto travnjaka je asfalt.
Cordelia...
Nismo se vjenčali. Ne međusobno..., dosad...
Slijedom tadašnjeg omena, ćakije, ja sam u Bosni. Ona u Berlinu, navodno.
Ali... Duga kosa, kratke kožne hlačice... Hmmm... Hvala, C.!

naughty
- 09:57 - Stisni pa pisni (13) - Papirni istisak - #

I., D. i Rilke, Rainer-Maria

Pogled kroz ogledalo ...
:
"...sad mi visi nad glavom poput oštrice noža.
moja, vlastita riječ.
...
oslobođena, mojom šutnjom me okovala."

...

Brod u tristotom postu zgodno promišlja diktaturu bloga - koliko biramo populističke teme, koliko želimo biti dopadljivi, koliko brojimo komentare ili ostajemo svoji. Uglavnom, trivijalnost je "zicer".

Premišljam, koliko vlastiti blog friziram - između vlastitih nekompromitiranih interesa, željene dopadljivosti, broja ili poante komentara, pretraživanja cool, almost cool, naslovnica ovih i onih i - s e b e.
Zapadnjačkom arogancijom, penjem se na vlastia ramena... Pokušavam gledati iznad oblaka, na duže staze. Opet udaram u granice trivijalnosti, ponude i potražnje.

Prije Brodovog CD-a sa slikama, koji Prvoj Zakonitoj i meni i dalje upotpuni pokoju buteljiranu večer bez televizije, dobio sam par CD-a tokom prošle godine, uglavnom snimke radio-čitanja, ponešto glazbe.
Među njima, jedan mi je posebno drag - "Rilke - Projekt - In meinem wilden Herzen".
Uz druge pjevače i glumce, Nina Hagen, Xavier Naidoo, Wolfgang Niedecken, Rudolph Moshammer, Jürgen Prochnow i Peter Ustinov uz tihu glazbu recitiraju poeziju austrijskg liričara Rainer Maria Rilkea - zamislite nešto poput našeg Ujevića u izvedbi Urbana, Gopca, Nadarevića... /Ovu ideju nudim besplatno; rado ću je nekad prepoznati u izlogu... naughty/

Riječ. Oslobođena. Okovala. Trivia, vječnost... To su mi linkovi za ovaj post.
Uz moju poniznu ispriku lingvistima i slogotaktovcima - meni je njemački tek laičko-materinji... wink
Pa veli tako Rilke, dakle... :

Pjesme anđelu

Dugo nisam pustio svog anđela,
i okopnio mi je na rukama,
i postao malen, a ja sam postao velik:
i odjednom, ja sam bio samilost
a on drhtava molba tek.

Na to, dao sam mu njegovo nebo, -
i prepustio mi je blizinu, iz koje nestade;
on je učio lebdjeti, ja sam učio živjeti,
i polako smo se prepoznavali...

Otkad me moj anđeo više ne čuva,
može slobodno krila razvijati
i tišinu zvijezda koliti, -
jer mojoj usamljenoj noći
više ne mora ustrašene ruke držati -
otkad me moj anđeo više ne čuva.


Image Hosted by ImageShack.us

- 00:02 - Stisni pa pisni (7) - Papirni istisak - #

29.01.2008., utorak

Šuškov prsten i kapitalna kontra

ŠUŠAK, G. - e da ne bi sad raspredao! Svi znamo tko je bio...
Osobno, mračan mi lik nevjerojatnih referenci u odnosu na titulu i moć.
Pamtim ga posebno po jednom intervjuu na CNN-u - novinarsko je pitanje bilo mudro, rešaržirano, slojevito, lucidno, dugo kao telenovela. Kad je moderator napokon ušutio - pobojao sam se da će dok izgovori sve to ostati bez zraka - odgovori mu Guuooojko Stounfejs (citiram cijeli odgovor): "Yes."

PRSTEN - gadno ako ga u braku skineš, pa Ti provale u stan i odnesu i njega. Posebno gadna sprava ljeti; skineš ga, a oko prsta bijeli trag.
Također, PRSTEN - još mi nedokučiva društvena igra bosansko-posavskih Hrvata. Pokojni Ivan Živković - Ivanda navodno je bio faca u toj igri. (Ivanda - NHI; za Redkarpetaše - otac Matanovićkine curice. Drag, donekle iluzionističan lik, pokoj mu duši.)

O KAPITALU i KONTRI uglavnom znamo osnove; da ne duljim...

Poklopilo se da je ton mog prethodnog posta o Orašju i nacionalnoj razjedinjenosti BeiHerc slično defetističan kao i perspektiva proizišla iz sinoćnje "Latinice" o Šušku, politici i mohorovičićevskim polit-diskontinuitetima BeiHerc.
E, zato - ovaj post o& u kapitalnoj kontri!

Nekidan mi suprugica sva ekstatična priča, lokalni poduzetnici, vrlo ozbiljni igrači, udružuju se u kulturno-ekonomsku asocijaciju "Prsten". Ne čekajući politiku niti ju pitajući, dvjestotinjak utjecajnih bosanskih Hrvata, intelektualaca i poduzetnika iz Hrvatske i BiH, pokrenuli su "Prsten" radi zajedničkog, strateški organiziranog "ulaska" u ekonomski prostor BeiHerc.
Navodno, poslovnim volumenom dio njih sa gotovo deset posto sudjeluje u državnom proračunu Republike Hrvatske (!). Koliko čujem, u Bosanskoj Posavini zasad, na početku djelovanja, raspolažu ... priličnom... svotom, usporedivom s godišnjim proračunom manjeg gradića u BeiHerc. Šireći "mrežu" od Rijeke, Zagreba i Osijeka, umjesto političkim zamaglavanjima i nacional-koketnim šušk-ov-anjem, namjeravaju udruženo progovoriti univerzalnim jezikom kapitala i tržišta.

Znam, Bosna povijesno traži duga uzletišta, i uvijek ovdje neki domaći/i/ili strani vjetar krivo puše. Znam, lova je kliska stvar i, u koricama vlastitog porijekla, dvosjekli mač.
Ali, nakon katastrofalne politike tokom posljednjeg rata; nakon zastrašujućeg polit- diletantizma u Posavini nakon tog istog rata - ljudi moji, ja kapitalu vjeru dajem...

P.S.
U suprotnom, vraćam se doma, hahaha...
- 12:16 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

28.01.2008., ponedjeljak

Oh, oh, Orašje

Bosna (i Herc), zemlja uskih cesta i širokog srca, masnih ćevapa i masnih viceva... Otprilike.
I jest, dijelom.
Dijelom isto tako, ima i u nama "zapadnijima" sa strane i oko BeiHerc licemjerja... S neke polusuperiorne pozicije nakon mraka devedesetih, sad su nam Edo Maajka, ćevapi, Baščaršija i Mostar Sevdah Reunion kulturni doživljaji; emancipiramo se i furamo na kozmopolite. Imamo svog Bosanca u društvu. Der Quotentuerke.
Iako tepihe zapadnjački ne volimo, pod njih smo zagurali vlastite komentare i stavove o Bosancima od prije desetak godina...

Neću ulaziti u uobičajenu analitiku; beskajna je, i sumnjam da ima pozitivnu poantu...
Želim reći, da mi "sa strane" očito negdje između svjesne naivnosti i zbiljskog nepoznavanja padamo na kliše o tim istim ćevapima, o Fati i Muji. (O Krešimirima i Stevama u BeiHerc se ne šalimo; to ne kužimo, a ne bi se šteli mešat'... - što je i u redu...)
Pronašli smo svoju viziju susjedne zemlje; nekim smo motivima navukli brnjicu, druge podmeli pod tepih. Putovnice imamo, na ćevape i na "Arizonu" odemo. Ali sigurno se vraćamo doma. Te što prije. Pa još opletemo zgodan postić na blog, iz egzotične BeiHerc.

A u zbilji...

Prelazeći most na Savi između Županje i Orašja, BeiHerc vas ovako dočeka ...
Image Hosted by ImageShack.us

Bolje pogledate razglednicu-dobrodošlicu...:
Image Hosted by ImageShack.us

(Da, naravno Posavski Kanton ima i vlastito Ministarstvo turizma!)

Ako ste boljeg vida, spazite i nedavno adaptiranu promenadu...
Image Hosted by ImageShack.us


Otuda je tek par koraka do centra čaršije. Trg najboljih ćevapa. /Znalcima prepuštam polemiku, što je centar malog mjesta te kako prepoznati najbolje ćevape. Trg je, naravno, u zbilji bezimen./
Ovisno o raspoloženju, autoru i namjeni opisa, vidite Onu Bosnu. Suživot religija i naroda; Bosanski lonac, pitoreskno šarenilo...
Image Hosted by ImageShack.us


Velim, ovisno. ... o aspektu...
Image Hosted by ImageShack.us


Ako odete u internet-kafić, možete recimo kliknuti na Posavina - osim izvornoglazbenog (čitaj - jednoumno-jednožicnog) lokalnog radija, jedini medijski pokušaj informiranja u Orašju.
Naime, novina, lokalnih, kantonalnih ili regionalnih - nema. Lokalne ili regionalne televizije ili radija (osim Brčkog i Tuzle) - nema. ...
No zato na tom blogu vidite, kako stvari stoje... Bosanski lonac je umro. Postoji koegzistencija Ovih i Onih; Treći su uglavnom na margini, kako koji i kako gdje, ali uglavnom...
Na tom dakle blogu, komentara postova gotovo da nema, jer su postali vrlo i vrlo primitivno ružni, sveli se na brojanje kostiju i krvnih zrnaca u nedogled... Uveden je "shoutbox", koji se pretvorio u pljuvaonicu mračne intonacije mi - vi - oni...
I onda (preuzeto sa spomenutog bloga; najnoviji komentar na vrhu, stariji prema dolje)... :

obavijest:Shoutbox je izbrisan. Nadam se da će se prepoznati oni zbog kojih je izbrisan.
posavina @ 02:56 |Komentiraj | Komentari: 8 | Sakrij komentare
25.1.2008 21:23:07 | Neregistrirani korisnik [Safet]
Umjesto da se volite vi se mrzite - pomirite se i naprijed zajedno u mir!25.1.2008 20:06:19 | Neregistrirani korisnik [KOKE]
Cenzor, sta su vase istine bile: psovanje Dzamija, vrjedzanje muslimana i omalovazavanje Bosne i Hercegovine?25.1.2008 17:57:27 | Neregistrirani korisnik [Cenzor]
Što ne cenzaš čaršiju i Faroka. kako oni mogu vrijeđatnas , i ništa a naše se skida ako smo rekli istinu25.1.2008 17:32:49 | Neregistrirani korisnik [rijetki gost]
Vama koji ovaj blog držite živim - svaka čast! Šteta jedino što zbog par ... ... ... nema smisla niti "normalno" komentirati... Ispada da oni kreiraju ovaj blog, i ne samo njega na ovim prostorima... Da nije gadno, bilo bi tragikomično.25.1.2008 15:33:59 | Neregistrirani korisnik [Carsija]
sta bi ovo, nestade kutije s pozdravima. mora da ga je neko dobro usro... a zna se!25.1.2008 14:12:36 | Neregistrirani korisnik [Farook]
bravo! tako i treba dosta su hrvati srali25.1.2008 13:51:22 | Neregistrirani korisnik [mi]
Bravo...Svaka cast...25.1.2008 9:46:47 | Neregistrirani korisnik [jasa]
bravo!!! komentari su ipak malo prevršili mjeru


Velim.
Lijepa je BeiHerc zemlja. Divna, i sa mnogo divnih ljudi. Super za slikanje. Dobri ćevapi (preporučujem janjeće, kraj Starog Mosta u Mostaru; o tome više drugom zgodom).
Ali.... Lijepa je BeiHerc - s putovnicom... Bez nje, lako pada mrak, lako pucaju iluzije...

- 10:24 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

Oscar Tango Oscar One for Kilo Lima...

Umjesto uvoda:
Ovaj post tematski se nadovezuje na treću sliku prethodnog, koja sugerira da se Pisac oteo kontroli i otišao u nepoznato.
Ostatak kratke priče lucidno balansira između stvarnosti i fikcije, mameći dobronamjernike u uski procjep spoznaje...


Otkako sam se uprizorio u našem malom Orašju, ljudi znaju da sam američki špijun. Iskustvom pograničnog življa, znaju da ruksake nose Amerikanci (A = B). Amerikanci su svi redom špijuni (B = C). Ja nosim ruksak, dakle ... eto... (D = A = B = C).
(O dvojbama oko platne liste neki drugi put. smokin)

Vikend.
Nakon što sam se ukosnicom oslobodio lisičina (slika s prošlog posta dakle), morao sam u hitno avio-izviđanje zgrade županijske vlade....
Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Druga misija dana bila je po nalogu dalmatinskog ogranka AfeŽeja/riloudid. Zanimalo ih je, nalazi li se Brod zbilja u boci.
Lipe moje, neka slika govori umjesto tisuću riječi ... :
Image Hosted by ImageShack.us


Zbog gužve na nebu - kolege s ruksacima su također iskoristile lijepo vrijeme - morao sam požuriti na sjever ...
Image Hosted by ImageShack.us


Između poljskog Swienuscza i njemačkog Ahlbecka imao sam konspirativni sastanak sa kolegicom; code Krilata Lisbeth ; callsign Kilo Lima... (foto-elaborat: gore desno)...
Image Hosted by ImageShack.us


I kako to biva nakon ugodnog druženja u diskreciji, zaboraviš vrijeme... Nad Slovenijom, motor je počeo opasno štucati i podrigivati, ali zarekao sam se, u toj zemlji nema ni piš-pauze, kamoli prinudnog slijetanja... Uz užasne vibracije, jedva sam se stigao vratiti u bazu prije mraka...
(Foto-elaborat: Short Final na RWY 27L)
Image Hosted by ImageShack.us


I eto.
Letjelica je na sigurnom.
Ja moram do apoteke i bankomata. Poslije dolaze drugovi iz Službe. Postaviti satelitsku opremu. Zbog ruksaka.
smokin






- 08:32 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

25.01.2008., petak

Moja Mare

Hemingwaya sam obožavao nekad. Ne samo, jer je nesretno djetinjstvo smatrao jednom pretpostavkom dobrog pisanja - naravno, zgodan "zicer" u mom slučaju, tada sam mislio...
Komentirajući vlastito pisanje, Hemingway je rekao kako je dio „recepta“ i znati, kako ćeš sutra nastaviti s pričom, nakon što je danas odložiš.
To me malo zabrinulo, otkako pokušavam balansirati vlastitu definiciju ovog bložanskog „auzmiša“ – mišancija, svačega pomalo, u rundama i slojevima – i istovremene fluidne prijelaze kroz zaokružene tematske cjeline.
S poezije, aviona i politike dobalansirah eto u posljednjih par postova do žena, tanga i vjere.
I prije novog kruga… Kako sad ovo troje uvezati, triptih uokviriti u cjelinu…?
E, moj Ernest, lako je Tebi (a meni moje djetinjstvo baš i ne pomaže … smijeh ... )

Rješenje je moja Mare.
Nedavno sam je otkrio. Privlačnost je fatalna; tipični slučajni susret. Ne mogu je se zasititi!
Ovako je bilo:

Image Hosted by ImageShack.us


Mare moja, Marija, rodila se dana „kad je Bog bio pijan“; njezino rođenje „anđeli su plačem najavili“. Odrasla je za sedam dana, odala se i podala lučkom gradu punim plućima; dušom i tijelom. Onodobni društvenopolitički taktodavci prepoznali su u njoj vlastite mračne tajne, vlastite odraze i ovisnosti… Na crnoj misi, dogovorili su njezinu tjelesnu smrt, uz kletvu da joj duša ostane u gradu, morajući se kloniti svjetla dana… Marijina Sjena nastavila je lutati ulicama, bordelima i lučkim oštarijama, sve dok joj Mag nije dozvolio povratak …
Bezgrešno začevši njegovom riječju, Marija je rodila u tjelesni svijet - ali ne dječaka, ne malog Isusa, već – malu Mariju…

Image Hosted by ImageShack.us


Argentinski pjesnik i libretist Horacio Ferrer dao je predložak, kojeg je prije četrdesetak godina uglazbio guru novog tanga, Astor Piazzolla.
Kao oda ženi, ciklusu, vjeri u bezgrešnost, svjetlo i sjenu, koketirajući sa religijskim motivima i sa tangom kao religijom, nastala je tango-operita "Maria de Buenos Aires"
/Ovaj link je samo na glavnu temu./


Zadovoljan, odložio je miša i namignuo Hemigwayu na paperback-omotu.
Onda je odlučio otpočeti vikend.


Image Hosted by ImageShack.us



Post Scrotum, 27.o.m. ...

Što je pisac htio reći:
Pisac je htio reći kako ga je oduševila tango-opera, na koju je slučajno naletio. Osim divne melodije, autori stvaraju zgodne igre sa motivom žene, žene-kaleža (simbolika "V"; Dan Brown, Da Vincijev kod, ...), Marije kao zbiljskog Isusa; nastanka tanga u Buenos Airesu i postanka tanga religijom.
Pisac je prvu sliku ukomponirao prethodno priči, kako bi najavio pojavu Sjene, koja predstavlja motiv. Pisac je drugu sliku stavio iz dva razloga: Tematski se širi u odnosu na prvu - crvena svijeća. Crveno, kao jedna boja tanga. Svijeća kao parabola na religiju. Objekt i sjena u istom kadru, Marija de Buenos Aires s djetetom, Marijom. Marija, žena, kao početak i kraj, kao konstanta ciklusa.
Ali, pisac je to htio reći.
Kad je sjeo, pojma nije imao, samo je natipkao, kao uvijek. Nije korigirao, kao i uvijek. Nema došećeravanja kod mene, nema hrastovih čipsova u bačvi. nono Tko je "ulovio" poantu, je. Tko nije... - ma, neka nas!
kiss


- 08:29 - Stisni pa pisni (14) - Papirni istisak - #

24.01.2008., četvrtak

El puente sin Viejo

Image Hosted by ImageShack.us

- 09:51 - Stisni pa pisni (14) - Papirni istisak - #

23.01.2008., srijeda

Aktualni kviki

Nekidan sam pisao o DAX indeksu i burzi nekaj. I glete kajje bilo. Frka cijela. Pa me nemojte slušat. Samo dajte.

Droga ide u Našice na uništavanje. U Njemačkoj, kad opasni teret ide (Castor-Transporte...), porezni se obveznici masovno vežu pred vlak na tračnice.
?Kojim putem roba ide?

Oteli kombi zaštitara. S lovom i zaštitarom.
Ne znam, trguje li se još bubrezima na "Arizoni". Za kombi me ne bi čudilo. A od pinkice se da organizirat par Sandžaklija. Da presretnu drogu. Kod Našica. 13:35, semafor kod "Konzuma".

I mirna Bosna. Dok Dodik ne odluči drukčije.

U međuvremenu, ja sam za Bandića. Ako ga ne ometu silne bombe po Zagrebu, imat ćemo tunele i metro. Napokon ću bit metroseksualac. A ne seksualac u busu Gorica - Glavni Kolodvor.
- 12:04 - Stisni pa pisni (7) - Papirni istisak - #

Religijski Go - around

Prije par večeri, uspio sam u odvratno gustoj magli previdjeti skretanje s autoputa. Skužio sam tek kad se digla na jednom mjestu. Okreni, opet u maglu, opet traži.
Na nekom mom pradavnom letu iz DDR-a (!) u Sovjetski Savez (!) u divnom Iljušinu 62 (!), pilot je dvadesetak metara od piste prekinuo slijetanje i napravio novi krug (to je u žargonu "Go-around").
Ponekad znaš što tražiš, ali ne pronađeš od prve. Ili nešto iskrsne.

Vele da je oplemenjujuće, biti mješovitog porijekla. S godinama, uviđam da je, ali uglavnom dok o tome šutiš, dok ne razvijaš stavove, ne očekuješ i ne kreneš u potragu za nekom svojom lukom - to je pak s godinama neminovno, počinjem shvaćati.

Moj mi pokojni stari, Dalmatinac u braku s mojom majkom, Njemicom, nikad nije do kraja pojasnio, kako da ispoštujem njegovu volju i poštedim se mješovite veze. Kao da ovakvi auzmiši poput mene imaju klub, u kojem nađeš Sebi Slično.
Tako, uglavnom, u meni Jadran i Baltik zapljuskuju škrape i pijesak misli i duše; nosim u sebi i jugo-djetinjstvo, i DDR-adolescenciju, i Hrvatsku, i Njemačku, i deset godina Bosne (privremeno! bang).
Polako me godine stižu; tražim slike pradjedova; tražim luku, siguran vez.

Moji nisu bili religiozni. Utoliko, odrastao sam posve mimo cijele teme i s godinama razvio neko svoje vjerovanje, sintezu po mjeri ja-čovjeka (ovo s mjerom čovjeka sam izokrenuo iz jedne druge fraze smokin )
Protestantizam, majčino porijeklo, ne poznam. Površno, djeluje mi "lakši", čak i bliži mojoj osobnoj komociji. (Priznajem potonje!)
Pokojni stari... Navodno je kao polubalavac napio fratra u Grabu i umjesto njega održao misu na latinskom... Ne znam, je li točno, ali ne bi me čudilo... dead

U crkvu odem vrlo rijetko; bez reda i pravila. No, s godinama, pokušavam se približiti. Ne vjeri - nju imam, i nikome ne dam pravo da to vrednuje - nego religiji. U ovom slučaju, katoličanstvu. Ipak se po ocu gleda, misli moja balkanska polovica... wink
Ali, ne ide mi.
To je ovo iz uvoda!

Prije par mjeseci, na tetkinom sprovodu u Grabu, fratar uredno usred mise veli: "Nismo se mi danas okup'li samo kako bismo sa'ran'li - pa tu-i-tu - nego kako bismo se pomol'li za ljude šta nan vode državu." Na sprovodu moje tetke; mojih gena, moje krvi. Kraj, na koncu konca, i moje grobnice !!!
Nešto prije Božića, u kapelici na Sljemenu slušam lijepu misu; baš uživam u razlici u odnosu na ovo prethodno. Kad će moj svećenik... "A sad se pomolimo za našeg prvog predsjednika, dr. Franju Tuđmana!"
Ništa protiv Tuđmana /tema za sebe.../, ali - ?!? Misa. Sljeme. Politika. ??!!??
I eto.
Uz smijeh i psovke nevjerice, okreneš se na naplatnim kućicama.
Objaviš "Go-around", gurneš poluge potiska do kraja, povučeš upravljač...

Moram spomenuti i iznimke.
U turbulentnija vremena Hrvatstva, mojoj Bosančici i meni neizmjerno je pomogao jezuitski pater u Zagrebu, Stjepan Kušan. Divan; jedinstven. Za mnogo više nego izdvojen post - eno mi ga zato sa strane bloga, "kome se divim"...
On i malo sličnih drže me opet nekako blizu stada... I drago mi je. Neka stada, i neka mene tu negdje.
A dok se ne približim skroz, valja mi i dalje držati se svoga - ne sudim sadržaje i ideje po zastupnicima, prodavačima, sales agentima i svećenicima. Ali ne volim "iz druge ruke"; poštujem, ali mi ne treba zasad.
Uostalom, "Go-around" završava slijetanjem. Uspješnim, najčešće.
(U Lenjingrad (!) sam očito živ sletio. I Orašje sam u magli našao neku večer... )



- 10:47 - Stisni pa pisni (4) - Papirni istisak - #

21.01.2008., ponedjeljak

Pismo

Dragi Praunuče,

ne mogu zamisliti vrijeme u kojem živiš. Zato će moje pismo možda čudno zvučati, iako nas vežu i geni, i kuća, i isti miris obližnje šume i pješčanog tla, kojeg ćeš tek nekad upoznati, kad budeš šetao tuda s mojom drugom praunukom, Sandrom ...

Ja sam dobro, iako mi vlaga u radionici sve više uništava zglobove. Posao još ide; imam i šegrte, a glinenih lonaca uvijek treba... Makar sam napokon dovršio kuću i radionicu. Nakon ženine smrti, ponovno sam se oženio, kako znaš - Tvoja baka, rođena 1904., protivila se svakoj djevojci, koju bih doveo. Ovu je prihvatila, i sad Tvoja baka čak ima polubrata, Sandrinog djeda.

Koliko znam, Tvoja će baka otići u Berlin uskoro. Ne mogu je više školovati. Završila je četiri razreda, piše i lijepo pjeva. Znam da želi biti krojačica, ali Berlin je grad; ima posla, a direktor plinare obećao ju je primiti kao sluškinju. Možda se i uda tamo, u velikom gradu... Zamisli, tamo sad lete zračni brodovi; zovu ih cepelini...
Moram se nasmijati; kad Tvoja baka posenili, propitivat će Te za konjski tramvaj broj 14 i za lunapark u Berlinu. Ti ćeš reći da ih više tamo nema, a ona će se naljutiti na Tebe i reći, kako si sigurno bio u drugom dijelu grada...

Razmišljam u radionici o toj svojoj kćeri, Tvojoj baki... Zamišljam je onako tvrdoglavu i jednostavnu, s dvije curice, negdje blizu naše kuće u Straachu. Zamišljam da ima dobrog muža. Možda vozača; automobili su sve češći, a uvijek je mrzila ići u Wittenberg na psećim saonicama... Možda i sami naprave kuću, negdje kraj grada.
A moj sin? Ne znam... Hvala Bogu, tek se rodio; neće valjda opet biti rata, iako... Nikad se ne zna. Spominju nekog Hitlera...
Ali vrijedan je on, Tvoj poludjed; snaći će se. Politika dođe i prođe... Nagovaram ga da uči za stolara. Što misliš, možda jednog dana i Tebi krevet napravi? Toplo mi je oko srca od same pomisli.

Sanjao sam, dragi Praunuče, nedavno neke čudne ljude, negdje daleko, u nekoj kamenoj zemlji, blizu nekog južnog mora, tako drukčijeg od našeg Baltika, kažu. Ti ljudi, koje sam sanjao, žive na spletu izvora, tri sata jahanja od mora; imaju mlinicu i bogati su. U mom snu, moja se unuka, Tvoja majka, udala tamo, tako daleko odavde. Bit će nesretna, bojim se; predaleko je to od nas... Ljudi govore drukčije, drukčije misle.
Tebe će sudbina na neko vrijeme vratiti bliže našim korijenima, sanjao sam, ali opet ćeš odlaziti...
Ne sjećam se, kako san završava, izvini, a i kasno je, umoran sam...

Dragi Praunuče, želim Ti sve dobro. Kad budeš navraćao u ove krajeve, uvijek ćeš biti dobrodošao u našu kuću... Volio bih, da moj sin u njoj ostane, i njegova obitelj... Treba imati korijene, Praunuče...
Možda ćeš sjediti u vrtu iza kuće i sjetiti me se nekad...

Voli Te

Tvoj pradjed Manfred

P.S.
Sliku je napravio naš susjed, fotograf. Kaže da je to sad moderno i da je fotografija već osvojila svijet...


Image Hosted by ImageShack.us



- 22:30 - Stisni pa pisni (13) - Papirni istisak - #

Čupava šuma, falični panjevi, fado i tango, mi i on...e

Kirina smo se riješili. Jubito je ostao. You Tube, naime.

Još uživam u prisjećanju na predbožićni koncert Misie u Zagrebu.
Iako...
Sjećanje, to je izdaja Prirode,
jer jučerašnja Priroda nije Priroda.
Ono što je bilo više nije ništa
i sjećati se znači - ne vidjeti.

Veli to Fernando Pessoa, portugalski pjesnik, čije pjesme Misia pjeva.

Ne bih ja pamtivo znao za njega, da, eto, nije Jubitoa. You Tubea. I MIsie.
Ukucavši njezino ime u video-tražilicu (??vidim-tražim?? hm... ), među ostalim dobijam "Misia en Una Belleza Nueva"; šestodijelna snimka intervjua s pjevačicom u Čileu (sat vremena ukupno; na španjolskom). U sat vremena, divna, lijepa, lucidna Misia pojašnjava fado kao doživljaj sudbine (fado - fatum - sudbina...), kulturno i "temperamentološko" ispreplitanje Portugala i Britanije kao bivših kolonijalnih sila (!). Stvara paralele tanga, Carlosa Gardela, i fada, Amalie Rodriguez - glazbenih formi i "roditelja" njihove globalne popularnosti.

Poanta ovog posta neće biti moje oduševljenje osobnošću i intelektom Misie, njezinim skakutanjem europskom kulturom, njezinim izrazima lica. Neću patriotski spominjati našu Ivanu Kindl, Severinu i ostatak parade.
/Znam, imamo i mi Bajuk. Obrovac. I... i... i...?.../
Neću niti o genijalnom brendiranju etno-kulture i o planetarnoj vizuri pomorske zemljice - Portugala. ;-)
(Pessoa, opet: "Tuga je, ne moći osjećati." ... ;-) )

Image Hosted by ImageShack.us


Hodam dakle jučer Psunjem; prvi stidljivi cvjetići, mace propupale...
I krajičkom mozga razmišljam o Misijinoj distinkciji, opet, fada i tanga. Fado - glazba duše. Tango - glazba mozga.
U ime recentnijih postova o vodi i astrologiji, Junu i Jangu, gurkam misao dalje... Duša i mozak. Opet Jin i Jang. Žensko i muško. Eto nas opet!
Prepoznajem. Svugdje oko nas...

Image Hosted by ImageShack.us


Mi muški smo dakle, sugerira Misia, tango. Mozak, smišljenost, racio. Tango kao vertikalni izraz horizontalne želje.

Image Hosted by ImageShack.us


Naspram nas, oko nas, u nama - žene. Duša, sudbina. Divna, osjetljiva, tajnovita školjkica.

Image Hosted by ImageShack.us


I eto.
Svatko ima svoje doživljaje, svoju pređu duše i ...tanga... wink
Smješkam se slučaju - Pessoa, Misia, falusoidni panj, anatomski-asocijativno sunce kroz procjep u šumi... Jin i Jang... Tango i fado...
Jubito...
:-)

P.S.
Kako ne bih sad raspleo serijal o glazbi - zasad završavam preporukicom za etno- & world music poklonike: Ladino glazba (judeo-španjolska); Yasmin Levy, album "Mano Suave". Izišao prošli petak, za "World Village". Javlja Mitteldeutscher Rundfunk, MDR Figaro. (Pozdrav, NF!)

P.P.S., naknadno:
Jedan od spotova Misie, ako nekoga zanima...:

- 08:38 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

18.01.2008., petak

Buenos... Helsinki!

Jin i Jang. Komplementarnosti i razlike. Spojevi nespojivog.
Tango.
Argentina.
Tango.
Finska.

Najkraća verzija nešto duže priče...
Sjedio sam s prijateljima, Argentinkom i Fincem. U pozadini, tango. Pokušavam upratiti riječi. Unatoč godinama učenja španjolskog, ne ide. Zvuči kao da slušam intervju s nekim skandinavskim relijašem. Mikko pojašnjava, tango je u Finsku došao prije stotinjak godina - toliko o globalizaciji! - i razvio se u vlastitu formu, vrlo priznatu...
..

Lijep vam svima vikend!


- 12:40 - Stisni pa pisni (22) - Papirni istisak - #

17.01.2008., četvrtak

Tempus fugit, j'''ga ja...

Po obećanju, danas bez bložanskog seksa.
Sutra opet, ako Bog da. Najkasnije preksutra.

Ne mogu reći da sjedim negdje na trogirskoj rivi i listam novine na štekatu. I da ofrlje opletem fotoaparatom i imam sliku za poklanjat. wink
Volio bih da je tako.
Sjedim u radnoj sobi u Orašju i tipkoklikam novine. Ne moram čak ni nesvjesno za svaki novi list lizati kažiprst; praktično zapravo! I zdravije za sve, ako su novine kafićki-narodne, pa svi uzimaju, listaju i ližu isto. Jer evo, u Americi, novi virus, gori od AIDS-a; rezistentan na sve. Nema više lizat'.
Čudi me samo, nazvali ga USA 300. Što ti je reć' patriotizam.
Klikam dalje. Eddie Murphy rastaje se od svoje afroameričke suprugice. Dva tjedna nakon svadbenog pira. Hit end ran.
Boeingov "Dreamliner" opako kasni; frka, frka. !Ajmo, Airbus!! Domaće je domaće!
Ovo o jutrošnjoj oscilaciji DAX indeksa i postotnom padu vrijednosti dionica zlata i nafte u Vrankfurtu ne kužim. Ziher Kinezi i Gadafi mute nekaj s tečajem dolara.

A ja?
Body-Mass-Index mi je na gornjoj granici. Slušam bjelosvjetske radioe preko interneta. Imam ESP, ABS, milijune piksela, Razr, 205-65-16; Common Rail, gigabajte za izvoz. Kvadrata k'o Keops.
Ali.
Ništa od toga , nikakav teleport, studio ljepote (oksimoron, nije li??) ne može nam sačuvati izvornosti, nestanak onoga, čega se mi predfircigeri još blogonamjenski sjetimo. Oni mirisi, ona jela. Lucidne logike naših starih, kojima su nesvjesna konkurencija skupim tečajevima orijentalnog mirodušja za stresom uništene karticoplatiše Zapada.

Sjednim jučer kod svog brice u tom, dakle, Orašju. (O brici sam već pisao - "Vremosrazje, ili - brico Ibro i Facebook", 23.10.2007.)
Lokalni lero donosi mu podeblju kovertu. Brico je pogledom nacilja iskosa, preko kose cigarete, nakrivljene glave na naherim ramenima, i gracioznošću Ivana Balića ubaci ju dijagonalom u koš za drva (! koš za drva! peć!).
I prije mog zbunjenog upitogleda, veli "Da je račun, ne bi im'o kovertu nit' bi bio 'vakav debeo. Da je sud, bila bi plava. Nego... izvin'te što ja 'vako..., kako gospođa?" Kraj parade.

Puno je takvih pričica s njim; uz sve popratne neugode, ljudi moji, idem kod njega dok mogu. I samo kod njega. Jer Ibro neće biti riloudid. Neće biti na popustima niti u kataloškoj prodaji. Jednom je, sad je.

Eto, dakle. Nisam još preselio na more. Slike u Posavini moram baš tražiti. Ali, dok je meni mog brice, barem mi je Orašje draže.

Image Hosted by ImageShack.us



- 09:41 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

16.01.2008., srijeda

Detras del espejo - sexistisches Abstellgleis

Ajmo se dogovorit za dalje.

Prethodno obećavam: Trudit ću se da ovo ostane posljednji post, koji bi u ženskom časopisu bio okej da je žensko glavni lik, a muško kreten-praktičar i sirovina unutar datuma trošenja. Ovako, razočaravam, muška sam svinja unatoč ustavnoj jednakosti... Dakle, ostaje mi se trudit. Trudit ću se. Kao i u dosadašnjih 38 godina života, 85 postova, par cura i jednom Prvom Zakonitom.
Koju ljubeć' pišem .....................

Ovako više ne ide.
Ako je vjerovati BeABeama, svi su muški isti, da mater im pas itd.
Ako je vjerovati jaranima ispred kladionice, nema tko nije, makar triput noćas.
Ako je vjerovati sebi, lud si.

Ne-Zgoda Prva
Na poslu te muški mrze, jer stanuješ pokraj hiperzgodne, dugokose plavušice-kolegice - srednja sestra Shakire i J-Lo baš s tobom svako jutro na posao ide. Najljepša guza svemira.
Ona kao takva pozvoni petnaestak minuta prerano, izlaziš ispod tuša, promrmljaš mimo nje neki poluispričljivi frfljomrs. Dok u kupaoni na mokro dupe navlačiš gaće, začuješ njezino mazno-promuklo „Čuj… Moram Te pitat'… Što Ti zapravo misliš o analnom seksu?“
Posl'je sam sebi ne vjeruješ da si spremno i kolegijalno, masirajući si srdašce u kupaoni, trkeljao o osobnim preferencama i kako voliš ali da sve ovisi, pa da ste (bez reza!) ćudoredno sjeli u auto a ona se smijuljila kao blesava.

Ne-Zgoda Druga
Na sjemenaru (seminaru, pardonček) se na vrijeme povučeš u sobu; vrag je seminar. Kuca na vratima; ista ona ružna ali naporna internica, koja te zaganjavala cijelu večer. Na tvoje, da si već legao, ona izjavi kako bi baš popila čašu vina. Dok se okreneš, ona sjedi na tvom krevetu. Skužiš prvo da je bez glave skroz zgodna. Te skužiš da je upravo eksala buteljicu iz minibara. Te da poput bogomoljke čeka nastavak zapleta.
Ujutro te muški mrze, er su oni noćas čoporativno u sobi gledali nogomet. A ti se mrziš jer oni krivo misle, pa bi bilo svejedno i da je bilo kako misle…


Ne-Zgoda Treća

Dolaziš s puta kasno navečer. Imaš za drugo jutro samo još spremit za skupštinare cijelu prezentaciju o transparentnoj izradi županijskog proračuna uz učešće javnosti. Progutaš da si zaljubljen u kolegicu, s kojom to radiš. Zanemariš mogući zaplet njezinog poziva da radite u njezinoj hotelskoj sobi. Stoički otrpiš njezino tijelce u pidžami i spontani nalet njezinog estrogena usred tvog monologa o zakonskom postotku proračunske pričuve.
Čista obraza i neprimjetne fleke u gaćama, u dva ujutro s papirima izlaziš iz motela, uzoran i neupitan te vidno frustriran vlastitim fratarskim čvorovima na štriku kojim buš se obesil, mulac jedan nejebljivi.
Portir za tobom viče preko parkinga, tko će platiti sobu.
Mala, naravno. Ti moraš hitno doma.
Suprugica samo veli kako se NADA da si barem OBAVIO POSAO KAKO SPADA.

Te, Ne-Zgoda Četvrta
Ideš frendici na kavu. Obzirom da se viđate triput na godinu, obzirom da si oženjen, da ona uvijek baš kad Te pozove ima doma mamu, podstanarke, vodoinstalatera, zidara ili sve njih, posve si si neupitan, te onu ofucanu gumicu nade više i ne nosiš u džepu.
Koka sama otvara vrata, nigdje nikog. Poziva te na zajedničko tuširanje i važno se smješka.
Logikom dosadašnjih nezgoda, naravno se kući vraćaš čist. Moralno. Jer ne je ne.

/Ne-Zgodu broj pet, šest, sedam te nadalje preskačeš; kome je dovoljno, nek vjeruje, kome nije, niti neće... /

Rezimiraš.
Ako je vjerovati sebi, ti si lud.
Ako je vjerovati jaranima, lud je, tko nije … .
Ma, nisu svi muški isti.
BeABeama i meni unatoč.
Idemo dalje. Al ajmo se dogovorit, tko tu koga.
Za ubuduće.

Disklejmr
Ajme relativli fejtful hazbnd. Ajlav maj vajt vajf veri mač. Ajd lajkli merihr egen enitajm. Ajm feministica enivej. Bat ifju trast jorself, giv mi sam ffffffffffffffffffff.... kredit, gaddeemnit.

Or dont.
eek
- 00:56 - Stisni pa pisni (13) - Papirni istisak - #

15.01.2008., utorak

El maldito Cubismo

Već mogu zamisliti komentare….

Komentari

*Točno znam kako Ti je. Philadelphia
*Kaj, još patiš zamenom? Oficiruša
*Ne, nikad. Ali zato muesli s jogurtom. Davka U.
*Da, to se meni s trećom ženom dešavalo. Čvor u maramici
*Pederu, idi u Srbiju ak ti ovdje ne paše. Mamin sin
*Hahaha, ma osjetim ja da netko mog Poštara i mene gleda iza ogledala. Fejk Ajdi
*Lijepo doživljeno. Po običaju. Za duplericu. Croch Cop
*I ja znam di živiš. Lolitin TATA

smijeh
/Najte kaj zamerit./
thumbup

Tako bi dakle mogli ispasti komentari na sljedeći post. Vidjet ćemo. ..

Jedne siječanjske noći, namještajući se između Prve Zakonite, upale ramena i diskushernije, počeo sam premišljati svoj matrimonijalni spolni život. S Prvom Zakonitom, taj. Dođe to intelektualcu; s djela na riječi; s godinama braka navodno sve više. I isprva se nasmijem – zamislim svoj brak kao četrnaestogodišnju kćer naših prijatelja. Zgodnička, visprena curka. Život pred njom; prve dilemice na obzoru. Iznenadim se; bez te poveznice, naš mi brak djeluje stariji. Ofucaniji, da ne velim. Kad vino krene preko kvasine u onaj vječnolebdeći formalin opstanka. Kilometri... u diskreciji vraćani...
Potrudim se, kašljem ne poremetiti hrkanje Prve Zakonite.
Prvo je najvažnije. Mlijeko, dodir. Zakonita. Hrkanje.

Premišljam dakle naš seksualni život.
Isprva ti nikad dosta; u toj fazi, „Erotika“ djeluje realno poput „National Geographica“. Kasnije krenu preference, ogradice. Faza menge i faza PMS-a, bez očitih prekida i međufaza. Počneš se povlačiti, pokušaji razgovora u zraku mutiraju u metke. Frontovski rat; frontovsko primirje. Deadlock. Uglavnom.
U međuvremenu, obični za svibanjskih snijegova, daš si truda. Poput Marilyn Monroe za Jamesa Deana, staviš parfem na neočekivana mjesta (vis a vis koljena, npr). Škicneš na neki porno-portal, tek da pokupiš inicijalni moment.

Poput pokojnog Stevea Irwina, strpljivo, znalački, bez zvuka, vrebaš; čekaš; mamiš i vabiš. I onda se baciš na svoju krokopi….pii…piii... cu. Uz sav pripadno protokolirani ritual. Dobro, kupit ćete viksu na moru, dobro, mogu joj roditelji doć k nama na par dana. Ovoono. Sve za kopulaciju. Vrsta je u pitanju. Ugrožena, da ne velim sad tu.
I stvar krene, !čovječe!
Miris žene, lelujavo dupe crnkinje s portala, krene to uglavnom. Zahuktava se. Kao početak Vlaka u snijegu.

E i onda.
„A hajde me ljubi, onaaako, praaavo, i ne oslanjaj se na mene tijelom, i uđi do kraja i siskaj mi nožni palac i prelazi mi jagodicama preko leđa i govori mi prostote…!“
Šest, sedam imperativa, rutiniranim glasom spikerice s Glavnog Kolodvora.
Stišćem kapke da mi ona crnkinja ne pobjegne kad je najviše trebam. Poput pilota Concordea otpuštam sve gumbiće svjesnog u sebi; ne puštam, borim se.
Lebdim, ljubeći mile usne i nožni palac odjednom, jagodicama lahoronalično prelazeći leđima svoje Ženke... trećom rukom treskajući lonac sa sarmom u kuhinji /shaken, not steared! rolleyes/. Istovremeno, koncentrirano pričam s punicom, koja upravo zove, i - svetodužnosno te imperativu br. šest sukladno - valjam prostote…
Pretvaram se u spontanokovitlavog, uživajućeg mutanta bestežinske hobotnice, Johna Holmesa, Rocca Sifredia, markiza De Sadea i naspomenutog Stevea Irwina. Sve za Prvu Zakonitu. I za mene također.

Tako to nekako izgleda u praksi, minus moja frustracija, puta koeficijent sigurnosti 1,5.

Ležim, dakle, uz Prvu Zakonitu; hrkanje je tiše, malo kao ona brundava frekvencija na „Ivanu Zajcu“, noćna linija iz Rijeke za Split; paluba, vani.
I shvatim.
Siroti Piccasso!
Pa kako bi inače nastao taj kubizam, te što li je tražila od njega ona njegova, kakolisezvala… Gledaj me u oči dok mi ljubiš guzu, isprepleti prste s mojim nožnim i miluj me po kosi dok mi istovremeno siskaš bradavicu…
Kaj dobiješ? Oko na ležima, antigravitacijsku ruku s devet zglobova, noge poput hobotnice, a koje rastu iz čela, odmah iznad jedog para gornjih usana…
Kubizam, velim vam.
Skužio sam.
Te pošteno i ne svojom krivnjom molim da mi se hitno javi termin iduće izložbe.

A sad, komentari...?
wink












- 10:00 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

14.01.2008., ponedjeljak

Sive pantere

Majka je majka.
Da, znam.

Ali, kako sam već nekad spomenuo, baš bi mi dobro došlo uputstvo za korištenje gospođe majke. Tretiranje, bolje.
Najme kaj. Moja Frau Ruth živi sama u svom malom stančiću u svom malom gradu u svojoj ne tako maloj domovini Njemačkoj. S njom sam nekad tamo živio dio puberteta. Svog.
Otkako sam nakon mature, sprovoda oca i zakonokršećeg nepovratka u tadašnji DDR (a sve tokom dva-tri eficijentna tjedna) zaključio jedno poglavlje svog mladog i perspektivnog života, Frau Ruth nije izgubila nadu u moj povratak kući. Heim ins Reich, rekli bi vječnojučerašnji.
No, skuvanoj paštašuti unatoč, ne vraća se Aleksa. Majci.
Posljednji udarac zadao sam majčici, kad sam se isprva-privremeno uprizorio u Bosni (i Herc.), vjenčan za Bosanku, umjesto da - onomad naumljeno - krenem u vanjskoposlovnu školi u Berlin i vjenčam se za neku curu iz svoje saksonsko-anhaltinske gimnazije.

Uglavnom, nada će nas sve pokopati, logikom činjenice da umire zadnja. Te se tako moja mama družila s nadom. Sve ove godine. Nije se libila niti za zajedničkim božićnim ručkom, pred mojom Prvom Zakonitom, preko šaranovih leđa priupitati, mislim li se ja ipak oženiti za neku normalnu Njemicu.
Znaju majke, onako suptilno, pune nade …

Tokom posljednjeg susreta, pokušali smo malo iščistiti neke teme, koje ona dosad nije htjela čuti - kako mi je stari gotovo na rukama umro; tridesetak kila kostiju koje povraćaju krv; kako sam se osjećao na saslušavanjima u DDR-u kao pubertetlija, gol pred komisijom za regrutaciju odgovarajući, zašto ne želim postati oficir. Kako mi je bilo, ne dobivati očeva pisma koje je ona zadržavala...
Veli majka moja, sunce moje milo, čudi se; pa očito sam ja imao problema tada, ali „svako drugo dijete otišlo bi psihijatru“. Te kako ona nije prava osoba za ove teme, jer da meni očito fali „očinski muškarac“ za diskusiju o svemu tome. Mhm.

Uglavnom, nada – ova od maloprije – okanila se ćorava posla. I moje Frau Ruth također.
Nadinim napuštanjem Frau Ruth, potonja je lucidno zaključila kako se ja dakle ipak neću vjenčati za Utu iz Wittenberga. Te kako očito neću više doći kući i postati njemački vicekonzul na Majorci. Jer sam trenutno više u grozničavim mislima o osiguravanju mirovinskog staža na Balkanu.
I kako to s Nijemcima biva, i s mojom Frau Ruth također, kreće se u plan humanog preseljenja.

Majčica pomalo postaje boležljiva; godinice idu. Veli da sa 73 osjeća kako počinje stariti. Ipak, mladenačkom se prpošnošću ljuti na moju opasku da na Balkanu kulturan svijet ranije umire.
Frau Ruth bi dakle da smo bliže – što sam ja na njezino opiranje i zgražanje ionako zagovarao posljednjih petnaestak godina. Sad, kad šteka kuk, rame, okice, dušica, ona bi ipak došla u Hrvatsku. Za stalno.
Obzirom na svoj humanistički, kršćanski duh i dobri morlački običaj oplemenjavanja produhovljeni večernje misli čašom vina, mislim si... sou far, sou gud.
/prijevod - a, nu đavla !! zubo/

Pripremna turneja Lijepom Našom bila je više nego detaljna.
Majko, bi li negdje na moru?
O, da, bi, bi. „Ali samo gdje nema vjetra. A valovi me uznemiravaju. Vrućinu ne podnosim. A s kim bi se družila?“
eek
Majko, Samobor je zgodan; blizu nam je…
O da, bi, bi. „A, ne, ne, prozori na kućama su premali.“ /Kasnije će se ljutiti što sam ovo shvatio ozbiljno. „Isti si tata, ne razlikuješ bitno od nebitnog.“/
no
Majko, možda Hotoville? Veliki prozori...?
O da, da, bi. „A ne, ne, preveliko; izgubila bi se. I kako ćeš mi naći prijateljicu s kojom bi stanovala?“
nono
Majko, pronašao sam par zgodnih domova. Da pogledamo? O da, da, bi.
„Ovaj je predaleko, mmnnee.“ „Ovaj je u gradu. Mmmnee.“ „Ovaj …kao da je… u Bosni!!“
headbang
Majko, želiš li u naš zagrebački stan?
O da, bi, bi. „Ali… Susjedi lupaju vratima. Haustor je neuredan. I, kako da se osjećam ugodno, kad ne znam, koja bi bila moja soba?“
mad
Spomenula je još i potrese i mrave buku s ceste, i kako ona zapravo uopće ne bi u grad, niti u Hrvatsku. Kako ona samo želi svoj mir u svojoj sobici u svom Wittenbergu. Te da ne mogu od nje očekivati odluku, dok ne vidim, gdje ću ja jednom živjeti za stalno.
Ali da je to spomenula, više nije bitno.
burninmad

Svom priučenom afirmativnošću pristupa, traženjem konsenzusa za nastavak dogovora, otvorenim bodilengviđom, sa gotovo prirodnim smješkom, odlučio sam pomoći, artikulirajući sebe i svoju nemoć. Rekao sam da ju uz sav trud ne razumijem. „Haaah, uuuvijek si gruuub. Razumjet ćeš me kad budeš imao ooodraslo dijeeete.“
Yess! Yess! Yess! Moja je politika malih koraka upalila.
Valja mi hitno nakopulirat' dijete. Odma' za djetetov 38. rođendan sjest ću sa Frau Ruth. Pun razumijevanja. Uz kavu, kolač i Wagnera. S djetetom. I časkom riješiti stvar oko maminog skorašnjeg smještaja u trećoj ili četvrtoj životnoj dobi.
Svojoj.
puknucu

Image Hosted by ImageShack.us

- 11:18 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

12.01.2008., subota

End nau... for samting kamplitli difrent....

Ovo je zapravo za Tebe, Putena mala ... wink

Dakle, vratio sam se iz nebesa...
Dobro su moji zemljaci načinili staru Ju 52; stara koka... no da; gušt, uglavnom; ne kao ovi danas Airbusi i Boeinzi... belj



Malog princa nisam vidio. Ali kad sam usput sletio negdje u pustinji, shirocco je nanio list papira. Na njemu, slika dugokose djevojke, leđima okrenute zidu; majica bez rukava, lijepa ramena, tangice iznad ruba traperica...
Uglavnom, krenem čitati...

Prenula se iz polusna i pokušavala shvatiti, slijedeći sjećanje poput ograde stepenica u tami…

Bila je u kazni. Sjećala se da se opire muškarcu koji joj je držao ruke na leđima i grubo je pritisnuo uz rešetku na kraju hodnika. Osjećala je njegovu težinu, neumoljivi stisak ruku i ramena, dok je savladavao njezin otpor… Lisice su škljocnule, desna ruka bila je vezana za čeličnu cijev, i u trenu se pokušala okrenuti i lijevom rukom udariti nepoznatog muškarca, ali on je uhvatio njezinu ruku u pokretu, bolno je pribio uz rešetku; još jedno škljocanje…
Onda glasno, zadihano disanje, njezin strah, iščekivanje.. Neznanac se nije odmicao od nje.
Sjetila se lupanja svog srca, dok je osjećala muškarčev ubrzan dah na golom ramenu; osjetila je topli, lagani miris svog znoja. Tišina…
Njegova ruka bez dodira prolazi prema naprijed, palcem ulazi u njezine hlače i otvara gumb, ne, ne želim, pomisli, opet sjećanje na strah, grč u želucu, nemoć da vrisne, ruka povlači rub njezinih traperica lagano prema dolje, tek ispod trake tangica iznad bokova…
Sjetila se suze niz obraz, kako je stisnula usne i zatvorila oči i kako je stranac na trenutak zastao.
Onda je začula njegove korake niz hodnik i škripu vrata, i sjeća se kako je pokušala duboko disati, kako se nadala da netko iziđe iz kancelarija na hodniku i oslobodi je. Posljednje, čega se sjetila, bilo je kako je bol u rukama prelazio u obamrlost i kako joj je bilo hladno, dok je vani padao prvi mrak.

Sad je bila budna i gledala je istu rešetku, pokušavala uvrnuti jedan pa drugi zglob ruke da se oslobodi, ali bez uspjeha. Hodnik je bio mračan, izvana nije dopirao nikakav zvuk.
Stresla se od hladnoće i nervozno nasmijala apsurdnosti situacije.
Onda se začuo zvuk automobila na dvorištu, krug svjetala prešao je kružno kroz prozor preko stropa hodnika. Htjela je povikati, ali odjednom ju je opet preplavio strah, tko je vani i što će pomisliti kad ju vidi ovako.
Zvuk ključa u bravi, opet koraci u hodniku… Kad bi barem mogla okrenuti glavu i vidjeti… Srce lupa u grlu; opet ubrzano diše… Koraci se stapaju, ponovno dah na njezinom ramenu, isti dah; na trenutak osjeti ugodu zbog topline na koži.
Fin, oštar dodir slijedi liniju njezinog ramena, spušta se polagano preko leđa prema pazuhu… Krajičkom oka vidi da je neznanac zapravo dotiče vrhom dugog pera; znalački, spretno. Pero prelazi pokraj njezine dojke, okružuje i vraća se prema vratu. Ona bijesno zamahne glavom i dugom kosom ošine neznanca po licu. Tišina.
Šum odjeće, kao da je stranac iza nje čučnuo…
Osjeća njegov dah na golom struku, topao, ugodan; samo da nije vezana, da vidi nepoznatog… Laganom ubodu sličan, golicav dodir miješa se sa toplinom daha, prati traku tangica, dolazi do kičme, penje se, osjeća ga s druge strane, na trbuhu, poput dječjeg crteža simetrije, sad opet desnom stranom… Odjednom je osjetila toplinu u licu, sjeća se… Porumenila je, shvativši da iščekuje dodir, dah, bilošto, što vodi izbavljenju…
Opet osjeti lupanje srca, maltene ga čuje u grlu; pita se, čuje li ga i njezin vješti mučitelj, s kojim ju počinje povezivati osjećaj izručenosti, iščekivanja, čak naznaka povjerenja, kao da je tren ove nježnosti vječan…
?Čita li on njezine misli?
Vršak pera prelazi preko tangica, poigrava se na pregibu, kojeg tkanina lagano utiskuje u kožu ispod njezinog struka. Neznanac se očito zabavlja, maltene se izruguje njezinoj sputanosti, naslagicama iznad bokova…
Zatvorila je oči i prepustila se golicanju pera; zatomljuje disanje koje postaje ritmično, suspregnuto, kao da ne želi odati tajnu da se počela uzbuđivati…
Na dodir neznančeve ruke trzne se i uvuče trbuh, dok toplina njegovog dlana bez dodira s boka ide ka njezinom trbuščiću. Nekontrolirano zajeca, opet strah… Bože, kako sam glupa, pomisli… upomoć…
Vrhovi prstiju zadržavaju se na rubu tkanine, poput granice… Palac lagano dotakne njezin pupak, ona prestane disati…
Trenutak se pretvara u nejasnu mrlju vremena, beskonačnu, onesviještenu…

Palac se odmiče, ruka se odmiče, pero leži na podu uz njezinu nogu. Šum tkanine, stranac se uspravlja, ubrzano diše. Koraci u hodniku, zvuk kvake na vratima.
„Pusti me, kretenčino!“ vikne u mrak i trzne rukom…
Lisica zvekne i bolno je ošine po podlaktici… U nevjerici, bolno pomakne lijevu ruku… Slobodna… Klone na pod, leđima još naslonjena na rešetku.
Duboki mrak, apsolutna tišina. Hladnoća.
Vlažna, izdana od same sebe, netaknuta, preplašena, u nevjerici.
Na kraju hodnika, vidi se blago svjetlo. Zvjezdana noć viri kroz vrata.


Što da kažem...
Jedva sam se sjetio vratiti iz pustinje... Dok sam se vezao za polet, kao da sam čuo glas, dječji, nešto o ovci i ruži...



- 20:47 - Stisni pa pisni (16) - Papirni istisak - #

11.01.2008., petak

Slobodan Glavaš

puknucumadburninmad

Još me uši bole od strmog slijetanja. A poslije nadoblačnog sunca, mrak mi je ovdje dolje još gori.
Glavaš je na slobodi.
Ćića mića, gotova pravosudna prića.

Ne velim da je odgovoran za ubojstva, niti sam tada bio u Osijeku. Ali protiv njega je vođen proces, definitivno tragikomičan i isto tako neokončan. A sve to vidjet možeš s Mjeseca; ne moraš ni biti ratni osječki insajder.
Da sam Glavaš, baš bi elegantno pustio da se pokaže točnim sve što tvrdim, pa bih pošteno onda ušetao u Sabor.
Ali nisam Glavaš, gracias a Dios, niti moja sloboda baca počudno svjetlo na Sanaderovo nedavno proročanstvo o puštanju Brankeca G. iz Remetinca na Gornji Grad.

Predlažem klincu koji je ubio malu Šušnjaru da odmah krene štrajkati glađu. I da od svih ubojica i siledžija po zatvorima krene skupljat glasove. Te ga ziher ubrzo eto u Saboru, imunog prije nego hrvatsko prtljosuđe i donese eventualnu presudu.
(Takitak je zatvor dobra fora u siviju političara.)

I još da mi netko veli da treba bježati od politike. Ma dapače. Treba preventivno poradit na imunitetu. Kroz sustav.
Da se zovem Zagi, Petrač ili nekim sličnim prezimenom koje će uskoro tek postati hit sezone, ja bih se smjesta dao likom lijepit po Jumbo-plakatima. U sva bi uha ulazio poput umjetne pužnice, plus pedeve. Iz svih bi pašteta izvirivao. Ne bi imao problem da se prodaju vece poklopci s mojim likom. S obje strane.
Jer u ovoj našoj Lijepoj nije važno, zvati se Ernest. Važno je doć do sabora.
Steć imunitet.
Pik, pak za mene... iimuuun!
Kolko nas je malo, ionako se budemo izredali u Saboru; bumo svi imuni. Čuvari pržuna nezaposleni. Lepoglava Sheraton. Hrvatska -obećana zemlja bez kriminaliteta.

Ne znam.
Moram hitno odgovorit prijatelja iz Amnesty Internationala od skorašnjeg haj-profajl dolaska u Hrvatsku. Kaj bu se tu zalagao za zatvorenike i ljudska prava. Pa viš da kod nas sve šljaka. Ne ko u Americi, da zatvaramo nevine. Ma, mi puštamo...

Pa jebote, imun si na bolest, na zlo uglavnom. Onda su u ovom slučaju... logika..., pravosuđe... zdrav razum, zločin i kazna... pa i presumpcija nevinosti... ??? ispadaju - bolest...??

Nemrem.
Idem opet gore.
Ajmo... Baterija, pumpe, crossfeed...
brrrrmmmmmm....
- 15:30 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

Tok, tok....tadagrrummmm....

Dobro ste mi rekli, fino je bez tevea. Još kad imaš uz sebe Prvu Zakonitu, butelju Chiraza i Brodov CD sa slikama raja... smokin
Problem je ujutro.
Uvijek je tako. Jesi li trebao ili nisi, nemoj zaboravit naušnice, ne platit sobu karticom... Kako to već ide. Jutro je jutro. Uvijek nekako otriježnjujuće.
Ovo oraško, sivkasto; bljuzgavo. Nakon Brodoslika, poput šake u oko. Poput Njezinog supruga na vratima.
Odlučujem:
Neću pisat umne postove. Neću o holivudskim serijama o pravosuđu versus realnoživotnog broja nevinih, pogubljenih. Neću o američkim serijama o hitnim službama versus katastrofične rate smrtnosti u njihovim realnoegzistirajućim bolnicama.
Neću o politici, o moralu, Majdi, Milani.
Sunce želim. I jer je petak, odlučujem hitno te subito iz ladice iskopati letačke naočale. U ruksak potrpati navigacijske karte i "Malog princa" (možda ga nekome poklonim usput... wink ...)
Psujući upalu ramena i krutu kičmu, upentravam se, uvezujem. Udišem duboko, prebacujem prekidač baterije... Pumpe za gorivo...
Odoh nebu pod oblake. Pod suncem popit kavu. Vikende, eto me...
wave

Image Hosted by ImageShack.us


P.S.
Ajl bi bek. naughty
- 09:13 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

10.01.2008., četvrtak

Vrećice

Vele u "Spiegel Online" kako će Australija do konca godine zabraniti korištenje plastičnih vrećica. Čak i Kina kreće sličnim putem.
Nemojte mi samo reći da je nas ovdje manje od Kineza, pa ima manje veze.
Jer... recimo, parsto metara iznad Svetog Jurja, na putu u nacionalni park Sjeverni Velebit, tražeći putokaz... Nit' su labudovi, nit' šatori Age Hasanage, što se bijele...
Vrećice su to.

Image Hosted by ImageShack.us




- 12:06 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

Priča o O.

Disklejmer: Draga Zono Z., iako zvuči malo poput Tvoje priče o Sanji, moja se samo malo duže pacala, pa ju eto sad vadim. Inima - Priča o O. nema veze sa istoimenim uratkom erotske proze Paulien Reage, koju pak toplo preporučujem... /

Image Hosted by ImageShack.us


Nekoliko puta, šećući oraškim nasipom uz Savu, u društvu bih sretao mladog muškarca, nasmijanog, dinamičnih pokreta, uvijek u nekoj priči. Vremenom smo se počeli u prolazu pozdravljati. Susretali bi se u „Kestenu“, jedinom iole ugodnom kafiću u ovom polufrustriranom, poludešperatnom pograničnom mjestašcu iz kojeg mi struja univerzuma ne da otići već godinama (što ničim ne umanjuje moju stigmu tajnovitog došljaka …)

Nedavno, u društvancu s kojim smo se dogovorili popiti kavu, primjećujem i tipa s nasipa; upoznajemo se, sjedamo u rundu; red smijeha, red pretresanja oraških afera. Dečko se zove O.; slušam njegove duhovito-britke, kratke komentarčiće i počinjem se polako spuštati iz svoje predbosanski urbane arogancije; lik me počne nasmijavati. Čak se, a to već ide u prilične rijetkosti mog ponašanja, trudim, ne mjerkati mu ženu. Jak su par; jednostavno, osvajaju me.

U neko doba, odlučimo grupno otići kod nas kući na piće; O. vadi ključeve od auta iz džepa, usput otipka sms. Vežemo se, isparkiravamo, prolazimo ukrštenim oraškim uličicama. Pred zgradom, O. rutinski uparkirava „na rikverc“, odvezuje pojas, sprema ključ u jaknu.
Vadim s police butelju vina; O. mi je spretno uzima iz ruku, vrti je, studira etiketu, ja ga malo zatečeno gledam…
Kasnije si sam dosipa u čašu; gricka kikiriki. U neko doba iz novčanika vadi slikice djece; jedna mu padne na pod, podiže je i vraća u novčanik. Smijemo se. U jednom trenu poleti ona besmislena muška fora „nabaci pet“; nabacujem; smijemo se, ali i dalje me ne pušta osjećaj zbunjenosti, nelagode. Zatečen sam sam sobom.

Prije rata, O. je učio za zlatara, voli fine mehanizme, mjeru, strpljiv rad. Bio je uspješan nogometaš… Poslije rata, oženio se, postao sretni otac. Gledam ga, vedrog, spontanog, punog jednostavne, umirujuće snage.
Gledam O., i razmišljam… Koliko sam često nezadovoljan, grintav i depresivan, koliko puta neki neukrotivi predmet jednostavno bacim o pod uz najcrnju kletvu…
A kakav li bi tek bio, da sam poput O. - da mi je mina doslovno odnijela obje podlaktice; da ih nemam...


Image Hosted by ImageShack.us




- 11:01 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

09.01.2008., srijeda

Biti pušač...

Naslov sa portala Dnevnik.Hr:

Kod pasivnih pušača manji rizik od infarkta 25 posto, od raka bronha 30 posto.

Eto recepta. Hrvatice i Hrvati, dragi supušači....
smokin


- 11:26 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

Dugovečerje bez teleteksta

Paramount Pictures ne podržava HD DVD, čitam kao nekakav bitan naslov jutros. Inače se ne kužim u brojke i slova za tevee, mobitele i kompjutore. Ženska polovica mog mozga ugodno pojednostavljuje na sklopive, crne. Ostalo je stvar tehnike.

Što mi sad znači Paramount (kvazibreg? kvazispoj?) i hade devede? Znam, to je ona tehnologija da u porniću bolje vidiš to kaj nemaš ispred sebe.
I zakaj je to meni sad bitno - mislim, hade, definitivno bez "ze"?
Jer je Prva Zakonita obznanila da nam treba novi televizor, te smo dosadašnjem za Božić poklonili humano preseljenje odavde - sad smo bez.
Obzirom da Prva Zakonita i ja facama djelujemo kao da smo skupa blizu punoljetnosti, odrasli nam masovno očinski, majčinski i pedofilično dijele savjete - upravo, mora bit pikselaža takva, rezolucija ovakva, bez hadea niti pomislit, ovoono.
Suočeni sa šarenim stakalcima ekspertize, isprva smo kimali glavama, gurkali se (značenje "aha, ahaha, ovo je bitno, zapamti to"), diskutirali. Navlačili kataloge iz tehno-shopova kao nekad klinci sa Velesajma.

Ali znate što?
Ovo je tjedan bez tevea, dakle. Prva dva dana, stalno sam pogledavao prema ormariću - tako pogledavam i prema bivšem stanu bivše drage. Navika je opaka beštija.
Stalno mi je trebao teletekst, najnovije vijesti. Čak sam, štokholmskim sindromom ljubavi za mučitelja, pomišljao, štoli je Trbovićka obukla večeras za Kariku. Morti kaj belega. Lajk podvezicu, makar. bang
I? Sad?
Ma ljudi, sr......nje!
Pa meni 'opće ne fali televizija!!! Kaj će mi Pupovac i Puhavac u boravku, Radeljak i Turbošlank. BECTI imam na kompu; široko mi polje internetsko i međumrežno. Radio mi dopušta maštanje o spikeričinim okicama i o tome, što ispod pulta radi sa stopalom (neke se lijepim palcem igraju izuvenom salonkom, vidio ja! thumbup).
Odjednom Prva Zakonita i ja navečer sjedino uz svjećicu i vince, mi pričamo - je, i zbog abortirane "Iskrice" pjeva ; večer nam duga. Sinoć - nije da se hvalim - Deset do Osam, umjesto Hrge, hopacupa u krevetu. Aaaahaaaaa!!! zubo

Naravnodaćemokupitfensišmensitelevizor. Ali samo velim.
Može i bez. Hade Devede. Čaaaraaaapee, štraaampleee, haaadeeee, deevedeeee, aaajmoooo žeeeneee...
zujo

- 09:07 - Stisni pa pisni (6) - Papirni istisak - #

08.01.2008., utorak

Kur-o-Glava

Ja nisam pravnik. Ali svakodnevno priliježem uz svoju Prvu Zakonitu fiškalčicu, što mi daje nekakav alibi. Promišljat šale i pošalice pravosuđa. U dugim besanim noćima, dok pravdodijelitelji i srodni cehovski pripadnici spokojno hrču. I moja supruga također.

Sinoć mi je palo na pamet, kako bi se zvao moj Lutherstadt Wittenberg i po čemu bi se za Luthera znalo, da je tada postojala zastara i imunitet. A ne, ovak, čovjek ustao protiv trgovine grijehom i raskolio crkvu. Protestirao. Napravio protestante.
A mi, danas i ovdje - imuni, zastarjeli. Kako tko, najme.

Ako si najme nekakva kljakasta bakica u Lici, koja nije platila struju, cap-carap!, odma' sudski pozivi, kazna zatvora, štoli. Lovrin trijumfalno ucmekala vepricu staru. eek
Ako sam pak ja s danom zakašnjenja kupio Bandićevu parking-markicu za kruženje kvartom u potrazi za slobodnim mjestom, odma' mi pod brisač ufrlje uplatnicu na parsto kuna za uplatit Holdingu /votdfak je holding enivej??/
Ali, okej na sve to; ja sam je'''eni legalist (vidi uvod). Nek nam radi država. Nek se zna se. Nnnda.

Ali, ako se prezivaš, recimo, Kurjak, e onda stvari s jajcima i životima postaju malo fluidnije; pravosudna abgemufna šteka malo, pa abregler zaklema, i eto nama jedne fine zastarice.
Povuci, potegni, iščupaše. Kur. Jaka.

A moš' se zvati i, recimo, Glavaš. Pau maloj zemlji za velike mogućnosti možeš - bez opasnosti po jaja, koja su koštala Kurjaka - balansirat po oštrici demokratske ćakije i zajebavat svijet oko nas. Iskoristiš popularnost kojom si nadokopulirao Vlatku Pokos i daš se izabrat u Sabor nam naš lijepi.
Pa onda igraš na imunitet, jer da nije po zakonu ne dat ti stečenu privilegiju birane osobe. Da možda nije po zakonu bilo niti kad su ubijani civili - ha, čujte gle'te, mislim, kaj sad, no ...
/Uostalom, i doktor veli da je bed kad ti padne imunitet.../
Ergo, kako slutim i kako mi u konJkretnom slučaju bliske budućnosti veli gatara Mevla iz Tuzle, uje-b-o vuk magarca.

Laički sam mislio kako privilegije poput imuniteta ne mogu biti dodijeljene osobi pod istragom, jerbo sam laički mislio kako to krši jednakost pred zakonom, pravo na fer postupak (za oštećene), i jerbo sam mislio kako je načelna postavka prava afirmativna, u prevenciji i sankciji kao elementima funkcioniranja društva, a ne u prikrivanju, zataškavanju i pod-tepih-metenju.
Laički sam mislio i da se za skrivljenu smrt pacijentice izriče kazna odgovornima, te da se s tuđim jajima nije olako igrati.
No, krivo sam mislio. Zeznuo me lijepi naš pristup. Predlažem zato makar da vispreno iskoristimo trenutak. Japanci su imali Kurosawu. Mi imamo Kur-o-Glavu.
(O tiskanju majica s logom se još dogovorimo...)

Velim. Nije lako lijegati s pravnicom. Koja hrče.


- 09:35 - Stisni pa pisni (5) - Papirni istisak - #

07.01.2008., ponedjeljak

Inspirirajuće stranputice i ponešto pepela

Razmišljam nešto o značenju ambalaže, pakovanja...
Netko ti pokloni knjigu, onako, s police. Fino, odmah vidiš naslov, autora i izdavača. Ista knjiga, umotana u šuškavi papirus, povezana jutenom špagicom – skroz druga stvar; znatiželja, iščekivanje, spretnost prstiju i ritualno dopiranja do konačnog – do iste one knjige... Dva doživljaja!
Ili, recimo, „Dingač“. I da znam da ga je koketna pelješka plavuša iz iste bačve punila i u butelju i u tetrapak, oko bi moju ruku neupitno navelo na bocu, a ne na tetrapak… Ma, dva doživljaja, kažem vam!
Riba u ribarnici – ma, dođe mi dobronamjernoj prodavačici skočiti za vrat kad mi ponudi očistiti ribu! Neću; ne dam!!! Kakav mi je gušt riblji ručkić, a da nisam vlastoručno pola kuhinje ukrasio krljuštima, izvukao iznutrice i poslije jela još decentno njuškao prste blagog ribljeg vonja… znate već… naughty Ma, dva doživljaja, ljudi moji!
Dakle, iako ponekad različiti putevi vode istom cilju, nama je jedan poseban. Izborom puta, sam cilj postaje različit, sve i da zapravo nije.

E sad (1).
Ta knjiga, to vino, ta riba. Ta naša veza s voljenom osobom.
E sad (2) ...
Umotano, buteljirano, neočišćeno, ili očito, banalno, predvidivo…
?Privid i istina? ?Ambalaža i sadržaj? ?Razlika, zapravo...?
E sad (3), dakle …

Veli mi nekidan prijatelj, sretan je u braku; nakon kojekakvih uzajamnih bura i nevera, osjeća se sigurno u stabilnoj vezi. Nije skužio moje kratko komešanje – to su se pokoškali moji unutrašnji Yin i Yang. Mislim da je Yin oplela Yanga po potkoljenici baš kad je ovaj zaustio pitati mog prijatelja, kako on to misli da ima stabilan brak, a svako toliko se zaljubljuje sa strane i ima cijelu protočnu ergelu ljubavničica.
Možda je odgovor knjiga sama – stabilna, sigurna kao takva; poznatog autora i priznatog izdavača. A one usputne vezice – šareni papir, čarolija one lucidnosti, koju, čitajući uz prikriveni smješak, unosimo među retke našeg provjerenog štiva …?
Hmm...

Veli mi nekidan prijateljica – obraćajući se mojoj prokušanoj ženskoj polovici razuma i osjećaja – kako su e-pa-zbilja svi muški isti, PI-zde, ovo, ono. Ja pokušam kontrirati, da zašto onda otkad je vijeka i turbofolka žene, ta nad-bića, lete i padaju za tim svim-istim feleričnim muškim PI…-jevima i -izdama. Na što se moja jaranica malo naroguši. Na što ja instinktivno & namah opletem mid-kick i konstatiram, da prva ona hoda sa oženjenim frajerom teR da dakle ipak stvari nisu tako crno-bijele. Na što ona prvo ušuti, pa šarmom curetka (od pet banki) promrmlja nešto tipa „Ali on je drukčiji…“
Nikad se ne bih usudio njezinog ljubavnika proglasiti tetrapakiranim, niti bih sam sebe izdao samodopadljivim spomenom buteljiranog. Ali definitivno opet ključ razlike nalazim jedino u ambalaži, ako ključa uopće ima.

Velim nekidan sam sebi, jesam li ja normalan.
Prva mi Zakonita prirodom posla i prirodom genetike upoznaje masu ljudi; ispija „Jegere“ s kolegama, šalje slike s ljetovanja prijateljima. I to mi je okej, velim sebi. I ne samo jer nemrem sebi vrata zalupit, a isto i ja radim (a više od toga priznati napismeno neću …)
E ali.
Moja Prva Zakonita mrzila je Internet, dok nije skužila „Iskricu“. Skrušen i sapleten vlastitom savješću, isprva nisam prigovarao, dok nisam skužio da je žena protipkala sto na sat, da ja gledam od „Kola sreće“ do "Milijunaša" dok ona u drugoj sobi tipka, smijulji se i crveni.
/Pazite, ovo je Orašje, nema se tu kam i s kim... Bi ja. Inače. O da. smokin/
Počeo sam brundati kad bi mi se počela nakon par sati prišmajhlavati, maziti se poput mačke u veljači i cijukati o ljubavi i nekakvim animalnim uzimanjima. No, i dalje je humanistička polovica mene pravdala stvar; hajde, razbibriga nakon posla, hajde, barem se upušta napokon na Internet kao takav. Hajde, barem napokon hoće.
Kraj je, rekao bi pjesnik, došao brzo – poput slovenske vlade, oštro sam, bešćutno i arogantno uputio prosvjednu notu kad sam služio da Prva Zakonita iz nedužne virtualnosti kreće primati i davati konkretne mail-adrese i slati svoje još konkretnije slikice napaljenim dječarcima. Moja je Bikuša odma' - navodno, dužan sam dodati – abortirala svoj profil, posula se pepelom a mene kolačima i vinom, te smo u Novu godinu starorutinski te miroljubivo koegzistentno ušli bez iskrice. „Iskrice“. Iskrice. ...

I dakle, po posljednji put – e, sad:
Kaj je meni? Jesam li normalan, protestirati na nešto, što se u drugoj formi ionako stalno dešava; što na drugi način i sam radim i radimo, i što smatramo normalnim?
Je li mi bitan sadržaj ili ambalaža?
Što je moj izbor?
Lako mi je voljeti umotane poklone, rukom puhane butelje, riblje krljušti po pločicama.
Ali sad i ovdje – je li me zasmetala "Iskrica" ili ... ?
Jesam li sretan i smiren zbog muške pobjede, vina i kolača, ili tek zbog promjene privida ... ?

Lastane, ako Te ima, pomagaj…!
eek


- 12:45 - Stisni pa pisni (8) - Papirni istisak - #

05.01.2008., subota

BBB

Ma, banalni, benigni blogojav - Shelly is back. Gone. Whatever.
Vratija se Šime alijas Lesi alijas Shelly na Jug Orašja (n.b., J., ne j, te O, ne o.)
Te će ovo biti malo zbrkan post, tek toliko, da pišnem pod blogodrvce.

Stara cura nadležna za bilje i grijanje u našoj behasanskoj rezidenciji malo je zeznula. Isključila je grijanje i prestala nam zalijevat botaniku. Valjda misli, ako ne treba njoj, ni drugima ne treba. Asti.
Bilje će se oporaviti, nadam se, a mi eto ušli i grijemo se Punčevačom.

Čudan sam sam sebi - dolazak u Orašje nakon vikenda, nakon praznika, uvijek mi je bio sinonim za neartikuliranu depresiju. Kraj kraka, bez kraja. Sad samo čekam da se zidovi zagriju; ne smeta me; kao Tarzan s lijane na lijanu, iz Sigeta u oraško Novo nasenje. Novozagrebačko punjenje baterija danas me iznijelo, s Božjom pomoći, autoputem bivšeg bratstva i bivšeg jedinstva, po ledenoj kiši od Zagreba do Orašja, do Tuzle i natrag u Orašje.
Glockam Sonjinu kobasu od sinoć - Sonja je divna curka; kobasa nije loša, a sa špangicom glodat kobasu nakon dec' Punčevače (P, ne p) i nije lako... cerek

I pitam se. Tko sam, što i otkud (ok, smješak se vraća pri pogledu na neke komentare onog postića o Slavenu i Slavenki, jebote, mrak... cool )
Majko mila, eto deseta godina od početka mog oraškog privremenstva... I skoro pa sam razvio provincijsku podozrivost prema gradu. Avenue Mall me gotovo živcira; gužva; žene koje se kreću poput dumdum-metaka /ma, volim ja vas... cerek /; blokirani parkinzi, Bandić će mi i pišanje naplaćivat kako je krenuo.
Vesna... ah.
Svi ostali, ah, ah.
Podozriv prema metropoli, ritualno grintav prema provinciji. ?Krenuo? ?Stigao? ?Put, cilj?
...

Dakle...
Koncert Misije, dan pred Badnjak. Telefonom provjeravam, ima li karata. Da ima. Upicanjeni, dolazimo Prva Zakonita i ja na ha-enD-ka blagajnu. Ja, alfa-mužjak, u ime svoje te omega-ženke, pitam blagajnika za dvije karte. Da nema, da, 'pače, kajgod, pa kaj si niste rezervirali, neee...?!
S mene lišće pada. Te se para uzdiže. burninmad
Veli Prva Zakonita, ona će. Meni mrak na oči, puštam da na grešci uči. Eto je natrag, s dvije karte, treći red.
???Kako??? Veli, pa fino, došla, pitala.
puknucu
Misia?
Hmmm...
Poput Majde koja pjeva.
Ali post o Majdi jedini je cenzuriran te izbrisan s mog bloga... Pa ... eto... zujo
/Ozbać - tko voli Fado... thumbup/

Inače...
Badnjak sa susjedima u nekrotičnom braku... No, zid do zida smo si, imamo se rad... ?Vidjeh li budućnost? Ni puta idea... /
Stara te Nova na Velebitu? O, super! Divnom našom talijanski imenovanom Dalmatinom (emti Pavelića i Musolinija i tko je imenova') do odvojka za Senj; Sveti Juraj, lijevo, uzbrdo. Divota. Hvala P.D. Sisak; hvala Rifetu. Zgodan dom (slike slijede); na Staru Godinu pet sati uzduž i poprijeko Velebitom; snijeg, bura, pogled na Krk i Goli Otok. Potom ručkić, hrkanac, kaširana svađa s Prvom Zakonitom zbog "Iskrice"; ona u krevet, ja ... No da... Ja... imam afinitet prema odraslim mačkama. Koje me tako majčinski uče plesati... A tako znaju, kad hoće... Mmmm...rrrnjau, Maco....! 'Houp tu si ju sun... wave

Ostatak... MOJA foteljica Sigetska; kilometri Avenue Malla, sestrične, bratići, kuhana vina na Cvjetnom, prijatelji i -ice, kave, hrkanci pred teveom...

I eto.
Ajm bek.
Opet u drugom domiću; sve manje stran, sve više nigdje, bez lista i korijena vječan k'o pustinjsa drača... (našoj Zaljevačici iz uvoda unatoč belj)...
Sutra? Raspakirat pet ruksaka i kofera, oprat tri mašine, odgovorit mailove, nazvat mamu, postavit se i namjestit.
Nova godina.
U Orašju....

Volim vas...
mah

- 22:39 - Stisni pa pisni (9) - Papirni istisak - #

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (1)
Siječanj 2017 (3)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (4)
Kolovoz 2016 (2)
Srpanj 2016 (1)
Lipanj 2016 (4)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (2)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (3)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (5)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (6)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (5)
Studeni 2014 (4)
Listopad 2014 (6)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (1)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (4)
Ožujak 2014 (7)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (5)
Travanj 2013 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Potaknut monotonijom provincije u kojoj privremeno živim deset godina, znatiželjan na oca Dalmatinca, introvertiran na majku Njemicu, ponekad u čudu na suprugu Tuzlanku, u životu svugdje pomalo, ovog pljuštećeg popodneva udovoljavam Vodenjaku u sebi i nekim dobronamjernicima koji me gurkahu na blogojavljanje, i ... kreće općeobrazovni blog introspektivnog snatrenja...

... a zašto baš Shelly Kelly?
Isključivo hommage imenu.
Interes za zrakoplovstvom odveo me u vrlo slojevitu priču o mogućoj kolateralnoj žrtvi interesa politike, o raznim licima istine i slučaju trenutka, o nafaki i sićušnosti svih nas na nekoj apstraktnoj, univerzalnoj šahovskoj ploči - privilegija je, moći pričati ...
(Šlagvort za zainteresirane - let IFOR-21, Ćilipi 1996. ...)


O bloženju načelno i konkretno:
"Da većina ljudi ne zna pisati, kompenzira činjenica što ionako nemaju što reći."
(Harald Schmidt)

"Nikad ne treba očajavati, kad se nešto izgubi, osoba ili radost ili sreća; sve se još divnije vraća. Što otpasti mora, otpada, što nama pripada, uz nas ostaje, jer sve se po zakonima odvija, koji su veći od naše spoznaje i s kojima smo samo naočigled u suprotnosti. Treba u sebi živjeti i na cijeli život misliti, na sve svoje milijune mogućnosti, širine i budućnosti, naspram kojih ne postoji ni prošlo niti izgubljeno.-"
(Rainer Maria Rilke, Rim, 29.4. 1904.)

"Inženjeri su deve, koje jašu ekonomi."

"Pametan čovjek nema vremena za demokratske većine."
(prof. Branko Katalinić)

"Malo ljudi vlada umjetnošću, plašiti se pravih stvari."
(Juli Zeh)

"Niemand lasse den Glauben daran fahren, dass Gott mit ihm eine grosse Tat will!"
(Dr. Martin Luther)

"Što manje ljudi znaju o tome, kako se prave kobasice i zakoni, to bolje spavaju."
(Otto von Bismarck)


Dnevnik.hr
Blog.hr

Napomena:
Za sadržaj linkova objavljenih ili preuzetih na svom blogu ne odgovaram.

... a ako netko želi mene linknut', u diskreciji, vlastitom prostoru, bez obaveza, ne svojom krivnjom, djeca ne smetaju itd ...:

grapskovrilo@gmail.com




Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



...Godišnjem dobu sukladno...

Image and video hosting by TinyPic





... Uvijek ću se nakloniti imenima ...

Ernest Hemingway, Jacques Prevert, Peter Ustinov, Willy Brandt, Hans Dietrich Genscher, Brunolf Baade, Hugo Junkers, Ferry Porsche, Ruth Westheimer, Leni Riefenstahl, Dean Reed, Astor Piazzolla, Amalia Rodriguez, Ana Rukavina, Dieter Hildebrandt, Ivica Račan, Nela Sršen, Boris Dežulović, Ayrton Senna, Niki Lauda, Al Pacino, pater Stjepan Kušan ... i ima ih još mnogo, Bogu hvala ...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic