Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/auzmish

Marketing

Kur-o-Glava

Ja nisam pravnik. Ali svakodnevno priliježem uz svoju Prvu Zakonitu fiškalčicu, što mi daje nekakav alibi. Promišljat šale i pošalice pravosuđa. U dugim besanim noćima, dok pravdodijelitelji i srodni cehovski pripadnici spokojno hrču. I moja supruga također.

Sinoć mi je palo na pamet, kako bi se zvao moj Lutherstadt Wittenberg i po čemu bi se za Luthera znalo, da je tada postojala zastara i imunitet. A ne, ovak, čovjek ustao protiv trgovine grijehom i raskolio crkvu. Protestirao. Napravio protestante.
A mi, danas i ovdje - imuni, zastarjeli. Kako tko, najme.

Ako si najme nekakva kljakasta bakica u Lici, koja nije platila struju, cap-carap!, odma' sudski pozivi, kazna zatvora, štoli. Lovrin trijumfalno ucmekala vepricu staru. eek
Ako sam pak ja s danom zakašnjenja kupio Bandićevu parking-markicu za kruženje kvartom u potrazi za slobodnim mjestom, odma' mi pod brisač ufrlje uplatnicu na parsto kuna za uplatit Holdingu /votdfak je holding enivej??/
Ali, okej na sve to; ja sam je'''eni legalist (vidi uvod). Nek nam radi država. Nek se zna se. Nnnda.

Ali, ako se prezivaš, recimo, Kurjak, e onda stvari s jajcima i životima postaju malo fluidnije; pravosudna abgemufna šteka malo, pa abregler zaklema, i eto nama jedne fine zastarice.
Povuci, potegni, iščupaše. Kur. Jaka.

A moš' se zvati i, recimo, Glavaš. Pau maloj zemlji za velike mogućnosti možeš - bez opasnosti po jaja, koja su koštala Kurjaka - balansirat po oštrici demokratske ćakije i zajebavat svijet oko nas. Iskoristiš popularnost kojom si nadokopulirao Vlatku Pokos i daš se izabrat u Sabor nam naš lijepi.
Pa onda igraš na imunitet, jer da nije po zakonu ne dat ti stečenu privilegiju birane osobe. Da možda nije po zakonu bilo niti kad su ubijani civili - ha, čujte gle'te, mislim, kaj sad, no ...
/Uostalom, i doktor veli da je bed kad ti padne imunitet.../
Ergo, kako slutim i kako mi u konJkretnom slučaju bliske budućnosti veli gatara Mevla iz Tuzle, uje-b-o vuk magarca.

Laički sam mislio kako privilegije poput imuniteta ne mogu biti dodijeljene osobi pod istragom, jerbo sam laički mislio kako to krši jednakost pred zakonom, pravo na fer postupak (za oštećene), i jerbo sam mislio kako je načelna postavka prava afirmativna, u prevenciji i sankciji kao elementima funkcioniranja društva, a ne u prikrivanju, zataškavanju i pod-tepih-metenju.
Laički sam mislio i da se za skrivljenu smrt pacijentice izriče kazna odgovornima, te da se s tuđim jajima nije olako igrati.
No, krivo sam mislio. Zeznuo me lijepi naš pristup. Predlažem zato makar da vispreno iskoristimo trenutak. Japanci su imali Kurosawu. Mi imamo Kur-o-Glavu.
(O tiskanju majica s logom se još dogovorimo...)

Velim. Nije lako lijegati s pravnicom. Koja hrče.



Post je objavljen 08.01.2008. u 09:35 sati.