astrosailor

nedjelja, 30.04.2023.

Sunce i cvijet

Ima neka tajna veza...Sunce danas:
gf

i cvijet na prozoru obasjan tim suncem:
gf

Pišem članak o planetima oko neutronskih zvijezda, teški su to uvjeti, magnetska polja par stotina miliona puta jača od Sunca, čestice iz vjetra takve zvijezde bukvalno režu zrak...budimo sretni našim sunčekom koje samo povremeno ima par pjegica.

Zanimljivo je da su prvi planeti van našeg lokalnog sustava pronađeni upravo oko neutronskih zvijezda, čista slučajnost. Naravno, nisu direktno promatrani teleskopom, nego je radio teleskopom izmjerena promjena u krivulji signala pulsara, neutronske zvijezde koja odašilje snop svijetlosti sa vrućih točaka na svojoj površini, i kako se ona vrti, ako snop upadne u naš teleskop, vidimo biiiip! i onda opet biiip! biiiiip!. Ti bipovi su tako precizni da iz njihovih pomaka u vremenu od par bezbrojinki tisućinke (0.000...16nula i onda...1) sekunde možemo izračunati da je tamo planet i koja mu je orbita, pa dakle i masa.

- 18:44 - Komentari (8) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.04.2023.

Morava

Našao sam se na radionici na temu crnih rupa i nepostojećih astronomskih objekata (matematičke
singularnosti unutar crnih rupa, dakle radi se o ...ničem) u gradiću ugarskog, dakle mađarskog imena:
gf

u regiji Slovacko u Češkoj. I mi mislimo da smo komplicirani.... Željeznička stanica sa gornje slike je
pred neko vrijeme dobila nagradu kao najljepša stanica u Češkoj.

Gradić je sličan tisućama takvih po Austro-Ugarskoj, ovdje bi se Stančić osjećao doma, kao i ja:
gf

Dva velika trga, prvi:
gf

i drugi
gf

Sličan obrazac nalazim po većini gradova ovdje, ti trgovi su veći nego kod nas.

Gradska vijećnica:
gf

Ne znam po ćemu je ova djevojka bila poznata, ali očito je ostavila traga:
gf

Sinagoga, naravno, obnovljena nakon rušenja. Danas je to knjižnica, oni, a zapravo Nijemci za njih, su u 3-ćem Reichu riješili "židovski problem":
gf

Potrčao sam, prvi puta, i uz rijeku Moravu, dodajem na svoj popis i nju:
gf

Evo i malo sunčanije verzije:
gf

Pivo poslovično dobro, navratite ako prolazite.

- 01:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 19.04.2023.

NASA, Rusi i Kinezi

O znanosti, i ne samo, doznajemo na internetu. Prije toga, misle naša djeca, su bili dinosauri. Naravno, pa tko je mogao išta naučiti iz Politikinog Zabavnika ili Čovjek i Svemir, čak ni Princ Valiant ne bi to mogao. Ni Blek Stena ili Zagor. Možda Alan Ford, taj (slučajno, sasvim slučajno) sve uspije. "Osim ako ne uspije", rekao bi Grunf na svojoj majici.

Pogledajmo što nam nude moderne slikovnice na današnji dan, 19.04.112 (ne budimo eurocentrični, ovdje podsjećamo da postoje i "drugi"...to je službeni datum na Tajvanu, gdje su, na serveru Academia Sinica, spremljene fotke koje ovdje dajem, dakle moj kompjuter broji u tim godinama, ispravno po njihovoj tradiciji, od pada Kineskog Carstva i uspostave Republike Kine. NE Narodne Republike Kine, naravno!). Obično u svojim astro-pisanijama dajem linkove na NASA web stranicu, na kojoj se trude pokazati aktualnosti iz vlastitog rada:
gf

Web stranica ESA se nekako još nije probila do mene, iako nije da ESA ništa ne radi. Valjda. Nisu se baš potrudili to pokazati na prvi pogled:
gf

Potražimo i te "druge" pa da vidimo zašto vam češće ne pokazujem slike s njihovih stranica.

Druga dva najjača aktera su mnogo manje transparentni. Roskosmos nisam našao, osim jako informativne stranice u privatnoj režiji RussianSpaceWeb.com Anatolya Zak-a:
gf

O kineskim uspjesima i sami Kinezi obično čitaju na tračerskim stranicama, gdje idu i za informacije o bilo čemu, od zakona koji, provjereno na vlastitoj koži, u Kini možda i postoje, ali ih oni sramežljivo koriste. Zapravo, tek su počeli misliti o tome, oni nisu nisu imali Rimsko Carstvo i Justinijana pa im malo treba, ali sad će oni...Daaaklem, tipkam "China Space Agency" i dolazim na CNSA stranicu, lijepa slikovnica, ali gle, ima EN verzija na CNSA na Engleskom:
gf

Prvi put čujem, a radio sam za njihovu Akademiju Znanosti!, to pokazuje koliko su ...prisutni. Naravno, to samo svjedoči o mojoj neinformiranosti, o ničem drugom. Sad upisujem to na svoju službenu stranicu pa možda posjetim i njih češće!

Idemo dalje. Dalje? Da, Indija je najmnogoljudnija zemlja na svijetu, imaju i ambiciozni svemirski program-koji uvelike vode žene, pa se u tome vidi neki napredak i tamo gdje bi se inače moglo činiti da ga nema. Ima, ali ide polaaaako, kad se nema revolucije i Partije. Ali ima Bollywood:
gf


Japanci su isto tu, u nekom crtiću koji čitaju njihovi zaposlenici kad idu na posao:
gf

Često, kao i u drugim granama, imaju probleme s kvalitetom, jer po kulturi im ne priliči šefu reći "to nije dobro!" pa rakete prečesto ne dođu na orbitu ili sateliti baš i ne rade ili nuklearke skoro pa odu k vragu...kad sam radio na Tajvanu imali smo tamo popriličnu zajednicu takvih iz neuspjelih misija koji su se sklonili k nama nakon što su kod sebe bili osramoćeni. Harakiri ili Tajvan, bolje Tajvan! Klasik Ruth Benedict iz 1940-tih, "Krizantemom i mačem" i dalje ih ispravno opisuje, i treba to znati kad se radi s njima. Ali rade, ne molaju!

Hrvatski udio...sljedbeno broju stanovnika, stanju u državi, Hrvatska Svemirska Agencija:
gf

Nema slike nema tona. Ispravno, pa nemamo još ni poštenu željeznicu do Rijeke, ono što su nam Mađari napravili pred 150 godina nismo bili u stanju ni unaprijediti, kamoli održati njihovih 40 ili 60 km/h prosjeka, gdje ćemo se u svemir gurati! Davna premijerka Kosor je svojevremeno najavila svijetlu budućnost u tom pogledu, sa srednjom brzinom vlaka Zagreb-Rijeka od 60 (ili je bilo 80?) km/h. Do 2050-te. Ambiciozno, ne znam hoćemo li uspjeti tako vratolomno ambiciozan plan ostvariti. Ne brinimo, doći će Arapi, Crnci i Kinezi, evo, idu, vlakom, pa će oni...oni su u stanju malo brže vlakove napraviti. I mostove. I djecu.

Čitam da je HR konačno pred par godina pristupila ESA. Lijepo. U Poljskoj (i Češkoj) gdje radim, isto nemaju spomena vrijedne svemirske agencije, poslali su tu i tamo kakav studentski 10x10cm satelitić prikačen uz veće misije većih igrača-i tako treba, to je poučno za studente, dobro za industriju. Industriju? Koju, valjda onu uvoznu, otkad su u Lijepoj Njihovoj privatizirali u ruke sposobnih rođaka koji lopatom zgrću lovu u vlastite kofere, samo pokoju crnu kožnu torbu odnesu do rođaka kao sitan znak zahvalnosti... Vidim da su i Slovenci poslali nešto? Naravno, sad ćemo i mi...malo kaskamo. Šepamo. Rooođo, ođi ooođe, daju novac za svemir, biće i za nas, učlanimo se u Par...ovaj HDZ i otvorimo slavinu. Ožeži!

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.04.2023.

Pripreme na rat s Kinom

Čitanje vijesti iz besvijesti sa Istoka i Zapada ovih dana je "zanimljivo", a to obično znači da smo nagrabusili. Možemo se ljutiti na Macrona koliko želimo da izlazi iz "opće" EU linije (Opće? Da? A Nizozemci koji prodaju "svoje" dijamante i krvave i nekrvave, a ne samo Nijemci koji kupuju i prodaju više u Rusiju nego ikada-negdje je bio takav balans i za Lijepu Njihovu, nismo sami!), ali djeluje kao da Ameri opet igraju ratne igrice tuđim kartama-ovaj, glavama. Evropa mora ipak misliti i o sebi, svojom glavom, jer ako u SAD pobijedi neki Trump ili Trumpica, joj si ga nama!

Rat počinje od kontrole medija, a ti su, otkad je Styria vlasnik naših mozgova u HR (mozaka, rekoše Dubioza Kolektiv), u vlasništvu nekih sumnjivih tipova koji ponavljaju što im narede neki malo jači igrači. Ne bunim se ja, probao sam uživo i China Daily u Kini pa znam da preferiram kupoprodajnu Styriu, ipak smo mi globalni Zapad! Ali zato čitam s, donekle, razumijevanjem, pa kad vidim da mi netko ugurava odostrag i odispreda Kinu kao najveći problem današnjice jer su gazde tako rekli (ovo je CNN, a odjeke ste pročitali u Styria news):
gf

onda se počnem nelagodno meškoljiti na stolici.

Označio sam koliko puta je Kina spomenuta ovdje-u onom centralnom polju zapravo u dva različita konteksta. Pa toliko se ni o Gadafiju u Jugi ni pisalo kad se ljubakao s Titom i skupljao žene po Bosni (i Hercegovini) ili dovozio deve avionom u šator u Dar-ul-Džihad (=Beograd na Arapskom)! Ni o mlađahnom Mugabeu ili Indiri, Nasera ili Sirimavo da ne spominjem. Sumnjivo mi je kad oni koji obično postave Švicarsku negdje oko Češke počnu ulaziti u detalje Kine, s koje se Ocean slijeva u Eter.

Da budem jasan: ne slažem se s Macronom oko ikakvog omekšanja prema Kini. Ako žele biti dio civiliziranog svijeta, moraju slijediti neka pravila. O Rusiji neću ni pričati. Ali, ako zahtijevamo principijelnost, onda i sa svoje strane moramo poštivati ta pravila, a ne dozvoljavati da posao ide "as usual". Jer inače mali štakorčići narastu u beštije koje drže pod prstom nuklearne arsenale. Ili lažljivi agresivci vode državu kao svoj reality show.

Ponavljam svoje prethodne tvrdnje: Evropa ne može konkurirati Kini ili Indiji po proizvodnoj moći (ne natječimo se u proizvodnji traktora, već viđeno!), ali može znanjem. Točka. Kinezi zbog povijesnog ograničenja konfucijanskog školovanja koje ubija samostalno mišljenje imaju problem s originalnim, novim...tu se Evropa još koliko toliko drži. Prepoznajmo to i razvijajmo dalje, inače ćemo (s)pasti na njihov nivo i nećemo imati vremena polako izumirati kao narodi, nego ćemo sami to ubrzati.

- 12:52 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 07.04.2023.

Uran po Webbu

Svemirski teleskop Webb, kako sam vam već pokazivao, može puno i još više. Jedna od zadaća mu je istražiti planete-pred neko vrijeme nam je pokazao Neptun, a sad su počele stizati nove slikice Urana. Fantastično je da su mnogo bolje od onog što je mogao snimiti Voyager, koji je prolazio pored Urana!
Sa NASA stranice sam skinuo
gf

Webb polako ali sigurno provodi novu revoluciju u astronomiji, kako je to napravio Hubble svemirski teleskop.

Zanimljivo mi je to dodati uz ostale vijesti ovih dana. NASA je američka državna firma, radi prije svega za američke interese, ali ponešto kapne i nama na rubovima njihovog svemira. Kinezi se isto trude, iako za sada mnogo manje propagiraju svoje rezultate, ne zanima ih još općesvjetska propaganda, niti ju znaju napraviti. Uče. Rusi su u igri od početka, čak bi se moglo reći da su ju vodili u vrijeme CCCP. Kad ste zadnji put čuli da su nešto pametnog, novog napravili? Lete tehnikom koju su u Sovjetsko vrijeme napravili zahvaljujući vagonima državnog vojnog novca, razvoj im nema tko raditi jer su svi zbisali na Zapad, gdje se ipak bolje živi od svog poštenog rada...cigla po cigla, grade si grob. Ako nema vlastitog razvoja, piši kući propalo je. Kod nas? Crna rupa, kao što je uvijek i bila, nema organiziranog napora, sve je na pojedincima. Ostali su ...konobari i sekretarice (pa makar i u NATO-u) i korporacijsko meso. "Zemlja u regiji"=potrošačka masa za (strani) korporacijski proračun. Krležino blato nam se i dalje lijepi za cipele. Djeluje mi da ćemo prije izumrijeti nego izaći iz tog blata. A šteta, imamo uvjete za mnogo više, dok još imamo ostatke obrazovnog sistema i nismo do kraja pauperizirani. Obranimo se od nestanka znanjem, ne možemo konkurirati Indiji i Kini proizvodnjom, nego znanjem, to nam je jedino oružje i oruđe!

- 11:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.04.2023.

Bolek i Lolek

Kad smo gledali crtić "Bolek i Lolek", na odjavnoj špici je bio spomenut grad Bielsko-Biala.

Prati me cijeli život, prolazio sam cestom pored poprilično puta, ali sam ga uvijek zaobilazio. 70-ak km južno od Krakowa, sjeverno od brda Beskida (koji su uglavnom visine Sljemena), ima i zanimljivijih mjesta za posjetiti jugoistočnije prema Tatrama, ili sam jurio prema ili od Varšave ili Krakowa. Inače, mora da su ovdašnji željezničari učili od naših iz Zagorja: 70 km zračne linije a vlaku treba 3 sata, koju god putanju da odaberete! Brže bi čovjek biciklom došao! Kinezi bi, ni trepnuvši, u par mjeseci povezali to s Krakowom i Katowicama u jedinstveni metro sistem, da sve bude dostupno unutar 1 sata.

Željeznička stanica je toliko iznajmljena za sve i sva da nema niti natpisa sa imenom stanice:
gf

Imao sam vremena samo za Bielsko-drugi dio grada, preko rijeke, Biała, sam ostavio za iduću posjetu. Ta dva grada istog imena na različitim jezicima su, naime, spojena u jedan tek 1951. Jedan je povijesno bio (malo)poljski, drugi šleski, dakle njemački, kako to već biva kad ste u južnoj Poljskoj, sa imenom po rijeci koja ih razdvaja.

Vrijeme je bilo lijepo, ali hladno, mislim da bi u ugodnijem dijelu godine to bila ugodnija šetnja. Evo glavnog trga:
gf

Zanimljiv toranj unutar dvorišta bivše stanice dobrovoljnih vatrogasaca:
gf

Vidi se da se netko potrudio...Navodno je to bila najljepša stanica u Poljskoj, korištena je do 2009, danas je to stambena zgrada:
gf

I susjedne su njemačkog štiha:
gf

Ima i ovakvih:
gf

Grafit:
gf

Kazalište "Banialuka"-na PL to znači "Izmišljotina":
gf

To je kazalište lutaka:
gf

Ovaj kiosk je bio zatvoren, ne ulijeva povjerenje kao financijski posrednik, štogod da
mu to znači...vlasnik vjerojatno sjedi na višegodišnjem odmoru ili službenom putu:
gf

Tipična starija željeznička arhitektura:
gf

Nisam sreo Bolka i Lolka, vjerojatno prehladno za njih, čekaju toplije dane...

- 00:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.04.2023.

Mekše

Da mi ne kvari ugođaj slika s prethodnog posta, ovdje malo mekše strane astrosailora. Kratko ali slatko cvjetanje nečeg što je inače samo zelenilo na prozoru:
gf

Predugo mi traje zima, kao i obično, ali priroda ima svoj tempo:
gf

Čitao sam da su prošle godine oceani bili topliji nego ikada, iako je bilo vrijeme kada je vladala El Nina, kada struje u oceanima miješaju vode tako da se globalno hlade. Sada počinje El Nino, tokom koga se oceani griju. Više temperature, više energije...koju biosfera Zemlje pokušava izbalansirati kako zna i umije-što onda vidimo po snijegu usred ljeta u Australiji ili rijekama vlage u atmosferi, kao one koje su nedavno "oprale" Kaliforniju, ili po učestalijim tornadima koja prenesu aute i kamione na krovove kuća. Bilo to zbog našeg utjecaja (što mi se čini očitim, ali nije svakom po volji-kao da je Zemlju briga što je nama po volji) ili činjenice da je Sunce promjenjiva zvijezda, očito se moramo pripremiti za ekstremalnije oblike (ne)vremena. Pomislite o tome kad gradite nešto ili postavljate vani, može vas poštediti nevolja.

- 11:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2023 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lipanj 2023 (4)
Svibanj 2023 (2)
Travanj 2023 (7)
Ožujak 2023 (6)
Veljača 2023 (2)
Siječanj 2023 (4)
Prosinac 2022 (4)
Studeni 2022 (6)
Listopad 2022 (6)
Rujan 2022 (5)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (3)
Lipanj 2022 (4)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (4)
Ožujak 2022 (9)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (7)
Studeni 2021 (6)
Listopad 2021 (9)
Rujan 2021 (4)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (5)
Lipanj 2021 (3)
Svibanj 2021 (6)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (8)
Rujan 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (8)
Travanj 2020 (6)
Ožujak 2020 (4)
Veljača 2020 (5)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Srpanj 2019 (5)
Opis bloga
zafrkancija oko svijeta i tri sela okolo

stat-counter.org