Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Pripreme na rat s Kinom

Čitanje vijesti iz besvijesti sa Istoka i Zapada ovih dana je "zanimljivo", a to obično znači da smo nagrabusili. Možemo se ljutiti na Macrona koliko želimo da izlazi iz "opće" EU linije (Opće? Da? A Nizozemci koji prodaju "svoje" dijamante i krvave i nekrvave, a ne samo Nijemci koji kupuju i prodaju više u Rusiju nego ikada-negdje je bio takav balans i za Lijepu Njihovu, nismo sami!), ali djeluje kao da Ameri opet igraju ratne igrice tuđim kartama-ovaj, glavama. Evropa mora ipak misliti i o sebi, svojom glavom, jer ako u SAD pobijedi neki Trump ili Trumpica, joj si ga nama!

Rat počinje od kontrole medija, a ti su, otkad je Styria vlasnik naših mozgova u HR (mozaka, rekoše Dubioza Kolektiv), u vlasništvu nekih sumnjivih tipova koji ponavljaju što im narede neki malo jači igrači. Ne bunim se ja, probao sam uživo i China Daily u Kini pa znam da preferiram kupoprodajnu Styriu, ipak smo mi globalni Zapad! Ali zato čitam s, donekle, razumijevanjem, pa kad vidim da mi netko ugurava odostrag i odispreda Kinu kao najveći problem današnjice jer su gazde tako rekli (ovo je CNN, a odjeke ste pročitali u Styria news):

gf

onda se počnem nelagodno meškoljiti na stolici.

Označio sam koliko puta je Kina spomenuta ovdje-u onom centralnom polju zapravo u dva različita konteksta. Pa toliko se ni o Gadafiju u Jugi ni pisalo kad se ljubakao s Titom i skupljao žene po Bosni (i Hercegovini) ili dovozio deve avionom u šator u Dar-ul-Džihad (=Beograd na Arapskom)! Ni o mlađahnom Mugabeu ili Indiri, Nasera ili Sirimavo da ne spominjem. Sumnjivo mi je kad oni koji obično postave Švicarsku negdje oko Češke počnu ulaziti u detalje Kine, s koje se Ocean slijeva u Eter.

Da budem jasan: ne slažem se s Macronom oko ikakvog omekšanja prema Kini. Ako žele biti dio civiliziranog svijeta, moraju slijediti neka pravila. O Rusiji neću ni pričati. Ali, ako zahtijevamo principijelnost, onda i sa svoje strane moramo poštivati ta pravila, a ne dozvoljavati da posao ide "as usual". Jer inače mali štakorčići narastu u beštije koje drže pod prstom nuklearne arsenale. Ili lažljivi agresivci vode državu kao svoj reality show.

Ponavljam svoje prethodne tvrdnje: Evropa ne može konkurirati Kini ili Indiji po proizvodnoj moći (ne natječimo se u proizvodnji traktora, već viđeno!), ali može znanjem. Točka. Kinezi zbog povijesnog ograničenja konfucijanskog školovanja koje ubija samostalno mišljenje imaju problem s originalnim, novim...tu se Evropa još koliko toliko drži. Prepoznajmo to i razvijajmo dalje, inače ćemo (s)pasti na njihov nivo i nećemo imati vremena polako izumirati kao narodi, nego ćemo sami to ubrzati.

Post je objavljen 13.04.2023. u 12:52 sati.