Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

NASA, Rusi i Kinezi

O znanosti, i ne samo, doznajemo na internetu. Prije toga, misle naša djeca, su bili dinosauri. Naravno, pa tko je mogao išta naučiti iz Politikinog Zabavnika ili Čovjek i Svemir, čak ni Princ Valiant ne bi to mogao. Ni Blek Stena ili Zagor. Možda Alan Ford, taj (slučajno, sasvim slučajno) sve uspije. "Osim ako ne uspije", rekao bi Grunf na svojoj majici.

Pogledajmo što nam nude moderne slikovnice na današnji dan, 19.04.112 (ne budimo eurocentrični, ovdje podsjećamo da postoje i "drugi"...to je službeni datum na Tajvanu, gdje su, na serveru Academia Sinica, spremljene fotke koje ovdje dajem, dakle moj kompjuter broji u tim godinama, ispravno po njihovoj tradiciji, od pada Kineskog Carstva i uspostave Republike Kine. NE Narodne Republike Kine, naravno!). Obično u svojim astro-pisanijama dajem linkove na NASA web stranicu, na kojoj se trude pokazati aktualnosti iz vlastitog rada:

gf

Web stranica ESA se nekako još nije probila do mene, iako nije da ESA ništa ne radi. Valjda. Nisu se baš potrudili to pokazati na prvi pogled:
gf

Potražimo i te "druge" pa da vidimo zašto vam češće ne pokazujem slike s njihovih stranica.

Druga dva najjača aktera su mnogo manje transparentni. Roskosmos nisam našao, osim jako informativne stranice u privatnoj režiji RussianSpaceWeb.com Anatolya Zak-a:
gf

O kineskim uspjesima i sami Kinezi obično čitaju na tračerskim stranicama, gdje idu i za informacije o bilo čemu, od zakona koji, provjereno na vlastitoj koži, u Kini možda i postoje, ali ih oni sramežljivo koriste. Zapravo, tek su počeli misliti o tome, oni nisu nisu imali Rimsko Carstvo i Justinijana pa im malo treba, ali sad će oni...Daaaklem, tipkam "China Space Agency" i dolazim na CNSA stranicu, lijepa slikovnica, ali gle, ima EN verzija na CNSA na Engleskom:
gf

Prvi put čujem, a radio sam za njihovu Akademiju Znanosti!, to pokazuje koliko su ...prisutni. Naravno, to samo svjedoči o mojoj neinformiranosti, o ničem drugom. Sad upisujem to na svoju službenu stranicu pa možda posjetim i njih češće!

Idemo dalje. Dalje? Da, Indija je najmnogoljudnija zemlja na svijetu, imaju i ambiciozni svemirski program-koji uvelike vode žene, pa se u tome vidi neki napredak i tamo gdje bi se inače moglo činiti da ga nema. Ima, ali ide polaaaako, kad se nema revolucije i Partije. Ali ima Bollywood:
gf


Japanci su isto tu, u nekom crtiću koji čitaju njihovi zaposlenici kad idu na posao:
gf

Često, kao i u drugim granama, imaju probleme s kvalitetom, jer po kulturi im ne priliči šefu reći "to nije dobro!" pa rakete prečesto ne dođu na orbitu ili sateliti baš i ne rade ili nuklearke skoro pa odu k vragu...kad sam radio na Tajvanu imali smo tamo popriličnu zajednicu takvih iz neuspjelih misija koji su se sklonili k nama nakon što su kod sebe bili osramoćeni. Harakiri ili Tajvan, bolje Tajvan! Klasik Ruth Benedict iz 1940-tih, "Krizantemom i mačem" i dalje ih ispravno opisuje, i treba to znati kad se radi s njima. Ali rade, ne molaju!

Hrvatski udio...sljedbeno broju stanovnika, stanju u državi, Hrvatska Svemirska Agencija:
gf

Nema slike nema tona. Ispravno, pa nemamo još ni poštenu željeznicu do Rijeke, ono što su nam Mađari napravili pred 150 godina nismo bili u stanju ni unaprijediti, kamoli održati njihovih 40 ili 60 km/h prosjeka, gdje ćemo se u svemir gurati! Davna premijerka Kosor je svojevremeno najavila svijetlu budućnost u tom pogledu, sa srednjom brzinom vlaka Zagreb-Rijeka od 60 (ili je bilo 80?) km/h. Do 2050-te. Ambiciozno, ne znam hoćemo li uspjeti tako vratolomno ambiciozan plan ostvariti. Ne brinimo, doći će Arapi, Crnci i Kinezi, evo, idu, vlakom, pa će oni...oni su u stanju malo brže vlakove napraviti. I mostove. I djecu.

Čitam da je HR konačno pred par godina pristupila ESA. Lijepo. U Poljskoj (i Češkoj) gdje radim, isto nemaju spomena vrijedne svemirske agencije, poslali su tu i tamo kakav studentski 10x10cm satelitić prikačen uz veće misije većih igrača-i tako treba, to je poučno za studente, dobro za industriju. Industriju? Koju, valjda onu uvoznu, otkad su u Lijepoj Njihovoj privatizirali u ruke sposobnih rođaka koji lopatom zgrću lovu u vlastite kofere, samo pokoju crnu kožnu torbu odnesu do rođaka kao sitan znak zahvalnosti... Vidim da su i Slovenci poslali nešto? Naravno, sad ćemo i mi...malo kaskamo. Šepamo. Rooođo, ođi ooođe, daju novac za svemir, biće i za nas, učlanimo se u Par...ovaj HDZ i otvorimo slavinu. Ožeži!


Post je objavljen 19.04.2023. u 12:42 sati.