astrosailor

nedjelja, 31.10.2021.

Milanković i nebulium

Jeste li ikada čuli za element nebulium? Ne? Ni ja.

Piše o njemu Milutin Milanković u svojoj znanstveno popularnoj knjižici "Kroz vasionu i vekove" koju je pisao oko 1925. Tada je još uvijek važilo da je "nebulium", jaka zelena linija u spektru nekih svemirskih maglica na 495.9 nm and 500.7 nm, novi kemijski element, kojeg nema na Zemlji nego samo u svemirskim maglicama.

"Nebulium" je spektroskopom dodanim na teleskop prvi uočio William H-u-g-g-i-n-s (morao sam ovako napisati, admin, čini se da je "ins" neka komanda pa mi je pisalo Hins uvijek, neki bug!) godine 1864, promatrajući maglicu Mačje oko. Njegova pretpostavka je bila ojačana par godina kasnije, pronalaskom helija u spektru Sunca (u labu na Zemlji, to je uspjelo tek 1895), dakle, mislilo se da ima elemenata koji su prisutni samo u svemirskim uvjetima, ne i na Zemlji. Problem je bio da je helij pasao u tablicu, ali element kao "nebulij" nije pasao nigdje u tablici elemenata: nije nam više falio niti jedan od lakših elemenata, kakav bi se mogao očekivati u maglicama, a nije bilo ni nekog poznatog prijelaza među stanjima poznatih elemenata gdje bi se vidjele takve linije.

Tek 1927 je Ira Sprague Bowen, američki fizičar, pokazao da je "nebulium" dvostruko ionizirani kisik, što se događa samo u uvjetima vrlo male gustoće-dakle, upravo u svemirskim maglicama! Na Zemlji nam je i danas vrlo teško proizvesti dovoljno dobar vakuum u laboratoriju, za ispitivanje takvih prijelaza (zato se i zovu "zabranjeni prijelazi").

U pripremi pisanja nečeg svojeg, ponovno sam pročitao Milankovićevu knjigu i ostao iznenađen, opet, količinom znanja koju smo prikupili u astronomiji u 100 godina od njegovog pisanja. I količinom zaboravljenog znanja-i neznanja, naravno!

Danas su popularno-znanstvene knjige i prečesto samo slikovnice, ali to je zbog čitalaca, ne pisaca! Zna se da svaka jednadžba u tekstu smanjuje broj čitalaca za polovicu, a danas bi se moglo isto reći i za svaku složeniju rečenicu. O "općem" znanju da se i ne priča, što je to?

Milanković je još mogao napisati popularno znanstvenu knjigu iz astronomije u kojoj se niti jednom ne spominje Einstein, teorija relativnosti ili kvantna teorija! Danas je to nezamislivo, to su magični sastojci svake popularno-znanstvene pisanije.

- 18:02 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 30.10.2021.

Dodaci Cz

U prethodnim postovima sam predstavio neke manje i više viđene sličice iz Češke (usput, na kartama ste mogli
primijetiti da se amerikanizirana, "glupa" verzija "Czechia" udomaćuje. Čini se da Česima to ne smeta.)

Ovaj zid pivnice "Kod dva dobrice" na manjem od dva glavna trga u Opavi mi se jako svidio:
gf

Naišao sam na oglas na pravu korona party sa šišmišima:
gf

A i na jedan koji nas se tiče malo direktnije, Česi su isto pomagali:
gf

Inače, iznenadilo me čuti da ih Srbi ne vole, zbog...avijacije. Sad, nije da su Česi postali avio-supersila,
nego su u vrijeme NATO napada krajem 1990-tih avioni polijetali iz baza u Češkoj pa su im, nije se za
čuditi, zamjerili.
gf

Svašta se ovih dana prodaje... "management" moj nekaj, ovi vas buju valjda bukvalno oglodali do kosti!
A od love i više nego ziher!

Slika s obale rijeke Moravice: "ajde kozo jedna, odi!"
gf


Ima i Opava svoj meteorološki stup:
gf

U parku u Varaždinu ima jedan sličan, koji mi je uvijek bio fascinantan, magičan sa svojim meteorološkim
instrumentima, kao klincu. Mislim da i on ima svoju ulogu u mom kasnijem studiju fizike. Današnja verzija,
aplikacija u pametnom telefonu (je, baš je pametan!), sumnjam da bi ostavila takav utisak na mene!

Još jedan pogled na ljepoticu sa Ostrave Svinov, zaslužila je:
gf

- 18:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 27.10.2021.

Tvorničke djevojke

Knjiga "Factory girls" (doslovno "Tvorničke djevojke", nisam našao naše izdanje, ispravite me u komentarima ako netko nađe) Leslie T. Chang priča par usporednih migrantskih priča u prošlih stotinjak godina.

Najstarija je ona njene porodice, koja je preselila prvo iz unutrašnjosti Kine u Manđuriju, da bi kasnije, sa padom Kuomintanga preselila na Tajvan, i konačno u SAD. Čak i prije seobe iz Kine, njen djed je bio jedan od inžinjera koji su učili u SAD i vratili se natrag, graditi Kinu. Naravno, kao nepoželjan element, ubijen je tokom političkih previranja u Kini. Leslie je rođena u SAD, ali su ju roditelji učili kineski, pa joj je svijet domovine njenih roditelja ipak ostao donekle otvoren.

Tako otškrinuta vrata si je dalje otvorila sama, kao novinarka, slijedeći povijest vlastite porodice, ali i sudbine suvremene mladeži u Kini početkom novog tisućljeća. Kroz sudbine i priče nekoliko stvarnih akterica, prati migrante u Kini, koji odlaze daleko od svojih porodica i domova, na rad u tvornice, gdje se proizvodi ... sve, za cijeli svijet. Slikica ove tvornice, koju recikliram s posta od... davno, je s Tajvana, ali da sam ju snimio u Kini ne bi sad ja tu pisal blog, nego gulio kamene krumpire na dnu neke duboke kineske rijeke ili bio dio temelja neke visoke zgradurine ili tvornice nebitne visine.
gf


To je prevrtljiv, lažljiv i, po našim mjerilima nepošten svijet, ali toj novoj generaciji on baš zbog svoje eteričnosti daje beskonačne mogućnosti. Nije bitno znaš li nešto o danom poslu, da li je kompanija stvarna ili samo slovo na papiru ili reklami, važno je samo da li se na tom poslu zaraditi. Moralnost je negdje drugdje, gdje si ljudi mogu dozvoliti takav luksuz, a to sasvim sigurno nije bio slučaj u Kini 2000-tih.

Vrlo lucidan, istinit prikaz-dio toga sam vidio na vlastite oči prilikom svojih posjeta Shenzenu i Guangzhou (Kanton), što sam vam prikazivao na ovom blogu pred desetak godina, a dio toga mi je upravo ona objasnila...preporučam za poboljšanje razumijevanja tog dijela svijeta.

- 19:23 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 23.10.2021.

Blitvanen Tigdende

Čitam u "Blitvanen Tigdende" iz Krležine Blitve prekjučerašnje, današnje i idućegodišnje vijesti iz Lijepe Njihove.

Svaka slučajnost sa istinitim ljudima i događajima je potpuno na dušu Majstoru Svih Hulja. Sve što je napisao je jedna velika, sočna ...pozadina pokazana cijelom uglednom i uvaženom cilindraškom svijetu.

Ovdje dajem jednu zaslađenu verziju sa stanice Ostrava-Svinov, s kojom sam vas iz profila već upoznao, ali Krležin tekst ispod slike
je mnogo manje nježan.
gf


Koliko mi danas znamo, ili uopće marimo tko zarađuje na nama, glavno da je(db)emo, pijemo i imamo, imamo, imamo:
"...prosječan Blitvin, to jest jedan od milijun i sedam stotina hiljada Beltrušajtisa, Vasilinisa, Swensena, Nielsena, Kristijansena, Agnisa, Burjansena, Armstronga, bilo koji od onih preživača gospodnjih, koji vjeruju, da je ruka gospodnja obdarila našu Blitvu hmeljem i kožom, pšenicom i sladornom repom, medom i ribljim uljem samo zato, kako bi ti Swenseni i Baltrušajtisi mogli igrati bridge i kupovati u inostranstvu skupocjene marke automobilske..."

Mutikaše svuda oko nas, samo pogledajte koliko "pameti" oko COVID-a a znanost nam je malo, malce naprednija od 1918-te:
"Osjećao je kao da tone, oko njega gmižu mase političkih guštera, jedan akušer osniva staroblitvinsku crkvu Vatikanu usprkos, prodaje se u inostranstvu blitvinska muštarda, jedan glupan kupio je na međunarodnom intelektualnom sajmu buha i starih kišobrana za dva-tri krajcara zapadnoevropske pameti i tu sitnu izlizanu monetu promeće na burzi blitvinskoj do trijumfalnog urnebesa, duša naroda kreće se Blitvom kao licitarski kolač, urešen pantljikama i ogledalcima i ružmarinom limenim, a u čitavoj toj zbrci sviraju u starome kazalištu na Petrisovoj promenadi Sidney Jonesovu "Gejšu": "Trata-rata-trata-rata, cin, cin."

Istina o našem građanskom društvu izrečena direktno i blatantno:
"Vi ste zaboravili da Blitva ne živi u dvadesetom, nego u petnaestom, najviše u šesnaestom stoljeću. Ovo što ste se vi pobunili u obranu slobodnog građanskog dostojanstva, u građanskom, jakobinskom, "citoyenskom" (da tako kažem) smislu ovoga maglenog pojma, to je ono, što ja zovem krivom pretpostavkom,...Priroda, kao što je poznato, ne čini skokove.... Vi tražite jedan skok, jedan salto mortale iz petnaestog u dvadeseto stoljeće!...Objasnite vi meni, molim vas, da li je u historiji civilizacija postojala samo jedna koja nije izgrađena na sličnim dokaznim sredstvina (batinama)? Faraoni, Perikle, cezarski Rim, Borgije, papinska vlast, Istočno-indijska kompanija, Transvaal. Blitva bi, po vama, trebala da bude jedina iznimka? Oprostite, to je naivno!"

Uvijek tvrdim da je Krleža u svojim pisanijama pokopao novine za stoljeće unaprijed! Čitam "Banket u Blitvi" kao sutrašnje novine u Poljskoj, Češkoj, Lijepoj Njihovoj... Preporučam za jesensku lektiru, meni je perfektno poslužilo na vlaku do Varšave, iz Šljonska natrag na teritorij davnog Ruskog Carstva.

- 21:51 - Komentari (10) - Isprintaj - #

utorak, 19.10.2021.

Jezične petlje

Moja nedavna opservacija da smo Slaveni iskoristili sve moguće permutacije pisanja i
značenja riječi u našim jezicima dobiva dalje potvrde sa svakom mojom šetnjom. Ovo je iz Praga,
na Vinohradi:
gf

Mora da je i cijena tih cvikera nemoralno visoka.

A ovo s druge strane Vltave samo potvrđuje bludnu stranu grada:
gf

Prag čini se živi punim post-COVID životom, gužva kao nekad...ali dobro, grad je lijep
gf

i stoji tu poprilično vremena
gf

kao i ova sinagoga:
gf

Što se tiče malih slatkih životinjica koje glume naše političare, ima toga još u parku u Opavi:
gf

Tu valjda neki šnjofo ide direkt u pozadinu onom ispred (i iznad?) sebe...da ne bi bilo sumnje, svaka sličnost
sa stvarnim osobama je sasvim, posvema i potpuno slučajna! Nemoj ti meni glumit goluba!
gf

Imaju tamo i neokrugli stol:
gf

Djeva bajna u parku nadgleda sve to svojim oblinama, prođeš pored nje i onda noću nemereš spavat!
gf

- 20:47 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.10.2021.

Nisam znao

Obično se držim one "neću politiku u svoju butigu", ali ovo talasanje žabokrečine
zbog pravomoćnosti presude dr. Ivi je ...degutantno. I ide protiv zdravog razuma,
pa ajde da malo riješimo neke jednostavne jednadžbe:

Ako se dobro sjećam, dr. Ivo je upravo dobio drugi mandat, sa preko 60% glasova prije
nego su ga uhvatili u bijegu na autocesti u Austriji. Pravi balkanski šef države, nema što!
E, Milo, čo'eče, brate, daj nabaci koju pljugu ako ostađe iz pošiljke!

I nije da su ga naši organi reda hvatali, nego je pao tek kad su malo veće ribe u Austriji
pale, on je bio kolateralna ribica.

Sad bi Plenki htio da povjerujemo, jer ON, razmaženo derište, tako hoće, da car nije gol i
da su sve te ribice oko njega i on sam ko jednorošci, ne kake i ne piške! A akvarij je veličine
noćne posude beznačajnijeg kneza klase Trpimir. Ili Von nekaj od Habsburga. Neš se ti sa
rogatima bosti!
gf

Sorry gospon, ni baš tak! Ak si se htel igrat čiste igre čistih rukica, nije trebalo učlanit se u
mafijašku organizaciju! I onda još preuzet kormilo! Mogel si lepo ko pošten čovjek, od početka.

Ali ne, ti si htio iz sredine. Kakti buš ti to popravil. Haha, malo morgen, pa poglej si koje kreature
imaš naokolo, predsjednik Sabora ti upravo laže svih metar i kusur da je nevin ko bebica, svi su
jurcali s nekim crnim kožnim torbama nakolo, pa kaj je on znal kaj je v njima? Dežurni manjinac
samo što se ne rasplače što još koja torba nije prošla ulicom (gle, torba!), a ostali su igrali pikado
u međuvremenu. Ili planirali sadnju vrta na Paškim rebrima (gle tog miša kako se lipo sakrija, e!,
niki ga više ne spominje, uspio smotati klupko, nema što!).

Gadovi odvratni! Tko laže, taj i krade. Kradeze. Bolje se poklopite ušima i šutite, nakon što platite
kazne. Naravno, ne svojim novcem, nego novcem poreznih obveznika, jer gdje ste ga to vi zaradili, na kojoj
to baušteli...baš vas vidim uz one stotine tisuća poštenih ljudi koje ste otjerali da idu zarađivati pošteno svoj
kruh u tuđini jer se u Lijepoj Vašoj nije dalo!

Slabo, nedovoljan!

- 20:14 - Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.10.2021.

Moravska bajka

Skulpture sa ulica Opave su me očito inspirirale, pa sam se poigrao jednom fotkom sa nedjeljne
šetnje obližnjim (moravskim) brdima oko Štramberga: Astrosailor Lacković Moravac?
gf

Ima ovdje i jedan pravi naš: Masaryk u šumi
gf

Štramberg ima svoju Trubu koja ih je branila od Tatara ili ikoga tko je tu htio doć i popit im pivo:
gf

Na susjednom brdu je malo modernija verzija, ali fali joj do ljepote one prve:
gf

Povijesti koliko hoćete, imaju i pećinu Štramberskog pračovjeka, koji je pred 32 000 godina
pomno planirao kako će posjetiti rođaka u Krapini, pa onda nakon što pojedu i popiju, na Jadran,
veslati šlapama od Paga do Oliba u neveri:
gf

Najdemo se pri Plavoj kući!
gf

Sa lokalcima se najlakše sporazumjeti onim što ja zovem "kratki varaždinski": makneš
sve hercegovačke ukrase sa onog što je ostalo od zagorskog kajkavskog, popiješ pol pive
preveč (imaju dobru lokalnu pivaru, s desne strane glavnog trga na slici ispod, ono sa stolovima
na terasi!) i vudri ga Blaž!
gf

Lijep je Štramberg, ako prolazite od Olomouca prema Ostravi, malo prije grada skrenite desno prema
Novom Jičinu i Štrambergu uzbrdo i tu ste! Gradski specijalitet
gf

je malo jezive povijesti, pekli su uši pobijeđenih...ah, to možete lako naći u dr.googla ako vas zanima,
ali šetnja, lokalno pivo i ušata kava ("strašno" uho je ovdje sakriveno iza čašice s vodom)
gf

su najbolji način za provesti nedjelju u ovom dijelu Moravske.

- 23:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 09.10.2021.

Česka koma

Gle, parking:
gf

Nije daleko od hotela Korona...s... užasnim pogledom na Opavu (mi Slaveni smo izgleda u svojim jezicima i dijalektima izokrenuli značenja i izgovore istih
riječi u svim mogućim permutacijama):
gf

Ima i lokalnih...ljepotana:
gf

i ljepotica (ova je pred željezničkom stanicom Ostrava-Svinov):
gf

Stari dobri topli pes uvijek nasmije:
gf

Jesen je vrijeme za razmišljanje:
gf

ili jednostavno meditaciju u svom mjehuriću svijeta:
gf

A rijeka Opava teče, teče, i nosi vrijeme sa sobom:
gf

Najbolje je takav dan završiti na live (da, konačno!) jazz koncertu starih i mladih majstora žanra:
gf

Naravno, odgovarajuća količina piva i na kraju Fernet, što ćete bolje! Život je tu, u nama, ne negdje drugdje!

- 00:10 - Komentari (8) - Isprintaj - #

utorak, 05.10.2021.

Rastrgavanje političara

U Češkoj uskoro izbori...djeluje da nema lako, čovjek se mora posvetiti duhom...i očito i tijelom:
gf

Zoki & Plenki, ne bojte se, kod nas ste sigurni, nismo kao krvoločni Česi!

Ne znam je li onaj bradonja s nožem s lijeve strane (bradonje nekako idu u paru s noževima i u
Češkoj, očito) eventualno zadužen za to rastrgavanje, ali meni djeluje neslučajan...

- 16:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2021 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lipanj 2023 (4)
Svibanj 2023 (2)
Travanj 2023 (7)
Ožujak 2023 (6)
Veljača 2023 (2)
Siječanj 2023 (4)
Prosinac 2022 (4)
Studeni 2022 (6)
Listopad 2022 (6)
Rujan 2022 (5)
Kolovoz 2022 (5)
Srpanj 2022 (3)
Lipanj 2022 (4)
Svibanj 2022 (5)
Travanj 2022 (4)
Ožujak 2022 (9)
Veljača 2022 (5)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (7)
Studeni 2021 (6)
Listopad 2021 (9)
Rujan 2021 (4)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (5)
Lipanj 2021 (3)
Svibanj 2021 (6)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (4)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (8)
Rujan 2020 (2)
Kolovoz 2020 (3)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (6)
Svibanj 2020 (8)
Travanj 2020 (6)
Ožujak 2020 (4)
Veljača 2020 (5)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Srpanj 2019 (5)
Opis bloga
zafrkancija oko svijeta i tri sela okolo

stat-counter.org