Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (0)

Marketing


  • vilimstvor

    znam masu željezničkih postaja koje godinama nisu vidjele vlaka, pa tko onda ima volje maštati o nizinskoj pruzi RI-ZG
    nadao sam se da češ prokomentirati ove nove prevelike Webb-ove galaksije, treba li uistinu tražiti nove čestice da bi se objasnile u unaprijed "politički" odrađenoj starosti svemira ili je, iz nekog razloga, preteško reći da je svemir možda stariji?

    avatar

    19.04.2023. (19:14)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    ako je stariji, koliko bi mogao biti stariji u kontekstu tih galaksija

    avatar

    19.04.2023. (19:16)    -   -   -   -  

  • Smisao Života

    krenuo je naš nezaustavljivi put u svemir, evo sutra se u Križevcima otvara nova zvjezdarnica, najsuvremenija u rvackoj, od eu novaca, naravno, nisu ih valjda stigli pokrast, ili je to bila premala svota za krast, pa ajde da damo nešto i za znanost...
    vilime, upravo je to ljepota znanstvene metode, da dolazi do novih saznanja odbacujući stara ako se pokaže da nisu bila ispravna... koristeći metode radiometrijskog datiranja, mjerenja kozmičke pozadinske radijacije i crvenog pomaka starost svemira je procijenjena na oko 13,8 milijardi godina, ali naša saznanja o svemiru se stalno mijenjaju kako se otkrivaju nove stvari, i tako treba biti, sumnja je pokretačka sila znanosti... al' bude ti to astro objasnio kak spada :)

    avatar

    19.04.2023. (20:24)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @Vilim: čitao sam ali nisam pisao o tome, jer nemam što pametnog za reći, osim onog što si mogao pročitati i sam...samo bih dodao nagađanja. Čekam na spektre ili bilo što da se vidi jesu li stvarno galaksije u pitanju. Webb je poslan da nam bolje pokaže kako je izgledao rani svemir, prve zvijezde. Jesu li samo veće, masivnije (kad je samo vodik naokolo, bez ostalih materijala jer ih zvijezde još nisu stvarile, mogu nastati mnogo veće zvijezde-ali i kratkotrajnijeg trajanja, brže se spale) ili ima još nekih razlika-ne znamo, ali ovakve galaksije ne pašu i ne pašu, prebrzo iskaču, ko kokice! Teorija koliko želiš, dakle ili smisliti bolju ili šutiti i čekati na više promatranja. Još ćemo podosta naučiti ovih godina zahvaljujući Webbu i da, najbolje je biti otvorena uma.
    @Smisao: drago mi je da su ljudi uspjeli nešto ostvariti i doma, a ne samo u tuđini, neka im je sa srećom!

    avatar

    19.04.2023. (20:46)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Karta je v žepu :-)).

    avatar

    20.04.2023. (12:08)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Harakiri ili Tajvan, lako je izabrati :)

    avatar

    21.04.2023. (11:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...