Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Blogokviz

    fascinating :)... ne kužim se u cvijeće, al' rek'o bih da je to orhideja :)... a sunce uopće ne liči na sebe, tak i ja zgledam kad se ujutro mamuran pogledam u zrcalo :))

    avatar

    30.04.2023. (20:02)    -   -   -   -  

  • vjetar u kosi

    Predivan cvijet Orhideje Phal!!!

    avatar

    30.04.2023. (20:18)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Zabavno je to kako je astrofizika postala metafizikom jer o svemu što postoji IZA mora zaključivati posredno, indirektno, na osnovi informacija koje se dadu očitati, koje su ISPRED. :) O planetima zaključuje indirektno na osnovi gravitacijskih oscilacija elektromagnetskog signala tijekom njihova prolaska ispred zvijezde, ili što već, ispravi me ako se nepravilno izražavam; o postojanju tamne tvari i tamne energije zaključuje opet indirektno jer vidi da se svemir širi sve brže, a ne sve sporije; o crnim rupama također zaključuje indirektno, itd. :) Vidio sam neki dan tu fotku koju je napravio teleskop Webb - u širini desetine promjera Mjeseca gledanog sa Zemlje snimio je udaljeni svemir s mnoštvom galaktika - svaka točka svjetlosti na toj slici jedna je galaktika. I to još iz pradavne prošlosti. :) Čovjeku se zavrti u glavi od toga beskraja! A opet, jedna vinska mušica beskrajno je čudesnija, misterioznija i kompleksnija od najvećih kozmičkih sustava!

    avatar

    01.05.2023. (10:47)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @MA: za astronomiju nije ništa novog posredno zaključivati, nije baš da smo na mnoge Mjesece postavili nogu i ukucali lopatu... O tamnoj materiji zaključujemo iz krivulje rotacije Galaksije i drugih galaksija, to je dosta elementarno. Tamna energija je isto neizbježno tu, jer nešto ubrzava galaksije (a ne usporavaju, kako bi trebale ako je početno bio kabooon kako vele ama baš sva promatranja) s trajanjem svemira. Drosophila melanogaster je monstrum iz 17-te dimenzije od kojeg svemir bježi u poskocima jer prijeti otkriti najtajnije tajne postojanja!

    avatar

    01.05.2023. (14:34)    -   -   -   -  

  • j.

    ne znam kakve su to tajne postojanja koje povezuju sunca i vinske mušice, a osobno sam presretan što se za me na mome pohodu guštarama istočne Medvenice nije prilijepio niti jedan krpelj, osim ako se zvijer tajanstveno negdje nije uvukla pod moju kožu izbjegavajući skeniranje moje Drage sa naočalama za čitanje knjiga; to ćemo otkriti negdje do kraja tjedna... :)) izgleda da smo se i mi tako nekako uvukli ovoj kugli pod kožu, pa će nas skupa sa ovom bijelom negostoljubivom ping-pong lopticom morati jednog dana otresti kada se napijemo i pijano zaspemo od sitosti... eto, i ja to 'vako metafiz'čki, posredno, ali nije da dokazi nisu pod nosom, u realnom vremenu, ali situacija je isto takva da odavna već možemo čuti biiip, samo ako želimo slušati... zato i hodam blatnim šumarcima i guštarama kao hektični vepar, dok ih još ima, i dok daju nešto spokoja i punine :))))

    hvala na informacijama i trudu, i napose zanimljivoj tvrdnji koju je i Mariano znalački elaborirao, zbilja stvar za razmišljanje........

    avatar

    02.05.2023. (08:48)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Monstrum iz 17-te dimenzije - o tome bi jednom mogao nešto više napisati, ali tako da mi laici shvatimo. Zvuči intrigantno i jezivo. :)

    avatar

    03.05.2023. (16:48)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @MA: ah, tu sam si samo dozvolio biti slikovit u izričaju, opisujući Život kao nešto za što bi stvarno morali uvesti tih nekoliko dimenzija da ga opišemo pojmovima koje koristimo za jednostavnu, neživu materiju. Na liniji Dawkinsa, meme i te priče...Ja kao fizičar bi (pisao sam ovdje) pri susretu sa Alienima odmah uhvatio za vrat ili što bi izgledalo slično tome i pitao odmah o matematici, da mi objasne kako računaju ili što već rade, a biolog bi valjda išao u analizu, kuhao ili pekao Aliena i tražio ur-gen, da vidi imamo li isti ili sasvim drugačiji. Što bi nam sigurno puno pomoglo kad bi na ekranu vidjeli poruku iz gigamegaultra neshvatljivog nam svemirskog broda punog T-rexova koji bi se kesili i urlali "dolazimo vas sve pojesti!, grrrrr-brum-brum, mi i boca ruma!"

    avatar

    03.05.2023. (18:24)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    :))

    avatar

    04.05.2023. (18:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...