odmak

subota, 23.01.2016.

Sabor

Gledala sam nije da nisam. Žao mi je što gospodin Oreškovića ne govori bolje hrvatski. Postali smo osjetljivi i vrlo skeptični na sve što dolazi sa Zapada, pa i taj američko-hrvatski. Sve manje vjerujemo Americi. Iako, Kanada je nešto drugo. Sporiji su. Život im nije toliko hektičan kao Amerikancima, a Bog i bogme nemaju ni toliku odgovornosti.

Dobro, još je ostalo malo ponosa na nacionalnoj osnovi u Americi. Ali, to je nešto za mase i filmove. Priču vode korporacije. Njih ne zanima nacija. Kao i u ostalom cijelom svijetu.
Samo smo mi prisiljeni gledati sate i sate razgovora o prošlosti. Optužbi mržnje, namjerno izazvanih sukoba i navoda natežući priču do usijanja. Poštovani zastupnik taj i taj. Što je kazalište prema našem saboru? Na sreću, a to me posebno veseli nisu letile šake i računala.
Stvarno kakva je to kasta ti političari. Gosp. Orešković izglada u svemu kao  Rodney iz Mučki.
Stječe se dojam da ga nitko tamo neće slušati.
Ja polažem nade u ispravnost i istinitost nekolicine članova Mosta. Ušli su naivno u Arenu, ali nadam se da nisu lažnjaci i da će imati snage jezičac vage okrenuti na Silu. Na dobru stvar, da ih neće progutati vukodlaci u ljudskom obliku.

Pitamo li se zašto je to tako?
Ne volim ovaj liberalni kapitalizam, jer se u takvim firmama ne razgovaramo s ljudima nego automatima. Nema šanse da se automat smiluje. Ako trebate ... pritisnite 1, ako trebate...pritisnite 2..., pa onda čekajte, pa puste umirujuću glazbu i nakon mjeseci svađanja, opet su u pravu. Sve u ritmu valcera. Nagovaranja kako ćemo lako ćemo. Pa to vam je svega.., pa gospođa T...vi ste naš vjerni kupac..,već godinama- laska ovamo, laska onamo bla, bla i evo me, ko' glupa riba zagucam i uhvatim se na udicu. a sve je tako povoljno, a svi smo konformisti i lako nas se može potkupiti. Skupljam kao hrčak, kao moja teta J. Dupla kuhinja u garaži, jer kad ode u mirovinu više je neće moći kupiti, tako perilice, a onda mali miši glodavci pojedu svu elektroniku, grickaju i drvo i zdravo i doviđenja.
Tako i ja. Ni ne znam što imam. Tako se pojave švicarski franci i svi se ti njihovi snježni vrhovi kao lavina stušte na glavu glupom narodu i narodnostima i eto nas u dužničkom ropstvu.

To je najvažnije. Mislim ta ekonomija. Jer gdje je glad nema filozofije.
A, s druge strane... o čemu je bilo govora?
Sate i sate o antifašizmu.
Idemo jedan put za svagda. Antifašizam je jedno. To je borba protiv fašizma kojeg su nosioci za vrijeme drugog rata bili Njemačka, Italija, ali i Japan i svi njihovi sateliti. Bila je tu i borba antifašista protiv kvinslinške države NDH-a. U to nema sumnje. NDH je slijedila rasne zakone Njemačke i nema opravdanja.
Detalji kao što je vjekovna težnja Hrvatskog naroda za slobodom nije nikakvog opravdanje.
Možda se u tom smislu mogu neki ljudi koji su nasjeli na takvu ideju, a nisu počinili zločine, mogu i razumjeti, iako poslije rata, drugog svjetskog, nije bilo previše razumjevanja pa se s razlogom i bez razloga gubila glava i imanja, koja se mnogima nisu više vratila. Sticale su se priviligije klase koje i danas traju, dok je za mnoge vlak mogućnosti od školovanja do 'normalnog' života prolazio pokraj. Žalosno je da privilegirani te privilegije imaju i danas i toga uopće nisu svjesni. Puno je razloga zašto su mnogi iz slobodarske Europe pristali sudjelovati u najvećoj ludnici i ludosti Hitlerovih ideja. Od straha, od želje za svojom mirnim kutkom svijeta. Kao na primjer Višijska Francuska s maršalom Pétainom.

Ali, ostavimo pravdanja i analize stručnjacima. Sigurno je je jedno. U antifašizmu su srećom sudjelovali i Hrvati.
Ali antifašizam ne treba nikako mješati sa komunizmom, staljinizmom, kao ni sa titoizmom- što god nostalgičari mislili o tome. Sve iza '45 što je ostalo od mnogih naroda Europe, Azije, Kine, Kube itd živjelo je unutar diktature proletarijata- u neslobodi mišljenja, javne riječi (mišljenja, svakako, jer su neke organizacije znale i što mislimo), vjere, narodnosti i još puno puno toga- da ne govorim o pravu na jezik. U sve su se miješali nekad i sami antifašisti, ali nisu naučili lekciju da sve dođe kraju.

Ostavit ću se tih tema. Previše me rastužuju.

Razmišljam o sadašnjosti. Razmišljam o strašnoj količini mržnje koja je jučer kao krvava rijeka tekla saborom.
Ne plašim se samo bivših. Plašim se i budućih. Ja jesam Hrvatica i vjernica, upravo po mjeri, ali plašim se diktature Hrvatstva i vjere.
Ne treba nam to. Treba nam mirna zemlja u kojoj će svaki stanovnik, svaka građanka i građanin, bez isticanja bilo kakve ideologije raditi na dobro ove zemlje.

I prestanimo gospođe i gospodu sabornike, ministrice i ministre zvati Vladom. ONI NE VLADAJU NAMA, NARODOM.
Oni su samo administrativni službenici kojima smo dali mandat da u tom mandatu naprave nešto za ovu zemlju.

Živim u nadi da će tako biti. Ako će im oporba zapinjati noge, onda fuj.

23.01.2016. u 15:32 • 33 KomentaraPrint#

utorak, 19.01.2016.

Majka i morsko more

Odlučila sam svojoj djeci ostaviti priču o obitelji.
U slikovnom i pisanom obliku. Volim se s tim igrati.
Evo na primjer Majka i more.

Ovo su Bruno i ja, njegova mama. Lagani je vjetar jer ja ne bih ovako frajerski s rukama u đepu ( mlada i nadobudna) sjedila na ogradi.
Ali to je to. Brod me čini neopterećenom. Daleko su brige, a ni mobitela u tim vremenima još nije bilo. Samo radiostanica, koju je u nekom trenu onesposobio grom koji je udario u "Josefinu K".



A ovo jedan odlazak iz Splita. Još smo svi vedri. Vjetrić je po mjeri. Upravo onakav kakvog ga putnici žele. Razna dječica luduju po palubi. Ja sam za kormilom. Kapetanu se negdje dižu kose.