odmak

petak, 22.11.2013.

Govor na gori. Govor u dolini.

Mislila sam da više neću. Čemu? Nema tu pomaka,ali...

Uzrujana pacijentica, istina ne posve psihički zdrava, onako malo na granici, inače čestito i patničko stvorenje rekla mi je: Vi nikad niste bili bez novaca, nikad niste kopali po kantama, nikad vam nitko nije bio gladan i u zatvoru.

Bilo je tu još nekih optužbi.

Bila sam blijeda kao bijela krpa. Drhtala sam. Pokušavala se sabrati.

Dvojaki osjećaji. Poznajem obiteljsku situaciju. Braću hrvatske branitelje. Bolesnu majku. Bolesnog oca itd, ali s druge strane ja u svojim visokim godinama radim. Pokušavam pomoći djelu obitelji koja pomoć treba. Pokušavam ne opterećivati djecu.

Dovoljno sam pisala o ocu, drugom svjetskom ratu i vremenu komunizma u kojem smo bili članovi
..x reda, jer drugi je red bio vrlo daleko od nas.

Moj otac, politički zatvorenik, dva puta osuđivan na smrt, robijao u Lepoglavi i Staroj Gradišci. Dva puta slijedom toga ostajao po pet godina bez građanskih prava što znači bez mogućnosti rada, glasanja i sve što usto ide. Taj pojam vi mladi niti ne poznajete.

Bez riječi sam. Što sam, uopće, mogla reći nesretnoj curi?

Prošlo vrijeme za kojeg nismo dobili ništa, nikakvu satisfakciju moglo je ostaviti sestru i mene frustriranima, možda i nesposobnima da nismo imali pametnog oca i majku. Otac je majci pisao iz zatvora: Ne ući ih mržnji. A majka nam je umjesto mržnje ucijepila rad, odgovornost i učenje.
Sjećam se neimaštine, donekle i gladi. Dana kad smo jeli … nije bitno. Ne želim se sjećati ničeg ružnog.

A ovo pišem izazvana događajima u Vukovaru i čudnom referendumu o tome što se podrazumijeva pod brakom.

Zašto u naslovu Govor na gori.
Isusov govor na gori iz Matejevog evanđelja obrađujemo već nekoliko satova (mislim da se kaže sati). Malo je to vremena za nešto što je i danas nerazumljivo, a rijetko tko se ponaša po savjetima iz tog govora.

Zadržimo se samo na onom: „Čuli ste što je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svog oca koji je na nebesima jer on daje da sunce izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube , kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine carinici? I ako pozdravljate samo braću , što osobno činite? „

Je li moguće slijedit te riječi?

Mi koji vjerujemo U Isusa bogo čovjeka trebali bi bar pokušati… u nekoj mjeri.
A to se ne bi moglo reći za Govor u dolini grada patnika Vukovara.

Je li Vukovar Hrvatska? Naravno da jest reći će svi. Je li Hrvatska konačno slobodna zemlja?

Jest reći ćemo iako je ta sloboda po mišljenju mnogih vrlo problematična.

Kako god konačno su Hrvati, građani Hrvatske svoji na svome.

Zašto nam smeta ćirilično pismo i zašto tako bijesno razbijamo te ploče s dvostrukim pismom?

(Znam, znam ne radi se o pismu nego o onome što stoji iza pisma- riječi)
Rat je dvadesetak godina iza nas. Koliko traje mržnja i u kom trenu ćemo poslušati Isusa Krista koji je još pred dvije tisuće godina govorio: Ljubite… ljubite… Pokažite da ste moji sljedbenici.
Mi to nismo. Mi smo još uvijek oni koji viču: Oko za oko, zub za zub.

Znam, znam reći ćete, bar neki, žrtva nije dobila satisfakciju. I to je istina. Krivci nisu kažnjeni. Život nije pravedan.

A kad je to ovaj život bio pravedan?

I je li naša pravda jedina „pravedna“?

Stavite te nesretne ploče. Pokažite da ste velikodušni i da ne mrzite. Mržnja neće otkloniti patnju, a ljubav će, možda, prekinuti taj strašni krug mržnje.

Sve ovo moglo bi se primijeniti i na taj za i protiv referendum o braku i što on po definiciji jest.

Nisam lezbijka. Ne spadam u gvewqra ili već tako nešto populaciju ali neću glasati za. Ja sam Protiv.

Sutra se može dogoditi da nekome padne na pamet da oni koji imaju plave oči nisu dostojni života. Izglasat će to na referendumu i svi plavooki bit će građani onog ..x reda kakva je bila moja obitelj.

Ne neću glasati za. Ja sam kršćanka i vjerujem u Isusa Krista.

Oznake: ljubav

22.11.2013. u 19:24 • 14 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Veljača 2017 (2)
Siječanj 2017 (3)
Prosinac 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (3)
Srpanj 2016 (4)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (6)
Travanj 2016 (6)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (3)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (6)
Studeni 2015 (5)
Listopad 2015 (5)
Rujan 2015 (2)
Kolovoz 2015 (2)
Svibanj 2015 (3)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Siječanj 2015 (3)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (5)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (1)
Studeni 2013 (1)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (6)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (4)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (3)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (5)
Prosinac 2012 (4)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

VEDRINA

Vratila sam se malo unatrag u svom slušanju određenih predmeta zbog psihologije religioznosti, iako se predmet službeno zove psihologija religije, ali pravi je naziv onaj prvi jer objašnjava zašto su ljudi (neki) religiozni.

Psihologija, kao i ostale naučne discipline vade se na statistike, ispitivanja , postotke, eksperimente. Razne teorije koje padaju u vodu kad se pojave nove, kao i cjelokupna nauka do sada. Po meni ništa manje maglovito nego i ostale discipline kao filozofija od koje je sve počelo.
Počelo je od riječi. Od logosa. Sve na logosu počiva. Da se čovjek smrzne. Ili bude sretan. Pitanje je opstanka. Velike obmane, iako kad se uštipnem znam da boli, ako i to nije varka.

Kako god mladi profesor mogao bi mi biti sin, a studenti moja unučad. A ja sam zadovoljna.
Pitanje je koje sebi postavljam: kuda nas Institucija vodi?

O tom malo kasnije.

Drago mi je kako profesor uvlačeći nas u temu, tumačeći neku od teorija, pušta, ali pri tom i kanalizira naše rasprave. Kažem naše jer i ja se na kraju uključim iako odlučim da neću.

Šaroliko je to društvo. Sastavljeno od onih koji će kasnije, ili su već, ostati u nekoj od zajednica, redovničkih ili više svjetovnih. Ima tu muškarca i žena, bolje rečeno dječaka i djevojčica, a muškarci su ovdje kod mene na prvom mjestu jer je odnos snaga takav i u Crkvi. Hoću reći u propovijedima i obraćanjima uvijek kažu. Braćo i sestre. ( Iako komunizam koji ih je u svemu imitirao nije govorio drugovi i drugarice, nego baš obrnuto.) Ima i onih koji će se razočarati. Već sam ih srela. Ima budućih vjeroučiteljica i vjeroučitelja, onih koji su izišli iz duboko religioznih sredina, ali i onih koji se prvi put susreću sa religioznošću. Neki će nastaviti nešto drugo. Jedan dječak je umro. Od tumora. Bili smo od početka zajedno. Drag i pametan dječak. Njegova me smrt jako pogodila.

No dakle ovaj put, u sklopu teme, o časnoj sestri iz Italije koja je pjevala na nekim od onih natjecanja u pjevačkim i inim natjecanjima. Je li njen nastup, način ponašanja, izabrana pjesma u skladu s njenim pozivom? Mislim da je to postavljeno kao pitanje?

Rasprava se razbuktala.

A joj!!!

Što je to 'poziv' htjela sam pitati. Posvećenost Bogu. O.k. To mi je jasno, ali kako bi ta posvećenost Bogu trebala izgledati. U današnje vrijeme kad je mali čovjek iskorišten do maksimuma, iznevjeren, gubi na svaki način tlo pod nogama i više ne zna kome bi trebao vjerovati. A još ga čeka smrt.

U moje doba (ha ha ha) Crkva je bila svijetla točka. Mnogima od nas. Nisam tih 45 godina nikad doživjela ništa ružno. Učila sam i govorili su mi ono što me je zanimalo. Nikad nisam osjetila da me vjeroučitelj gleda kao predmet ... što ja znam ... recimo seksualnih naznaka koje danas isplivavaju na površinu i u tim redovima. U školi jesam.

Iako i tamo i ovamo je ljudski, ne opravdano, ali ljudski - čovjek je i seksualno biće i nije lako s tim vladati (hercegovci imaju poslovicu: potisnuto jače sve to više skače- odnosi se na nešto drugo, ali može se i tu primijeniti), iako bi svećenici baš zato jer su odabrali služiti Bogu trebali više misliti na disciplinu tijela i duha. O disciplini tijela imam svoje mišljenje, ali o tome ako me tko upita u komentarima.

Kažem im: danas se na nas vjernike gleda kao na čudake. Ovdje na blogu svi će se s tim složiti. Znam da u društvu, vrlo često šarolikom , rijetko i s oprezom govorim o vjeri. Inače izgledam kao muslimanke koje po Europi šetaju onako kamuflirane ( ne zamjeram samo žalim žene. Strašno je to nepovjerenje i kazna za ne znam što. Muška moć) i unose nemir i ljutnju. Žene su u većini poznatog svijeta mukotrpno izborile pravo glasa, još ne možemo govoriti o ravnopravnosti, da bi mirno gledale vraćanje u daleku prošlost.

Znam, sve se više zapetljavam. Skačem sa teme na temu, ali ako pogledamo i taj početak pred 2000 godina Isus se nije zatvorio unutar debelih zidova svojih interesa i uživao u razmišljanju i samoći. Hodao je unaokolo i tumačio. Govorio je o vrijednostima koje bi trebali slijediti kako bi život i patnja, naročito patnja imali smisla. Nije to bilo jednostavno. Osuđivan i prozivan od pismoznanaca, onih koji su 'znali što treba a što ne treba raditi po zakonu' do tragične smrti na križu da nam pokaže da za ideale i idealno treba žrtvovati i život.

Pismoznanci, farizeji itd. govorili su iz Institucije židovske vjere. Dugo su se kroz povijest vukli uz jednog Boga. Opominjani na razne načine (događaji, proroci itd.) da ustraju na putu pravde. Stvarali zakone i zakonike, ponavljali ih dok Bog nije odlučio među svoj izabrani narod poslati i samog Sina. I što Sin radi?

Ne zatvara se u kule bjelokosne jer dolazi od Boga i sam Božji sin.
Donosi nadu i onima koji su od nade daleko.
Druži se s najgorima. Kaže: nisam došao spasiti pravednike, nego one koji to nisu.
Draža mu je bila nesretna žena koju su zbog preljuba kamenovali ( U Iranu to i danas rade), nego oni koji se IZVANA drže zakona. Izvana gladac unutra jadac ili obrnuto.

Nije meni laka. Koliko sam godina naslagala a još se pitam i mučim, ali se i radujem.

Razveselila me je ta mlada časna. Onako smišno skakući u svom odjelu redovnice. Lijepoga glasa i puna radosti.
I njene druge redovnice ozarene i sretne što ih tako divno predstavlja. Svega su se odrekle. Ukinimo im još to malo radosti. U kut i klečanje na soli.

A onaj istetovirani 'glazbenik' ...valjda. Pun sotonskih tetovaža! Pa što!?
Ovaj je svijet pun raznih vragova. Sve naše političke stranke vrve njima.
Sanaderi, Vidoševići i slični njima. Zagrebe li se po svim strankama svugdje ih ima.

Knezovi ovoga svijeta. Isus je poslao svoje učenike da evangeliziraju.
Može se to raditi i u zatvorenim redovničkim samostanima, ne kažem , ali mlada časna sestra napravila je puno svojim nastupom.
Pokazala je da su i redovnice ljudska bića i možda nekom dala priliku da razmisli o Bogu. Možda je i od nas otjerala kojeg vraga .

Želim joj najbolje u životu pa kuda god je on u budućnosti vodio.

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
T-Com.hr

razgovaram, čitam i svađam se, ali to mi ne ide baš od ruke.

skaska
Lion Queen
pametni zub
propheta nemo
Trill
ANCHI, i to je život
borgman
Zona Z.
wiseguy
feby
inspektor Clouseau
NEMANJA
DivanSkitnje
anasta
Pupa
greentea
bjeli vuk
sebi pripadam
delfina
onakojatrcisvukovima
Catma
Koraljka
promatram, razmišljam
Gandalf
Wall
Don Blog
Zvone Radikalni
Preko ruba znanosti
MODESTI BLEJZ
Cerovac komentira
Arhangel
Babl
Irida
tragicnamisao
Pero Panonski
NF
Sanja
Big Blue
Helada
saraja azra