Komentari

apatrida.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • Annaboni

    Odličan tekst!

    To si zapravo prava ti. Ona koja voli i prašta bez zadrške

    avatar

    22.11.2013. (20:22)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    nije problem u onima što mrze jer su traumatizirani ii u strahu, nego u onima koji vole mrziti. i manipulirati.oni bi poveli hajku protiv bilo čega

    avatar

    22.11.2013. (22:57)    -   -   -   -  

  • D.S.O.

    Samo sat vremena prije nego što sam pročitala ovaj post sam pomislila kako je zapravo najveća pobjeda kada kršćani/katolici glasaju "protiv". Jer razumiju bit i ne daju se uvući u manipulacije! Hvala.

    avatar

    22.11.2013. (23:00)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    zanimljive su ti interpretacije ali su potpuno proizvoljne i nemaju veze sa pripadnošću krščanstvom, ovom ili onom baš kao što nemaju veze sa vVjerovanjem,
    jesi li se ikad zapitala zašto ćirilične ploče nikome, baš nikome nisu smetale sve dok ih Vlast Balkanske krčme nije počela iskorištavati za svoje niske ciljeve i kamuflažu potpunog fijaska. srž problema je baš i jedino. jednako je i sa iskorištavanjem LGBT zajednice koju će oni prvi po potrebi odbaciti i kojoj nitko ne oduzima prava.
    sve je to već viđena Balkanska krčma, nema veze sa Isusom niti sa krščanstvom.

    topli pozdrav :)

    avatar

    23.11.2013. (00:04)    -   -   -   -  

  • jelen

    Podrazumijeva se da je tako.
    A onima kojima je tobožnja religioznost/duhovnost tek puki farsični privjesak političkoga identiteta, njima sigurno neće biti jasno ovo o čemu pišeš.

    avatar

    23.11.2013. (11:42)    -   -   -   -  

  • Pogled izvana

    @pametni zub
    Strah me tih koji vole mrziti. Kako im se suprotstaviti? Protu-mržnjom? Ne znam, ali kad vidim što rade po nogometnim utakmicama, užasne me pomisao što bi (i što su) radili takvi tipovi u razna ratna vremena. Njima je, ustvari, bilo svejedno na kojoj su strani, sve dok im je to omogućavalo da ižive na nekome svoju potrebu za mržnjom.

    Što se ćirilice tiče - na zagrebačkom Mirogoju ima puno grobova, još iz doba Austro-Ugarske, s ćirićnim natpisima. Bili su to, koliko znam, Srbi koji su služili u austrijskoj vojsci, pokopani na Mirogoju. Nisam nikad čuo da netko traži da se ti napisi "latiniziraju", ili da se grobovi uklone.

    Još o mržnji i oprostu:
    Slušao sam na radiju (ovdje u Kanadi) razgovor s rodbinom četiri žene koje je udavio psihopat. Mlad čovjek u fantastičnoj kondiciji i potpuno bez osjećaja straha, on se noću po balkonima zgrada penjao po nekoliko katova i preko balkona ulazio u sobe. Tu bi promatrao žene koje su spavale, ponekad uzimao njihovo intimno rublje, a ako bi se za to vrijeme probudile, on bi ih udavio, da ne dignu alarm.
    Osuđen je na doživotnu robiju, a nakon 20 godina stekao je dobrim ponašanjem u zatvoru pravo na uvjetni otpust, ako sud tako odluči. Rodbina četiriju udavljenih žena dolazila bi uvijek na ta suđenja, i davala svjedočenja, od kojih bi neka osuđenika držala u zatvoru slijedećih godinu dana, kada bi ponovo mogao zatražiti uvjetni otpust.
    Novinarka je napravila fantastičnu emisiju, koja je uključivala razgovore s rodbinom ubijenih žena, ali i sa samim osuđenikom, koji je tvrdio da se promijenio u tih dvadesetak godina robije, i da sigurno ne predstavlja više nikavu opasnost za nikoga.

    Muž jedne od udavljenih žena je izjavio: "Da oprostim čovjeku koje je moje četvero djece ostavio da rastu bez majke? Nikada, nikada. Nek umre u zatvoru."
    Drugi čovjek, čiju je kćer zadavio: "Puno smo patili. Morali smo mu u jednoj točki dati oprost, zbog nas, jer nas je ta mržnja izjedala i morali smo mu oprostiti da ne udavi i naše živote."
    Najviše me se dojmio iskaz starije žene, iskrene kršćanke, kojoj je psihopat udavio kćer.Ona je plačući rekla:"Isus je rekao da svima moramo oprostiti. Ja svaki dan već dvadeset godina molim Boga da mi dade da oprostim ubojici, ali ne mogu, jednostavno mi srce ne da. I tako ću i ja otići u pakao jer ne mogu oprostiti čovjeku koji je ubio moju kćer u cvijetu mladosti".

    avatar

    24.11.2013. (04:24)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Lijepo si obradila ovu temu. Slažem se sa svakim slovom.
    Zaškakljala me pacjentica iz prve rečenice.
    Svakodnevno slušam slične rečenice: "Lako tebi!" "Ti ne znaš kako je meni..."... i bude tu čak ružnih optužbi, a koje se temelje na predrasudama, koje su izrasle iz boli.
    To ponekad naljuti čovjeka.... ali onda udahnem i kažem sebi:
    "Pa kako bi oni znali da ZNAŠ i da ni tebi nije lako... kad im to nikada nisi rekla?
    Ti si tu da slušaš njih i oni moraju vjerovati da si stijena na koju se mogu nasloniti.
    Čovjek stijenom postaje slušanjem.... kada ne pristaje biti žrtvom i kada nastoji drugima pomoći da se oslobode tog osjećaja."
    I zato nas takve rečenice nikada ne smiju obeshrabriti... jer koliko god ružno zvučale... one su priznanje.

    avatar

    24.11.2013. (10:47)    -   -   -   -  

  • odmak

    annaboni,
    drago mi je da tako misliš.

    pametni zub ,
    ti znaš da se ja u puno, puno stvari s tobom slažem. Ono malo što se se ne slažemo, ako ne bi razgovarali odvele bi nas u ideologiju (u negativnom smislu) i slijedom toga u diktaturu jednoumlja. Ja to ne želim. Nadam se ni ti.

    D.S.O..,
    ali moj je glas slab. Nikome nisam draga. Ni onima koji misle za ni onima koji misle protiv. A ipak ću ustrajati.

    avatar

    24.11.2013. (11:47)    -   -   -   -  

  • odmak

    bocacciozg,
    pokušaj po nekoliko puta pročitati u Mateja Govor na gori. I ono prije o blaženstvima. zaboravi na tren porijeklo. Pomisli da si čovjek kap u moru ljudi, čovječanstva. Uzmi u obzir da su pisali drugi, a sam Isus nije. Promisli zašto nije. Stavi se u prilike i neprilike tog vremena. Način razmišljanja, Zakone. Vladavinu ovih i onih. Matej je pisao za Židove koji su prešli na kršćanstvo. Itd, itd. napiši post o tome ili komentar. Putuješ po svijetu. Čini se da si vjernik. Što može biti iznad Božjih zakona? Nacija, okoštala vjera?

    vajrapani,
    Bog je nama nezamislivo velik, razumije, zna, oprašta. Ne odbacuje nikoga. Trudi se do zadnjeg trena. Na nama je da raspoznamo dobro od zloga. Na nama je izbor, ali nikako nije osuda. I to je ona greda u našem oku koja nam neda vidjeti i razumjeti.

    Pogled izvana,
    hvala ti na ovakvom opširnom i lijepom komentaru. Nije lako oprostiti. Ali, puno je lakše živjeti sa oprostom. Mržnja nas na kraju pretvara u iste one kakvi su bili naši mučitelji i tako se krug zatvara.
    Truditi nam se biti boljima, ali nekad je to nemoguće. Samo smo ljudi.

    donin svijet,
    naljuti i zaboli. Suzdržala sam se. Obično se suzdržim. Stavila sam se u njenu kožu, a odatle je pogled sasvim drugačiji.

    avatar

    24.11.2013. (12:08)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Pade mi sad na pamet jedan citat iz davno pročitane knjige, tekst me nekako baš asocirao na tu misao. Ne znam je li baš doslovno ovako glasio, ali po sjećanju: "Ako je moguće da se bira i ako čovjek za bilo što glasa, ja glasam za ljubav. Premda je i ona unaprijed izgubljena stvar." Nekako me strašno podsjeća na duh vremena u kojem živimo... :-(

    avatar

    04.12.2013. (19:32)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Ovaj put umjesto komentara samo čestitka jer vrijeme je slavlja. :)

    Čestit Božić sreće i blagostanja
    Nek te jutrom osmijeh budi
    Nek je lijepo kao da se sanja.
    Čestit Božić,
    Bocaccio

    avatar

    25.12.2013. (10:02)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Draga Odmakice!

    Predugo Te nema ovdje. Nadam se da je sve u redu kod Tebe.
    Želim ti u Novoj godini puno zdravlja, sreće, veselja, radosti oko unuka, blagostanja, bezbrižnosti i puno, puno ljubavi svakovrsne!
    Pusa velika s Kvarnera!

    avatar

    01.01.2014. (11:46)    -   -   -   -  

  • Odsutnost matične ploče

    Nedostaješ...

    avatar

    13.01.2014. (22:12)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Moram reći, u potpunosti slažem sa bocacciozg.

    Na ovom PUTU naslušala sam se VELIKIH i MALIH MISLI. Život je nešto treće.
    Nikad nije bio problem oprost. Problem je što se taj oprost ne traži.

    Već se dodaje sol na ranu.

    Oprost triba netko i potražitui !

    Lijep, sječanjski pozdrav.

    avatar

    20.01.2014. (14:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...