odmak

ponedjeljak, 13.02.2017.

Revolucija jede svoju vlastitu djecu

Na ručku, a ako mi netko kaže da je jelo i piće u estetskom i etičkom ( Kierkegaard) okružju potpuno suvišno, nek se friga jer ne razumije baš ništa. Loša estetika je loša i etika I tu nema sumnje, iako sumnje uvijek ima, jer... Ako nema sumnje onda je sve riješeno. Našli smo put kojim trebamo putovati i sve što nam je zapreka na putu rušimo, mrvimo, ubijamo, kako to inače revolucije rade u što se uklapa krilatica . Revolucija jede svoju vlastitu djecu. Pri tom nećemo spominjati ostalu vanrevoluconarnu djecu, tzv kopilad koja su smetnja sama po sebi.

Što da kažem. Ručak itekakav. Kuhar mmmm tu se nema što dodati i oduzeti.. Predjelo školjke, razne na bijelo – možda se zove buzara- bijelo vino, sol, papar, luk i petrusimul, maslinovo ulje. Miris na more. Ne znam u čemu je vic, ali rijetko osjetim more u toj kombinaciji. Možda zbog previše nekih od dodataka. Potom manistra s plodovima mora. A plodovi mora. Lupari i volci- izvađeni negdje s nekih hridi i čistog pijeska, pa škampi et cetera. Za lizat prste. Kruh koji je napravio domaćin, da domaćin, jer je domaćica potpuna analfabeta što se tiče kuhanja. Salatu na kraju kolač, kava, a u međuvremenu se pilo bijelo vino, zaboravila koje, rado bih ga reklamirala.

Domaćin nakon ručka rado baci pižolot, pa smo nas troje ostali u razgovoru ugodnom naroda slovinskoga
Različitih godina, najmlađi od mene mlađi 20 godina.
Oboje vrhunski stručnjaci- usudim se reći svjetski. Mogla bih zatvoriti oči i uživati u rapsodiji umova i znanja. Ne znam zašto vole moje društvo. Pada mi na pamet samo moja čista i predana vjera koja se još traži. Možda tolerancija? Ne znam, ne znam.., možda i bezrazložno.
Svega pomalo. Zadovoljstva i nezadovoljstva radom naše djece- automatski stanjem u društvu. Pitanjima zašto i kako generacije raznih godina biraju različite putove. Padanje pod utjecaje. Površnost. Nepoznavanje uzroka, paušalna promišljanja i mediji. Naročito mediji. Njihov utjecaj i utjecaj na njih same kroz gazde i stranke. Stranački utjecaji i gdje se sve kriju opasnosti, a mi ih ne prepoznajemo.
Reći ćete gdje je tu pamet i znanje. U svakoj se poštenoj i nepoštenoj kući, kafićima i drugim sijelima razgovara se o svemu tome.

Jes, razgovara se, ali rekla bih, ovdje je u pitanju analiza kroz prošlost, sadašnjost i moguće predviđanje budućnosti.
I drugi to rade reći ćete. Istina, ali iza mojih sugovornika stoje studije, napisana djela i nepotkupljivost. Ne pripadaju nikakvoj stranci, nikakvim krugovima. Izborili su se za taj status upravo kroz demokraciju ( kakvu takvu) i ulazak u Europsku zajednicu. Otvorene su im mogućnosti za šira komuniciranja po raznim kontinentima. Prisustvovanje nečemu što su sami zaslužili i birali a ne kojekakva događanja iz vremena jednoumlja u kojima je naša vrla znanstvena zajednica ( naravno ne svi, ali tragovi se debelo vuku) napredovala uz pomoć podobnosti, razne.
Tko je uopće mogao putovati i učiti po Amerikama i Europama u vrijeme Jugoslavije.

Ili meknimo na primjer slučaj korčulanske ljetne škole i praksisovaca.

-------------
Korčulansku ljetnu školu osnovali su ugledni filozofi ljevičari sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Gajo Petrović, Milan Kangrga, Predrag Vranicki i Rudi Supek, pridružili su im se kolege iz Beograda i Sarajeva, a na otok su dolazili neki od najvećih kritičkih mislioca tog doba, od Herberta Marcusea do Ericha Fromma. Pridružili su im se i Danko Grlić, Vanja Sutlić, Ivan Kuvačić i drugi, te mlađi kolege, studenti, postdiplomanti ili asistenti - Žarko Puhovski, Nadežda Čačinović, Božo Kovačević, Lino Veljak, Eduard Miler, Rajko Grlić, Sead Alić i drugi.

Pokupila s članka na internetu

Stvar je lustracije. Tako mislim. I to što se danas događa s znanstvenom zajednicom i prepisivanjem. Kad bi se otvorili razni papiri svašta bi se dokazalo i doznalo. Sve se pokušava zataškati jer mnogi imaju putra na glavi. I još su moćni.

Ali,tko je bez grijeha neka prvi baci kamen.

13.02.2017. u 19:09 • 20 KomentaraPrint#

petak, 03.02.2017.

Cambalache

Argentinski Tango Cambalache napisan 1934 za film 'harmonikaševa duša'.

autor: Enrique Santos Discepelo


Da svijet je bio i da će biti
prava svinjarija, to već znam
Tisuću petstotina i šeste
kao i dvije tisućite.
Znam da je uvijek bilo lopova,
prepredenjaka i varalica.
Zadovoljnih i razočaranih,
poštenih i prevaranata.
A to da je XX. Stoljeće pravo
leglo zlobe i pakosti,
nema toga koji bi to zanijekao.
Živimo u metežu brloga,
svi manipulirani u istom glibu.

Danas ti dođe na isto
biti lojalan ili izdajica,
neznalica, učen ili snalažljiv,
pošten ili lopov...
Sve je isto!
Nema boljeg!
Isto je biti magarac
ili dobar profesor.
Nema nazadovanja niti napredovanja,
Ako je čovjek oklevetan,
a drugi krade
dođe na isto bio pop,
tapetar, Kralj štapova,
bitanga ili protuha.
Kakvo li je nepoštivanje
zavladalo ovim svijetom!
Bilo tko može biti gospodin,
bilo tko može biti lopov...
U isti koš idu Stavsky,
Don Bosco i La Mignon,
DonChico i Napoleon,
Carnera i sv. Martin...

Život se izmiješao
kao na nepriličnoj vitrini
nekog buvljaka
i vidiš Bibliju,
ranjenu rasklimanom sabljom,
kako plače ponad kotla.

Dvadeseto stoljeće,
uskomešani i problematični buvljak...
Tko ne plače taj i ne sisa,
Tko ne krade taj je bena.
Ma pusti ...!
Pusti to k vragu...!
Već ćemo se sresti u Paklu.
Ne razmišljaj više; ostani tamo gdje jesi,
nikoga ne zanima jesi li rođen pošten...
Isto je: onaj koji tegli
danju i noću kao konj,
onaj koji živi na tuđi račun,
onaj koji ubija, onaj koji bježi
ili onaj koji je izvan zakona...


Ima objašnjena tko je tko u tekstu, ali prenijet ću samo ovo. Početkom XX. Stoljeća rijetke kupaonice sastojale su se samo od zahoda i kotlića s vodom. Rijetke su imale umivaonik- Neki su držali Bibliju obješenu za žici iznad kotla i njene stranice zbog mekoće papira, upotrebljavali umjesto higijenskog papira. Zato ta asocijacija na Bibliju ranjenu rasklimanom sabljom.
Cambalache je buvljak.
Ajde dobro i kralj štapova je najjača tarot karta.
Sve to i puno dobrih članaka možete naći u Europskom glasniku br. 21.

E sad...,kad bismo mogli zamisliti tango, onaj zvuk... i ples kojeg su u to vrijeme, bar mislim da su još, plesali dva muškarca jer je takav ples žene i muškarca bio previše senzualan. Čovječanstvo još nije bilo spremno.

Ali današnji buvljak života, bojim se, traži još više ironije.

03.02.2017. u 17:00 • 13 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2017  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Veljača 2017 (2)
Siječanj 2017 (3)
Prosinac 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (2)
Kolovoz 2016 (3)
Srpanj 2016 (4)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (6)
Travanj 2016 (6)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (3)
Siječanj 2016 (4)
Prosinac 2015 (6)
Studeni 2015 (5)
Listopad 2015 (5)
Rujan 2015 (2)
Kolovoz 2015 (2)
Svibanj 2015 (3)
Travanj 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Siječanj 2015 (3)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (5)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (2)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (1)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (3)
Siječanj 2014 (1)
Studeni 2013 (1)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (6)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (4)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (3)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (5)
Prosinac 2012 (4)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

VEDRINA

Vratila sam se malo unatrag u svom slušanju određenih predmeta zbog psihologije religioznosti, iako se predmet službeno zove psihologija religije, ali pravi je naziv onaj prvi jer objašnjava zašto su ljudi (neki) religiozni.

Psihologija, kao i ostale naučne discipline vade se na statistike, ispitivanja , postotke, eksperimente. Razne teorije koje padaju u vodu kad se pojave nove, kao i cjelokupna nauka do sada. Po meni ništa manje maglovito nego i ostale discipline kao filozofija od koje je sve počelo.
Počelo je od riječi. Od logosa. Sve na logosu počiva. Da se čovjek smrzne. Ili bude sretan. Pitanje je opstanka. Velike obmane, iako kad se uštipnem znam da boli, ako i to nije varka.

Kako god mladi profesor mogao bi mi biti sin, a studenti moja unučad. A ja sam zadovoljna.
Pitanje je koje sebi postavljam: kuda nas Institucija vodi?

O tom malo kasnije.

Drago mi je kako profesor uvlačeći nas u temu, tumačeći neku od teorija, pušta, ali pri tom i kanalizira naše rasprave. Kažem naše jer i ja se na kraju uključim iako odlučim da neću.

Šaroliko je to društvo. Sastavljeno od onih koji će kasnije, ili su već, ostati u nekoj od zajednica, redovničkih ili više svjetovnih. Ima tu muškarca i žena, bolje rečeno dječaka i djevojčica, a muškarci su ovdje kod mene na prvom mjestu jer je odnos snaga takav i u Crkvi. Hoću reći u propovijedima i obraćanjima uvijek kažu. Braćo i sestre. ( Iako komunizam koji ih je u svemu imitirao nije govorio drugovi i drugarice, nego baš obrnuto.) Ima i onih koji će se razočarati. Već sam ih srela. Ima budućih vjeroučiteljica i vjeroučitelja, onih koji su izišli iz duboko religioznih sredina, ali i onih koji se prvi put susreću sa religioznošću. Neki će nastaviti nešto drugo. Jedan dječak je umro. Od tumora. Bili smo od početka zajedno. Drag i pametan dječak. Njegova me smrt jako pogodila.

No dakle ovaj put, u sklopu teme, o časnoj sestri iz Italije koja je pjevala na nekim od onih natjecanja u pjevačkim i inim natjecanjima. Je li njen nastup, način ponašanja, izabrana pjesma u skladu s njenim pozivom? Mislim da je to postavljeno kao pitanje?

Rasprava se razbuktala.

A joj!!!

Što je to 'poziv' htjela sam pitati. Posvećenost Bogu. O.k. To mi je jasno, ali kako bi ta posvećenost Bogu trebala izgledati. U današnje vrijeme kad je mali čovjek iskorišten do maksimuma, iznevjeren, gubi na svaki način tlo pod nogama i više ne zna kome bi trebao vjerovati. A još ga čeka smrt.

U moje doba (ha ha ha) Crkva je bila svijetla točka. Mnogima od nas. Nisam tih 45 godina nikad doživjela ništa ružno. Učila sam i govorili su mi ono što me je zanimalo. Nikad nisam osjetila da me vjeroučitelj gleda kao predmet ... što ja znam ... recimo seksualnih naznaka koje danas isplivavaju na površinu i u tim redovima. U školi jesam.

Iako i tamo i ovamo je ljudski, ne opravdano, ali ljudski - čovjek je i seksualno biće i nije lako s tim vladati (hercegovci imaju poslovicu: potisnuto jače sve to više skače- odnosi se na nešto drugo, ali može se i tu primijeniti), iako bi svećenici baš zato jer su odabrali služiti Bogu trebali više misliti na disciplinu tijela i duha. O disciplini tijela imam svoje mišljenje, ali o tome ako me tko upita u komentarima.

Kažem im: danas se na nas vjernike gleda kao na čudake. Ovdje na blogu svi će se s tim složiti. Znam da u društvu, vrlo često šarolikom , rijetko i s oprezom govorim o vjeri. Inače izgledam kao muslimanke koje po Europi šetaju onako kamuflirane ( ne zamjeram samo žalim žene. Strašno je to nepovjerenje i kazna za ne znam što. Muška moć) i unose nemir i ljutnju. Žene su u većini poznatog svijeta mukotrpno izborile pravo glasa, još ne možemo govoriti o ravnopravnosti, da bi mirno gledale vraćanje u daleku prošlost.

Znam, sve se više zapetljavam. Skačem sa teme na temu, ali ako pogledamo i taj početak pred 2000 godina Isus se nije zatvorio unutar debelih zidova svojih interesa i uživao u razmišljanju i samoći. Hodao je unaokolo i tumačio. Govorio je o vrijednostima koje bi trebali slijediti kako bi život i patnja, naročito patnja imali smisla. Nije to bilo jednostavno. Osuđivan i prozivan od pismoznanaca, onih koji su 'znali što treba a što ne treba raditi po zakonu' do tragične smrti na križu da nam pokaže da za ideale i idealno treba žrtvovati i život.

Pismoznanci, farizeji itd. govorili su iz Institucije židovske vjere. Dugo su se kroz povijest vukli uz jednog Boga. Opominjani na razne načine (događaji, proroci itd.) da ustraju na putu pravde. Stvarali zakone i zakonike, ponavljali ih dok Bog nije odlučio među svoj izabrani narod poslati i samog Sina. I što Sin radi?

Ne zatvara se u kule bjelokosne jer dolazi od Boga i sam Božji sin.
Donosi nadu i onima koji su od nade daleko.
Druži se s najgorima. Kaže: nisam došao spasiti pravednike, nego one koji to nisu.
Draža mu je bila nesretna žena koju su zbog preljuba kamenovali ( U Iranu to i danas rade), nego oni koji se IZVANA drže zakona. Izvana gladac unutra jadac ili obrnuto.

Nije meni laka. Koliko sam godina naslagala a još se pitam i mučim, ali se i radujem.

Razveselila me je ta mlada časna. Onako smišno skakući u svom odjelu redovnice. Lijepoga glasa i puna radosti.
I njene druge redovnice ozarene i sretne što ih tako divno predstavlja. Svega su se odrekle. Ukinimo im još to malo radosti. U kut i klečanje na soli.

A onaj istetovirani 'glazbenik' ...valjda. Pun sotonskih tetovaža! Pa što!?
Ovaj je svijet pun raznih vragova. Sve naše političke stranke vrve njima.
Sanaderi, Vidoševići i slični njima. Zagrebe li se po svim strankama svugdje ih ima.

Knezovi ovoga svijeta. Isus je poslao svoje učenike da evangeliziraju.
Može se to raditi i u zatvorenim redovničkim samostanima, ne kažem , ali mlada časna sestra napravila je puno svojim nastupom.
Pokazala je da su i redovnice ljudska bića i možda nekom dala priliku da razmisli o Bogu. Možda je i od nas otjerala kojeg vraga .

Želim joj najbolje u životu pa kuda god je on u budućnosti vodio.

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
T-Com.hr

razgovaram, čitam i svađam se, ali to mi ne ide baš od ruke.

skaska
Lion Queen
pametni zub
propheta nemo
Trill
ANCHI, i to je život
borgman
Zona Z.
wiseguy
feby
inspektor Clouseau
NEMANJA
DivanSkitnje
anasta
Pupa
greentea
bjeli vuk
sebi pripadam
delfina
onakojatrcisvukovima
Catma
Koraljka
promatram, razmišljam
Gandalf
Wall
Don Blog
Zvone Radikalni
Preko ruba znanosti
MODESTI BLEJZ
Cerovac komentira
Arhangel
Babl
Irida
tragicnamisao
Pero Panonski
NF
Sanja
Big Blue
Helada
saraja azra