AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 09.03.2013.

BIG SCHOT CIDER !



JABUKA IMA PRIORITET

Na pultu male trgovine Club & Store Cider u međukatu tržnice Dolac u Zagrebu u kojoj proizvodi od jabuka imaju prioritet, jer je jabuka vrlo važna za opće zdravstveno stanje ljudskog organizma, stoji jedan delikatesni proizvod - pjenušac od jabuke Big Schot Cider. Proizvod je to u kome je više od pet različitih vrsta jabuka, zlatni delišes, crveni delišes, gala, idared, grenny smith, gloster, elstar, itd. sa nekoliko tisuća voćki jabuka, voćnjaka u Koprivnici. Pjenušac (cider – jabukovača) je od prirodnog soka jabuke, proizveden klasičnom metodom vrenja u boci, bez ikakvih dodataka i aditiva i bez umjetnog CO2. Pjenušac od jabuke ( boca 46 kuna) koji je sada u prodaji proizveden je iz berbe jabuka 2009. godine. Piće ide uz svako jelo, ima 7,4% alkohola, visoki postotak antioksidansa, minerala kalcija i kalija, vitamina B i C. Pjenušac toga tipa poznatiji je u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali Big Schot Cider s Dolca nije ništa manje kvalitetan, jer kvalitetu diktira - jabuka sa ekološkog voćnjaka s organskim uzgojem.

Image and video hosting by TinyPic
Fotka:M.Zouhar Zec; Delikatesa – pjenušavo voćno vino od jabuke Big Schot Cider

Što je još od jabuke? Od jabuke je tu vino u rinfuzi , cijena je 20 kn za litru,
i dvije vrste čistog soka jabuke. Jedan je sok od jabuke grenny mith, a drugi od jabuke idared i zlani delišes i taj je sok nešto slađi ( 13 kn za litru). Sok se radi od čiste prešane jabuke, bez ikakvih aditiva. Oba su soka i u pakiranju od 0,2 dl, po cijeni od 4 kn.
Tu su i delicije nekoliko domaćih OPG proizvođača. Kupci tu mogu naći sok od aronije, od proizvođača iz Novske ( 1l stoji 180 kn) čaj od listova i bobica, sušenu aroniju i aroniju u prahu. Sok se konzumira doslovno kao lijek jer ima ljekovita svojstava za visok krvni tlak, endokrine žljezde, jetra, žuć itd… Zatim je tu brašno; kukuruzno, ječmeno, raženo proizvedeno u Jastrebarskom, med i medenjaci s imanja Špičko iz Koprivnice, marinirane bukovače i marmelada iz zagrebačke županije, kupinovo vino, tvrdi kravlji sirevi od krava sa pašnjaka Bjelalasice, ovčji sirevi i maslinovo ulje sa otoka Krka, suncokretovo ulje iz Koprivnice i razne vrste eteričnih ulja.

Image and video hosting by TinyPic
Prije kupnje pjenušca, soka ili vina od jabuke Tomislav Horvat nudi degustaciju.

JABUKA
Sadržaj 100 g jabuke ima oko 85 g vode, 10, 9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, kalija od 100 - 180 mg, te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.
Jabuka potiče imunološki sustav organizma, sudjeluje u borbi protiv virusa, bakterija i razornog slobodnih radikala, smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva, karotin jabuka štiti od utjecaja štetnih UV-zraka. Jabuka zbog pektina i celuloze, potiče i regulira probavu, stabilizira crijevnu floru, pomaže kod poteškoća s probavom, proljeva i opstipacije. Jabuka snižava povišeni kolesterol u krvi i sprječava začepljenje krvnih žila.Na taj način smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, pozitivno djeluje na rad srca.Zbog mnogo kalija, jabuka potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Bogata je vlaknima koja bubre u želucu pa tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit. Jabuka je nezaobilazna u svim smislenim dijetama za smanjenje kilograma. Pozitivno utječe na rad bubrega, jetre i žuči. Ima važan utjecaj na lužnatost mokraće. Zbog prisustva kalcija i fosfora u svom sastavu pozitivno utječe na izgradnju kosti i zuba. Žvakanjem jabuka čisti zube i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.Jabuka pomože u održavanju kondicije organizma. Zbog ugljikohidrata fruktoze i glukoze, opskrbljuje organizam energijom, prečava umor i gubitak koncentracije. Gasi žeđ i osvježava. Zbog seretonina koji sadrži podiže raspoloženje, smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost, a učinkovita je kao sredstvo koje smiruje i lako uspavljuje.








09.03.2013. u 22:08 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2024 (47)
Listopad 2024 (38)
Rujan 2024 (30)
Kolovoz 2024 (34)
Srpanj 2024 (19)
Lipanj 2024 (38)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter