E – BROJEVI
Aditivi su tvari koje se dodaju namirnicama da utječu na njihova svojstva, tako da se poboljša trajnost, izgled, aroma i okus namirnica. Na deklaracijama obrađenih ili konzerviranih namirnica ta je informacija napisana sitno tiskanim slovima koja se tek uz napor mogu pročitati. Upravo tim sitno pisanim tekstom proizvođač kupca i potrošača uvjerava da njegov proizvod ima postojanu kvalitetu.
Pojam ADI, na engleskom Acceptable Daily Intake, označava dopuštenu dnevnu dozu neke tvari, koja je aditiv, koju čovjek može unositi u organizam svakoga dana tijekom života, a da to nema posljedice na njegovo zdravlje. Ta se količina navodi u miligramima ( 1/1000 grama) 1mg =0,001 gram po kilogramu tjelesne težine čovjeka. Bojila, kemijski konzervansi, kiseline i regulatori kiselosti, antioksidansi, stabilizatori: sredstva za zgušnjavanje i želiranje, emulgatori, zamjene za šećer, sladila, te tvari koje pripadaju grupi koja je označena kao „ostali aditivi“ na omotu namirnica označeni su E - brojevima. Slovo E objašnjenje je da se radi o aditivima čija je upotreba dopuštena na području Europske unije.
Upotreba aditiva u namirnicama strogo je ograničena i o količini koja se smije upotrijebiti i po vrsti namirnice u koju se dodaje. Aditiv se može koristiti ako za to postoje bar tri uvjeta i to slijedeća: 1. da je aditiv tehnološki nužan 2. da njegova upotreba ne smije služiti za zavaravanje potrošača i 3. mora biti bezopasan za zdravlje.
TEHNOLOŠKI NUŽAN? To znači da neku namirnicu nije moguće pripremiti na dovoljno kvalitetan način, kao što je puding naprimjer, ako se ne doda tvar za želiranje.
ZAVARAVANJE POTROŠAČA? Namirnica ne smije ostavljati lažan dojam da sadrži sastojke, zbog boje ili slično, koji se u njoj zapravo ne nalaze.
BEZOPASAN ZA ZDRAVLJE? Unošenje aditiva u organizam u propisanoj koncentraciji ne smije dugoročno ugrožavati zdravlje. Neki aditivi kod nekih osoba mogu izazvati preosjetljivost i alergijske reakcije. U takvom slučaju te osobe moraju prestati biti konzumenti tih namirnica.
Namirnice koje ne smiju sadržavati nikakve aditive su slijedeće:
mlijeko, svježi sir, kiselo vrhnje, prirodni jogurt, kiselo mlijeko bez voća, sirutka bez voća, kefir bez voća, svježa mlaćenica, mileram, zatim jaja, svježi krumpir, svježe povrće, mladice i klice, svježe voće ( osim navoštenih jabuka te po kori tretiranih banana i citrusa), svježe gljive, mahunarke, žitarice, mekinje od žitarica, suha tjestenina, riža, orašasti plodovi, sjemenke, čisto biljno ulje ( u prerađeno maslinovo ulje dozvoljeno je dodavati vitamin E), med, instant kava, prirodna mineralna i izvorska voda.
< | siječanj, 2013 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU
----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.
GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.
Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836
Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.
Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.
Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200
Dana 1. 1. 2017. godine:
broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747
S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.
Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.
Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .
NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec
Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr
----------------------------------------
MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva
who is online counter blog counter