Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAMIRNICE BEZ ADITIVA

E – BROJEVI

Aditivi su tvari koje se dodaju namirnicama da utječu na njihova svojstva, tako da se poboljša trajnost, izgled, aroma i okus namirnica. Na deklaracijama obrađenih ili konzerviranih namirnica ta je informacija napisana sitno tiskanim slovima koja se tek uz napor mogu pročitati. Upravo tim sitno pisanim tekstom proizvođač kupca i potrošača uvjerava da njegov proizvod ima postojanu kvalitetu.
Pojam ADI, na engleskom Acceptable Daily Intake, označava dopuštenu dnevnu dozu neke tvari, koja je aditiv, koju čovjek može unositi u organizam svakoga dana tijekom života, a da to nema posljedice na njegovo zdravlje. Ta se količina navodi u miligramima ( 1/1000 grama) 1mg =0,001 gram po kilogramu tjelesne težine čovjeka. Bojila, kemijski konzervansi, kiseline i regulatori kiselosti, antioksidansi, stabilizatori: sredstva za zgušnjavanje i želiranje, emulgatori, zamjene za šećer, sladila, te tvari koje pripadaju grupi koja je označena kao „ostali aditivi“ na omotu namirnica označeni su E - brojevima. Slovo E objašnjenje je da se radi o aditivima čija je upotreba dopuštena na području Europske unije.
Upotreba aditiva u namirnicama strogo je ograničena i o količini koja se smije upotrijebiti i po vrsti namirnice u koju se dodaje. Aditiv se može koristiti ako za to postoje bar tri uvjeta i to slijedeća: 1. da je aditiv tehnološki nužan 2. da njegova upotreba ne smije služiti za zavaravanje potrošača i 3. mora biti bezopasan za zdravlje.

TEHNOLOŠKI NUŽAN? To znači da neku namirnicu nije moguće pripremiti na dovoljno kvalitetan način, kao što je puding naprimjer, ako se ne doda tvar za želiranje.

ZAVARAVANJE POTROŠAČA? Namirnica ne smije ostavljati lažan dojam da sadrži sastojke, zbog boje ili slično, koji se u njoj zapravo ne nalaze.

BEZOPASAN ZA ZDRAVLJE? Unošenje aditiva u organizam u propisanoj koncentraciji ne smije dugoročno ugrožavati zdravlje. Neki aditivi kod nekih osoba mogu izazvati preosjetljivost i alergijske reakcije. U takvom slučaju te osobe moraju prestati biti konzumenti tih namirnica.

Namirnice koje ne smiju sadržavati nikakve aditive su slijedeće:
mlijeko, svježi sir, kiselo vrhnje, prirodni jogurt, kiselo mlijeko bez voća, sirutka bez voća, kefir bez voća, svježa mlaćenica, mileram, zatim jaja, svježi krumpir, svježe povrće, mladice i klice, svježe voće ( osim navoštenih jabuka te po kori tretiranih banana i citrusa), svježe gljive, mahunarke, žitarice, mekinje od žitarica, suha tjestenina, riža, orašasti plodovi, sjemenke, čisto biljno ulje ( u prerađeno maslinovo ulje dozvoljeno je dodavati vitamin E), med, instant kava, prirodna mineralna i izvorska voda.



Post je objavljen 30.01.2013. u 23:49 sati.